Træterrasse pris: Komplet guide til opbygning af træterrasse
Det er afgørende for levetiden og kvaliteten af din træterrasse, at den er bygget korrekt og stabilt. Du kan vælge selv at stå for opgaven, eller du kan bestille et tømrerfirma til at klare det mest teknisk krævende arbejde omkring projektet.
I din plan skal der tages højde for, hvilke træsorter du ønsker at anvende til din kommende træterrasse. Der er forskel på træets hårdhed, modstandsdygtighed og elegance. Ligesom at epoxygulv er dyrere end laminatgulv, vil teaktræ også være dyrere. Til gengæld er det mere elegant på lang sigt, sammenholdt med trykimprægneret træ.
Hos 3byggetilbud.dk kan du nemt, uforpligtende og effektivt oprette dit projekt, som sendes ud til relevante håndværkere i dit lokalområde. De vil modtage træterrasse tilbud, og du kan sammenligne tilbuddene i forhold til forventet tidsforbrug, træterrasse pris og specialisering.
Trin #1: Gør-det-selv eller hjælp fra tømrer?
Det er særligt træterrassens konstruktion, du skal forholde dig til, når du beslutter dig for, om du vil bygge selv eller booke håndværkere til opgaven. Det kan være en kompliceret og krævende opgave at skulle bygge grundkonstruktionen, der skal stå 100% i vinkel. Denne skal støbes ned i beton eller i grus, så din træterrasse står stabilt og sikkert i mange årtier frem.
Der er ingen byggetekniske regler, der afholder dig fra at stå for hele opgaven selv. Det anbefales af Bolius, at du starter med at indhente plantegning over din bolig og orientere dig i lokalplanen. Der kan være servitutter, som du skal tage højde for i designet af din kommende træterrasse.
Vil du slippe for både at leje geringssav og håndtere de store træmaterialer selv, er det værd at betale dig fra at få opgaven løst professionelt.
Håndværkere kan både rådgive og vejlede dig i forhold til valg af træ, og de har adgang til specialværktøj og kendskab til byggeteknik, så du får den smukkeste og mest harmoniske samt stabile træterrasse.
Trin #2: Tegning og design af træterrasse
Før du går i gang med at købe træmaterialer og grave jord op i haven, skal du lave en tegning over designet af din kommende træterrasse. Din plan er dit vigtigste redskab til at få overblik over byggeprocessen. Den skal indeholde beregninger af, hvor meget træ der er behov for at købe, og den skal give dig et indtryk af den forventede pris.
En træterrasse skal bestå af disse 3 dele:
- Et fundament med stolper
- En grundkonstruktion
- Belægning med træbrædder
Stolperne udgør et centralt punkt omkring din træterrasse, da disse sikrer, at grundkonstruktionen er stabil.
Det er en god idé at lægge ekstra penge til side foruden den estimerede pris. Der kan opstå uforudsete udgifter undervejs i byggeprocessen. Det kan f.eks. være behov for at lave en mindre afsats, så det er nemmere at komme op på og ned fra træterrassen.
Det er i denne del af bygge- og forberedelsesprocessen, at du skal indhente tilbud fra håndværkere via 3byggetilbud.dk. Tømrer og murer kan bidrage med værdifuld indsigt, som kommer dig til gode, når der skal til at købes byggematerialer.
I forberedelses- og tegneprocessen skal du også gøre dig tanker om, hvorvidt din træterrasse skal etableres i beton eller på grus. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger. Valget afhænger primært af, om terrassen af træ skal anlægges i niveau med jorden eller i hævet tilstand.
Trin #3: Indkøb af materialer og forberedelse
Allierer du dig med håndværkere, kan du med fordel spørge fagfolkene til råds om valg af træ, før du selv anskaffer materialet. Når du bestiller brædder hos et byggefirma, får du stort set altid mulighed for at få naturmaterialerne leveret direkte hjem til dig. Dette kan være en stor hjælp, da du slipper for at skulle anvende eller låne en trailer og bruge tid på at få hentet byggematerialerne. Den største forskel mellem træterrasser handler om, hvorvidt de etableres i niveau med jord (nedsunken terrasse), eller om de placeres højere end jorden (hævet terrasse). Den mest simple løsning er den hævede træterrasse. Dog skal du stadig forholde dig til at montere bærende stolper stabilt i jorden, og du skal stadig lave en grundkonstruktion, som du kan montere brædder på.
Vælger du den moderne og æstetiske løsning med at få sunket din træterrasse ned, så den er i niveau med haven, skal du forholde dig til gravearbejde som en del af forberedelsen.
Trin #4: Benyt dig af gode råd når du bygger træterrasse
Det kan være en stor hjælp for dig at se videoer af, hvordan du bygger en terrasse i træ. Det gælder både grundkonstruktionen, og hvordan du bygger træterrassen op, så vand kan løbe af, og den står stabilt.
Herunder er samlet de vigtigste råd og punkter, som du skal gøre brug af, når du vil sikre dig, at din træterrasse er holdbar, robust og stabil i fremtiden:
Vælg en særlig type træ (trykimprægneret) til stolperne
Sørg for at der er 2-3 meter mellem hver stolpe
Køb rigeligt træ til at bygge en solid grundkonstruktion og lad der være 40-60 cm afstand mellem tværbjælkerne
Du skal vælge træ i forhold til look og holdbarhed (ikke i forhold til pris)
Lav et fald på omkring 1 cm pr. løbende meter så nedbør kan løbe af træterrassen
Sørg for at der er minimum 1 cm mellem brædder, kanter og trin (for at skabe ventilation i konstruktionen)
At der etableres fald på din træterrasse, er ekstra vigtig, når den grænser direkte op til huset. Uden fald hvor nedbør kan føres væk fra overfladen, vil det med tiden skabe fugtproblemer i og omkring husmuren.
Trin #5: Særligt om behandling af træterrasse
Afhængig af hvilket træ du vælger til din træterrasse, kan der være behov for at behandle naturmaterialet. En
Gori træterrasse er et populært valg hos mange danskere. Gori er det mest respekterede brand, når det kommer til maling og olie til træbeskyttelse.
Har du en terrasse af dansk lærk, er det nødvendigt at beskytte og pleje den med en god træolie, så træet bevarer sin styrke, fugtafvisende egenskaber og sin elegance.
Uanset hvilken træsort du har valgt til brædderne på træterrassen, kræver det pleje og vedligehold for at bevare naturmaterialets skønhed og glans år efter år.
Hvilke olier eller hvilken træmaling du skal vælge, afhænger af type af træ, og om det er blevet malet før.
Materialevalg
Det kræver ikke meget forskelligt værktøj og en masse materialer at lykkes med at bygge træterrasse selv. En træterrasse af træ er konstant udsat for vejrets påvirkninger og temperaturskifte. Dette belaster og udfordrer såvel træ som skruer, og derfor skal alle materialer være af høj kvalitet.
Skruer
Det anbefales, at du bruger varmforzinkede eller galvaniserede skruer, der ikke ruster. Alle byggemarkeder har skruer, som egner sig til montering i træværk, der skal befinde sig udenfor hele året. En yderligere fordel ved de rustfrie skruer er, at disse ikke misfarver dit træ. Der vil være en frustrerende oplevelse at have investeret i eksklusivt træ som teak eller mahogni, når dine lavbudgetskruer efter få år begynder at afgive orange effekt omkring hovederne.
Beton eller grus
Hvis stolperne skal støbes ned i jorden, skal du have købt materiale til beton, og du skal have udstyr til at kunne blande betonen selv. Vælger du derimod, at din træterrasse skal stå direkte på jorden, kan det være løsningen med stabilgrus, der er det rette valg.
Mange boligejere er mere trygge ved at arbejde med sand og grus frem for med beton eller cement. Når du anlægger træterrasse på grus, skal alle lagene komprimeres og være harmoniske. I dette tilfælde vil der være behov for både stabilgrus, afretningsjord og sand. Alle lag skal vibreres minimum 3 gange, så terrassen bliver lige så stabil, som hvis du monterede stolperne i beton.
Maling og olier
Du vil altid skulle forholde dig til maling eller olier, når du har en træterrasse. Træet har behov for at blive næret, så det undgår at rådne på grund af de mange belastninger fra vejret, som naturmaterialet konstant er udsat for.
Det er en god idé at overveje, om du ønsker at male træterrassen. Til det moderne eller minimalistiske hus kan det se stilfuldt ud med en sort træterrasse. Det er umuligt at undgå, at malingen slides af. Når der gås på brædderne, og når der rykkes rundt på terrassemøblerne, vil der automatisk opstå slid. Har du en malet træterrasse, skal du forvente, at den skal slibes ned efter cirka 5 år, hvorefter den skal genmales.
Vil du slippe for mest muligt vedligeholdsarbejde med din træterrasse, skal du vælger træbrædder, der enten er blevet behandlet fra producentens side af, eller som skal gives olie efter montering.
Hvilket træ til træterrasse skal jeg vælge?
Bolius anbefaler, at du vælger forskellige typer af træ til din træterrasse. Stolperne skal være af hårdført og slidstærkt træ, der har lang levetid. Du kan vælge stolper af trykimprægneret træ (gerne ”Klasse A” så du får de mest robuste og modstandsdygtige stolper). Alternativt kan du vælge robinie som træsort. Dette træ har fra naturens side en lang levetid på mere end 10 år, når det konstant er i kontakt med jord og fugt.
Samme fokus på holdbarhed skal du have, når det kommer til at vælge træ til brædderne på terrassen. Lærk har i mange år været et populært valg hos de danske boligejere, når der skal købes materiale til havemøbler eller træterrasse.
Sørg for at dit træ bærer certificeringen ”FSC”. Mærkeordningen er din garanti som forbruger for, at brædderne stammer fra bæredygtigt skovbrug, hvor der tages hensyn til både dyreliv og flora i produktionen af træ. Hovedparten af de danske skove er FSC-mærkede, og der findes i alt 6 virksomheder herhjemme, der er godkendt til at måtte markedsføre og handle med FSC-certificeret træ.
Hvor skal jeg bygge min træterrasse?
Sørg for at vælge et sted med direkte sol, når du vil have den mest optimale placering til din træterrasse. Det nordiske klima er fugtigt en stor del af året, og dette udfordrer træ. Når terrassen står i solen, kan varmen tørre træet, og du og familien kan nyde enten morgen-, middags- eller aftensol.
Hvilke håndværkere kan der være brug for til anlæggelse af træterrasse?
Sammenholdt med andre større byggeprojekt i eller omkring boligen, er anlæggelse af træterrasse en relativ simpel opgave for professionelle håndværkere. Der skal ikke installeres rør til gulvvarme, ledninger eller elinstallationer, og derfor behøver du hverken elektriker, kloakmester eller VVS-fagmand.
Det vil være tømreren eller mureren, der kan være behov for professionel hjælp fra, når du bygger træterrasse i træ.
Træterrasse i beton eller på grus?
Går du efter maksimal stabilitet, skal du overveje at støbe stolperne på din terrasse i beton. Du skal have helt styr på, at stolperne står i vatter, og der kan være brug for håndværkere til denne opgave. Skal din terrasse anlægges på grus eller fliser, skal du have købe stabilgrus og afretningsgrus. Hvis ikke det er en træterrasse du er ude efter alligevel, så tag et kig på vores artikel om, hvad det koster at få en brolægger ud.
Hvor lang tid tager det at bygge en træterrasse?
Når du har styr på byggeplanen, og du har fået alle dine materialer hjem, kan du bygge din terrasse på en weekend. Det vigtige i denne forbindelse er, at du ikke anlægger din træterrasse med fugtigt træ. Det må maksimum indeholde 15% fugt, når det anvendes til byggeri.
Som følge af de mange nedbørsdage i Danmark er det bedre at vente et par dage ekstra med at fortsætte med dit terrasseprojekt, hvis det har regnet.
Beskrivelse af kilder
Bolius
Videncentret Bolius giver dig gode og anvendelige råd til alt, der omhandler din bolig, så du kan forbedre din livskvalitet.
Du kan se de anvendte kilder her:
https://www.bolius.dk/saadan-bygger-du-din-egen-traeterrasse-8992