Klatreplante guide - 5 smukke klatreplanter: En omfattende vejledning og inspiration

Klatreplante guide - 5 smukke klatreplanter: En omfattende vejledning og inspiration

Klatre- og slyngplanter er begreber, der typisk bruges til at beskrive det samme, men der er rent faktisk forskel på de to.

En klatreplante har hæfterødder og kan vokse op ad hvad som helst, mens en slyngplante skal have lidt hjælp og støtte, som den kan sno slyngtråde ind igennem, mens den vokser.

Klatre- og slyngplanter er begge kraftigt voksende planter, der med fordel kan bruges til f.eks. at skabe en grøn væg, hvad enten det er op af en husmur, et espalier eller en pergola.

Vi har derfor fundet 5 flotte slyng- og klatreplanter, der kan give nyt liv i din have. Nederst i artiklen giver vi dig derudover også information om de forskellige typer, og hvor du skal placere dem i haven. Du får samtidig også gode råd til, hvordan du planter og passer dem bedst muligt.

Dagens bedste priser og tilbud på Bjerg-Skovranke ‘Grandiflora’ :

  • Rig blomstring
  • Klatreplante med snoede bladstængler
  • Klarer nemt det danske klima

Grunde til at købe

  • Kan blive op til 8-10 meter høj
  • Planten har et frodigt løv med grønne sammensatte blade
  • Den har flotte hvide blomster, der blomstrer fra april til maj (måler 10-12 cm)
  • Planten er nem at vedligeholde og meget holdbar

Grunde til at undgå

  • Ikke egnet til mindre haver

Bjerg-skovranken Grandiflora er én af de største planter på vores liste. Den bliver typisk helt op til 8-10 m høj og kan dertil blive op til 1,5-3 m bred – og lige præcis derfor er den god at bruge langs høje vægge, hvor der gerne må være lidt volumen på beplantningen.

Mere om Bjerg-Skovranke ‘Grandiflora’

Detaljer

  • Højde: 8-10 m
  • Placering: Sol
  • Blomstringstid: April-maj

Grandiflora vokser kraftigt, hvilket gør den oplagt på et espalier, en pergola eller op ad et stakit, da den har et meget frodigt løv med grønne sammensatte blade.

Skovranken blomstrer i april-maj, hvor den får flotte hvide blomster, der typisk er 10-12 cm store. Blomsterne kan bruges til afskæring, så du kan tage dem med indenfor i en buket. Blomsterne har dog ingen duft.

Skovranken skal placeres i et solrigt område i haven, da den trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Udover at planten skal gødes regelmæssigt er den ikke svær at vedligeholde, og så er den super hårdfør og klarer nemt det danske klima.

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Vinterjasmin af et par vigtige grunde. For det første er dens vinterblomstring en unik og levende tilføjelse til enhver have i de koldere måneder, hvor mange andre planter kæmper. Vi synes, at det er en smuk syn at se blomster i din have, når alt omkring dig er gråt og trist. Derfor er Vinterjasmin en ideel plante for dig, der ønsker at bringe lidt farve og glæde til din have, selv i vinteren.

For det andet er Vinterjasmin velegnet til pergolaer og opretstående beplantninger, hvilket gør den alsidig i sin anvendelse. Det betyder, at du kan plante den langs en pergola eller indramme en indkørsel med den. Vi kan godt lide muligheden for at bruge denne plante på forskellige måder og skabe smukke og varierede haverum. Vi tror, at du vil nyde at eksperimentere med Vinterjasmin og finde den perfekte placering for den i din have.

Endelig er Vinterjasmin nem at vedligeholde og gøde, hvilket gør den problemfri at holde. Det betyder, at du ikke behøver at bruge for meget tid og energi på at pleje denne plante. Vi synes, at det er vigtigt at have planter, der er lette at passe, så du kan slappe af og nyde din tid udendørs. Vi er sikre på, at du også vil værdsætte den lette vedligeholdelse.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Vinterjasmin
mellemstor plante med vinterblomstring

Dagens bedste priser og tilbud på Vinterjasmin :

  • Blomstrer i december-februar
  • Også velegnet til pergolaer
  • Middelstor og fuldt hårdfør

Grunde til at købe

  • Blomstrer i vintermånederne, hvor mange andre planter har det svært
  • Skaber en unik og livlig tilføjelse til vinterhaverne
  • Velegnet til brug på pergolaer og i opretstående beplantninger
  • Let at vedligeholde og gøde

Grunde til at undgå

  • Kan blive sammenfiltret og kræve regelmæssig beskæring for at bevare sin form

Vinterjasmin er en løvfældende busk, der med fordel kan bruges til at live haven lidt op i vintermånederne, hvor mange andre planter ikke trives ligeså godt. Modsat mange andre planter blomstre vinterjasminen nemlig fra december til februar, hvor den sætter smukke gule blomster.

Mere om Vinterjasmin

Detaljer

  • Højde: 2-4 m
  • Blomstringstid: November-februar
  • Placering: Sol / halvskygge

Planten vokser opad og danner et sammenfiltet udseende med grenene. Den bliver typisk 2-4 m høj og 90-120 cm bred og vokser med middel hastighed. Den er god som en del af en opretvoksende beplantning på en pergola eller lignende.

Når planten er helt ung, er barken grøn, men med tid bliver den lysebrun. Bladene er små og elliptiske med en mørkegrøn overside og en lidt lysere underside. Du skal gøde den regelmæssigt, men ellers er den nem at holde.

Rodnettet er kraftigt, da det har en dybtgående pælerod og mange siderødder – hvis grenene står med vedvarende jordkontakt, slår de desuden rod og danner nye planter, så hvis du vil ‘avle’ på planten, er det muligt på den måde.

Planten er udbredt i Kina, men den passer klimamæssigt også rigtig godt til danske haver, fordi den er meget hårdfør.

Hvis du placerer den i sol eller halvskygge giver du den de bedste levevilkår.

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Klatrehortensiaselvhæftende slyngplante af tre hovedårsager. For det første har den en unik evne til at klatre opad ved hjælp af sine klæbende rødder, hvilket gør den perfekt til klatrevægge. Vi synes, det er fantastisk at se, hvordan den kan vokse og sprede sig på en sådan måde. For det andet kan den vokse op til 10 meter i højden og 2 meter i bredden, hvilket skaber et smukt farve- og teksturspil i hele vækstsæsonen. Det er imponerende at se, hvordan den kan fylde et område så stort. Og for det tredje er den alsidig, da den kan bruges som bunddække eller som privatlivsbeskyttelse, når den står frit. Det er rart at have en plante, der kan tjene flere formål i haven.

Dog ville vi ønske, at Klatrehortensiaselvhæftende slyngplante havde bedre støtte til sin opadgående vækst, hvis den blev plantet i en lodret position. Det ville sikre, at den bevarer sin ønskede højde og bredde uden problemer. Men på trods af denne lille ulempe kan vi stadig varmt anbefale Klatrehortensiaselvhæftende slyngplante. Den trives bedst i halvskygge, hvor den undgår for meget varme.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Klatrehortensia
selvhæftende slyngplante

Dagens bedste priser og tilbud på Klatrehortensia:

Grunde til at købe

  • Ideel til at klatre op ad mure
  • Den kan blive op til 10 meter høj og 2 meter bred
  • Giver et flot farve- og teksturspil gennem hele vækstsæsonen

Grunde til at undgå

  • Kræver støtte til opadgående vækst, hvis den plantes i oprejst form

Klatrehortensia bruger (modsat andre sorter i hortensiafamilien) sine hæfterødder til at klatre opad. Du kan plante den på to måder alt efter hvilket udtryk, du ønsker, den skal have.

Mere om Klatrehortensia

Detaljer

  • Blomstringstid: Juni-juli
  • Placering: Sol eller halvskygge

Hvis du gerne vil have, den skal vokse opad, skal du placere den op ad en væg, espalier eller en pergola. På den måde bliver den omkring 10 meter høj og 2 meter bred. Du kan dog også placere den fritstående, hvor den sagtens kan bære sine egne grene.

Her bliver den meget bred og med næsten vandret forgrening, hvilket er ideelt, hvis den skal fungere som bunddække eller afskærmning. Den har det bedst i halvskygge, hvor den ikke bliver for varm. Derudover skal den gerne stå i jord, der ikke er for let eller udtørret – i så fald skal den vandes relativt ofte.

Når planten er helt ung, har den grønne grene, men med tiden bliver barken brun og begynder at rulle af, hvilket giver en flot, dekorativ effekt. Bladene er ovale og er mørkegrønne i vækstsæsonen, mens de bliver lysende gule i efteråret.

I juni og juli blomstrer den med store, flade blomsterstande i en flødehvid farve. Den er randblomstrende, fordi blomsterstandens yderkant består af meget store blomster, mens blomsterne i midten er noget mindre og meget duftende.

Bomagasinets vurdering

Vi er virkelig glade for Rådhusvin (Parthenocissus tricuspidata), da den har en unik evne til at klatre på enhver overflade med sine klæbeskiver. Det gør den perfekt til at dække både vægge og pergolaer. Om efteråret skifter plantens blade fra mørkegrøn til en smuk rød farve, hvilket tilfører et dejligt strejf til det naturlige landskab. Vi kan godt lide, at Rådhusvin har en kraftig vækst, da den derfor hurtigt kan dække et stort område. En anden fordel er, at den er bemærkelsesværdig hårdfør og trives godt i det danske klima. Dog kan det være en udfordring at kontrollere dens vækst.

En egenskab, som vi virkelig sætter pris på ved Rådhusvin, er dens evne til at blomstre fra juni til august med små blomster i opretstående klaser. Desværre har disse blomster dog ikke nogen duft. På trods af dette mener vi stadig, at Rådhusvin er et godt valg for alle, der ønsker at tilføje lidt grønt til deres udendørs rum. Vi anbefaler blot, at du placerer planten et solrigt sted for at sikre optimal vækst og nydelse. Alt i alt gør Rådhusvins klatreevne og levende løv den til en værdifuld tilføjelse til enhver have.

Gå til bedste pris 99,00 kr. ved Plantetorvet

Rådhusvin
højtklatrende lian med hæfteskiver

Dagens bedste priser og tilbud på Rådhusvin:

Grunde til at købe

  • Rådhusvinen kan klatre op ad enhver overflade med dens hæfteskiver
  • Bladene på planten ændrer farve fra mørkegrønne til røde i høstsæsonen
  • Planten vokser frodigt og kraftigt og kan dermed dække et stort område hurtigt
  • Rådhusvinen er hårdfør og kan trives i det danske klima

Grunde til at undgå

  • Kan være vanskelig at kontrollere

Rådhusvinen er løvfældende og har tynde, højtvoksende grene. Den klatrer opad ved hjælp af særlige hæfteskiver og bliver forholdsvis stor med 4-8 meter i højden og 3-6 meter i bredden.

Fordi den har hæfteskiver, kan den klatre op ad hvad som helst, heriblandt murværk eller pergolaer.

Mere om Rådhusvin

Detaljer

  • Højde: 4-8 m
  • Blomstringstid: Juni-august
  • Placering: Gerne i fuld sol

Den har 3-lappede mørkegrønne blade i vækstsæsonen, men når vejret bliver køligere, bliver de røde i høstsæsonen og passer flot ind i naturbilledet. Den vokser meget frodigt og kraftigt, så den hurtigt dækker et stort område.

Slyngplanten blomstrer i juni-august, hvor den får bittesmå blomster, der sidder i oprette stande. Blomsterne har ikke en duft.

Parthenocissus tricuspidata, som er rådhusvinens officielle navn, hører oprindeligt hjemme i  Kina, Korea og Japan, hvor den findes i skovbryn og krat på fugtig, mineralrig bund. Den er hårdfør til det danske klima, men skal helst placeres i fuld sol, hvis den virkelig skal trives.

Bomagasinets vurdering

Vi har grundigt sammenlignet Hvidbroget Efeu ‘Koldinghus’ med andre muligheder på markedet, og vi mener, at den har tre fremtrædende egenskaber, der gør den til et godt valg. For det første giver dens alsidige vækstform dig mulighed for enten at lade den klatre eller sprede sig langs jorden, alt efter din præference. For det andet er det en hurtigtvoksende og hårdfør plante, som hurtigt kan dække et stort område. Endelig er dens små, hvidbrogede blade med spidse flige visuelt tiltalende.

Selvom vi sætter pris på disse egenskaber, er der et par områder, hvor vi mener, at produktet kunne forbedres. Den kræver regelmæssig beskæring for at bevare den ønskede størrelse, og vi ville foretrække et selvstændigt vækstmønster, der ikke kræver konstant vedligeholdelse. Derudover kan det tage omkring 10-12 år for planten at producere blomster, hvilket måske ikke er ideelt for dig, der er på udkig efter øjeblikkelige blomster.

På trods af disse ulemper kan vi varmt anbefale Hvidbroget Efeu ‘Koldinghus’ på grund af dens tilpasningsevne til det danske klima og dens evne til at tolerere længere tørkeperioder. Desuden tiltrækker dens stærke duft og bær bier og andre insekter, hvilket bidrager til en levende have.

Gå til bedste pris 59,00 kr. ved Plantetorvet

Hvidbroget Efeu 'Koldinghus'
stedsegrøn og hårdfør vedbend

Dagens bedste priser og tilbud på Hvidbroget Efeu 'Koldinghus' :

Grunde til at købe

  • Den har en alsidig vækstform, som både kan klatre eller sprede sig langs jorden
  • Det er en hurtigtvoksende plante, som hurtigt kan dække et stort område
  • Det er en hårdfør og modstandsdygtig plante

Grunde til at undgå

  • Regelmæssig beskæring er nødvendig for at holde planten i den ønskede størrelse

‘Koldinghus’ er en småbladet efeu, der er stedsegrøn. Den kan både være slyngende eller krybende alt efter hvilke forhold, du placerer den i. Planten har hvidbrogede blade med 3-5 spidse lapper.

Mere om Hvidbroget Efeu 'Koldinghus'

Detaljer

  • Højde: 1,5-2,5 m

Det er en meget kraftigt voksende plante, som hurtigt kan brede sig, hvis den er plantet korrekt. Derfor er den oplagt at bruge til steder, hvor du vil dække eller afskærme helt for noget. Den breder sig ved hjælp af rodskud, hvor skuddene selv kan slå rod dér, hvor de rører jorden.

Udover jordrødder kan den også sætte luftrødder, hvilket giver planten evnen til at klatre op – vi ser dem ofte opad murværk og lignende. Fordi den vokser sig så stor og omfangsrig, skal den beskæres regelmæssigt for at holde sig på et ønsket, begrænset areal.

Den småbladede efeu hører hjemme i den danske natur, hvor den findes spredt i skove og krat, så derfor er den vant til det danske klima og er særdeles hårdfør. Den skal gerne placeres i løs og muldrig havejord og gerne i let skygge, selvom den også kan trives i sol.

Planten kan generelt set tåle lange perioder med tørke, men skal vandes i løbet af det første år, mens den etableres. Den får typisk ikke blomster før den er 10-12 år, hvor blomsterne kommer i runde stande og blomstrer i september og oktober.

Blomsterne har en kraftig duft og tiltrækker bier og andre insekter. Umiddelbart efter blomstringen får efeuen små bær, der sidder vinteren over. Henover foråret bliver bærrene mørkere, indtil de til sidst er helt blåsorte. Bærrene er giftige.

Bomagasinets vurdering

Vi mener, at JBL Xtreme 2 er et rigtig godt valg for rejsende, når det kommer til bærbare højttalere. En af de ting, der imponerer os mest, er lydkvaliteten og den kraftige bas, som har fået ros af forskellige anerkendte magasiner som PCmag.com og Whathifi.com. Designet er også perfekt til at have med på farten, da det er både kompakt og holdbart. Og så er det også rart at vide, at højttaleren er vandtæt, hvilket giver en ekstra tryghed, når du bruger den ved stranden eller ved poolen.

Vi kunne godt have ønsket os, at der var flere tilslutningsmuligheder til højttaleren, da den kun kan tilsluttes via Bluetooth. Men på trods af dette, vil vi varmt anbefale JBL Xtreme 2 som det bedste valg for rejsende. Den kombinerer kraftig lyd, bærbarhed og holdbarhed på en fantastisk måde, hvilket sikrer en fantastisk oplevelse, uanset hvor du befinder dig.

Gå til bedste pris 18,00 kr. ved Plantetorvet

Hvad er en klatreplante?

Klatreplanter er kendetegnet ved, at de kan vokse op af f.eks. mure, træstammer eller hegn af sig selv uden at kræve nogen form for opbinding, fordi de fra naturens side har hæfterødder langs grenene.

Det er en slags luftrødder, der kan skyde frem og som hæfter sig fast på overfladen af dét, som planten kravler op ad. Det er en ideel plante, hvis du har et murværk eller en overflade, som du gerne vil dække med frodigt løv for at skabe en grøn væg i haven.

Særligt efeu, klatrehortensia og rådhusvin er velkendte eksempler på klatreplanter i Danmark.

Hvad er en slyngplante?

En slyngplante danner ikke hæfterødder, så derfor skal de vokse op ad noget, som deres slyngtråde og blade kan vokse ind i og igennem. Derfor skal du give dem en form for støtte – det kan for eksempel være en plantesøjle, et espalier eller et rækværk.

Slyngplanter skal både have støtte til at vokse lodret, men det er også vigtigt at give den vandrette punkter at kravle opad.

Populære bud på slyngplanter, der gør sig godt i det danske klima, er klematis, blåregn og kaprifolie.

Læs mere her: Plantetorvet

Sådan beskærer du slyngplanter

Hvordan slyngplanterne skal beskæres afhænger af, hvilken sort det er. Generelt set gælder det dog, at planterne skal beskæres i det tidlige forår, men de kan også beskæres lige efter blomstring.

  • Vinplanter skal beskæres i det tidligere forår og skal beskæres ind til nogle få store grene, så den kan danne nye sideskud.
  • Klematis kræver ikke nødvendigvis beskæring for at blomstre. Hvis du derimod beskærer den forkert, vil den i værste fald springe en blomstring over og blomstre igen året efter.

 

Giv planterne gødning
Slyngplanter er gode til at vokse, hvilket de gør allerede fra det tidlige forår og hen over hele sommeren. De skal gerne gødes 2-3 gange med almindelig gødning fra marts til juni og gerne et par gange i august, så de kan vokse sig store og flotte.

Vanding af slyngplanter
De første par uger efter du har plantet slyngplanterne, skal de have godt med vand. Det er fordi, de ofte er placeret op af husmure eller ved roden af andre planter, der ofte er tørre områder.

Herefter afhænger vandingsintervallet af jorden i din have og hvor meget, det regner. Som hovedregel skal planterne gerne have rigeligt med vand én gang om ugen. Det er bedre at give dem én stor omgang end mange små, så du ikke risikerer, at vandet ikke kommer helt ned i jorden, så rødderne vil være nødt til at søge opad.

Undgå sygdomme
Hvis du giver dine planter rigeligt med næring, er der mindre risiko for, at de bliver ramt af sygdomme og skadedyr.

Slyngplanter er generelt set ikke særligt udsatte for sygdomme, men de kan alligevel angribes af meldug-svampe, der kan sprøjtes væk. Hvis planten bliver brun eller sort, kan det være tegn på visnesyge – her skal du hurtigt klippe de visne grene af, hvis planten skal overleve.

Læs mere her: Plantetorvet

FAQ

Hvad er forskellen på klatre- og slyngplanter?
Klatreplanter har hæftefødder på rødderne, så de kan hæfte sig fast til overfladen uden ekstra hjælp. Slyngplanter skal derimod have støtte fra espalier eller hegn for at sno slyngtråde og blade ind igennem.
Er klatreplanter dårlige for boligen?
Nogle typer klatreplanter kan skade din bolig, hvis de graver sig ind i muren og laver huller. Derfor er det en god idé at give dem noget at vokse op ad som et espalier eller et hegn.
Hvordan får jeg klatreplanter til at vokse hurtigere?
Klatreplanter skal have godt med vand de første par uger, mens de sætter rødder. Herefter skal de gødes et par gange i vækstsæsonen og vandes én gang ugentligt for at vokse hurtigere.
Kan man bruge klatreplanter til at få læ?
Nogle klatreplanter som f.eks. efeu vokser kraftigt og kan hurtigt dække en overflade. Hvis du placerer dem op ad et hegn, kan du lave grønne vægge i haven, der kan give lidt læ.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme