En pandelampe er uundværlig, når du skal ud og motionere i den mørke tid. Dens stærke lys giver et godt overblik på din rute, så du kan undgå nedfaldne grene, huller, store vandpytter og andre udfordringer, som kan bringe dig i fare.

Vi har undersøgt de nyeste testresultater, og så ser vi på hvilke pandelamper eksperterne anbefaler til de forskellige motionsformer – fra løb på vejen til mountainbike i skoven.

I artiklen kigger vi nærmere på disse fire pandelamper:

 1. SILVA Trail Runner 2 (Bedst)
  Testvinder – Råd & Rön, Sundhedsbanditten
  Set til 749,00 HER
 2. PETZL TIKKA XP (Godt køb)
  Topscorer – Råd & Rön
  Set til 599,00 HER
 3. LED Lenser SEO5
  Topscorer – Råd & Rön, Sundhedsbanditten
  Set til 499,00 HER
 4. Gemini DUO
  Anbefalet til MTB/trailløb – Ultrarun
  Set til 1.799,00 HER

SILVA Trail Runner 2 – komfortabel og højtydende testvinder

silva-trail-runner-2-pandelampe
SILVA Trail Runner 2 – genial pandelampe til løb langs mørke stier.
 • Testvinder – Råd & Rön
 • Testvinder – Sundhedsbanditten

Derfor anbefaler vi den: Den lille og smarte pandelampe fra SILVA er perfekt til løb i skovområder og langs stisystemer. Den har et flot design og et rigtig godt lys, hvilket udløser den bedste bedømmelse i test hos både Råd & Rön og Sundhedsbanditten, hvor der var blevet testet henholdsvis 10 og 9 forskellige modeller. Det brede pandebånd sidder godt og komfortabelt omkring hovedet, og vægten af pandelampen er fordelt med LED-lampen foran og batteripakken bagved. Råd & Rön konstaterede en gennemsnitlig batterilevetid på næsten 8 timer, og så er den IPX6 godkendt (vandafvisende). En god all-round pandelampe til dig, der gerne vil ud og løbe i den mørke tid.

Om: SILVA Trail Runner 2 er en let pandelampe med en samlet vægt på 118 gram, fordelt over en batteripakke i nakken og LED lampe foran. Den lyser med max 160 lumen, hvilket anbefales til dig der løber langs stier og veje.

Pandelampen er vandafvisende i kraft af dens IPX6 godkendelse, som er klassificeringen lige under en helt vandtæt pakning. Den kan således tåle at blive brugt i regn- og snevejr uden at gå i stykker. Lyslængden er af producenten angivet til ca. 50 meter.

SILVA Trail Runner 2 kan lige nu købes hos Pande-lampe.dk til 749,00 kroner

Petzl Tikka XP – topscorer med høj batterilevetid

Petzl Tikka XP – smart pandelampe med lang batterilevetid og mange indstillingsmuligheder.
 • Topscorer – Råd & Rön

Derfor anbefaler vi den: Petzl Tikka XP klarer sig næsten lige så godt som testvinderen SILVA Trail Runner 2 og har en markant længere batterilevetid. I testen hos Råd & Rön holder batteriet i 14 timer og 36 minutter, hvilket er næsten dobbelt så længe som testvinderen. Den kan desuden indstilles til 4 forskellige niveauer for lysstyrke, og du kan vælge om lyskeglen skal være bred eller fokuseret. Som en ekstra detalje kan den også lyse med rødt lys, som enten kan lyse konstant eller blinke, hvis du eksempelvis ønsker at benytte den som cykellygte eller for at angive din position under et løb. Pandebåndet er desuden vaskbart.

Om: Petzl Tikka XP vejer kun 85 gram når de 3 AAA batterier er indsat, og dermed hører den til blandt de lettere modeller. Selve lampen er monteret på et aftageligt og vaskbart pandebånd, hvilket er smart hvis der er risiko for at det bliver støvet eller beskidt. Lampen kan indstilles til at lyse i fire niveauer fra 5 til 160 lumen, og aktiveres Boost-funktionen kan den lyse med op til 180 lumen.

Lyskeglen kan indstilles til at være bred, fokuseret eller begge dele, så du får det bedst mulige overblik i forhold til den aktivitet du dyrker. Derudover har den også rødt lys, som kan indstilles til at lyse konstant eller blinke.

Pandelampen er IPX4 godkendt, hvilket betyder at den tåler almindelig regn og vandstænk.

Petzl Tikka XP kan lige nu købes hos Pande-lampe.dk til kun 599,00 kroner

LED Lenser SEO5 – let LED pandelampe til lavpris

LED-Lenser-SEO5-Pandelampe
LED Lenser SEO5 – et godt køb med trinløs regulering af lyskeglen.
 • Topscorer – Råd & Rön
 • Topscorer – Sundhedsbanditten

Derfor anbefaler vi den: LED Lenser SEO5 er en rigtig god pandelampe til en fornuftig pris. Den giver det bedste lys i testen hos Råd & Rön, der ligeledes konstaterer lang batterilevetid på 12 timer og 16 minutter, et robust design og en meget brugervenlig betjening. Sundhedsbandittens testpanel roser også SEO5 for måden den lyser på, da den har både styrke og fokus. Alt i alt et rigtig godt køb til løberen, der ønsker en robust pandelampe med godt lys.

Om: LED Lenser SEO5 vejer 105 gram og har en Smart Light teknologi, der giver mulighed for at indstille lysstyrken og strømforbruget. Den lyser med op til 180 lumen, og du kan trinløst regulere fokuseringen af lyskeglen, alt efter om du ønsker en smal eller bred belysning af terrænet.

SEO5 er mellemste pandelampe i serien fra LED Lenser, der også rummer SEO3 og SEO7R. Forskellen ligger i lysstyrken, og den dyreste SEO7R leveres med Li-Ion batteri. SEO5 kan også indstilles til at lyse rødt, og pandebåndet kan udskiftes efter behov.

Pandelampen fra LED Lenser er IPX4 godkendt, hvilket betyder at den tåler almindelig regn og vandstænk.

LED Lenser SEO5 kan lige nu købes hos Wupti til kun 499,00 kroner

Gemini DUO – kraftfuld pandelampe til MTB og trailløb

Gemini-Duo-Pandelampe
Gemini DUO – pandelampen med 1.500 lumen er kraftfuld og velegnet til MTB og trailløb i den rå natur.
 • Anbefalet – Ultrarun

Derfor anbefaler vi den: Med en lysstyrke på hele 1.500 lumen får du smæk for skillingen i denne robuste pandelampe fra Gemini. Den er perfekt til dig der vil væk fra etablerede stisystemer og ud i den rå natur, hvor der stilles ekstra høje krav til belysningen af terrænet. Gemini DUO anbefales af Christian Madsen fra Ultrarun, som er ekspert indenfor ultraløb, ultra trail og ekstremløb. Den sidder behageligt på hovedet, har høj batterilevetid på 3-9 timer og en rigtig god lysstyrke. Der medfølger udover pandebåndet et monterings kit til brug på cykelhjelmen eller cykelstyret, så den kan bruges overalt.

Om: Gemini DUO med 4-cellet Li-Ion batteri er velegnet til dig der vil ud og løbe i den rå natur. Det kan indstilles til 10 forskellige lysniveauer fra 10 % til 100 % lysstyrke, og ved 100 % lyser pandelampen med hele 1.500 lumen. På trods af den høje lysstyrke har lampehovedet en vægt på kun 63 gram, hvilket skyldes designet, hvor batteripakken placeret bagtil for øget komfort.

Pandelampen fra Gemini er IP65 godkendt, hvilket betyder at den er modstandsdygtig overfor støv og vandstråler fra alle retninger. Den tåler således en løbetur i regn, sne og mudder, da den er indkapslet i et lag hård anodiseret aluminium.

I kassen med Gemini DUO får du et 4-cellet Li-Ion batteri fra Samsung, en oplader, et monterings kit til hjelm og cykelstyr, et kraftigt pandebånd, silikone O-ringe til fastmontering af lampen og et forlængerkabel.

Gemini DUO kan lige nu købes hos Pande-lampe.dk til 1.799,00 kroner

Hvilken pandelampe passer til dig?

Langt de fleste motionister kan nøjes med en billig LED pandelampe på mellem 100 og 200 lumen. De er helt fine til brug på fortove, langs skovstier og lignende. Men begynder du at dyrke mere krævende sportsgrene, så skærpes kravene til belysningen i den mørke tid, da lyskeglen både skal være kraftigere og lyse længere.

I Politiken testes tre forskellige pandelamper med hver deres lysstyrke af tre løbere, der hver især dyrker forskellige former for løb.

I testen kan den ene løber nøjes med den mindste lampe, som er en LED Lenser SEO5 med 180 lumen. Hun løber nemlig udelukkende langs kendte stisystemer, og kan godt lide at den lyser ruten op foran hende. De to andre løbere vælger mellemvarianten med 1.000 lumen, da den giver et kraftigt lys, som er velegnet til brug ved trailløb ad ukendte ruter. Ingen vælger den helt kraftige pandelampe med 3.500 lumen, da den bliver for stor og voldsom. Denne type pandelampe anbefales da også mest til orienteringsløbere og mountainbikekørere, som har brug for et langt lys med maksimalt overblik.

Alt efter din løbestil og dine ønsker, kan pandelamperne deles op efter deres lysstyrke:

 • Op til 200 lumen – velegnet til kendte stisystemer
 • Op til 1000 lumen velegnet til løb i skoven
 • Op til  3.500 lumen – velegnet til orienteringsløb, MTB og avancerede behov

Testkilder

Herunder får du overblik over de test, som vi har benyttet os af i vores research. Du kan med fordel læse disse igennem, hvis du ønsker alle detaljerne om testresultaterne og de forskellige modeller.

GrejGuide (19. november 2016)

I denne artikel tages der et kig på de bedste pandelamper til forskellige løbestile. GrejGuide har testet mere end 50 forskellige pandelamper igennem årene, og denne artikel samler op på nogen af de bedste modeller de har haft med ude på løberuterne.

Artiklen finder de bedste pandelamper til følgende kategorier:

 • Trailrunning
 • Byløb
 • Landeveje og skovstier
 • MTB

Til trailrunning klarer Petzl NAO 2 sig rigtig godt i test. Den får 5/5, og roses for at give meget lys for pengene og være let at bruge. En ulempe er dog det lille batteri, som givere kortere brugstid end på de lidt større modeller.

Til byløb anbefales den lille Petzl Tikka+, og samme pandelampe anbefales faktisk også til landevej og skovløb.

Hele artiklen kan læses gratis, og der er gode råd at hente hvis du overvejer at begynde at løbe i den mørke tid.

Sundhedsbanditten (21. februar 2015)

Denne test er foretaget i februar 2015, og omfatter 9 forskellige pandelamper til løb ad stier og fortove.

I testen tages udgangspunkt i følgende kriterier:

 • Pris
 • Vægt
 • Design
 • Pandebåndsbredde
 • Batteri
 • Vandmodstand
 • Forskellige lysfunktioner
 • Brugervenlighed

Til forskel for de to test foretaget af henholdsvis Råd & Rön og Testfakta, så er denne test udelukkende baseret på hvordan pandelamperne fungerer i praksis, og de er alle blevet subjektivt vurderet af forskellige løbeentusiaster.

I testen ender SILVA Trailrunner 2 med blive bedst i test, da den har et flot design og et rigtig godt lys. Den har et komfortabelt og bredt pandebånd, og batteripakken sidder bagved. LED Lenser SEO5 kommer desuden ind på en meget tæt andenplads, da den også vurderes at være rigtig god.

Du kan læse hele testen gratis hos Sundhedsbanditten.

Testfakta (5. december 2014)

I december 2014 foretog Testfakta en test af 8 forskellige pandelamper. Der er tale om forskellige pandelamper på mellem 50 og 1.000 lumen og forskellige lyskegler.

I testen indgår følgende kriterier:

 • Lys 40 %
 • Batteri 20 %
 • Modstandsdygtighed overfor stød og vand 20 %
 • Betjening 20 %

I testen klarer Lumonite Compass 1000 sig bedst. Det er samtidig en af de dyreste pandelamper i testen, og så har den en lysstyrke på op til 1.000 lumen. Den får en meget høj samlet bedømmelse, og klarer sig især godt på lysegenskaberne og det robuste design.

Du kan læse hele testen gratis hos Testfakta.

Råd & Rön (18. september 2014)

I september 2014 testede Råd & Rön 10 forskellige lavpris pandelamper.

De fleste pandelamper klarede testen med en god bedømmelse, men enkelte faldt igennem på lav komfort og dårligt lys.

Pandelamperne blev testet ud fra følgende kriterier:

 • Lys 35 %
 • Testpanel (subjektiv vurdering) 35 %
 • Batteri 20 %
 • Holdbarhed 10 %

Som det ses herover, er et testpanel blevet bedst om at give deres subjektive vurdering af pandelampernes lyskvalitet, komfort og brugervenlighed. Denne del er essentiel, da pandelamperne helst skal give et godt lys og være nemme og komfortable at bruge.

SILVA Trail Runner 2 bliver bedst i test med en høj samlet bedømmelse, da den klarer sig godt på alle parametre. Den lyser godt op, og testpanelet er meget tilfreds med dens egenskaber. Petzl Tikka XP bliver ligeledes topscorer med en meget lang batterilevetid, og LED Lenser SEO 5 klarer sig også godt i testen.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Råd & Rön.

GrejGuide (17. september 2014)

I denne test-artikel tager GrejGuide et kig på de bedste pandelamper til trailrunning. Til denne type løb er en god pandelampe et must, og derfor har en række løbere også kigget nærmere på de forskellige muligheder.

De forskellige pandelamper er blevet testet i praksis af rigtige løbere. Af de udvalgte pandelamper klarer Petzl NAO 2 og Gloworm X2 sig bedst, og de får således en anbefaling af GrejGuide. Af billigere alternativer anbefales Coast HL27.

Du kan læse en dybdegående artikel om hver enkelt pandelampe hos GrejGuide, hvor du får information om fordele/ulemper ved de enkelte modeller.

Ultrarun (17. november 2013)

Christian Madsen, ekspert i ultraløb, ultra trail og ekstremløb, testede en Gemini DUO pandelampe i november 2013. Det drejer sig om den nye 2014-model, med 4-cellet Li-Ion batteri.

I testen vurderes pandelampen ud fra Christians egne oplevelser med den, og du kan se en række gode billeder af hvad der er i kassen og hvor kraftigt den lyser ved forskellige indstillinger.

Gemini DUO roses for at være en meget behagelig pandelampe med et godt pandebånd og god fordeling af vægten med batteripakken siddende bagpå. Langs pandebåndet er desuden monteret en række plastklips, som bruges til at holde batteriledningen på plads – smart lille detalje. Lysstyrken og batterilevetiden imponerer, og pandelampen anbefales til de mere avancerede løbeture.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar