En bærbar computer er en vital del af et godt studie eller jobbet på farten. I denne artikel får du et samlet overblik over de bedste bærbare computere – de såkaldte UltraBooks, som vi på baggrund af test-resultater og vurderinger mener er de bedst egnede til en travl tilværelse på farten.

Sådan kendetegnes UltraBook:

 • Lav vægt (som regel 1,5 kg og derunder)
 • Tyndt design (omkring 1-1,5 cm)
 • Strømbesparende (holder til 9-12 timers arbejde)

Asus Zenbook UX302LA

Asus Zenbook UX302LA-C4003H

Pris lige nu: 11.995,00 (Dustinhome)

Med hovedkvarter i Taipei, Taiwan, er ASUS verdens femte største producent af computer og hardware, lige efter HP, Lenovo, Dell og Acer. Asus er i de seneste år begyndt at overtage større og større andele af det europæiske marked. I Danmark sælges Asus computere fra stort set alle forretninger til gode priser. Med andre ord får du altså rigtig meget computer for pengene, hvis du vælger en Asus UltraBook. Det peger test resultaterne også på.

Zenbook er Asus’ serie af UltraBooks, som til forveksling ligner MacBook air. Den er da også udstyret med det karakteristisk formede alu-kabinet, men her stopper lighederne også. Denne UltraBook er udført i et skinnende aluminiumsfinish med mørkeblå kontraster og en utrolig lækker FullHD skærm på 13,3″. Hybrid-harddisken på 500GB giver masser af plads, men er af den mekaniske type – den hurtige SSD-disk er altså sparet væk i denne udgave. Til gengæld er der blevet plads til 8 GB RAM, hvilket er godt hvis du arbejder med flere programmer samtidig.

Specifikationer:

 • 13,3″ FullHD touch-skærm
 • Windows 8 64-bit styresystem
 • Intel Core i5 (4.gen) 4200U 1,6 GHz
 • 8 GB DDR RAM
 • 500 GB harddisk
 • Vægt 1,45 kg

Læs mere om denne UltraBook hos Dustinhome

MacBook Air 13″ (2014-model)

Apple Macbook Air

Pris lige nu: 7.279,00 (Dustinhome)

MacBook Air er ikke en “rigtig” UltraBook, da den ikke er født med touch-skærm. Vi har alligevel valgt at medbringe den i denne artikel, da det er en utrolig stærk og anbefalelsesværdig computer. MacBook Air er Apples svar på en ultra-let bærbar computer, der også klarer sig forrygende i test. Samtidig er den utrolig populær blandt studerende, og man forstår hvorfor. Maskinen er med sine 1,08 kg virkelig let at medbringe i tasken, og så har den alt det man måtte ønske sig af en bærbar computer.

Selvom skærmen ikke er i FullHD opløsning, så er MacBook den bedste lille bærbare med sit gode batteri og lave pris.

– ExpertReviews

Fra man pakker æsken ud til maskinen er køreklar går der cirka fem minutter – og det er netop denne gennemgående brugervenlighed, der gør MacBook så eftertragtet. Trackpad’en hvor du betjener muse-markøren fra er ultra-responsiv men fungerer på en ekstremt  behagelig måde og med fuld  multitouch-betjening.

Som studie-computer er MacBook Air derfor utrolig velegnet, da den med sit tynde og lette ydre er nem at medbringe, ligesom det behagelige skærmbillede gør teksten utrolig læsevenlig.

Specifikationer:

 • 13,3″ HD-skærm
 • OS X Mavericks styresystem
 • Intel Core i5 (4.gen) 4250U 1,3 GHz
 • 4 GB DDR RAM
 • 128 GB SSD disk
 • Vægt 1,08 kg

Læs mere om denne MacBook Air hos Dustinhome

Asus Transformer Book T300

ASUS Transformer Book

Pris lige nu: 6.750,00 (ComputerSalg)

 • 4 ud af 5 stjerner hos Digitalversus

Her er der tale om en spritny UltraBook i Asus’ Transformer-serie, som kendetegnes ved at have et tastatur som kan af- og påmonteres efter behov. Det betyder at du kan bruge den både som tablet og som en almindelig bærbar computer, og det er ganske smart hvis du eksempelvis skal læse længere tekster – her kan du nemlig vende skærmen så den står på højkant og giver dig et bedre læseområde.

Kabinettet er udført i ren  aluminium, hvilket giver et lækkert finish og en flot detalje.

Asus Transformer Book T300 er den bedste bærbar/tablet hybrid vi har anmeldt til dato! Den imødekom alle vores forventninger og har et flot skærmbillede og et godt batteri.

– Digitalversus

Specifikationer:

 • 13,3″ FullHD skærm
 • Windows 8 64-bit
 • Intel Core i5 (4.gen) 4200U 1,6 GHz
 • 4 GB DDR RAM
 • 256 GB SSD disk
 • Vægt 1,7 kg

Læs mere om denne UltraBook hos ComputerSalg

Sådan finder du den bedste UltraBook

Hvis du selv vil fortsætte jagten på en UltraBook eller en bærbar computer og undersøge deres test resultater, så er det en god idé at have disse specifikationer i baghovedet:

Skærm – gerne FullHD

Skærmen er essentiel når du skal vælge din næste bærbare. Derfor er det vigtigt at du kigger test-resultaterne igennem, for at finde ud af hvordan de vurderer skærmen. På de helt billige bærbare er det typisk sådan noget som en god skærm, der er sparet væk.

Skærmens kvalitet er vigtig, fordi den afgør hvor længe du kan “holde ud” at sidde foran den bærbare computer. Derfor bør du som minimum vælge en skærm med FullHD opløsning, hvilket betyder at billedet bliver finere og mere behageligt at se på. Lige med Apples MacBook Air er det dog lidt anderledes – denne skærm er “kun” en HD-skærm, hvilket betyder en lavere opløsning. Til gengæld er skærmens kvalitet i top, så skærmbilledet er reelt lige så lækkert at se på som en god FullHD skærm.

Tastatur og mousepad – husk komforten

Tastaturet på en bærbar er normalt komprimeret i forhold til et standard-tastatur. På UltraBooks er nummertasterne som regel fjernet, ligesom piletasterne m.m. kan være gjort mindre, for at gøre udseendet af tastaturet mere ensformigt. Det er derfor vigtigt, at du undersøger tastaturet layout grundigt, for at se hvordan tasternes placering passer dig.

Mousepad’en er det areal du bruger, når du styrer musemarkøren med fingeren. Her gælder det, at jo større arealet er,  jo bedre. I test af UltraBook vil man typisk undersøge hvor responsiv denne mousepad er, ligesom lydniveauet og kraft-anstrengelsen for klik også undersøges. Skal du bruge din UltraBook meget, er det rart at denne mousepad både er responsiv og behagelig at bruge. Undersøg derfor hvad de forskellige tests siger om disse.

CD- og DVD drev er ikke nødvendigt

Du undrer dig muligvis over fraværet af fysiske drev i din UltraBook. Måske er du bekymret for om din nyindkøbte software så vil kunne installeres på den. Til det findes der flere muligheder, som gør det indbyggede CD- og DVD-drev overflødigt. Derfor bør du faktisk gå efter en bærbar computer uden disse elementer, da det ikke gør andet end at tilføre ekstra vægt til computeren.

Skal du alligevel bruge dette, kan du for små penge købe dig til et lille USB-drev, der tilsluttes computeren hvis der er behov for at installere et program fra en CD eller DVD.

Grafikkort kræves til spil

Hvis du engang imellem godt kan lide at spille computer, så er det en god idé at vælge en UltraBook med dedikeret grafikkort. Alle bærbare computere har en grafikprocessor, men det er de færreste, der har et decideret grafikkort. Grunden til dette er at et grafikkort optager plads, kræver mere strøm og afgiver væsentlige mængder varme. Undlad derfor dette, medmindre du gerne vil kunne spille spil på den. Er du en rigtig spillefugl, bør du muligvis overveje en gamer-bærbar i stedet.

Processor og RAM

I en UltraBook er det udelukkende Intels i3, i5 eller i7 processorer, du vil støde på. Her gælder det, at i3 er en smule langsommere end henholdsvis i5 eller i7 – til gengæld bruger denne mindre strøm. i5-processoren er et godt valg til de fleste UltraBooks, og udgør computerens regnekraft eller “hjerte”, om man vil.

RAM udgør computerens korttidshukommelse, og bør mindst være på 4 GB – optimalt 6 eller 8 GB. Dine foretrukne programmer bliver gemt i computerens RAM, så du kan navigere rundt i disse hurtigt og nemt når du bruger dem. Jo flere RAM du har i computeren, jo flere programmer kan du altså have kørende ad gangen, da hvert program vil optage en mængde plads i RAM’ene.

Harddisk – SSD-diske er bedst

Når du kigger på harddiske, findes der hovedsageligt to slags: De gammeldags mekaniske diske og de nyere SSD-diske. Den største forskel er selve størrelsen og arkitekturen i disse, men også hastigheden er vigtig. Mekaniske harddiske er mere følsomme overfor bevægelse, ligesom de ikke er lige så hurtige. Med en SSD-disk vil du opleve en markant forbedring i hastigheden, fra du åbner computeren og til du åbner et program. Din UltraBook vil arbejde væsentligt hurtigere med en SSD-disk monteret. SSD-diske er dog stadig forholdsvis dyre, hvorfor de ikke er særlig udbredte endnu.

Tilslutningsmuligheder

Det er meget vigtigt at tjekke tilslutningsmulighederne på din UltraBook før køb. Især hvis du er venstre-håndet, som forfatteren af denne artikel er det. Mange UltraBooks og bærbare computere er konstrueret så de passer bedst til højrehåndede. USB-porte m.m. vil i dette tilfælde typisk være placeret på venstre side af computeren, og hvis du eksempelvis gerne vil bruge en ekstern mus, så kan det blive problematisk og unødigt pladskrævende.

Nogle producenter har selvfølgelig afhjulpet disse problemer ved at placere USB-porte m.m. på begge sider af computeren, ligesom strømstikket er placeret enten på bagsiden eller så langt bagude som muligt – evt. med et “knækket” stik, så ledningen ikke rager for langt ud.

Billige forhandlere online

Hvis du selv vil undersøge markedet, kan det anbefales at kigge nærmere på disse forhandlere, som alle konkurrerer aggressivt på priserne, samtidig med at de sælger nyere modeller end der sædvanligvis ses i de fysiske butikker:

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

1 kommentar

 1. Den væreste nogensinde….jeg har købt for 2 år siden en ultrabook i5 fra Asus. Den er ufattelig langsom, selv Facebook står den og hakker med. Selv når jeg skriver dette anmeldelse er der en delay mellem det jeg skriver og hvornår det kommer op på skærmen. Til 7500 kr er det det væreste køb jeg har foretaget mig, og kan ikke anbefale en Asus Notebook til nogen. Det ligner i præstationer en bærbar købt i 2005, og det siger alt.

Skriv en kommentar