Det er svært at forestille sig en verden uden hvidevarer. Det er endda de færreste, der kan huske, hvordan livet var, inden vaske- eller opvaskemaskinen blot faldt i ét med tapetet og blev en naturlig del af hverdagen.

I hvert fald så længe de virker. Går hvidevarerne i stykker, bliver man nemlig ubarmhjertigt mindet om, hvor stort behovet for dem egentlig er. Og så er gode råd dyre.

Det behøver opgaven med at få hvidevarerne op at køre igen dog ikke at være. De mest almindelige reservedele til hvidevarer koster som regel kun få hundrede kroner og du kan få hjælp online til at finde de rigtige, eksempelvis hos Quickparts.dk.

Mange reparationer kan du desuden udføre selv – også selvom du aldrig har prøvet det før.

Spar penge ved at reparere dine hvidevarer selv

Når du selv reparerer dine hvidevarer, sparer du først og fremmest de penge, du ellers skulle have brugt på et teknikerbesøg. Noget der i øvrigt nemt kan løbe op, da der som regel er behov for både et diagnosticeringsbesøg og efterfølgende tid til selve reparationen.

Dertil kommer udgifterne til selve reservedelene, som ofte er en smule dyrere hos elektrikeren eller hvidevarespecialisten, end hvis du selv finder reservedelene online. Helt naturligt, da reparatøren har brug for en fortjeneste på de forskellige hvidevaredele.

En reparation foretaget af en tekniker kan med andre ord hurtigt løbe op rent udgiftsmæssigt. Har du mod på at reparere dine hvidevarer selv, er der således gode besparelser at hente.

Er du ikke den store gør-det-selv-type, findes der endda et væld af letforståelige instruktionsvideoer online. For eksempel på YouTube.

Inden du går i gang med at reparere dine hvidevarer, skal du dog huske at tjekke, om garantien stadig gælder. Garantiperioden er i de fleste tilfælde 2 år, men for nogle fabrikaters tilfælde længere. Er dine hvidevarer stadig omfattet af en garanti, vil forhandleren som regel stå for de udgifter, der måtte være til en reparation.

Garantien bortfalder desuden oftest, når der er foretaget uautoriserede reparationer. Det er derfor vigtigt, du ikke selv reparerer en nyere maskine, hvis den stadig er omfattet af garantibestemmelserne.

Er dine hvidevarer af ældre dato og garantien dermed udløbet, kan du dog trygt gå i gang med reparationen.

Reparation frem for udskiftning

I flere undersøgelser af hvorfor forbrugerne udskifter deres hvidevarer, mødes man ofte af det samme argument: At maskinen i forvejen havde mange år på bagen, og at omkostningerne til reparationen var forholdsvis høje i forhold til dette.

Argumentet lyder ganske fornuftigt: Hvis maskinen har kostet 3000 kroner og en reparation foretaget af en hvidevarespecialist koster næsten det samme; Ja, så er en udskiftning måske ikke en dårlig idé.

Imidlertid har de fleste kasserede hvidevarer teknisk set flere års levetid til gode. Når vaskemaskinen ikke virker, skyldes det nemlig ofte blot en simpel mekanisk defekt – hvormed den atter kan udføre sit job til perfektion, når denne er fikset.

Ved at reparere hvidevarerne, i stedet for at udskifte dem med det samme, kan du derfor nøjes med at skulle have få hundrede kroner op af lommen her og nu. Frem for flere tusinde til en ny.

Færre hvidevarer – mindre miljøbelastning

Når du selv reparerer dine hvidevarer, kan du udsætte nyanskaffelsen et par år. Dermed bliver det samlede antal hvidevarer i dit hjem, set over en lang årrække, lavere. Dermed skal der produceres et tilsvarende antal hvidevarer mindre – og hvis mange følger samme princip, er der store miljøbesparelser i sigte.

Det anslås nemlig, at der til produktionen af én vaskemaskine udledes langt mere CO2, end maskinen kommer til at producere i hele sin levetid. Derudover tæres der yderligere på jordens begrænsede ressourcer af f.eks. det jernmalm og aluminium, der skal anvendes i produktionen.

Hver maskine der bliver produceret mindre, trækker derfor kraftigt ned i det samlede regnskab over ressourceforbruget. Når du reparerer dine hvidevarer i stedet for at udskifte dem, har det altså en yderst positiv indvirkning på miljøet.

En hel organisation dedikeret til projektet

Bevidstheden om at skåne miljøet bliver heldigvis større og større. Det har resulteret i en række tiltag for at fremme miljøhensynene – blandt andet Repair Café.

Konceptet er hollandsk, men har i dag bredt sig til det meste af verden og dermed også Danmark.

Repair Café går ud på, at en arrangør i samarbejde med en række sponsorer, arrangerer en reparationscafé. Her står der teknikere klar til at vejlede og guide i en række forskellige reparationer. Samtidig stilles værktøj og de mest gængse reservedele gratis til rådighed.

Dermed kan du som besøgende møde op i åbningstiden med din defekte miniovn, punkterede cykel eller ødelagte skægtrimmer. Herefter kan du således udføre de nødvendige reparationer – under kyndig vejledning af eksempelvis elektrikere, garvede gør-det-selv-folk og finmekanikere.

I Danmark er der indtil videre en Repair Café i Odense, som afholder flere arrangementer årligt. Dem kan du læse mere om her

Sådan reparerer du dine hvidevarer selv – nemt og billigt
Hvad synes du om artiklen?

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar