Rullegræs – den komplette guide med priser: Alt du behøver at vide
Med rullegræs får du lynhurtigt en græsplæne, som både er flot og fri for ukrudt. Rullegræsset er nemlig på forhånd blevet passet og plejet, så det kun er det fineste græs, du får. Det er således en ideel løsning for dig, der bygger nyt, eller som ønsker at anlægge en ny græsplæne i haven.
Men hvad er prisen på rullegræs, og kan det betale sig? Det finder vi ud af i denne artikel, hvor vi også har samlet de bedste råd fra eksperter.
Priser på rullegræs - så billigt er det
Det behøver ikke være dyrt at lægge rullegræs, og det kan især betale sig, hvis du har en stor eller mellemstor grund. Vi har taget udgangspunkt i priserne hos Plantetorvet, som leverer rullegræs til hele landet. Herunder er 3 priseksempler:
Priseksempel 1: 200 kvm. plæne | 6.990,00 kr. |
Priseksempel 2: 500 kvm. plæne | 12.975,00 kr. |
Priseksempel 3: 2.000 kvm. plæne | 51.900,00 kr. |
Som det ses af priserne herover, så kan rullegræs være en rigtig god investering til det nye rækkehus eller parcelhus. Alternativt skal du ud og købe græsfrø og gødning, så græsset, vente et par måneder på at det gror, vande og efterfølgende vente en hel sæson før du har en flot og tæt græsplæne.
På en større grund kan det dog gå hen og blive dyrt, hvilket priseksemplerne herover også illustrerer. Så hvis der er tale om et større areal, er det måske en bedre investering at så græsset selv og vente en halv til en hel sæson på det vokser op.
Køb kun hele paller og spar penge
Rullegræs leveres typisk på engangspaller med en fast pris pr. palle, og det er derfor billigere at holde sig til hele paller.
Derfor: Køb altid dit rullegræs hos en forhandler der sælger i hele paller, hvis du vil være sikker på at få det til den bedste pris.
Typisk er mængderabatterne også fastsat efter hele paller, hvilket også gør sig gældende hos Plantetorvet.
Find en webshop med gratis fragt
Måske har du fundet billigt rullegræs i en bestemt webshop. Der kan selvfølgelig være forskel på priserne, men typisk skyldes det fragtomkostninger og evt. pallepant oven i den endelige pris, hvilket du først ser, når du har lagt rullegræsset i kurven.
De fleste webshops, herunder også Plantetorvet, tilbyder gratis fragt på rullegræs. I så fald er der ingen ekstraomkostninger.
Hvornår kan du lægge rullegræs?
Du kan i princippet lægge rullegræs hele året, så længe jorden ikke er frossen. De bedste måneder er dog maj eller august/september, hvor de optimale forhold er til stede. Jorden er nemlig lun, let fugtig og vejret er generelt mildere end i sommer- eller vintermånederne.
Du kan også sagtens lægge rullegræsset i juni eller juli, men her kan det være nødvendigt at vande i tørre perioder indtil rullegræsset har fået godt fat i jordbunden.
Forberedelse til rullegræs - det skal du gøre
Uanset om du selv sår græsset eller vælger rullegræs, så er det vigtigt at forarbejdet er i orden. Du skal derfor sørge for at følgende er i orden, før du bestiller og lægger dit rullegræs:
- Fræs jorden godt igennem, så den løsnes og bliver luftig. Tilfør evt. ekstra jord, hvis nødvendigt.
- Bland det øverste jordlag med en gang muld med grus og kompost/gødning, så græsset får den nødvendige næring (kan evt. udelades, hvis du vurderer at din havejord har tilpas næring).
- Sørg for en grundig planering, hvor sten og andet fjernes. Riv derefter jorden godt igennem.
Læs mere: Bolius: Ny Græsplæne
Se evt. også følgende video:
Lægning af rullegræs - så nemt er det
Når du modtager dit rullegræs, må der ikke gå mere end 2 dage, før det lægges ud. Du må heller ikke overdække rullerne med plast eller en presenning, da du ellers risikerer, at græsset ikke kan ånde. Det anbefales faktisk, at rullegræsset lægges med det samme efter modtagelse, især på varmere dage, da det hurtigt nedbrydes i varmen.
Det er både nemt og hurtigt at lægge rullegræs, og det kan blive rigtig pænt med et par simple tips:
- Læg rullegræsset i forbandt (som en murstensvæg) – så ses samlingerne ikke så tydeligt.
- Brug gerne et par byggeplader til at gå eller køre på, så du ikke laver spor i det lagte rullegræs.
- Afslut med en let tromling for at fjerne eventuelle ujævnheder og for at skabe tæt kontakt mellem jorden og græsrødderne.
- Giv rullegræsset vand umiddelbart efter lægning og derefter efter behov.
- Giv græsset ro de første par uger, så det kan etablere sig i den nye havejord.
Lægning af rullegræs er tungt arbejde
En enkelt rulle er cirka 40 centimeter bred, 2,5 meter lang og vejer mellem 20-25 kg. Det er altså et krævende arbejde at lægge rullegræs, så allier dig gerne med familien eller naboen, så du ikke behøver afbryde arbejdet på grund af rygproblemer. Rullegræsset har som nævnt bedst af at blive lagt med det samme, så lidt hjælp udefra er en god idé.
Se også denne video, hvor processen illustreres:
Gødning af rullegræs
For at bidrage til græssets vækst, er det en god idé at give gødning en gang i foråret eller om sommeren. Du skal også give rullegræsset gødning et par uger efter det er blevet lagt.
Efter et par uger gives en NPK-gødning, hvor der helst skal fordeles mellem 2-3 kg per 100 m2.
I løbet af foråret eller sommeren gives en normal mængde NPK-gødning (læs dosis på pakken).
Vær opmærksom på at gødning skal gives i forbindelse med vanding af plænen, eller hvis der er regn på vej. Hvis gødningen fordeles over en tør græsplæne og får lov at blive liggende, svitser du græsstrående.
Vanding af rullegræs - giv masser af vand i starten
For at sikre hurtig etablering i underlaget, er det vigtigt at rullegræsset vandes grundigt lige efter udlægningen. Du slipper altså ikke for at vande, men det er dog kun i starten det er nødvendigt – og kun hvis det slet ikke regner.
Såfremt der ikke falder nævneværdige mængder regn de første par uger efter udlægningen, skal du sørge for at vande med et par dages mellemrum. Det vigtigste er at græsset holdes fugtigt – det skal ikke hverken sejle i vand eller være knastørt.
Det anbefales at vande om aftenen eller meget tidligt om morgenen, så vandet ikke bare fordamper i varmen fra solens stråler.
Sammenligning: Rullegræs eller så græs?
Det kan være svært at vælge, og for de fleste er prisen den afgørende faktor. Rullegræs er nemlig markant dyrere end græsfrø, men til gengæld er det nemmere at arbejde med, og du får hurtigt en flot plæne. Herunder kan du læse fordelene og ulemperne ved at vælge det ene frem for det andet:
Rullegræs fordele/ulemper
Fordele:
- Nemt at arbejde med
- Flot græsplæne med det samme
- Ingen ukrudt
Ulemper:
- Dyrt
- Rullerne er tunge
- Kræver samme forarbejde som sået græs
Så græs fordele/ulemper
Fordele:
- Billigt
- Let at fordele
- Passer sig selv efter såning
Ulemper:
- Langsommelig proces
- Ukrudt kan vokse frem
- Tynd græsplæne den første sæson