De  mest populære stedsegrønne hækplanter: Guide og gode råd

De mest populære stedsegrønne hækplanter: Guide og gode råd

En stedsegrøn hæk står flot hele året og giver samtidig god læ for vinden. Den er derfor havens frodige lyspunkt, når efteråret begynder, hvor den sammen med andre stedsegrønne planter fortsat giver lys i den mørke tid.

De fleste stedsegrønne hækplanter er desuden meget robuste, så længe du sørger for regelmæssig klipning og måske lidt gødning.

I vores guide kigger vi nærmere på af de bedste og mest populære stedsegrønne hække til haven, så du får et godt overblik over dine muligheder.

Kirsebærlaurbær 'Caucasica'
En hårdfør ældre stedsegrøn busk sort

Dagens bedste priser og tilbud på Kirsebærlaurbær 'Caucasica':

  • Vokser under alle lysforhold
  • Stedsegrønne, læderagtige blade
  • Cremehvide blomster og sorte bær

Grunde til at købe

  • Stedsegrøn busk som er meget hårdfør
  • Flotte ovale, friskgrønne blade
  • Blomstrer i forsommeren med let duftende, cremehvide blomster
  • Velkendt sort, der ofte ses i ældre haver og vokser hurtigt

Grunde til at undgå

  • Producerer uspiselige bær, der tiltrækker fugle

Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ er en hårdfør, stedsegrøn busk, der ofte bruges som hæk eller i klippede busketter. Med sine blanke, ovale, friskgrønne blade og opret-udbredt vækstform, skaber den en flot, tæt afskærmning.

Busken blomstrer i forsommeren med let duftende, cremehvide blomster, og senere fremkommer sorte, uspiselige bær, der hurtigt tages af fugle.

Mere om Kirsebærlaurbær 'Caucasica'

Detaljer

  • Placering: Fuld sol, halvskygge
  • Bredde: 1,2 - 1,5 m
  • Højde: 1-3 m
  • Bladfarve: Grøn

Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ er en velkendt sort, der ofte ses i ældre haver og vokser hurtigt til. Den er ikke velegnet til meget udsatte områder, men tåler beskæring og klipning med hækkesaks, så den kan holdes i den ønskede højde og bredde.

Bomagasinets vurdering

Vi kan virkelig godt lide Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ på grund af dens tre fremtrædende egenskaber. Denne busk er hårdfør, stedsegrøn og har smukt løv. Vi finder det imponerende, hvordan denne robuste busk skaber en tæt og imponerende barriere, når den bruges som hæk eller i klippede hækrækker.

Vi er især glade for dens evne til at blomstre i forsommeren med let duftende, cremehvide blomster. Disse blomster afløses senere af sorte, uspiselige bær, som fuglene hurtigt spiser. ‘Caucasica’ er en velkendt og nemt voksende sort, der ofte ses i ældre haver.

Selvom vi ville ønske, at den var bedre egnet til meget udsætter områder, så er vi imponerede over dens evne til at tolerere beskæring og trimning. Dette gør den meget tilpasningsdygtig og nem at vedligeholde.

Alt i alt kan vi varmt anbefale Kirsebærlaurbær ‘Caucasica’ på grund af dens hårdførhed, attraktive løv og hurtige vækst. Det er et godt valg til at skabe en smuk og tæt hæk eller klippet buskrace.

Gå til bedste pris 129 kr. ved Plantetorvet

Sådan planter du din stedsegrønne hæk

Det er nemt at plante en stedsegrøn hæk, så længe du tager højde for et par ting undervejs. Vi har gennemgået eksperternes råd og samlet en udførlig guide herunder:

Grav en rende og løsn jorden i bunden

Renden graves efter en rettesnor eller langs synligt skel, og der skal som minimum graves lidt bredere end klumpen/potten, eller cirka 30 centimeter ved barrodsplanter. Grav desuden et par spadestik i dybden, men gerne dybere hvis jorden er svær eller lerholdig. Udskift da det nederste lag med grus, så vand lettere kan trænge væk fra rødderne. Sørg desuden altid for at løsne jorden i bunden, så rødderne lettere kan etablere sig. Jord kan over tid pakke sig meget tæt, især ved nybyggede huse på grund af de mange tunge maskiner, der har kørt over jorden.

Arranger hækplanterne langs renden

Hvis du planter klump- eller potteplanter, kan du gøre det nemmere ved i forvejen at placere planterne langs renden. På den måde kan du også sikre dig at de vendes rigtigt og dermed står pænt fra start, hvilket gør selve plantningen nemmere. Barrodsplanter skal dog ikke pakkes ud og lægges langs renden, da rødderne helst skal forblive indpakkede indtil lige før de skal i jorden.

Pak jorden godt omkring hver plante

Når dine stedsegrønne hækplanter sættes i jorden og dækkes til, er det vigtigt, at du får jorden godt ned omkring hver plante. Især ved barrodsplanter er det vigtigt, ligesom du bør sikre dig at rødderne spredes godt ud så der ikke er luftlommer omkring dem. Sørg også for at sætte planterne i samme dybde som på planteskolen, og træd jorden godt til omkring hver plante. Afslut med vanding, og giv mellem 15 og 30 liter vand per løbende meter.

Opsæt gerne støttepinde eller line

Er din stedsegrønne hæk under en meter og placeret i et udsat område med hård blæst, kan du sætte en bambuspind som støtte ved hver plante. Er planterne over en meter, bør du i alle tilfælde sætte en pæl for hver 5. meter, montere en line herpå og fastgøre planterne til denne. På den måde sikrer du, at din stedsegrønne hæk får god støtte, indtil den selv har etableret et godt rodnet og vokset sig kraftigere.

Se også denne video fra Plantetorvet, hvor du får flere tips:

Sådan passer du din stedsegrønne hæk

En stedsegrøn hæk er nem at passe, så længe du sørger for regelmæssig klipning og beskæring, samt eventuelt gødning. Herunder får du et par tips til hvordan du sikrer bedst mulige forhold for din nyplantede stedsegrønne hæk:

Fjern ukrudt og græs under hækken

Din stedsegrønne hæk vokser bedst, hvis den ikke skal dele vandet og næringen med andre planter i nærheden. Især ukrudt skyder hurtigt op i planterenden, og derfor er det en god idé at luge ud regelmæssigt indtil hækken selv har fået fodfæste. Hold også renden fri for græs, da det ligeledes kan suge en stor portion vand og næring fra jorden. Ønsker du et pænere udseende og mindre pasning, kan du udlægge et 8-10 centimeter tykt lag barkflis, der sørger for at holde ukrudt og græs væk fra renden.

Husk at vande regelmæssigt

Dette gælder især hvis du planter hækken i foråret. Jorden skal som udgangspunkt holdes godt fugtig i den første tid, indtil rødderne har nået at brede sig og den stedsegrønne hæk selv kan forsyne sig med vand.

Klip hækken et par gange om året

De fleste stedsegrønne hække har godt af at blive klippet, da det giver nye skud og en tættere vækst. Du bør dog ikke klippe i den første sæson, og ifølge flere eksperter bør du ligeledes lade hækken vokse sig op i ønsket højde, før du begynder at klippe toppen.

Vær også opmærksom på at laurbærkirsebær slet ikke bør klippes, men i stedet kan udtyndes med en saks.

Se også denne artikel på idenyt.dk: Hæk der dækker året rundt

Se også vores artikel om kirsebærlaurbær hække

Læs også: Krydderurter – få de bedste urter til haven og vindueskarmen.

FAQ

Hvilken hækplante er nemmest at vedligeholde?
Taks er en langsomt voksende hækplante, som i gennemsnit vokser 15 centimeter om året, hvilket gør den nem at vedligeholde og passe. Vær opmærksom på, at den sætter giftige bær.
Hvilken stedsegrøn hæk vokser hurtigt?
Laurbærkirsebær er en hurtigt voksende stedsegrøn hæk, der desuden også er hårdfør og ikke kræver regelmæssig beskæring. Du kan dog klippe den, hvis den er blevet for stor.
Skal en stedsegrøn hæk stå i skyggen eller i solen?
Der findes forskellige sorter af stedsegrønne hækplanter, hvor nogle trives i skyggen, mens andre vokser bedst i solen. Taks kan bruges til at afgrænse haven, og den vokser fint i skyggen. Thuja vokser derimod bedre i sol og halvskygge.
Hækken skal klippes, så den er bredest i bunden og smallest i toppen. På den måde kan sollyset nemmere nå ned til bunden. Du kan gå efter et mål på 40-50 cm nederst og 30-40 cm i toppen.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme