Klatre- og slyngplanter er begreber, der typisk bruges omskifteligt, men der er forskel på de to.

En klatreplante har hæfterødder og kan vokse op ad hvad som helst, mens en slyngplante skal have lidt hjælp og støtte, som den kan sno slyngtråde og blad ind igennem, mens den vokser.

Klatreplanter og slyngplanter er begge kraftigt voksende planter, du kan bruge til at dække en kedelig overflade i din have. De kan fx vokse op ad en husmur, et espalier eller en pergola og skabe en grøn væg, der blomstrer smukt om sommeren.

Vi har fundet 10 flotte slyng- og klatreplanter, der kan live op i din have. Vi giver dig information om de forskellige typer, og hvor du skal placere dem i haven. Du får også gode råd til, hvordan du planter og passer dem bedst muligt.


Japansk Blåregn – violetblomstrende slyngplante

Vores anbefaling

 • Perfekt hvis man gerne vil have mere farve i haven

Japansk Blåregn

Japansk blåregn kaldes også Wisteria Floribunda og er en del af familien Fabaceae. Den har oprindeligt hjemme i Japan, hvorfra navnet kommer.

Planten er kraftigt voksende og bliver typisk 8-10 meter høj med grønne sammensatte blade blandet sammen med flotte, gule farver. Derfor er den velgenet sammen med andre slyngende beplantninger, da det hurtigt kan blive til et flot skue.

Den blomstrer i perioden maj til juni og får violette og hvide blomster, der bliver omkring 10-25 cm store. De første par år er det meget almindeligt, at blomstringen udebliver, men den kommer på sigt. Blåregnen er frøbestøvende og har ærtelignende gule bælgefrugter.

Den er nem at holde, fordi den har et kraftigt rodnet, der gør, at den kan tåle forholdsvis lange perioder med tørke. Du skal placere den i sol eller halvskygge for at give den de bedste levevilkår. Den skal have en moderat mængde gødning, men ellers er den hårdfør nok til at trives under danske forhold.

Japansk blåregn skal beskæres både forår og efterår, hvis den skal have optimal vækst.

Specifikationer:

 • Placeres i sol/halvskygge
 • Bliver 8-10 meter
 • Blomstrer ved 10-25 cm violette/hvide blomster
 • Blomstrer maj-juni

Slyngrose ‘Goldstern’ – rigt blomstrende klatrerose

Bedste klatrerose

 • Smuk klatreplante med en flot gul farve

Slyngrose 'Goldstern'

Slyngrosen Goldstern vokser slankt og lodret op ad espalieres langs mure, stolper, hegn eller rosensøjler. Den bliver omkring 150-250 cm høj, så den skal gerne have lidt hjælp fra andre klatreplanter, hvis den skal dække en rosenbue eller pergola, da den ikke bliver helt høj nok alene.

Du kan vælge at beskære den og så kan den i stedet fungere som en høj bedrose eller en mindre prydbusk. Så beskærer du typisk den til omkring 90-120 cm.

Blomsterne bliver store og velformede på omkring 10-15 cm i diameter. De har en middelstærk og dejlig duft, der giver en behagelig aroma til haven. Slyngrosen har en rig blomstring mellem juni og sent ind i efteråret, hvor hver blomst har omkring 20-40 kronblade.

Du skal placere slyngrosen lyst og gerne plantet i rosenjord. Den skal plantes dybt i jorden og hvis den skal have optimale levevilkår, skal den gødes og vandes regelmæssigt, da den har en middel hårdførhed i forhold til den danske klima.

Specifikationer:

 • 150-250 cm høj langs espalieres
 • 90-120 ved beskæring som bedrose
 • Rig blomstring med 10-15 cm blomster
 • Placeres lyst
 • Gødes og vandes regelmæssigt

Leder du efter flotte slyngplanter til at supplere dine slyngroser? Så se vores guide her.


Vedbend – kraftigt voksende helårsplante

Bedste indendørs klatreplante

 • Klatreplante der passer sig selv, og er grøn hele året rundt

Vedbend

Efeuen Vedbend er både god i haven og indendørs. Den er kendetegnet af sin stedsegrønne farve og mange kender den for at været meget kraftigt voksende.

Det unikke ved efeu er, at den kan sætte to slags rødder. Jordrødderne vokser i jorden, mens den også kan skyde rødder direkte ud i luften. Det er derfor, de har så nemt ved at kravle op langs træer og murværker.

Bladene er store og mørkegrønne med en flot blank overflade. Vedbend har ingen blomstringssæson, så den er et oplagt valg, hvis du vil bruge den til at skærme af fx indtil naboen eller dekorere hegnet.

Du skal placere planten i moderat skygge i fugtig jord. Når du graver hullet, skal du lave det rigeligt stort, så planten har god mulighed for at udvikle sig. Generelt set er det en meget hårdfør plante, der ikke er kritisk i sine levevilkår.

Vi fremhæver også vedbenden som en optimal plante til at have indendørs. Hvis du planter den i en potte, kan den hjælpe med at rense luften for formaldehyd, benzen, trichlorethylen og xylen.

Specifikationer:

 • Stedsegrøn efeu
 • Placeres i moderat skygge
 • Kan plantes udenfor og indenfor
 • Vokser kraftigt

Kaprifolie tellmanniana – opadsøgende slyngplante

Hårdfør slyngplante

 • Slyngplante der kan klare den kolde vinter

Kaprifolie tellmanniana

Kaprifolie tellmanniana er en kraftigt voksende plante, der slynger sig højt. Den bliver oftest 2-4 meter høj, men kan slynge sig i op til 3-5 meter, da den naturligt søger op mod lyset for at blomstre. Du kan dog manipulere væksten lidt ved at sætte den fast til et espalier, så den vokser bredt og blomstrer længere nede på grenene.

Den har grønne ovalformede blade og får flotte orange blomster i maj-juni, der bliver 1-5 cm store. I efteråret kan du opleve, at den sætter sporadiske bær. Disse bær er giftige, så det er vigtigt at være opmærksom på i forhold til børn og dyr.

Den skal plantes i almindelig næringsris jord, der er veldrænet. Har du tung lerjord i haven, skal det løsnes og gerne tilsættes lidt grus eller sand, der kan dræne jorden. Den har også godt af jord tilsat jordforbedring, og den skal gerne gødes regelmæssigt i vækstsæsonen for at vokse og blomstre flottest.

Den er ikke så kritisk i forhold til placeringen i sol eller skygge og kan trives i stort set alle tilfælde.

Specifikationer:

 • Bliver 2-4 meter høj
 • 1-5 cm store blomster
 • Blomstrer maj-juni
 • Kan sætte giftige bær i efteråret
 • Skal gødes regelmæssigt i vækstsæsonen

Se hele vores guide til kaprifolie planter her.


Bjerg-Skovranke ‘Grandiflora’ – frodigt løv

Den højeste klatreplante

 • Høj smuk hvid klatreplante der pynter ethvert sted

Bjerg-Skovranke 'Grandiflora'

Bjerg-skovranken Grandiflora er én af de største planter på vores liste. Den bliver typisk helt op til 8-10 m høj og kan blive op til 1,5-3 m bred. Derfor er den god at bruge langs høje vægge, hvor der gerne skal lidt volumen på beplantningen.

Den vokser meget kraftigt, hvilket gør den til et oplagt valg til en del af en slyngende beplantning. Den gør sig særdeles godt på et espalier, en pergola eller op ad et stakit, da den har et meget frodigt løv med grønne sammensatte blade.

Skovranken blomstrer i april-maj, hvor den får flotte hvide blomster, der typisk er 10-12 cm store. Blomsterne kan bruges til afskæring, så du kan tage dem med indenfor i en buket. Blomsterne har dog ingen duft, så den bidrager ikke til aromaen i din have eller vase.

Du skal placere skovranken i et solrigt område i haven, da den trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Du skal gøde den regelmæssigt, men det er ikke en plante, der er super svær at vedligeholde. Derudover er det en hårdfør plante, der snildt klarer det danske klima.

Specifikationer:

 • 8-10 m høj
 • 1,5-3 m bred
 • Blomstrer med hvide blomster i april-maj
 • Placeres i fuld sol
 • God til espalier og pergolaer

Vinterjasmin – mellemstor plante med vinterblomstring

Bedste vinterplante

 • En smuk klatreplante der også blomstrer om sommeren

Vinterjasmin

Vinterjasmin er en løvfældende busk, der er god til at live haven lidt op i vintermånederne, hvor mange andre planter ikke trives ligeså godt. Modsat mange andre planter blomster Vinterjasminen nemlig i vintermånederne fra december til februar. Blomsterne er gule og har typisk en størrelse på 1-5 cm.

Planten vokser opad og danner et sammenfiltet udseende med grenene. Den bliver typisk 2-4 m høj og 90-120 cm bred og vokser med middel hastighed. Den er god som en del af en opretvoksende beplantning på en pergola eller lignende.

Når planten er helt ung, er barken grøn, men med tid bliver den lysebrun. Bladene er små elliptiske blade med en mørkegrøn overside og en lidt lysere underside. Du skal gøde den regelmæssigt, men ellers er den nem at holde.

Rodnettet er kraftigt, da det har en dybtgående pælerod og mange siderødder – hvis grenene står med vedvarende jordkontakt, slår de rod og danner nye planter, så hvis du ønsker at ‘avle’ på planten, er det muligt på den måde.

Planten er meget udbredt i Kina, men den passer klimamæssigt også rigtig godt til danske haver, fordi den er meget hårdfør i vejrforholdene i Danmark. Hvis du placerer den i sol eller halvskygge får den de bedste levevilkår.

Specifikationer:

 • Blomstring november-februar
 • Placeres i fuld sol/halvskygge
 • Højde: 2-4 m

Klatrehortensia – selvhæftende slyngplante

God som klatreplante eller fritstående busk

 • Flotte hvide blomster der kan stå uden noget at ”klatre” på

Klatrehortensia

Klatrehortensia er en del af hortensiafamilien, der modsat andre af dens afarter bruger sine hæfterødder til at klatre opad. Du kan plante den på to måder alt efter, hvilket udtryk du ønsker, den skal have.

Hvis du gerne vil have, den skal vokse opad, skal du placere den op ad en væg, espalier eller en pergola. Så bliver den omkring 10 meter høj og 2 meter bred. Du kan dog også placere den fritstående, hvor den sagtens kan bære sine egne grene. Her bliver den meget bred og med næste vandret forgrening, hvilket er ideelt, hvis den skal fungere som bunddække eller afskærmning.

Den har det bedst i halvskygge, hvor den ikke bliver for varm. Derudover skal den gerne stå i jord, der ikke er for let eller udtørret – i så fald skal den vandes relativt ofte.

Når planten er helt ung, har den grønne grene, men med tiden bliver barken brun og begynder at rulle af, hvilket giver en flot, dekorativ effekt. Bladene er ovale og er mørkegrønne i vækstsæsonen, mens de bliver lysende gule i efteråret.

I juni og juli blomstrer den med store, flade blomsterstande i en flødehvid farve. Den er randblomstrende, fordi blomsterstandens yderkant består af meget store blomster, mens blomsterne i midten er noget mindre og meget duftende, især i skumringsperioden.

Specifikationer:

 • Selvhæftende rodnet
 • Randblomstrende med hvide blomster
 • Blomstringsperiode: juni-juli
 • Placeres i fuld sol eller halvskygge
 • Middelt voksende

Rådhusvin – højtklatrende lian med hæfteskiver

Bedste selvhæftende klatreplante

 • Flotte røde blade, som pynter i enhver have

Rådhusvin

Rådhusvinen er en løvfældende lian, og har tynde, højtvoksende grene. Den klatrer opad ved hjælp af nogle særlige hæfteskiver og bliver forholdsvis stor med 4-8 meter i højden og 3-6 meter i bredden. Fordi den har hæfteskiver, kan den klatre op ad hvad som helst som fx murværk eller pergolaer.

Den har 3-lappede mørkegrønne blade i vækstsæsonen, men når vejret bliver køligere, bliver de røde i høstsæsonen og passer flot ind i naturbilledet. Den vokser meget frodigt og kraftigt, så den hurtigt dækker et stort område.

Slyngplanten blomstrer i juni-august, hvor den får bittesmå blomster, der sidder i oprette stande. Blomsterne har ikke en duft, så de overtager ikke aromabilledet, hvis du har andre velduftende planter i haven.

Parthenocissus tricuspidata, som er rådhusvinens officielle navn, hører oprindeligt hjemme i de asiatiske lande Kina, Korea og Japan, hvor den findes i skovbryn og krat på fugtig, mineralrig bund. Den er hårdfør til den danske klima, men skal helst placeres i fuld sol, hvis den virkelig skal trives.

Specifikationer:

 • Højde: 4-8 m
 • Bredde: 3-6 m
 • Blomstrer i juni-august
 • Placeres i fuld sol

Er du på udkig efter en flot klematis til din have? Læs vores store guide her.


Hvidbroget Efeu ‘Koldinghus’ – stedsegrøn og hårdfør vedbend

Bedst til bunddække

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Hvidbroget Efeu 'Koldinghus'

Vedbenden ‘Koldinghus’ er en småbladet efeu, der er stedsegrøn. Den kan både være slyngende eller krybende alt efter hvilke forhold, du placerer den i. Den er stedsegrøn og har hvidbrogede blade med 3-5 spidse lapper.

Det er en meget kraftigt voksende plante, som hurtigt kan brede sig, hvis den er plantet korrekt. Derfor er den oplagt at bruge til steder, hvor du vil dække eller afskærme helt for noget.

Den breder sig ved hjælp af rodskud, hvor skuddene selv kan slå rod dér, hvor de rører jorden. Udover jordrødder kan den også sætte luftrødder, hvilket giver planten evnen til at klatre op – vi ser dem ofte opad murværk og lignende. Fordi den vokser sig så stor og omfangsrig, skal den beskæres regelmæssigt for at holde sig på et ønsket, begrænset areal.

Den småbladede efeu hører hjemme i den danske natur, hvor den findes spredt i skove og krat, så derfor er den vant til det danske klima og er særdeles hårdfør. Den skal gerne placeres i løs og muldrig havejord og gerne i let skygge, selvom den også kan trives i sol. Planten kan generelt set tåle lange perioder med tørke, men skal vandes i løbet af det første år, mens den etableres.

Den får typisk ikke blomster før den er 10-12 år, hvor blomsterne kommer i runde stande og blomstrer i september og oktober. De har en kraftig duft og tiltrækker bier og andre insekter. Umiddelbart efter blomstringen får efeuen små bær, der sidder vinteren over. Henover foråret bliver bærrene mørkere, indtil de til sidst er helt blåsorte.

Specifikationer:

 • Bruges som bunddække eller slyngplante
 • Højde: 1,5-2,5 m
 • Placeres i let skygge
 • Stedsegrøn
 • Blomstrer efter 10-12 år
 • Sætter let giftige bær umiddelbart efter blomstring

Kaprifolie – stedsegrøn lian

Nem at holde

 • Høj Trustpilot rating: 4.5

Kaprifolie

Kaprifolien, der har det videnskabelige navn, Lonicera Henryi, er en delvist stedsegrøn plante, der gør sig godt i den danske have. Den har grønne, ovalformede blade, der er grønne året rundt.

Under normale forhold bliver den omkring 3-5 m høj og 60-90 cm bred, men den vokser kraftigt og slynger sig, så den hurtigt bliver en integreret del af din beplantning. Den er specielt velegnet til placering opad espalier eller hegn. Ved placering opad noget vil du også have større kontrol over, hvordan den vokser, hvis du fx gerne vil have den til at vokse sig bredere, end den gør naturligt.

Helt naturligt vil den søge opad mod lyset og det er også her, at blomstringen kommer. Den blomstrer i juli-september, hvor den får rosa og orangerøde blomster, der har en størrelse på 1-5 cm. Du kan opleve, at den sætter bær i efteråret – bærrene er giftige, så de må ikke spises.

Kaprifolien er nem at gøre glad, for den er ikke så kritisk i forhold til hvor den placeres i forhold til solen. Den foretrækker almindelig næringsrig og veldrænet havejord, så har du tung lerjord i haven, skal den løsnes og tilsættes lidt grus/sand og jordforbedring, så den får lidt struktur. Den skal gødes regelmæssigt i vækstsæsonen, men ellers passer den meget sig selv.

Specifikationer:

 • Højde: 3-5 m
 • Bredde: 60-90 cm
 • 1-5 cm store rosa/orangerøde blomster
 • Blomstrer juli-september
 • Placeres i sol/halvskygge/skygge
 • Placeres opad espalier eller hegn
 • Har giftige bær

Forskellen på slyngplanter og klatreplanter

Når man søger efter klatreplanter eller slyngplanter på nettet, er det ofte de samme planter, der kommer frem i søgeresultaterne, så derfor kan det være svært at vide, hvad forskellen egentlig er.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken type du køber, alt efter hvilken situation, du skal bruge den til.

Hvad er en klatreplante?
Klatreplanter er kendetegnet ved, at de kan vokse op af fx mure, træstammer eller hegn af sig selv uden at kræve nogen form for opbinding. Det er fordi, de fra naturens side har hæfterødder langs grenene.

Det er en slags luftrødder, der kan skyde frem og som hæfter sig fast på overfladen af dét, som planten kravler op ad, hvor den vokser fast. Det er en ideel plante, hvis du har et murværk eller en overflade, som du gerne vil dække med frodigt løv for at skabe en grøn væg i haven.

Særligt efeu, klatrehortensia og rådhusvin er velkendte eksempler på klatreplanter i det danske klima.

Hvad er en slyngplante?
En slyngplante danner ikke hæfterødder, så derfor skal de vokse op ad noget, som deres slyngtråde og blade kan vokse ind i og igennem. Derfor skal du give dem en form for støtte – det kan for eksempel være en plantesøjle, et espalier eller et rækværk.

Slyngplanter skal både have støtte til at vokse lodret, men det er også vigtigt at give den vandrette punkter at kravle opad.

Populære bud på slyngplanter, der gør sig godt i det danske klima er klematis, blåregn og kaprifolie.

Læs mere her: Plantetorvet

Sådan passer du dine slyngplanter

Ligesom alle andre planter, er det vigtigt at du passer dine slyng- og klatreplanter, så de får de mest optimale levevilkår.

Sådan beskærer du slyngplanter
Hvordan slyngplanterne skal beskæres afhænger af, hvilken sort det er. Generelt set gælder det, at planterne skal beskæres i det tidlige forår, men de kan også beskæres lige efter blomstring.

 • Vinplanter skal beskæres i det tidligere forår og skal beskæres ind til nogle få store grene. Så kan den danne nye sideskud.
 • Klematis kræver ikke nødvendigvis beskæring for at blomstre. Hvis du derimod beskærer den forkert, vil den i værste fald springe en blomstring over og blomstre igen året efter.

Giv planterne gødning
Slyngplanter er gode til at vokse, hvilket de gør allerede fra det tidlige forår og hen over hele sommeren. De skal gerne gødes 2-3 gange med almindelig gødning fra marts til juni og gerne et par gange i august, så de kan vokse sig store og flotte.

Vanding af slyngplanter
De første par uger efter, du har plantet slyngplanterne, skal de have godt med vand. Det er fordi, de ofte er placeret op af husmure eller ved roden af andre planter, der ofte er tørre områder.

Herefter afhænger vandingsintervallet af jorden i din have og hvor meget regnvand, der kommer. Som hovedregel skal planterne gerne have rigeligt med vand én gang om ugen. Det er bedre at give dem én stor omgang end mange små, så du ikke risikerer, at vandet ikke kommer helt ned i jorden, så rødderne vil være nødt til at søge opad.

Undgå sygdomme
Hvis du giver dine planter rigeligt med næring, er der mindre risiko for, at de bliver ramt af sugdomme og skadedyr.

Slyngplanter er generelt set ikke særligt udsatte for sygdomme, men de kan dog angribes af meldug-svampe, der kan sprøjtes væk. Hvis planten bliver brun eller sort, kan det være tegn på visnesyge – her skal du hurtigt klippe de visne grene af, hvis planten skal overleve.

Læs mere her: Plantetorvet


FAQ

Hvad er forskellen på klatre- og slyngplanter?
Klatreplanter har hæftefødder på rødderne, så de kan hæfte sig fast til overfladen uden ekstra hjælp. Slyngplanter skal derimod have støtte fra espalier eller hegn for at sno slyngtråde og blade ind igennem.
Er klatreplanter dårlige for boligen?
Nogle typer klatreplanter kan skade din bolig, hvis de graver sig ind i muren og laver huller. Derfor er det en god idé at give dem noget at vokse op ad som et espalier eller et hegn.
Hvordan får jeg klatreplanter til at vokse hurtigere?
Klatreplanter skal have godt med vand de første par uger, mens de sætter rødder. Herefter skal de gødes et par gange i vækstsæsonen og vandes én gang ugentligt for at vokse hurtigere.
Kan man bruge klatreplanter til at få læ?
Nogle klatreplanter som fx efeu vokser kraftigt og kan hurtigt dække en overflade. Hvis du placerer dem op ad et hegn, kan du lave grønne vægge i haven, der kan give lidt læ.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Skriv en kommentar