Opdag magien ved vandskuring: Guide og gode råd til kreativt og funktionelt facadedesign

Opdag magien ved vandskuring: Guide og gode råd til kreativt og funktionelt facadedesign

Der er mange, der hvert år oplever, at de er nødsaget til at blive i et hus, som de egentlig gerne vil fra, fordi de ikke kan få det solgt.

Heldigvis er det slet ikke så svært at gøre noget ved huset, så det bliver mere tiltrækkende for nye potentielle boligejere – det handler blot om at gøre lidt ved hjemmet. Og det kan gøres på et hav af måder. Noget af det, der dog virker og ofte ender med at føre til et salg, er vandskuring af hjemmet.

Derfor har vi udformet en dybdegående guide, hvori du får al den information, du skal bruge. Så læs med herunder og bliv klogere på vandskuring, hvad det er og hvordan, du kommer i gang.

Vi anbefaler, at man tager imod
3 gratis og uforpligtende tilbud
på at få vandskuret murene

Se videoen herunder om hvordan man vandskurer mursten:

Derfor er vanskuring populært

Der er rigtig mange danskere, der i dag vælger at give boligens facade en renovering i form af vandskuring. Og der skal da bestemt heller ikke herske nogen tvivl om, at vandskuring er en ganske flot måde, hvorpå man kan få renoveret en facade, der trænger til det. Det danske vejr og vind er noget, der kan tage hårdt på murværket, og det betyder, at det med tiden kommer til at se noget slidt, trist og kedeligt ud.

Når man vælger at vandskure, kommer murene til at fremstå både ny og moderne, og så er det også en ganske holdbar løsning.

Derfor bør du vandskure dit hjem

Der er flere gode grunde til at få vandskuret boligen, og her finder du nogle af de mest populære grunde:

  • Din facade kommer til at fremstå både ny og moderne
  • Du skal ikke længere bekymre dig om grimme mursten
  • Din facade bliver mere holdbar og modstandsdygtig over for det danske vejr
  • Vandskuringen beskytter dine mursten og dine fuger
  • Det er et godt alternativ til en komplet facaderenovering
  • Dit hjem stiger i værdi
  • Dit hjem bliver mere tiltrækkende for potentielle købere

Derfor kan det være, at du lige nu har behov for at få et tilbud på, hvad det vil koste, hvis du skal have vandskuret dit hjem. Og det er heldigvis muligt at finde online. Du skal blot tage et kig på 3byggetilbud.dk, hvor du har mulighed for helt gratis og uforpligtende at få tre tilbud på at få klaret en vandskuring af dit hjem. Er der ikke nogen af tilbuddene, der er tiltrækkende for dig, har du intet mistet på det, og du kan blot takke ’nej tak’.

Når du får tre tilbud, har du mulighed for at sammenligne dem på forskellige grundlag, og du sparer samtidig med masse tid, idet du selv slipper for at søge dig frem til nogle, der kan klare arbejdet for dig. Sammenlign derfor på de parametre, der betyder noget for dig. Det være sig for eksempel erfaring med arbejdet, prisen eller de materialer, som bruges til at nå i mål med arbejdet.

Og heldigvis er tjenesten ganske let og hurtig at benytte sig af. Du skal blot udfylde en formular med dine kontaktinformationer og beskrivelse af din opgave, hvorefter du kan indhente tre gratis og uforpligtende tilbud på din opgave indenfor 24-48 timer efter. Og det er selvfølgelig kompetente håndværkere, der giver dig et tilbud.

Derfor bør du vandskure dit hjem

Det skal du huske, hvis du selv vil vanskure dit hjem

Der er dog også nogle, der selv er ferm med deres hænder, og derfor gerne vil forsøge sig frem på egen hånd. Her er det dog vigtigt at påpege, at der er meget, der kan gå galt, og det er et krævende arbejde. Hvis ikke man har helt styr på processen, er det derfor bedre at indhente tre tilbud og få fagfolk til at klare arbejdet, så resultatet bliver flot første gang.

Er du dog selv i stand til at vandskure dit hjem, så er der en række ting, som det er vigtigt, at du er opmærksom på. Du skal for eksempel forvente, at du let kommer til at bruge helt op imod 4-5 kg mørtel pr. m2, og derfor skal du bruge både rigtig meget mørtel og rigtig meget tid.

Derudover er det også ganske vigtigt, at både luften og muren er over 5 grader . Er det ikke tilfældet, vil materialet ikke hæfte ordentligt, og så bliver resultatet dårligt.

Og så er det selvfølgelig også vigtigt, at du sørger for, at den mur, du skal arbejde med, er ren og tør, før du går i gang. Andre ting, som du skal huske, er blandt andet:

  • Sørg for at fylde godt med mørtel ind i smuldrende og slidte fuger, så de bliver fyldte
  • Fjern alt fra nedløbsrør og ledninger til andre ting, der kan være generende for arbejdet
  • Har du nogle dårlige mursten? Så bør du udskifte dem med nogle nye inden
  • Hvis dine mursten er glatte, så bør du sandblæse dem, så pudset kommer til at hænge fast

Sådan foregår vandskuring

Der påføres et tyndt og jævnt lag vandskuringsmørtel (som skal være blandet godt igennem) på murstenens overflade – og så er det vigtigt, at man lader den sidde, indtil den er næsten helt tør.

Når mørtlen er ved at nå til det punkt, starter man med at vandskure den med det, der kaldes for et flisebræt. Det vælges ud fra den overflade, der ønskes på facaden. Der er altså flere valgmuligheder, alt efter om man ønsker en jævn overflade, eller en der er mere rustik.

I et ældre hjem, hvor der måske er brosten uden for, kan det mest rigtige være en lidt mere rustik vandskuring, der ikke kommer til at virke for stilren. Men er der tale om en moderne bolig i et nybyggerkvarter, hvor alt er rent og lige, og hvor der bliver kælet for alle detaljerne, er det nok mere relevant med en helt glat overflade, som det næsten er muligt at spejle sig i.

Flisebrættet skal dyppes i vand og bruges i roterende bevægelser for at sørge for, at der skabes en ensartet overflade i vandskuringen. Og det er ofte det, der tager tid. Her er det nemlig svært at beslutte sig for, hvornår man er tilfreds med et enkelt område og dermed kan bevæge sig videre til det næste. Der vil nemlig næsten altid være nogle områder, hvor man føler, at man kan blive ved med at stå og lave de roterende bevægelser.

Som udgangspunkt kan man sagtens selv gå i gang med at pudse sit hus. Der er nemlig ingen love, regler eller bestemmelser for, hvordan det skal gøres, hvorfor der ikke er noget, der forhindrer en i at gå i gang på egen hånd. Dog er det som sagt et arbejde, der kræver kendskab til både mørtlens rette blandingsforhold og til det at udføre arbejdet korrekt. Og derfor er der mange, der i stedet netop indhenter 3 tilbud og får andre til at klare arbejdet for dem.

Forsøg dig dog gerne frem med dele af din facade, så du kan få en fornemmelse af alt det arbejde, som der ligger bag en vandskuring, Og så vil du også hurtigt opdage, at det kræver sin fagmand at få skabt en både smuk, glat og ensartet overflade. Er du i tvivl om, hvorvidt du selv skal kaste dig ud i projektet, så anbefales det altid, at du tager kontakt til en kyndig murer.

Læs også Boligejere har øjne på grønnere hjem udgivet af fyens.dk.

Hvad koster vandskuring?

Det er svært at give et helt specifikt svar på, hvad det koster at få vandskuret et hjem. Det afhænger nemlig af en lang række variabler. For eksempel er det ofte dyrere at få gjort i store byer som for eksempel hovedstadsområdet, end det er i Jylland.

Dog kan du godt gå ud fra, at det som udgangspunkt kommer til at koste mellem 350 kr. og 500 kr. pr. kvadratmeter. Det er dog typisk prisen for den klassiske grå farve, som de fleste vælger. Er du derimod på udkig efter en mere unik løsning i forhold til nuance, så afspejles prisen naturligvis herefter.

Prisen på vandskuring afhænger primært af følgende:

  • Hvor mange m2 der er tale om
  • Hvor mange vinduer der er
  • Hvor mange døre der er
  • Hvilken farve der ønskes
  • Beliggenheden

Derudover kan du også godt forvente, at der kommer til at være udgifter til for eksempel stillads og/eller lift, som selvfølgelig er noget, du kan komme udenom at bekymre dig om, hvis du gør brug af et godt tilbud, som du gratis og uforpligtende kan indhente online.

Vær også opmærksom på, at prisen kan afhænge af, om der er affald, der skal køres væk – her skal du dog tit have kontakt til et andet firma og dermed gælder andre priser.

Måske kunne det også være interessant for dig at læse: Her er den fulde guide til sandblæsning af hus

FAQ

Sætter mørtel sig i koldt vejr?
Du bør ikke mure i koldt vejr, da mørtel netop ikke sætter sig særlig godt. Vandskuring skal altså kun foretages, hvis der er over 5 grader udenfor.
Er mørtel vandtæt?
Nej, mørtel er i princippet ikke vandtæt, og vind og vejr slider hårdt på mursten og fuger. Men når dit hus mures op eller efterbehandles, så vil mureren tilføje noget puds, som er vandtæt og forsegler dine fuger samt beskytter mod fugt.
Hvordan kan jeg teste for svag mørtel?
Gennemgå fugerne og tjek, om der er nogle som er porøse og giver efter ved berøring. Er der tydelige revner? Steder hvor fugen er faldet ud? Hvor fugen skaller? I så fald er det tegn på, at der er brug for vedligehold.
Hvilken type mørtel passer til mursten?
Når du skal reparere eller udskifte en fuge, er det vigtigt, at den passer til den eksisterende fuge og de mursten, som den skal klistre på. Sørg for at få professionel vejledning, hvis ikke du selv har erfaring med det.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme