Du har sikkert prøvet at købe et par nye sko og bruge dem et par uger, før du træder i en stor vandpyt eller bliver fanget i et regnvejr af monsunlignende dimensioner.

Kort efter fornemmer du lugten for første gang. En sur og skarp lugt, som du i første omgang ikke helt kan placere. Før du tager skoen op til næsen, snuser og bliver bleg i ansigtet. Det er dine sko der hørmer!

Nu er din første tanke måske at skoene er ubrugelige og aldrig bliver lugtfri, men de fleste sko kan faktisk reddes ved hjælp af meget simple husråd. Vi har samlet de bedste herunder, og kommer derudover med en forklaring på hvorfor dine sko pludselig lugter.

Vask skoene og lad dem tørre helt

En af de bedste forebyggende råd er at vaske dine sko udvendigt med jævne mellemrum. Det kan gøres med en klud, en blød opvaskebørste eller en skumsvamp. Brug lidt parfumefrit opvaskemiddel eller Rodalon i en balje lunt vand, og kom rundt i alle kanter og kroge. Lad derefter skoene lufttørre, og tag gerne sålerne op hvis det er muligt.

Husk at være forsigtig læder og ruskind, da materialerne er mere sarte end andre.

Smid skoene i fryseren

Hvis der er noget bakterier hader, så er det kulde. Smid dine sko i fryseren og lad dem bliver der natten over, så dræbes bakterierne og dermed kilden til lugten. Herefter kan du så vaske skoene som beskrevet ovenfor.

Drys natron i skoene

Natron er et basisk stof, som kan ødelægge sure miljøer. Spred en halv til en hel spiseske i hver sko, og lad dem stå en nat. Herefter kan du støvsuge skoene og bruge dem, eller du kan vaske dem hvis du synes de trænger til det. Bedste pris på natron.

Babypudder holder fødderne tørre

Hvis du har tendens til meget svedige fødder, kan du drysse lidt babypudder på dem inden du tager skoene på. Det holder dine fødder tørre, og anbefales især hvis du er ude at rejse og ikke lige har mulighed for at rense eller vaske dine sko.

Babypudder kan købes her.

 

Fyld skoene med kattegrus

Det er måske ikke det første du bør prøve, men kattegrus kan faktisk også fjerne lugten i dine sko. Kattegrus har en fantastisk absorberende effekt, som suger alt til sig. Fyld hver sko med en ikke-klumpende kattegrus, og lad dem stå over natten eller til lugten er forsvundet.

Undgå dog at bruge den billige rødlige kattegrus, da den kan sætte farvede aflejringer i skoene.

Brug skræller fra citrusfrugter

Hvis du alligevel har skræller fra et par citroner, appelsiner eller grapefrugter liggende, så kan du med fordel smide dem i dine sko. Skrællerne kan fjerne den dårlige lugt fra dine sko, hvis du lader dem stå natten over eller længere.

Vær ekstra god ved fødderne

Der findes mange produkter på markedet, som kan hjælpe dine fødder i bedre form. Det kan være alt fra fodcreme som minimerer fodsved til fodbalsam som opretter en naturlig balance. Se mere om fodpleje produkter her.

Effektiv lugtfjerner til sko og fødder

Australian Bodycare er kendt for at lave produkter i høj kvalitet. Blandt deres produkter findes den såkaldte Foot Spray, som er en effektiv spray til brug mod lugtende sko samt fødder. Denne spray gør blandt andet brug af Tea Tree Oil, som hjælper med at neutralisere den dårlige lugt. Derudover er Tea Tree Oil også godt til svedige fødder, da det dæmper svedproduktionen.

  • Vurderet 5/5 stjerner baseret på 54+ anmeldelser

Find årsagen til at dine sko lugter

Hvis ingen af rådene virker og dine sko bliver ved med at lugte, så kan det være en god idé at undersøge årsagen.

Ældre sko lugter som regel mere end nye sko, hvilket skyldes at der under brug opstår revner i både sålen, de indre og de ydre materialer. Her kan mikroorganismer og bakterier leve, da det er ideelle miljøer for disse.

Nogen sko har simpelthen også en dårlig konstruktion eller et design der betyder at dine fødder ikke kan ånde optimalt, så her kræves der ekstra udluftning af skoene. Det kan være tilstrækkeligt at tage sålerne op og lade dem få luft natten over, men det kan også være en idé at lade dem stå ude på en tør dag så vinden kan hjælpe lidt til. Yderligere kan det også hjælpe at købe et par nye såler, hvis du fornemmer at lugten kommer fra disse.

Hvorfor lugter sko?

Lugten i dine sko opstår på grund af bakterier, som trives i miljøer med fugt og snavs. Fugten kan både komme fra sved, regn eller mudder, og når den blandes med døde hudceller og andet snavs, udgør det en god cocktail for de uønskede bakterier.

Bakterierne kan du aldrig helt undgå, men du kan holde dem i skak ved at holde dine sko rene og tørre. På den måde har de ikke noget at leve af, og det vil således naturligt holde dem nede.

Læs mere her:

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar