hero-image

Rullegræs – den komplette guide med priser

Med rullegræs får du lynhurtigt en græsplæne, som både er flot og fri for ukrudt. Rullegræsset er nemlig på forhånd blevet passet og plejet, så det kun er det fineste græs du får. Det er således en ideel løsning for dig der bygger nyt, eller som ønsker at anlægge en ny græsplæne i haven.

Men hvad er prisen på rullegræs, og kan det betale sig? Det finder vi ud af i denne artikel, hvor vi også har samlet de bedste råd fra eksperter på området.

Priser på rullegræs - så billigt er det

Det behøver ikke være dyrt at lægge rullegræs, og det kan især betale sig hvis du har en stor eller mellemstor grund. Vi har taget udgangspunkt i priserne hos Plantetorvet, som leverer rullegræs til hele landet. Herunder er 3 priseksempler:

Priseksempel 1: 200 kvm. plæne 6.990,00 kr.
Priseksempel 2: 500 kvm. plæne 12.975,00 kr.
Priseksempel 3: 2.000 kvm. plæne 51.900,00 kr.

Som det kan ses af priserne herover, så kan rullegræs være en rigtig god investering til det nye rækkehus eller parcelhus. Alternativt skal du ud og købe græsfrø og gødning, så græsset, vente et par måneder på at det gror, du skal måske også vande og efterfølgende vente en hel sæson før du har en flot og tæt græsplæne.

På en større grund kan det dog gå hen og blive dyrt, hvilket priseksemplerne herover illustrerer. Så hvis der er tale om et større areal, er det måske en bedre investering at så græsset selv og vente en halv til en hel sæson på det vokser op.

Priser på rullegræs - så billigt er det

Køb kun hele paller og spar penge

Rullegræsset leveres typisk på engangspaller med et fast antal på hver. Her kan der være penge at spare, hvis du køber rullegræsset i hele engangspaller. De fleste forhandlere tager nemlig et fast beløb for hver palle, og således er det billigere at holde sig til hele paller. Således kan det faktisk være billigere at runde op, frem for at købe rullegræsset i enkelte styk.

Derfor: Køb altid dit rullegræs hos en forhandler der sælger i hele paller, hvis du vil være sikker på at få det til den bedste pris.

Typisk er mængderabatterne også fastsat efter hele paller, hvilket også gør sig gældende hos Plantetorvet.

Find en netbutik med gratis fragt

Måske har du fundet meget billigt rullegræs i en bestemt netbutik. Der kan selvfølgelig være forskel på priserne, men typisk skyldes det at der lægges fragtomkostninger og evt. pallepant oven i den endelige pris, hvilket du først kan se når du har lagt rullegræsset i kurven.

De fleste netbutikker, herunder også Plantetorvet, tilbyder gratis fragt på rullegræsset. Der er således ingen ekstraomkostninger når rullegræsset lægges i kurven, så det er altså nemt at tjekke den samlede pris direkte på produktsiden.

Hvornår kan du lægge rullegræs?

Du kan i princippet lægge rullegræs hele året, så længe jorden ikke er frossen. De bedste måneder er dog maj eller august/september, hvor de optimale forhold er til stede. Jorden er nemlig lun, let fugtig og vejret er generelt mildere end i sommer- eller vintermånederne.

Du kan også sagtens lægge rullegræsset i juni eller juli, men her kan det være nødvendigt at vande i tørre perioder indtil rullegræsset har fået godt fat i jordbunden.

Forberedelse til rullegræs - det skal du gøre

Uanset om du selv sår græsset eller vælger rullegræs, så er det vigtigt at forarbejdet er i orden. Du skal derfor sørge for at følgende er i orden, før du bestiller og lægger dit rullegræs:

 1. Fræs jorden godt igennem, så den løsnes og bliver luftig. Tilfør evt. ekstra jord, hvis nødvendigt.
 2. Bland det øverste jordlag med en gang muld med grus og kompost/gødning, så græsset får den nødvendige næring (kan evt. udelades, hvis du vurderer at din havejord har tilpas næring).
 3. Sørg for en grundig planering, hvor sten og andet fjernes. Riv derefter jorden godt igennem.

Læs mere: Bolius: Ny Græsplæne

Se også denne video:

Lægning af rullegræs - så nemt er det

Når du modtager dit rullegræs, må der ikke gå mere end 2 dage før det lægges ud. Du må ikke overdække rullerne med plast eller pressening, for så risikerer du at græsset ikke kan ånde. Det anbefales faktisk at rullegræsset lægges med det samme efter modtagelse, især på varmere dage, da det hurtigt nedbrydes i varmen.

Det er både nemt og hurtigt at lægge rullegræs, og det kan blive rigtig pænt med et par simple tips:

 • Læg rullegræsset i forbandt (som en murstensvæg) – så ses samlingerne ikke så tydeligt.
 • Brug gerne et par byggeplader til at gå eller køre på, så du ikke laver spor i det lagte rullegræs.
 • Afslut med en let tromling, for at fjerne eventuelle ujævnheder og skabe tæt kontakt mellem jorden og græsrødderne.
 • Giv rullegræsset vand umiddelbart efter lægning og derefter efter behov.
 • Giv græsset ro de første par uger, så det kan etablere sig i den nye havejord.

Lægning af rullegræs er tungt arbejde

En enkelt rulle er cirka 40 centimeter bred, 2,5 meter lang og vejer mellem 20 og 25 kilo. Det er altså et krævende arbejde at lægge rullegræs, så allier dig gerne med familien eller naboen så du ikke er nødsaget til at afbryde arbejdet på grund af rygproblemer. Rullegræsset har som nævnt bedst af at blive lagt med det samme, så lidt hjælp udefra er en god idé.

 

Se også denne video, hvor processen illustreres:

Gødning af rullegræs

For at bidrage til græssets vækst, er det en god idé at give gødning en gang i foråret eller sommeren. Du skal også give rullegræsset gødning et par uger efter det er blevet lagt.

Efter et par uger gives en NPK-gødning, hvor der fordeles mellem 2 og 3 kilo per 100 kvadratmeter.

I løbet af foråret eller sommeren gives en normal mængde NPK-gødning (læs dosis på pakken).

Vær opmærksom på at gødning skal gives i forbindelse med vanding af plænen, eller hvis der er en regnbyge på vej. Hvis gødningen fordeles over en tør græsplæne og får lov at blive liggende, svitser du græsstrående.

Vanding af rullegræs - giv masser af vand i starten

For at sikre en hurtig etablering og fastgroning i underlaget, er det vigtigt at rullegræsset vandes grundigt lige efter udlægningen. Du slipper således ikke for at vande en smule, men det er dog kun i starten det er nødvendigt og hvis det slet ikke regner.

Såfremt der ikke falder nævneværdigt meget regn de første par uger efter udlægningen, skal du sørge for at vande med et par dages mellemrum. Det vigtigste er at græsset holdes fugtigt, og det må således hverken sejle i vand eller være knastørt.

Det anbefales at vande om aftenen eller meget tidligt om morgenen, så vandet ikke bare fordamper i varmen fra solens stråler.

Sammenligning: Rullegræs eller så græs?

Det kan være svært at vælge, og for de fleste er prisen måske den afgørende faktor. Rullegræs er nemlig markant dyrere end græsfrø, men til gengæld er det nemmere at arbejde med og du får hurtigt en flot plæne. Herunder kan du læse fordele og ulemper ved at vælge det ene frem for det andet:

Rullegræs fordele/ulemper

Fordele:

 • Nemt at arbejde med
 • Flot græsplæne med det samme
 • Ingen ukrudt

Ulemper:

 • Dyrt
 • Rullerne er tunge
 • Kræver samme forarbejde som sået græs

Så græs fordele/ulemper

Fordele:

 • Billigt
 • Let at strø ud
 • Passer sig selv efter såning

Ulemper:

 • Langsommelig proces
 • Ukrudt kan vokse frem
 • Tynd græsplæne den første sæson

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme