Med en dampovn får du flere muligheder i køkkenet. Fisk og grøntsager bevarer smagen bedre når de dampes, mens brød og kød bliver mere sprødt og saftigt, når det tilberedes i en kombination af damp og varmluft. Det konkluderer testpanelerne i Danmark og Sverige, hvor en række af de nye dampovne er blevet testet. Vi har gennemgået de seneste testresultater og kommer i denne artikel med fire konkrete anbefalinger.

Herunder er de tre dampovne, vi vurderer at være bedst ligenu:

Siemens CD634GBS1 – topscorende dampovn med gode egenskaber

Siemens-cd634gbs1-Dampovn
Siemens bliver topscorer hos både Tænk og Råd & Rön. Det er en dampovn uden mulighed for at kombinere med varmluft. Dampfunktionen er dog rigtig god.
Bedste pris: 6.240,00 (Wupti)

Derfor anbefaler vi Siemens CD634GBS1: Denne dampovn klarer sig rigtig godt i test hos både Tænk og Råd & Rön, hvor den får topkarakterer for tilberedning af blandt andet fisk, grøntsager og dessert. Denne model har ikke andre funktioner end damp, hvorimod de andre og lidt dyrere modeller har mulighed for at kombinere damp og varmluft. Du kan dog stadig med stor fordel benytte denne dampovn til alle former for fisk og grøntsager, da smag og saft bibeholdes bedre når de dampes.

Om: Siemens CD634GBS1 er en dampovn med en række avancerede egenskaber. Den kan dampe ved temperaturer mellem 30 og 100 grader, og ved forskellige opvarmningsmetoder – heriblandt Damp 100 %, AddedSteam (dampskud til brug ved bl.a. genopvarmning), hævning og optøning. I touchdisplayet kan du få vist temperaturforslag, aktuel temperatur og opvarmningskontrol.

Ifølge Siemens er denne dampovn særdeles børnesikret, da der er børnelås på lågen og en maksimal ydertemperatur på glasset på 40 grader. Der er indbygget en vandtank på 1,3 liter, og så er ovnlågen monteret med softMove ovnlåge, som dæmper lukningen.

Specifikationer:

 • Dampovn
 • 38 liter ovnrum
 • 2,8″ TFT farvedisplay med touchkontrol
 • Glaslåge med dæmpet lukning
 • 30-100 grader
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
6.240,00 kr. 0,00 kr. 6.240,00 kr. Til butik »

Electrolux EOB8841WOX – støjsvag varmluft- og dampovn

electrolux-eob8841wox-dampovn
Electrolux EOB8841WOX dampovnen bliver topscorer hos Tænk og Råd & Rön. Den kan kombinere damp med varmluft, og så er den støjsvag og brugervenlig.
Bedste pris: 5.555,00 (Whiteaway)

Derfor anbefaler vi Electrolux EOB8841WOX: Denne dampovn klarer sig også rigtig godt i test hos både Tænk og Råd & Rön, hvor den bliver rost for at være god til at tilberede maden ved både damp, varmluft og ved en kombination af disse to. Betjeningspanelet fungerer godt og er let at bruge, og så viser displayet tekst i stedet for symboler, så du slipper for at gætte dig til betydningen. Den er desuden støjsvag, hvilket er en fordel i et åbent køkken-alrum.

Om: Electrolux EOB8841WOX er en kombineret damp- og varmluftovn. Du får således både almindelige ovnfunktioner og dampfunktioner, og du kan frit vælge imellem disse eller kombinere de to varmekilder ved tilberedning af eksempelvis kød eller brød.

I denne dampovn har du et ovnrum på 71 liter, hvilket svarer til en almindelig indbygningsovn. Der er indbygget damprengøring, hvilket betyder at du sætter en bradepande med vand ind i ovnen og lader den stå tændt i 30 minutter, hvorefter du kan tørre af med en fugtig klud.

Der er desuden indbygget et stegetermometer og touchdisplay, og ovnlågen har dæmpet lukning, som hos Electrolux hedder VelvetClosing. Med dæmpet ovnlåge giver du blot slip på lågen, og den lukker stille i af sig selv.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftovn (kombi)
 • 71 liter ovnrum
 • Touch display
 • Glaslåge med dæmpet lukning
 • 30-230 grader
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
3.134,00 kr. 0,00 kr. 2.969,00 kr. Til butik »
3.299,00 kr. 0,00 kr. 3.299,00 kr. Til butik »
3.299,00 kr. 0,00 kr. 3.299,00 kr. Til butik »

Electrolux EOP840X – rummelig varmluft- og dampovn med pyrolyse

Electrolux EOP840X har et stort ovnrum, som kan tilberede maden i en kombination af damp og varmluft. Den har desuden pyrolyse funktion, som letter rengøringen.
Bedste pris: 6.899,00 (Whiteaway)

Derfor anbefaler vi Electrolux EOP840X: Her får du en kombination af det bedste fra både damp og varmluft. Ovnrummet er på hele 72 liter, og så kan du nemt rengøre det med den indbyggede pyrolysefunktion, som varmer ovnen op til 500 grader, hvorefter fedt- og madrester brændes af overfladerne. Denne Electrolux-dampovn kombinerer varmekilderne i et optimalt forhold mellem traditionel ovn og damp, så kød og brød bliver sprødt udenpå og saftigt indeni.

Om: Denne dampovn fra Electrolux kombinerer dampen med varmluft. Det giver en god tilberedning af både kød og brød, ligesom du kan bruge den som almindelig ovn efter behov.

Electrolux EOP840X har desuden fuldautomatisk rengøringssystem med den indbyggede pyrolyse funktion, som kan aktiveres i 3 trin alt efter hvor tilsmudset ovnrummet er. Når pyrolyseprogrammet vælges, varmes ovnrummet op til 500 grader, hvorefter fedt- og madrester brændes og forvandles til aske, der daler til bunden og nemt kan tørres væk med en klud.

Der er desuden indbygget stegetermometer, og ifølge Electrolux holder ovnlågens ydre temperatur sig så lav, at den aldrig bliver for varm at røre ved.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftovn (kombi)
 • 72 liter ovnrum
 • Berøringsfølsomt betjeningspanel
 • Pyrolyse rengøringsprogram
 • 30-300 grader
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
6.899,00 kr. 0,00 kr. 6.899,00 kr. Til butik »
8.674,00 kr. 0,00 kr. 8.674,00 kr. Til butik »
8.674,00 kr. 0,00 kr. 8.674,00 kr. Til butik »

VOSS IED6901-RF – rummelig kombiovn med damp

VOSS-IED6901-Dampovn
Den flotte og rummelige ovn fra VOSS kombinerer damp og varmluft i et ovnrum på hele 71 liter. Det giver gode muligheder til brug i både hverdag og weekend.
Bedste pris: 12.582,00 (Whiteaway)

Derfor anbefaler vi VOSS IED6901-RF: VOSS klarer sig generelt godt i test med deres hvidevarer, og derfor tøver vi ikke med at anbefale denne multifunktionelle varmluft- og dampovn. Her kan du enten tilberede med ren damp, ren varmluft eller en kombination af begge. Fordelen ved at kombinere damp med varmluft er blandt andet at du kan tilberede klassiske retter med et skud damp, som ifølge producenten tilfører ekstra smag, mørhed og bibeholder flere vitaminer og mineraler i råvarerne. Den har desuden et lavt energiforbrug og indbygget madlavningstermometer.

Om: VOSS IED6901-RF er en varmluft- og dampovn med kapacitet til 71 liter i ovnrummet. Den ligger i den lidt dyrere ende, hvilket primært skyldes at det er en fuldt funktionel ovn med udvidede muligheder for brug af damp under tilberedningen. Således kan du selv vælge om du ønsker at dampe, stege eller kombinere de to ting alt efter hvad du skal lave.

Denne type dampovn er med andre ord velegnet til tilberedning af alt fra grøntsager, fisk og kylling til desserter, brød og rødt kød. Den kan opvarme i et temperaturinterval mellem 30 og 230 grader, og der medfølger en bageplade, en bradepande, to riste og en professionel bageplade med non-stick belægning. Der er desuden indbygget kogebog og mulighed for at indstille op til 20 favoritprogrammer med retter, du tilbereder ofte.

Ovnens låge er udstyret med SoftMotion, som sørger for at lukke lågen stille i, og så er den isoleret så den højst kan blive 30 grader over stuetemperaturen udvendigt. Det betyder for de flestes vedkommende at overfladen aldrig vil blive varmere end ca. 50 grader.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftsovn (kombi)
 • 71 liter ovnrum
 • Indbygget damprenseprogram
 • 30-230 grader
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
12.582,00 kr. 0,00 kr. 12.582,00 kr. Til butik »
12.888,00 kr. 0,00 kr. 12.888,00 kr. Til butik »

Testkilder

Vi har undersøgt testresultater fra blandt andet Danmark, Sverige og Tyskland, for at finde frem til hvilke dampovne der klarer sig bedst. Herunder kan du gå i dybden med de forskellige test, der alle har haft indflydelse på vores vurderinger i artiklen:

Tænk (2. juli 2015)

Forbrugerrådet Tænk har i juli 2015 testet 10 forskellige dampovne. Der er tale om 9 dampovne med varmluftfunktion, og en enkelt dampovn uden.

Dampovnene er blevet vurderet ud fra følgende kriterier:

 • Madlavning 40 %
 • Energiforbrug 15 %
 • Brugervejledning og brugermanual 15 %
 • Forvarmning 5 %
 • Temperatur nøjagtighed 5 %
 • Temperatur stabilitet 5 %
 • Støj 5 %
 • Sikkerhed 5 %
 • Funktioner og tilbehør 5 %

I testen bliver ingen af dampovnene vurderet som bedst i test, hvilket kan skyldes at de seks bedst bedømte modeller klarer sig stort set lige godt. I toppen ligger således Electrolux EOB9956VAX, AEG BS836680SM, Bosch CSG636BS1/01, Electrolux EOB8841WOX, AEG BS831410SM og Electrolux EOB8851AAX, der alle klarer sig rigtig godt på alle parametre i testen. Helt i top ligger Siemens CD634GBS1, men som i Råd & Röns test kan den ikke blive bedst i test, da den ikke har mulighed for at kombinere dampfunktionen med varmluft, som det er tilfældet med resten af modellerne i deres test.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Tænk.

Råd & Rön (22. juni 2015)

Det svenske forbrugermagasin testede i juni 2015 en række forskellige dampovne, hvoraf de seks af dem havde mulighed for at kombinere damp med varmluft. I alt blev syv dampovne testet.

Alle dampovnene er blevet testet ud fra følgende kriterier:

 • Madlavning 45 %
 • Brugervenlighed 15 %
 • Energiforbrug 15 %
 • Forvarmning 5 %
 • Temperatur nøjagtighed 5 %
 • Temperatur stabilitet 5 %
 • Støj 5 %
 • Sikkerhed 5 %

I testen ender Siemens CD634GBS1 med at klare sig bedst, men denne model bliver ikke bedst i test, da den udelukkende kan dampe. Den kan således ikke kombinere dampen med andre varmekilder, som det er gældende med de andre dampovne i testen. Electrolux EOB9956VAX ender således med at blive bedst i test, men alle dampovnene klarer sig generelt fint i testen og ender alle med en bedømmelse højere end middel.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Råd & Rön.

Stiftung Warentest (26. januar 2012)

Tilbage i januar 2012 foretog tyske Stiftung Warentest en kombineret test af dampovne til indbygning og en række billigere bordmodeller, der særligt er velegnet til dampning af fisk og grøntsager. Vi fokuserer her på de 9 testede dampovne til indbygning.

Der er fokus på følgende kriterier i testpanelets samlede vurdering:

 • Madlavning 50 %
 • Betjening 25 %
 • Energiforbrug 20 %
 • Sikkerhed 5 %

I testen af de 9 dampovne til indbygning klarer flere af modellerne sig godt. I alt ender tre dampovne med at dele førstepladsen: Bosch HBC24D553, Neff Mega C47D22N0 og Siemens HB24D552. De tre dampovne bliver alle vurderet til at være gode på alle fire testede parametre, hvor det især er på madlavning, at de brillerer. Anderledes ser det ud for AEG KS7415001M, der i denne test skuffer på både betjening og håndtering.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Stiftung Warentest.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar