En gasgrill er et godt valg, hvis du sætter pris på grillmad hele året. Den bliver hurtigt varm, er billig i drift og du kan hurtigt regulere varmeniveauet efter behov. Desværre bliver en gasgrill også hurtigt slidt, hvis du ikke sørger for ordentlig vedligeholdelse og rengøring. Det findes der dog råd for, og med en række enkle trin er både klargøring og vedligeholdelse hurtigt overstået.

Vi har undersøgt hvad grilleksperter og -entusiaster anbefaler, og i denne artikel får du et samlet overblik over de bedste metoder til klargøring og løbende vedligeholdelse af dit nye udendørs køkken.

Samling og klargøring – olie, olie og atter olie

Olie og andre smøremidler er dit vigtigste våben mod rust og tæring af gasgrillen. WD-40 og en god smørepasta hjælper dig langt på de udvendige områder, mens en raps- eller solsikkeolie gør underværker for dine støbejernsriste.

Udvendigt:

Billige gasgriller er populære, men på grund af den lave pris skal du selv lægge lidt arbejde i at få den samlet. Dette er dog en god mulighed for at få alting smurt, så rust ikke får mulighed for at sætte sig på såvel indvendige som udvendige dele. Alle rustfri ståloverflader er udsatte for rust, så derfor er det en god ide at give dem en omgang WD-40 eller et plejemiddel til rustfrit stål, og efterfølgende tørre over med en tør klud. Det lægger en beskyttende hinde, og gentager du behandlingen løbende gør du det svært for rust at sætte sig. Skruer, beslag og bolte kan du med fordel give en gang smørepasta så de ikke ruster fast.

Leveres din grill samlet, kan du med fordel gå samtlige skruer og beslag igennem og smøre efter. Også her er det en god ide at give rustfri ståloverflader et lag WD-40 eller andet plejemiddel.

Indvendigt (grillområdet):

I selve grillområdet kan du i sagens natur ikke bruge WD-40 eller lignende midler. Her er det dog primært støbejernsristene der er udsatte, og derfor skal de klargøres ordentligt så de holder længe.

Smør støbejernsristene i et tyndt lag madolie hele vejen rundt. Bedst er rapsolie eller solsikkeolie, da de kan tåle høje temperaturer uden at blive harske. Olivenolie skal du derimod undgå. Pas på med at bruge for meget olie, da ristene bliver klistrede. Når du har påført et tyndt lag olie, tænder du grillen på høj varme og lader den stå i cirka 30 minutter til olien er “tørret ind” og har dannet en glat overflade. Dine støbejernsriste har nu fået en god nonstick-belægning, der samtidig beskytter mod rust.

Støbejernsristene skal løbende have denne behandling, hvis du vil forlænge holdbarheden og undgå at kødet sætter sig fast under tilberedning.

Løbende vedligeholdelse – nemme trin til længere holdbarhed

Din gasgrill kræver løbende rengøring og pleje, for at holde sig i ordentlig stand. Du kommer langt med et godt overtræk, men løbende smøring og rengøring er nødvendig for at modvirke rust og ophobning af snavs i grillen og brænderne.

Udvendigt:

Sørg for at din gasgrill står tørt, og dæk den ikke til hvis den er blevet våd efter et regnskyl eller rengøring. Du bør altid sikre dig at den tørrer hurtigt, så vand ikke får lov at ligge og danne rust. Giv rustfri ståloverflader en smule WD-40 på en klud løbende, så forseglingen ikke brydes og rust ikke kan sætte sig.

Indvendigt (grillområdet):

Hvis du vil undgå at dine støbejernsriste ruster og med tiden krakelerer, så skal du skrabe madrester af efter hvert brug og give dem et fint lag madolie. Du kan enten pensle ristene eller købe en oliespray, som fås næsten alle steder hvor der i forvejen kan købes grilltilbehør.

Et par gange om året skal støbejernsristene hovedrengøres. Du kan til formålet bruge varmt vand opblandet med lidt mild sæbe, og så skal de vaskes med en børste. Lad dem enten lufttørre på en varm dag, eller giv dem en tur over flammerne i grillen hvis vejret er koldt. De skal helst tørre helt på under 5 minutter. Gentag derefter klargøringen på ny, hvor du påfører et fint lag madolie og lader grillen stå ved høj varme i cirka 30 minutter. Så er dine støbejernsriste rene og godt beskyttede mod rust.

Afhængigt af hvor meget du griller, er det også en god ide at løfte ristene og flammebeskytterne væk for at inspicere brænderne og området omkring dem. Er der meget fedt op ad siderne, skal de rengøres så du mindsker risikoen for fedtbrand. Tænd også brænderne og observer at flammerne er ensartede og jævnt fordelt. Er de ikke det, bør brænderne afmonteres og undersøges nærmere. Edderkopper og andre insekter kan være kravlet ind i brænderne og bygget “hus”, eller der kan have ophobet sig snavs. Din brugsanvisning bør give dig svar på hvordan du undersøger og renser dine brændere, og måske følger der endda et lille redskab med der kan bruges til formålet.

Her finder du flere råd og informationer

I Danmark findes mange grillentusiaster, og de er gode til at samle sig i fora på nettet. Her deler de informationer og erfaringer, så du som både nybegynder og øvet kan få råd og inspiration til brugen af gasgrill.

Herunder har vi samlet nogle gode links til sider, hvor du kan finde hjælp til din nye gasgrill:

Læs også: Lille gasgrill – 9 små gasgriller i smart design

Se vores artikel om: Lille transportabel grill – 7 smarte modeller til turen i det fri

Se også denne artikel på grilltips.dk: Forårsrengøring og klargøring af din grill

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar