Den excentriske slibemaskine er genial når der skal slibes gulve, bordplader, havemøbler og andre større overflader. Den er let og effektiv at arbejde med, og den excentriske slibeskive sikrer at der ikke kommer slibespor i overfladen.

Vi har undersøgt testresultater fra Danmark og Norge, og kommer i denne artikel med tre konkrete anbefalinger af excenterslibere til hjemmehåndværkere og professionelle.

Herunder er de tre excenterslibere, vi anbefaler lige nu:

Festool RQ 150 FEQ Plus – bedste og mest effektive valg til professionelle

Festool-RO-150-FEQ-Plus-Excentersliber
Blandt håndværkere og hobbyfolk anbefales Festool, hvis du vil have det bedste af det bedste. Denne excentersliber har en 150 mm skive, som gør arbejdet hurtigt og nemt.
Bedste pris: 4.195,00 (10-4 Byggemarked)

Det kan vi lide: Festool udviklede oprindeligt excentersliberen tilbage i 1976, og generelt har det ikke skortet på innovationen hos den 90 år gamle værktøjsproducent. RQ 150 FEQ Plus er muligvis en af de bedste excenterslibere på markedet, og generelt anbefales Festool af både håndværkere og hobbyfolk på online fora, hvor det især er funktionaliteten og effektiviteten, der roses. Festool klarer sig også rigtig fint i test.

Som navnet antyder, har denne Festool excentersliber en 150 mm skive, hvilket gør det muligt at arbejde hurtigere og mere effektivt end med de mindre 125 mm skiver, som de to andre maskiner i denne artikel benytter sig af. På toppen kan du desuden slå ROTEX til eller fra. ROTEX giver en grovere og mere effektiv slibning, hvilket er brugbart når du eksempelvis skal fjerne lak eller maling.

Om: Festool RQ 150 FEQ Plus er velegnet til både grovslibning, finslibning og polering. Den kan betjenes med både en hånd eller begge hænder, og med en 150 mm slibeskive er den effektiv i brug. Den har desuden en indbygget funktion som Festool kalder for ROTEX. Med ROTEX aktiveret roterer slibesålen, og det betyder at du kan slibe effektivt og hurtigt, når du eksempelvis skal fjerne lak, maling eller andre materialer. Du kan selvfølgelig også slå ROTEX fra og bruge den som en almindelig excentersliber. Se videoeksempel

Festool RQ 150 FEQ Plus er udstyret med en 720 Watt motor, som kører med 3.300 – 6.800 excentriske omdrejninger i minuttet. ROTEX har desuden et omdrejningstal på 320 – 660 omdrejninger i minuttet. Slibebevægelsen er på 5 mm, og bagskiven monteres med et FastFix system, som ikke kræver brug af værktøj. Festool har desuden en kantbeskyttelse monteret hele vejen rundt, så du kan slibe helt ud til kanten uden at beskadige lodrette overflader. Excentersliberen leveres i en Festool SYSTAINER.

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 720 Watt
 • Omdrejninger: 3.300 – 6.800/min.
 • Udsving: 5 mm.
 • Skivediameter: 150 mm.
 • Vægt:
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
4.195,00 kr. 0,00 kr. 4.195,00 kr. Til butik »

Makita BO5031J – kraftfuld og robust excentersliber

Makita-BO5031J-Excentersliber
Makita er den fornuftige mellemvej. Test og anmeldelser påpeger blandt andet at der er masser af kræfter i deres excenterslibere, og så er de solidt bygget.
Bedste pris: 1.372,00 (10-4 Byggemarked)

Det kan vi lide: Makita BO5031J er en lille og kompakt excentersliber, som dog har masser af kræfter. Den fås til en rigtig god pris, og roses af et testpanel hos magasinet Gør Det Selv for at være behagelig og nem at arbejde med, samtidig med at den føles robust og kraftfuld.

Denne excentersliber er perfekt til finslibning og polering, hvilket blandt andet skyldes at den er i stand til at gå ned til et meget lavt omdrejningstal. Maskinen er belagt med gummi på alle sorte overflader, og den er mulig at betjene med en hånd på grund af knappernes placering. Alt i alt en rigtig god og effektiv excentersliber til brug ved polering og fint slibearbejde.

Om: Den lille BO5031J excentersliber har en motoreffekt på 300 Watt og kan indstilles til at køre med 4.000 – 12.000 omdrejninger i minuttet. Den har en svingkreds på 2,8 mm, og slibeskiven måler 125 mm i diameter. Det er således en mindre maskine, og vægten er også helt nede på 1,3 kg. Excentersliberen leveres i Makitas MAKPAC systemkuffert, og der medfølger en støvboks.

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 300 Watt
 • Omdrejninger: 4.000 – 12.000/min.
 • Udsving: 2,8 mm.
 • Skivediameter: 125 mm.
 • Vægt: 1,3 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.372,00 kr. 0,00 kr. 1.372,00 kr. Til butik »

Metabo SXE 425 Turbo Tec – tysk funktionalitet og masser af kraft

Metabo-SXE-425-Turbo-Tec-Excentersliber
Tyske Metabo er det perfekte valg for hjemmehåndværken, der skal bruge den til slibe- og pudseopgaver i og omkring hjemmet. SXE 425 Turbo Tec fås til en rigtig fornuftig pris online.
Bedste pris: 1.328,00 (ComputerSalg)

Det kan vi lide: SXE 425 Turbo Tec er ved flere lejligheder blevet topscorer hos magasinet Gør Det Selv, der ad flere omgange har haft excenterslibere til test. Tyske Metabo laver maskiner der passer perfekt til brug i hjemmet eller på den lille byggeplads. De koster ikke alverden og skuffer sjældent.

Denne excentersliber har en 125 mm skive, men den vurderes alligevel at være effektiv og lækker at arbejde med. Den har desuden et aftageligt støttegreb foran, hvilket er smart til de krævende opgaver. Hastigheden justeres trinløst med den røde drejeknap, og du kan desuden aktivere en turbofunktion, så hastigheden kommer helt op på 11.000 omdrejninger i minuttet. Alt i alt en god og kraftig excentersliber til både krævende og mindre krævende opgaver i hjemmet.

Om: Metabo SXE 425 Turbo Tec er en billig excentersliber med en vægt på 2,3 kg. Den har et ekstra håndtag foran, som kan bruges til støttegreb ved høje omdrejninger og blødt træ, som ellers kan være svært at slibe. Motoreffekten er på 320 Watt og den kan indstilles til at køre med 4.200 – 11.000 omdrejninger i minuttet. Svingkredsen på denne model er lige så høj som hos Festool, nemlig 5 mm. Skivediameteren er på 125 mm.

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 320 Watt
 • Omdrejninger: 4.200 – 11.000/min.
 • Udsving: 5 mm.
 • Skivediameter: 125 mm.
 • Vægt: 2,3 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.328,00 kr. 0,00 kr. 1.328,00 kr. Til butik »

Testkilder

For at finde de bedste excenterslibere på markedet, har vi undersøgt en række test fra Danmark og udlandet. Det er blandt andet disse test, der danner grundlag for vores konkrete anbefalinger. Herunder får du et overblik over, hvilke test vi har gennemgået:

Gør Det Selv (2/2014)

Magasinet Gør Det Selv udkommer på månedsbasis og tester løbende noget af det værktøj, som er mest populært i byggemarkederne. Således er der af flere omgange blevet testet excenterslibere af forskellige typer og størrelser.

I denne test lægges der vægt på følgende kriterier:

 • Funktion 40 %
 • Betjening 35 %
 • Ergonomi 25 %

Blandt de tre kriterier vægtes funktion højest, da det selvfølgelig er sliberesultatet der er vigtigst. En essentiel del af dette kommer dog af en nem betjening og en god ergonomi, og derfor vægtes disse to kriterier også højt.

I testen ender en billig AEG EX 125 ES som testvinder, fordi den har god styrke og effektiv opsamling af slibestøv. Derudover klarer Makita 5031K og Metabo FSX 200 Intec sig også rigtig godt.

Gør Det Selv (3/2013)

Endnu en excentersliber test af nyere dato. Magasinet Gør Det Selv har endnu engang testet nogle af de mest populære excenterslibere på markedet, og det har ført nogle interessante resultater med sig.

I denne test vægtes kriterierne således:

 • Funktion 40 %
 • Betjening 30 %
 • Ergonomi 30 %

På en førsteplads finder vi den dyre Bosch GEX 125-150 AVE Professional, som hører til Bosch’ professionelle blå serie. Festool ETS 125 EQ Plus ender som topscorer, og anbefales “til feinschmeckerne”, fordi producenten har formået at skabe et innovativt og smart redskab, som kan betjenes med én hånd. Makita BO 5041 klarer sig også godt, ligesom Metabo SXE 425 Turbo Tec også får ros.

Gør Det Selv (16/2009)

(Testen er ikke længere online.)

Denne excentersliber test er af ældre status, men flere af modellerne er stadig aktuelle. Også her er der blevet testet en række af de mest populære modeller, blandt andet to modeller til henholdsvis 149 og 139 kroner.

Kriterierne vægtes i denne test således:

 • Funktion 40 %
 • Betjening 20 %
 • Ergonomi 20 %
 • Styrke 20 %

I denne test har vi altså fire delkriterier, og styrke vægtes her som et enestående kriterie.

Bosch PEX 400 AE bliver bedst i test, mens både Hitachi SV13YA og AEG EX 125 E bliver topscorere. Ryobi ERO-2412VN anbefales som et godt køb. En “No Name” excentersliber roses for at være en funktionel og smart discountmodel, mens Biltema 380W, som også er en discountmodel, skuffer på dårlig støvopsamling og byggekvalitet.

Politiken (27. maj 2010)

Med overskriften “Den gule håndværker-djævel skuffer tømreren” er der lagt i kakkelovnen til verbale udgydelser mod et af de mest populære mærker blandt håndværkere.

I testen indgår fire forskellige excenterslibere, og de er blevet testet af tømrermester Kasper Schmit, som har haft dem med på byggepladsen i minimum én dag per maskine. Herfra har han taget noter om deres præstationer og egenskaber. Excentersliberne er blevet stillet til rådighed af importører, der er blevet bedt om at sende den maskine, som ligger tættest på en pris på 1.000 kroner da testen fandt sted.

Der er fokus på disse kriterier, som bedømmes individuelt:

 • Betjening
 • Greb og ergonomi
 • Styrke og effektivitet

Du kan læse hele testen ved oprettelse af betalt medlemsskab hos Politiken.

Klikk (21. juli 2009)

Det norske forbrugermagasin testede i 2009 fem forskellige excenterslibere i forskellige prisklasser, men alle under 1.000 kroner.

I testen indgår følgende kriterier:

 • Effektivitet
 • Ergonomi
 • Støvindsamling
 • Udstyr
 • Kvalitet

I testen får AEG EX 125 E den højeste karakter, mens Bosch PEX 270A får 5/6. Begge maskiner klarer sig fint i testen, hvor de distancerer sig fra de tre andre maskiner, der får henholdsvis 3/6, 2/6 og 1/6.

Du kan læse hele testen gratis på norsk.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar