Med en dampovn får du flere muligheder i køkkenet. Fisk og grøntsager bevarer smagen bedre når de dampes, mens brød og kød bliver mere sprødt og saftigt, når det tilberedes i en kombination af damp og varmluft. Det konkluderer testpanelerne i Danmark og Sverige, hvor en række af de nye dampovne er blevet testet.

Til denne artikel har vi gennemgået de seneste testresultater og anmeldelser, og kommer i denne artikel med 4 konkrete anbefalinger af de bedste dampovne og kombinationsovne, der blandt andet har dampskud og andre smarte nyttige funktioner.

Siemens CD634GBS1 – topscorende dampovn med gode egenskaber

Siemens-cd634gbs1-Dampovn

Siemens bliver topscorer hos både Tænk og Råd & Rön. Det er en dampovn uden mulighed for at kombinere med varmluft. Dampfunktionen er dog rigtig god.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
5.987,00 kr. 0,00 kr. 5.987,00 kr. Til butik »
7.330,00 kr. 0,00 kr. 7.330,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi Siemens CD634GBS1: Denne dampovn klarer sig rigtig godt i test hos både Tænk og Råd & Rön, hvor den får topkarakterer for tilberedning af blandt andet fisk, grøntsager og dessert. Denne model har ikke andre funktioner end damp, hvorimod de andre og lidt dyrere modeller har mulighed for at kombinere damp og varmluft. Du kan dog stadig med stor fordel benytte denne dampovn til alle former for fisk og grøntsager, da smag og saft bibeholdes bedre når de dampes.

Om: Siemens CD634GBS1 er en dampovn med en række avancerede egenskaber. Den kan dampe ved temperaturer mellem 30 og 100 grader, og ved forskellige opvarmningsmetoder – heriblandt Damp 100 %, AddedSteam (dampskud til brug ved bl.a. genopvarmning), hævning og optøning. I touchdisplayet kan du få vist temperaturforslag, aktuel temperatur og opvarmningskontrol.

Ifølge Siemens er denne dampovn særdeles børnesikret, da der er børnelås på lågen og en maksimal ydertemperatur på glasset på 40 grader. Der er indbygget en vandtank på 1,3 liter, og så er ovnlågen monteret med softMove ovnlåge, som dæmper lukningen.

Specifikationer:

 • Dampovn
 • 38 liter ovnrum
 • 2,8″ TFT farvedisplay med touchkontrol
 • Glaslåge med dæmpet lukning
 • 30-100 grader

Asko OCS8656S – stor dampovn med avancerede funktioner

Asko OCS8656S er en stor og avanceret dampovn, der er særligt egnet til dig der ønsker flot design og flere funktioner. Det store ovnrum er på 75 liter.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
9.499,00 kr. 0,00 kr. 8.926,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi Asko OCS8656S:

Asko klarer sig normalt godt i test, men denne dampovn er dog ikke blevet testet. Til gengæld får den gode anmeldelser af flere købere, der generelt er tilfredse med den. Blandt andet gives der i køberanmeldelserne udtryk for at den er let at betjene, hvilket er en fordel i den travle hverdag. Dampovnen har mange fordele, deriblandt muligheden for også at bruge den til normal varme og varmluft, samt indbygget stegetermometer til overvågning af madens temperatur under tilberedning. Asko OCS8656S er således ikke bare en dampovn, men derimod en rummelig normal ovn med mange forskellige funktioner. Af den grund anbefales den som et godt køb til husstanden, der interesserer sig for madlavning og ønsker flere muligheder i køkkenet.

Om: Asko OCS8656S er en stor kombineret dampovn med et ovnrum på 75 liter, samt mulighed for også at anvende den med konventionel varme og varmluft. Temperaturen i dampovnen kan indstilles fra 30 til 250 grader, hvor standardtemperaturen ved damp er 100 grader (ifølge producentens brugsanvisning). Ovnlågen har indbygget blød lukning, hvilket betyder at den fra halvvejen lukker sig selv langsomt i.

Dampovnen fra Asko har et stilrent betjeningspanel i midten som består af en stor skærm, en enkelt drejeknap og et par berøringsfølsomme knapper. Med disse kan du store alle dampovnens funktioner, og displayet lader dig glide fra den ene funktion til den anden.

Da det er en dampovn, består rengøringsfunktionen af damp. Det løsner både fedt og madrester efter noget tid, så det er nemmere at tørre over med en almindelig klud. Derudover har dampovnen et afkalkningsprogram, som hjælper med til at holde den fri for kalk.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftovn (kombi)
 • 75 liter ovnrum
 • Touch display
 • Glaslåge med dæmpet lukning
 • 30-250 grader

Gorenje CSO747X – dampovn med mange funktioner

Gorenje CSO747X er det rette valg for dig, der søger en dampovn med mange forskellige funktioner, som fuldt kan erstatte din normale ovn.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
7.100,00 kr. 0,00 kr. 7.100,00 kr. Til butik »
10.499,00 kr. 0,00 kr. 10.499,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi Gorenje CSO747X: Dampovnen fra Gorenje er ligeledes en kombineret damp- og varmluftovn, hvilket betyder at den både kan fungere som normal ovn og dampovn. Blandt de mange nyttige funktioner findes blandt andet muligheden for at tilberede sous vide, hvor maden tilberedes ved en konstant lav temperatur i løbet af længere tid. Det er en skånsom tilberedning, som både kan bruges til kød og grøntsager for at opnå et meget præcist resultat. Dampovnen er således et godt valg for dig, der ønsker lidt flere funktioner.

Om: Gorenje CSO747X er en dampovn med flere funktioner end normalt. Udover damp har den nemlig også konventionel over- og undervarme, samt varmluft. Der er således flere muligheder for tilberedning med denne dampovn, som også har et stort ovnrum på 73 liter.

Dampovnen har en indbygget vandtank på 1,3 liter, som fyldes med vand inden dampfunktionen aktiveres. Ifølge Gorenje er deres dampovn speciel, fordi den har en såkaldt PureSteam-funktion. PureSteam-funktionen tilbereder maden ved damp, men sørger for at holde en jævn luftgennemstrømning så dampen ikke sætter sig på maden der tilberedes. Det kan i værste fald gøre maden blød eller fugtig, hvilket ikke er ønskeligt.

Ovnlågen på denne dampovn er desuden til at kunne lukke blødt, og den har desuden damprengøring som løsner fedt og madrester.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftovn (kombi)
 • 73 liter ovnrum
 • Touch display
 • Glaslåge med dæmpet lukning

Siemens HR675GBS1S – rummelig varmluft- og dampovn med pyrolyse

Siemens HR675GBS1S er en rummelig ovn, der blandt andet har damp og mulighed for at rengøre med pyrolyse. Det gør den til en god og alsidig hverdagsovn, der tilmed får mange positive anmeldelser.

Forhandlere Pris Fragt Pris Læs mere
7.699,00 kr. 0,00 kr. 7.699,00 kr. Til butik »
7.998,00 kr. 0,00 kr. 8.999,00 kr. Til butik »
7.998,00 kr. 0,00 kr. 8.999,00 kr. Til butik »

Derfor anbefaler vi Siemens HR675GBS1S: Det anbefales af mange at vælge en dampovn, der også kan bruges til mere konventionelle formål – og her er Siemens HR675GBS1S et rigtig godt valg. Den læner sig egenskabsmæssigt tæt op ad en testvindende indbygningsovn i samme serie, men har får du lidt flere funktioner der blandt andet gør den i stand til at tilberede maden ved damp så den holder sig lækker og saftig under hele opvarmningen. Ovnen fra Siemens får flere positive anmeldelser af køberne, der blandt andet roser den for at være nem at anvende, rummelig og effektiv. Derudover er det et meget stort plus at den har pyrolysefunktion, da den således er yderst nem at holde ren. Alt i alt er denne ovn med sine 71 liter et godt alternativ til en fuldblods-dampovn.

Om: Denne dampovn fra Siemens kan kombinere dampen med både varmluft, over-/undervarme og 11 andre programmer. Derudover har den 3 tillægsprogrammer med damp, der gør det muligt at tilføre dampskud under opvarmningen, genopvarme ved brug af damp, samt hævning af dej.

Temperaturen i denne ovn går fra kun 30 grader og op til hele 300 grader, men ved pyrolyse-rengøring kommer temperaturen helt op på 500 grader. Dermed brændes al fedt og snavs af ovnens sider, hvorefter det lægger sig som en fin aske der tørres væk med en fugtig klud.

Ved de almindelige ovnprogrammer kommer ovnens front, ifølge Bosch, ikke op på mere end 30 grader. Den vil således forholde sig kølig under brug, hvilket gør den sikker for små børnefingre. Vandtanken er desuden gemt væk under selve betjeningspanelet, der kan løftes op når der skal påfyldes mere vand.

Betjeningspanelet er berøringsfølsomt, og der er en 2,8 tommer TFT-farveskærm der viser hvilket program der er valgt og hvilke funktioner der kan vælges.

Specifikationer:

 • Dampovn og varmluftovn (kombi)
 • 71 liter ovnrum
 • Berøringsfølsomt betjeningspanel
 • Pyrolyse rengøringsprogram
 • 30-300 grader

Testkilder

Vi har undersøgt testresultater fra blandt andet Danmark, Sverige og Tyskland, for at finde frem til hvilke dampovne der klarer sig bedst. Herunder kan du gå i dybden med de forskellige test, der alle har haft indflydelse på vores vurderinger i artiklen:

Tænk (2. juli 2015)

Forbrugerrådet Tænk har i juli 2015 testet 10 forskellige dampovne. Der er tale om 9 dampovne med varmluftfunktion, og en enkelt dampovn uden.

Dampovnene er blevet vurderet ud fra følgende kriterier:

 • Madlavning 40 %
 • Energiforbrug 15 %
 • Brugervejledning og brugermanual 15 %
 • Forvarmning 5 %
 • Temperatur nøjagtighed 5 %
 • Temperatur stabilitet 5 %
 • Støj 5 %
 • Sikkerhed 5 %
 • Funktioner og tilbehør 5 %

I testen bliver ingen af dampovnene vurderet som bedst i test, hvilket kan skyldes at de seks bedst bedømte modeller klarer sig stort set lige godt. I toppen ligger således Electrolux EOB9956VAX, AEG BS836680SM, Bosch CSG636BS1/01, Electrolux EOB8841WOX, AEG BS831410SM og Electrolux EOB8851AAX, der alle klarer sig rigtig godt på alle parametre i testen. Helt i top ligger Siemens CD634GBS1, men som i Råd & Röns test kan den ikke blive bedst i test, da den ikke har mulighed for at kombinere dampfunktionen med varmluft, som det er tilfældet med resten af modellerne i deres test.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Tænk.

Råd & Rön (22. juni 2015)

Det svenske forbrugermagasin testede i juni 2015 en række forskellige dampovne, hvoraf de seks af dem havde mulighed for at kombinere damp med varmluft. I alt blev syv dampovne testet.

Alle dampovnene er blevet testet ud fra følgende kriterier:

 • Madlavning 45 %
 • Brugervenlighed 15 %
 • Energiforbrug 15 %
 • Forvarmning 5 %
 • Temperatur nøjagtighed 5 %
 • Temperatur stabilitet 5 %
 • Støj 5 %
 • Sikkerhed 5 %

I testen ender Siemens CD634GBS1 med at klare sig bedst, men denne model bliver ikke bedst i test, da den udelukkende kan dampe. Den kan således ikke kombinere dampen med andre varmekilder, som det er gældende med de andre dampovne i testen. Electrolux EOB9956VAX ender således med at blive bedst i test, men alle dampovnene klarer sig generelt fint i testen og ender alle med en bedømmelse højere end middel.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Råd & Rön.

Stiftung Warentest (26. januar 2012)

Tilbage i januar 2012 foretog tyske Stiftung Warentest en kombineret test af dampovne til indbygning og en række billigere bordmodeller, der særligt er velegnet til dampning af fisk og grøntsager. Vi fokuserer her på de 9 testede dampovne til indbygning.

Der er fokus på følgende kriterier i testpanelets samlede vurdering:

 • Madlavning 50 %
 • Betjening 25 %
 • Energiforbrug 20 %
 • Sikkerhed 5 %

I testen af de 9 dampovne til indbygning klarer flere af modellerne sig godt. I alt ender tre dampovne med at dele førstepladsen: Bosch HBC24D553, Neff Mega C47D22N0 og Siemens HB24D552. De tre dampovne bliver alle vurderet til at være gode på alle fire testede parametre, hvor det især er på madlavning, at de brillerer. Anderledes ser det ud for AEG KS7415001M, der i denne test skuffer på både betjening og håndtering.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Stiftung Warentest.

Dampovn test – her er de 4 bedste ovne med damp
4.8 (96.67%) 6 votes

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar