Bier er måske det vigtigste nyttedyr af alle, da de sørger for bestøvning af naturens planter. I løbet af foråret ser vi dem summe rundt omkring havens planter, hvor de indsamler nektar og pollen til boet. Desværre er bierne på tilbagetog over hele verden, og det kan få alvorlige konsekvenser for plantelivet.

Af samme grund er flere begyndt at vise interesse for bierne, og det er blevet populært at plante bestemte planter som tiltrækker bierne og sikrer dem en god forsyning af nektar og pollen.

Hvis du også ønsker at hjælpe bierne og samtidig få en flot have med masser af liv, har vi herunder samlet nogle planter som bierne kan nyde godt af. Nogle planter er nemlig generelt bedre end andre, hvad angår forsyningen af mad til bierne.

Pil – favorit blandt bierne

Pil kan enten plantes som et større træ eller mindre busk. Blomsterne er blandt biernes absolutte favoritter.

De fleste bier er vilde med pil (latin: Salix), som både giver rigelige mængder nektar og pollen. Den blomstrer desuden allerede i marts måned og helt frem til maj, så her kan du give bierne en rigtig god start på sæsonen.

Pil fås både som træer og mindre buske, så den kan stå i selv små haver. De trives generelt i fuld sol, og er særdeles hårdføre.

Find pil hos Plantetorvet

Erantis – tidligt blomstrende og rig på nektar

Erantis er en tidligt blomstrende løgblomst, der er rig på nektar.

Erantis er en løgblomst, der allerede blomstrer i starten af året. Den giver således allerede bierne mad fra januar måned, så dem kan du med fordel lægge i din have hvis du ønsker gode vilkår for bierne.

Da erantis er en løgplante, skal den lægges i efteråret for at give blomster det efterfølgende forår. Den trives i en god og veldrænet havejord, som derfor helst ikke må være for svær eller leret.

Find erantis hos Plantetorvet

 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 

Krokus

Krokus blomstrer også tidligt, og er rig på pollen.

Krokus er ligeledes en tidligt blomstrende løgplante, som er rig på pollen og allerede står med blomster i februar måned. Den er således en god kilde til føde for bierne, og du kan derfor med fordel plante den sammen med andre bivenlige løgplanter – heriblandt erantis.

Krokus ligeledes i de fleste jordtyper, så længe der er godt dræn og jorden ikke er for svær eller leret.

Du kan få krokus i flere flotte farver, og de står rigtig fint i et lille bed eller – eksempelvis – en krukke.

 

Frugttræer

Frugttræer er gode kilder til føde for bierne.

Frugttræer er rige på blomster i foråret, så de er en naturlig og eftertragtet fødekilde for bierne. Det gælder både for blomme-, æble-, pære- og kirsebærtræer, og har du flere af disse i haven vil bierne kunne hente masser af føde derfra.

Du kan finde mange forskellige frugttræer der kan plantes i selv små haver eller sågar krukker, men du skal dog være opmærksom på at kun få arter er selvbestøvende. Du skal eksempelvis sikre dig at et æbletræ har et andet æbletræ i nærheden, og at de vil kunne bestøve hinanden. Dette kan du blandt andet læse mere om hos Plantetorvet, ved at følge nedenstående link:

 

Bærbuske og -planter

Bærbuske og -planter er eftertragtede hos bierne, da de fleste typer er rige på nektar.

Ligesom frugttræerne er de fleste bærbuske rige på nektar til bierne. De blomstrer i samme periode som frugttræerne, men dog blomstrer eksempelvis brombærbuske først i juli måned. Du kan derfor med fordel vælge en sort der blomstrer en smule senere, hvis du allerede har frugttræer i din have.

Blandt de bedste bærbuske for bier findes blandt andet blåbær, stikkelsbær og jordbær, som alle giver god nektar. Derudover kan brombær og hindbær være en overvejelse værd, da de blomstrer senere (juni-juli).

 

Hvidtjørn

Hvidtjørn giver masser af pollen og nektar, og den står med blomster efter frugttræerne.

Hvidtjørn (latin: Crataegus laevigata) kan ligesom pil både stå som busk eller træ, så her kan alle haveejere være med. Den giver både pollen og nektar til bierne, og derfor er det en rigtig god plante til bierne. Den står med blomster i juni måned, hvilket betyder at den vil kunne afløse frugttræerne efter deres blomstringsperiode.

Som både træ og busk er hvidtjørn særdeles hårdfør, og kan placeres i almindelig havejord på både solrige eller delvist skyggefulde placeringer.

 

Lyng

Lyng blomstrer i sensommeren, hvor det normalt kan være småt med føde til bierne.

Lyng (latin: Erica) giver masser af føde til bierne i sensommeren, hvor det især er nektaren den har gode mængder af. Lyng er desuden særdeles flot når den blomstrer, og den kan både stå i krukker eller i blomsterbed.

Af samme grund er lyng blandt andet fortrinlig til en placering på altanen eller den mindre have. Lyng fås med enten hvide eller violette blomster.

 

 

 

 

Oversigt over biplanter

Du kan hos Havenyt.dk finde en oversigt over biplanter. Her kan du finde mange gode eksempler på såvel træer og planter, der er særdeles velegnede for bier. Der er også angivet blomstringsperiode samt nektar- og pollenværdi for de enkelte planter, så du nemt kan danne dig et overblik.

Hvad kan du ellers gøre for at tiltrække bier?

Bierne har brug for føde, og din have har brug for bierne. Hvis du sørger for pollen og nektar til bierne, vil de til gengæld berige din have med smukke blomster og masser af frugter på træerne.

Udover at sørge for en god diversitet blandt havens planter og træer, kan du sagtens gøre mere for at tiltrække bierne til din have. Det handler især om at give dem de rette forhold så de vælger at slå sig ned i din have eller i nærheden, men også at drage generel omsorg så bestanden holder sig sund.

Herunder har vi samlet et par gode råd, som kan hjælpe bierne til bedre trivsel i din have:

Plant flere forskellige bivenlige planter

Det kan være en god idé at plante forskellige biblomster og -planter, som blomstrer på forskellige tider af året. Dermed tiltrækker du ikke kun flere forskellige slags bier, men de kan også hente mad igennem hele sæsonen. Planlæg derfor dine indkøb af nye planter efter hvornår de blomstrer, og hav gerne flere slags stående tæt så flere forskellige slags bier tiltrækkes.

Giv mælkebøtterne et hjørne i haven

Mælkebøtterne er særdeles næringsrige, og derfor er de en god kilde til energi for bierne. Lad derfor gerne mælkebøtterne stå når de blomstrer, eller giv dem et hjørne af haven hvor græsset ikke klippes.

Giv bierne et sted at bo

Insekthoteller kan enten købes eller laves selv, og de giver ly til havens små nyttedyr.

Bier skal ikke kun have pollen og nektar til rådighed, hvis de skal kunne trives i din have. De har også brug for et godt sted at bo, men her er de dog ikke så krævende.

Bier kan eksempelvis bygge reder i jorden, og de kan eksempelvis trives i et blomsterbed hvor jorden står bar. Der findes dog også bier som bygger reder i hule grene eller forladte insektgange i træerne. Sidstnævnte vil du kunne hjælpe nemt og enkelt, ved at købe specielle insekthoteller de kan bo i.

Giv bierne vand

Fyld gerne et lille fuglebassin med vand til bierne, hvis der ikke er andre kilder til vand i nærheden. I den varme tid har bierne brug for vand, så lad det gerne være tilgængeligt for dem i tider med tørke og høje temperaturer.

Undlad ukrudtsmidler

Mange haveejere holder sig i forvejen fra ukrudtsmidler, hvilket der er flere gode grunde til. Ukrudts- og insektgifte påvirker nemlig også bierne direkte og indirekte, hvorved de kan få svært ved at overleve i en have hvor der sprøjtes med forskellige giftstoffer. Find derfor andre metoder til bekæmpelse af uønsket ukrudt eller insekter – eksempelvis ved at plante blomster med tæt vækst, så ukrudtet får sværere ved at kigge op, mens du ved bekæmpelse af uønskede insekter (eksempelvis bladlus) kan forsøge at tiltrække flere af deres naturlige fjender – heriblandt mariehøns.

Læs også vores artikel om hurtigt voksende slyngplanter her og om stedsegrønne buske.

Kilder:

Læs også vores artikel om: De smukkeste stauder til haven

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar