hero-image

Effektive tricks mod sur lugt i skoene

Du har sikkert prøvet at købe et par nye sko og pludseligt komme til at træde i en stor vandpyt eller blive fanget i voldsomt regnvejr.

Kort efter fornemmes den sure og skarpe lugt, som man ved første tanke kan blive bange for aldrig kan fjernes igen. Heldigvis kan skoene i langt de fleste tilfælde dog igen blive lugtfri ved hjælp af simple husråd.

Vi har derfor samlet de bedste tricks herunder, så du igen kan få friske sko — som var de nye.

Godt naturligt valg
 • 100% naturlig produktion
 • Fremmer normale pH-niveauer i huden
 • Forebygger rød og irriteret hud

Naturpudder fra Kraes er lavet på naturlige ingredienser som let og enkelt absorbere overskydende fugt, der kan være med til at give lugtende fødder. Det er samtidig anti-inflammatorisk og forhindre kløende og irritereret hud.

Mere om Kraes naturpudder

Detaljer

 • Indhold: 120 g
 • Ingredienser: Arundinaceae, Powder (Arrowroot), Tapioca Starch, Kaolin, Avena Sativa Kernel Flour.
Bedst til langvarig effekt

Australian Bodycare Foot Spray

 • 5/5 stjerner baseret på 50+ anmeldelser
 • Dæmper svedproduktionen
 • Dermatologisk testet
 • 100% vegansk

Australian Bodycare er kendt for at fremstille effektive produkter, hvor der i sortimentet blandt andet også findes deres såkaldte Foot Spray, der specifikt kan bruges mod lugtende sko samt fødder.

Sprayen gør blandt andet brug af tea tree oil, som hjælper med at neutralisere den dårlige lugt. Derudover er tea tree oil også godt til svedige fødder, da det dæmper svedproduktionen.

Mere om Australian Bodycare Foot Spray

Detaljer

 • Indhold: 150 ml
 • Egenskaber: Antiperspirant, bakteriedræbende

Forebyg lugt ved at vaske skoene regelmæssigt

Et af de bedste forebyggende råd er at vaske dine sko udvendigt med jævne mellemrum. Det kan gøres med en klud, en blød opvaskebørste eller en skumsvamp og lidt parfumefri opvaskemiddel eller Rodalon i en balje lunt vand. Sørg for at komme godt rundt i alle kanter og kroge. Lad derefter skoene lufttørre, og tag gerne sålene op hvis muligt.

Husk at være forsigtig med læder og ruskind, da det er mere sart og kræver en anden rutine.

Smid skoene i fryseren

Hvis der er noget bakterier hader, så er det kulde. Et godt tip er derfor at smide dine sko i fryseren og lade være der natten over. På den måde dræbes bakterierne, som er kilden til dårlig lugt. Herefter kan du vaske skoene som beskrevet ovenfor.

Drys natron eller babypudder i skoene

Natron er et basisk stof, som kan ødelægge sure miljøer. Spred en halv til en hel spsk. natron i hver sko, og lad dem stå ca. én nat. Herefter kan du støvsuge skoene og bruge dem, eller du kan vaske dem, hvis du synes, de trænger.

Hvis du har tendens til meget svedige fødder, kan du drysse lidt babypudder på dem, inden du tager skoene på. Det holder dine fødder tørre, og anbefales især hvis du er ude at rejse og ikke lige har mulighed for at rense eller vaske dine sko.

Fyld skoene med kattegrus

Det er måske ikke det første, du bør prøve, men kattegrus kan faktisk også fjerne lugten i dine sko. Kattegrus har en fantastisk absorberende effekt, som suger alt til sig. Fyld hver sko med ikke-klumpende kattegrus, og lad dem stå over natten eller til lugten er forsvundet.

Undgå dog at bruge den billige rødlige kattegrus, da farvede aflejringer kan opstå i skoene.

Brug skræller fra citrusfrugter

Hvis du alligevel har skræller fra et par citroner, appelsiner eller grapefrugter liggende, så kan du med fordel smide dem i dine sko. Skrællerne kan fjerne den dårlige lugt fra dine sko, hvis du lader dem stå natten over (eller længere).

Vær ekstra god ved fødderne

Der findes mange produkter på markedet, som kan hjælpe dine fødder i bedre form. Det kan være alt fra fodcremer, som minimerer fodsved, til fodbalsamer, der opretter en naturlig balance. Se mere om fodpleje produkter her.

Find årsagen til at dine sko lugter

Hvis ingen af rådene øverst på siden virker, og dine sko bliver ved med at lugte, så kan det være en god idé at undersøge årsagen.

Ældre sko lugter som regel mere end nye sko, hvilket skyldes, at der under brug opstår revner i både sålen, de indre og de ydre materialer, hvor mikroorganismer og bakterier lever.

Nogle sko har også blot en dårlig konstruktion eller et design, der betyder, at dine fødder ikke kan ånde optimalt, så her kræves der ekstra udluftning. Det kan være tilstrækkeligt at tage sålerne op og lade dem få luft natten over, men det kan også være en idé at lade dem stå ude på en tør dag, så vinden kan hjælpe lidt til. Yderligere kan det også hjælpe at købe et par nye såler, hvis du fornemmer, at lugten kommer derfra.

Hvorfor lugter sko?

Lugten i dine sko opstår på grund af bakterier, som trives i miljøer med fugt og snavs. Fugten kan både komme fra sved, regn eller mudder, og når den blandes med døde hudceller og andet snavs, opstår perfekte omgivelser for bakterier.

Bakterierne kan du aldrig helt undgå, men du kan holde dem i skak ved at holde dine sko rene og tørre. På den måde har bakterierne ikke noget at leve af.

Læs mere her:

FAQ

Hvad kan jeg gøre for at fjerne sur lugt fra mine sko?
En måde at fjerne sur lugt fra sko på er at placere dem i et rum med god ventilation for at få luftet dem ud. Du kan også prøve at tørre skoene grundigt indvendigt med en klud eller et par papirservietter, inden du lægger dem til tørre et sted, hvor der er god luftcirkulation.
Kan bagepulver hjælpe med at fjerne sur lugt fra mine sko?
Ja, bagepulver kan være effektivt til at fjerne sur lugt fra sko. Du kan prøve at hælde et par spiseskefulde bagepulver ind i hver sko, inden du lægger dem til tørre. Du kan også lave en blanding af bagepulver og vand og påføre det på skoens inderside for at absorbere lugten. Lad blandingen sidde i et par timer, inden du tørrer skoene grundigt af, og lad dem derefter tørre et sted med god luftcirkulation.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme