De smukkeste stauder: Guide og tips til plantning og pleje

De smukkeste stauder: Guide og tips til plantning og pleje

Storkenæb har vundet stor popularitet hos mange danske haveejere. Stauden får nemlig flotte blomster, og så er den samtidig nem at passe – den kræver som udgangspunkt hverken vanding, gødning eller et vinterdække.

Du kan desuden få en lang række forskellige arter af storkenæb – både de små, kompakte til de mere ranglede. Du har derfor alle muligheder for at etablere et havebed med storkenæb, der afspejler din personlighed.

Én af de mest gængse anvendelsesområder for storkenæb er som bunddække, enten blandt buske, eksisterende bede eller rundt om træer. Særligt geranium macrorhizum – storrodet storkenæb – er et fremragende valg som bunddække, men der findes også en lang række andre flotte alternativer.

Nedenfor præsenterer vi dig for nogle af de mest velegnede storkenæb-arter til haven.

Storkenæb Rose Clair
perfekt valg som bunddække

  • 4,5 på Trustpilot

Dagens bedste priser og tilbud på Storkenæb Rose Clair:

  • Langtidsholdbare pastelrosa blomster
  • Ekstremt kraftig og lang blomstring
  • Ideel som bunddække

Grunde til at købe

  • Kan tåle både sol og skygge
  • Kommer med flotte klassiske lyserøde blomster
  • Planten er hårdfør og behøver ikke vinterbeskyttelse i de koldere måneder

Grunde til at undgå

  • Blomsterne har ingen duft

Rose Clair (geranium oxonianum) er en storkenæb-art fra Oxford med klassiske lyserøde blomster, der fungerer godt som bunddække til dine forskellige bede.

Eftersom storkenæb er en ret taknemmelig plante, hvad angår valg af jord, kan den anvendes i stort set hele haven. Det er desuden en af de arter, der både tåler sol og skygge. Du skal blot huske at plante den med en afstand på godt 50 cm, så der bliver god plads til de lyserøde blomster, der blomstrer omkring juni-september.

Bemærk, at blomsten ikke dufter, men derimod er yderst dekorativ. Planten er hårdfør og behøver derfor ikke et vinterdække i de koldeste måneder. Vil du dele planten, er det bedst at gøre det hen mod efteråret, hvor der stadig er lidt varme i jorden.

Mere om Storkenæb Rose Clair

Detaljer

  • Blomster: Juni-september
  • Højde: 20-40 cm
  • Bredde: 20-40 cm
  • Placering: Sol

Bomagasinets vurdering

Vi er virkelig begejstrede for Storkenæb Spessart af tre vigtige grunde: dets evne til at dække jorden, dets smukke lyserøde blomster og dets bidragsygtige natur. Med en højde på omkring 25 cm tilfører den et smukt touch til enhver have og fungerer som en fantastisk baggrund for dine sommerblomster. Du kan også vælge at placere den i krukker sammen med dine sommerblomster og lade Storkenæb Spessart fylde den nøgne jord. Dog er det værd at bemærke, at dens evne til at tiltrække bier ikke nødvendigvis er populær hos alle.

Selvom Storkenæb Spessart har en imponerende dækkeevne, er der altid plads til forbedringer. Vi ville elske at se flere farvemuligheder tilgængelige for at øge dens appel endnu mere.

På trods af denne mindre ulempe anbefaler vi uden tøven Storkenæb Spessart. Dets evne til at dække jorden, dets smukke blomster og dets positive indvirkning på bier gør det til et pålideligt og charmerende tilføjelse til enhver have.

Gå til bedste pris 34 kr. ved Plantetorvet

Storkenæb Brookside
flot hybrid med blå blomster

  • 4,5 på Trustpilot

Dagens bedste priser og tilbud på Storkenæb Brookside:

  • Violetblå blomster med lysere midte
  • Blomstrende og hårdfør
  • Dybt delte gulgrønne blade

Grunde til at købe

  • En alsidig plante der kan bruges som bunddække eller som farvekontrast
  • Planten er hårdfør og kan trives i de fleste områder af haven
  • Kræver ikke særlig vanding

Grunde til at undgå

  • Har muligvis ikke en særlig stærk duft

Brookside er en populær storkenæb-hybrid mellem geranium clarkei og geranium pratense. Den kan nå en højde på op til 40-60 cm, og i sommermånederne står den i fuldt flor med de smukkeste blå-lilla blomster, der måler omkring 4 cm.

Planten er altså iøjnefaldende, hvad enten du bruger den som bunddække blandt andre planter eller lader den være en flot farvekontrast til din hvide klematis i espalieret.

Storkenæb er en lettilgængelig staude, der kan trives overalt i haven. Den har det dog ekstra godt i fuld sol, og du behøver endda ikke at vande den specielt, da den er i stand til selv at trække den ønskede mængde fugt fra omgivelserne.

Mere om Storkenæb Brookside

Detaljer

  • Blomster: Juli-september
  • Højde: 40-60 cm

Bomagasinets vurdering

Ved første øjekast blev vi imponerede over det unikke design og de materialer af høj kvalitet i Thermex’ ventilationsslangeklemme. Den sikrer en sikker og intakt fastgørelse af ventilationsslanger, selv under højt tryk. En af de ting, vi sætter særlig pris på, er dens effektivitet ved montering af emhætter, samt dens holdbarhed takket være den solide metalkonstruktion, der garanterer langvarig brug.

Dog har vi bemærket en potentiel ulempe ved Thermex-klemmen. Den kan muligvis ikke passe til alle størrelser af ventilationsslanger, hvilket begrænser dens alsidighed.

Alt i alt kan vi trygt anbefale Thermex’ klemme til ventilationsslanger. Den har et stærkt greb og er nem at installere med en skruetrækker, hvilket gør den til et praktisk valg til forskellige produkter. Med sin pålidelige funktionalitet og langvarige ydeevne er denne klemme en værdifuld tilføjelse til ethvert ventilationssystem.

Gå til bedste pris 54,00 kr. ved Plantetorvet

Storkenæb Spessart
god som bunddække

  • 4,5 på Trustpilot

Dagens bedste priser og tilbud på Storkenæb Spessart:

Grunde til at købe

  • En af de bedste dækningsevner blandt alle Storkenæb-arter
  • Har en højde på 25 cm
  • Det er en bivenlig plante

Grunde til at undgå

  • Det er ikke alle, som kan lide, at den tiltrækker bier

Spessart (geranium macrorhizum) hører til kategorien storrodet storkenæb, der har fremragende bunddækkende egenskaber – faktisk nogle af de bedste blandt alle storkenæb-arterne.

Den får en højde på omtrent 25 cm, og de lyserøde blomster vil pryde enhver have. Du kan nyde dem størstedelen af sommeren og helt hen mod september måned. De kan derfor agere baggrundskulisser for dine forskellige sommerblomster. Du kan i øvrigt også placere dine sommerblomster i krukker og lade dine storkenæb dække den bare jord blandt dem.

Eftersom bierne elsker storkenæb, kan du vælge bivenlige planter til dine krukker, så du får masser af liv rundt omkring i haven. Du kan bl.a. eksperimentere med forskellige former for insekthoteller og andre lignende løsninger, hvis du gerne vil gøre haven ekstra frodig.

Mere om Storkenæb Spessart

Detaljer

  • Blomster: Juni-september
  • Højde: 25 cm

Bomagasinets vurdering

Vi har sammenlignet forskellige indendørs og udendørs planter, og vi kan varmt anbefale at vælge hvidgran til at bringe naturen ind i dit hjem. Denne fine plante kan placeres indendørs de første par år og vil til sidst kunne nå op til en højde på 20 meter, når den flyttes udenfor. Vi elsker, at den er modstandsdygtig og nem at dyrke, hvilket gør den til en problemfri tilføjelse til dit rum. Dog skal du være opmærksom på, at på grund af dens potentiale for at blive stor, er den måske ikke egnet til mindre hjem.

Én ting, vi gerne ville have mere information om, er dens vedligeholdelseskrav. Trods dette anbefaler vi hvidgran på det kraftigste for dens evne til at tilføje grønt og friskhed til ethvert miljø. Så hvis du ønsker at bringe naturen ind i dit hjem, kan vi varmt anbefale hvidgran.

Gå til bedste pris 54,00 kr. ved Plantetorvet

Guide til storkenæb

Måske er du allerede stødt på storkenæb ude i naturen? Enkelte arter vokser nemlig vildt i den danske natur. Det gælder f.eks. geranium pratense, der også går under navnet eng-storkenæb. Det giver rigtig god mening at integrere storkenæb i havemiljøet, da det dels er en dekorativ plante med gode bunddækkende egenskaber, og dels en insektvenlig plante.

Geranium er en staude, der har fået sit lidt usædvanlige navn efter formen på frøkapslerne. Du kan finde hen mod 400 arter af planten i både Europa, Asien og Nordamerika, men det er primært de storblomstrede arter, der anvendes som prydplanter. Mange af arterne er hybrider – krydsninger mellem de oprindelige arter.

De mange arter bevirker også, at storkenæb med sine håndstregede blade og ofte parvise blomster fås i et væld af udgaver. Storkenæb associeres ofte med lyserøde blomster, men fås også både i hvide, blå og lilla farver, ligesom højden kan variere fra 15 cm til 60 cm. De passer derfor også ind i mange forskelligartede bede, f.eks. som bunddække eller som et supplement til rosenbedet. Det varierer også, hvornår storkenæb blomstrer. Nogle springer ud omkring maj, mens andre står i fuldt flor hen sidst på efteråret.

Udplantning – hvor kan jeg plante storkenæb?

Storkenæbs store popularitet skyldes i høj grad, at planten er kendt som ”en af de nemme stauder” – selv for dig, der er nybagt haveejer. Den kan som udgangspunkt gro stort set overalt i haven og kræver ikke den helt store pleje. Den er desuden hårdfør, når det kommer til de afvekslende nordiske forhold. Du skal dog tage højde for den enkelte art og deets karakteristika.

Du bør placere dine storkenæb et sted, hvor de får godt med sol, da det vil give dig langt de flotteste og tætteste blomster. Storkenæb er dog en ret taknemmelig plante mht. placering, så får den halvskygge, skal den nok stadig sætte flotte skud. Finder du senere ud af, at den måske vil trives bedre et andet sted, kan du sagtens flytte den alt efter behov. Det kan du med fordel gøre hen på efteråret (dog ikke senere end september), hvor du også har mulighed for at dele planten. Tidspunktet er ideelt, da jorden stadig har god varme efter sommermånederne.

Tidspunktet for udplantningen er ikke altafgørende – de storkenæb, du køber på planteskolerne, er sejlivede og kan derfor oftest plantes ud året rundt. Du skal blot undgå perioder med frost.

Storkenæb trives fint i almindelig dansk havejord, og du behøver derfor ikke tage alt for mange forholdsregler. Det er dog værd at notere, at storkenæb har det allerbedst i tør jord. Er jorden meget leret, lyder det gode tip, at du skal blande den op med lidt sand. Den må dog heller ikke være alt for sandet. Er det tilfældet, skal du tilføje lidt muldjord og kompost.

Pasning – hvordan får jeg mine storkenæb til at trives?

Når du har fundet den rigtige placering til dine storkenæb, skal du plante dem med en afstand på 25-30 cm, hvis du f.eks. planlægger at anlægge et bed med flere storkenæb-arter. De skal have god plads til at brede sig. Storkenæb plantes på helt traditionel vis – grav et hul, der er så dybt, at plantens rødder ikke bliver bøjet. Løsn jorden nede i hullet, så rødderne kan få det rette afsæt til spiring, og dæk til med jord.

Når du har dækket plantehullet, kan storkenæb stort set passe sig selv. Du behøver hverken at vande eller gøde planterne – der kan dog være få undtagelser, alt efter art, eller hvis der kommer ekstreme tørkeperioder. Det samme gælder i vintermånederne, hvor der ikke er behov for at vinterdække planterne med f.eks. løv eller grangrene.

Beskæring – skal jeg beskære storkenæb i efteråret?

Storkenæb kan godt tåle en ret hård beskæring i efterårsmånederne, men det er ikke et krav. Du kan sagtens lade din staude klare sig på egen hånd. Har du et storkenæb-bed, der har spredt sig ganske kraftigt, kan du selvfølgelig stadig trimme det alt efter behov. Enkelte arter breder sig lynhurtigt og kan nemt dække et område på op til 60 x 60 cm efter to sæsoner. Det er derfor også vigtigt, at du følger anvisningerne for, hvor tæt du må plante dine storkenæb. Mens nogle kræver en afstand på godt 25 cm, skal andre måske bruge godt 50 cm.

Anvendelse – kan jeg plante storkenæb ud i krukker?

Du kan i princippet godt plante storkenæb ud i krukker på altanen sammen med andre blomster til altanen, men der findes andre sommerblomster, der er mere velegnede til krukker. Storkenæb har det bedst, når den kan brede sit rodnet ud i den tørre havejord.

Takket være de mange arter kan du kreere storkenæb-bede, der blomstrer både i sommerperioden og langt ind i efteråret, hvis arterne blot bliver mikset på den rigtige måde. Du kan naturligvis også plante storkenæb sammen med andre stauder, benytte dem som en form for bunddække eller som en flot baggrundskulisse for den klatrerende hvide klematis.

et uvildigt testpanelogså på, at storkenæb er en plante, som insekterne elsker. Den er derfor med til at skabe masser af liv i haven. Kombinér eventuelt med andre bivenlige planter og insekthoteller, der giver din have masser af liv. Enkelte storkenæb-arter er også attraktive for sommerfugle. Så placér dem gerne på steder, hvor du kan nyde synet af den store aktivitet rundt om dine storkenæb.

Hvilke populære storkenæb-arter findes der?

Der findes som sagt uhyre mange storkenæb-arter på dagens marked, og du kan derfor sammensætte et bed, der passer perfekt til dine personlige præferencer, både når det kommer til højde, farver og vækstperiode.

Det er især de storblomstrede storkenæb, der anvendes som prydplanter i villahaverne, og populære arter tæller blodrød storkenæb og eng-storkenæb samt pragtstorkenæb, hvidgrå storkenæb og tæppestorkenæb. Der findes dog et utal af andre varianter. Søger du en bunddækkeplante, kan du f.eks. forsøge dig med storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum, der tilmed er en stedsegrøn plante.

FAQ

Hvornår kan jeg udplante storkenæb?
Det kan du i princippet hele året rundt, da storkenæb er modstandsdygtigt og nemt tilpasser sig forholdene. Du skal dog undgå at udplante storkenæb i perioder med frost. Vær opmærksom på, at storkenæb har det bedst i havebede og ikke krukker.
Skal jeg gøde mine storkenæb?
Nej, det skal du ikke. Storkenæb er en meget nem staude, der stort set passer sig selv, når den er blevet plantet. Den behøver derfor hverken vanding, gødning eller et vinterdække.
Hvornår blomstrer storkenæb?
Der findes mere end 400 forskellige arter – en del af dem er hybrider. Du kan derfor finde storkenæb, der blomstrer i maj, mens andre først blomster hen på sensommeren. Du kan med fordel etablere et bed, hvor du blander arterne, så du forlænger blomstringsperioden og får størst mulig glæde af dem.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme