Skal du bruge en praktisk skovl til havearbejdet eller renoveringsprojektet? Så er du landet det helt rigtige sted. 

Vi har samlet nogle af de bedste modeller på markedet, så du kan finde den helt rigtige til formålet. En skovl hænger i de fleste haveskure, og mangler du en god skovl til dine projekter, så har vi gjort det let og overskueligt for dig. 

I vores oversigt kan du læse meget mere om redskabet og blive klogere på både fordele og ulempe ved alle de forskellige skovle. 

Grouw have skovl – bedste skovl


Grouw have skovl

Leder du efter en helt klassisk skovl, så er denne model et oplagt valg i vores oversigt. Modellen er helt enkel og er et godt valg, hvis du er på jagt efter din allerførste skovl, der skal kunne lidt af det hele.

Skovlen fra Grouw er med et skaft i hårdt træ og et blad i pulverlakeret stål. Det betyder, så modellen er skabt til at klare selv hårde arbejdsopgaver i haven, og den nok skal tjene dig i mange år.

Se priser og tilbud på Grouw have skovl her:

 

Derfor skal du vælge Grouw have skovl

 • Klassisk model til haven
 • Pulverlakeret stålblad
 • Galvaniserede dele

Med Grouw have skovl i skuret, har du altid et praktisk redskab ved hånden. Modellen er skabt til at holde i gode materialer, så du altid har en skovl ved hånden, når behovet melder sig.

Bladet på modellen fra Grouw er i 50 mn pulverlakeret stål, der har en tykkelse på 1,7 mm. Det firkantede blad har kanter, så du nemt kan flytte med grus, sand eller jord, mens du er i gang med arbejdet.

Øverst har modellen fra Grouw et T-formet håndtag, der gør den nem at styre, når du arbejder. Når skovlen ikke er i brug, kan du bruge håndtaget til at hænge redskabet op med. Det sparer plads i skuret, og du ender ikke med at slå dig på bladet, fordi det ikke er hængt op og væk.

Specifikationer:

 • Skaft: Hårdt træ med T-greb
 • Hoved: 50mn stål, tykkelse 1,7 mm
 • Galvaniseret beslag

Fiskars Classic Skovl – rød model til førstegangskøber


Fiskars Classic SkovlFiskars er kendt for deres kvalitetsredskaber til hus og have, og denne røde haveskovl er ingen undtagelse. Skovlen er helt klassisk udformet med et godt firkantet blad med et praktisk T-formet håndtag, og selve skaftet er fremstillet i ask.

Skal du skovle sand, grus eller ordne almindelige arbejdsopgaver i haven, så kan du med fordel gå med den røde model fra Fiskars. Det er et godt førstegangskøb, hvor du er sikker på god kvalitet.

 

Se priser og tilbud på Fiskars Classic Skovl her:

 

Derfor skal du vælge Fiskars Classic Skovl

 • Klassisk haveskovl i rød
 • Skaft i ask
 • Med blad nittet fast for ekstra holdbarhed

Skovlen fra Fiskars får roser fra forbrugerne på hjemmesiden Amazon.de. Her får skovlen 4,5 stjerner ud af 5, og anmeldelserne er positive. En forbruger fremhæver særligt, at modellen ikke er tung at arbejde med, fordi bladet glider gennem jorden som smør. Du kan derfor nemt komme gennem havearbejdet med en effektiv skovl ved hånden.

Bladet er formet som en stor ske, der gør det nemt at skovle forskellige løse materialer, men det skarpe blad klarer også let graveopgaverne. Kanter på bladet gør, at løse materiale bliver på den, når du skal flytte med sten, grus eller lignende.

Fiskars Classic Skovl er fremstillet i gode materialer, der er skabt til at holde. Skaftet er i ask, mens bladet i stål er pulverlakeret rød for en genkendelig detalje.

Specifikationer:

 • Længde: 1268 mm 
 • Materialer: Ask og pulverlakeret stål

Fiskars Classic Staldskovl – bedste udgave til stalden


Fiskars Classic StaldskovlArbejder du i stalden, har du brug for gode redskaber, der letter arbejdet. Det er nemlig hårdt at gå i stalden og lave det fysiske arbejde, der er forbundet med at have dyr.

Skovlen fra Fiskars er særligt lavet til arbejde i standen og er let og nem at manøvrere rundt med. Bladet har en god størrelse, og med høje kanter bliver både foder, skidt og strøelse på skovlen, når du skal flytte rundt med tingene.

Se priser og tilbud på Fiskars Classic Staldskovl her:

 

Derfor skal du vælge Fiskars Classic Staldskovl

 • God til arbejdet i stalden
 • Letvægtsmodel
 • Med høje kanter

Skaftet på Fiskars Classic Staldskovl er i asketræ, der fremstår naturligt og ulakeret. Nederst på skaftet er bladet nittet fast, så den har ekstra styrke. Styrken er en fordel, hvis du skal bruge din skovl til tungere arbejdsopgaver.

I stalden er det en fordel, hvis dit redskab har høje kanter. Modellen fra Fiskars har høje kanter på stålbladet, der gør det nemt at skrabe løse materialer op og flytte med det.

Har du brug for en god all-round skovl til stalden, bør du vælge denne model fra Fiskars, der er særligt udviklet til netop disse opgaver.

Har du brug for at kunne gøre ekstra grundigt rent i stalden, kan du med fordel købe en højtryksrenser. Højtryksrenseren letter dit besvær med både rengøring og andre arbejdsopgaver, så tjek vores guide ud.

Specifikationer:

 • Materialer: pulverlakeret stål og asketræ
 • Anvendelse: arbejde i stald

Gardena ErgoLine spade – robust spade til haven


Gardena ErgoLine spadeRobust, hårdført kvalitetsstål er bladet på Gardena ErgoLine spade. Det giver et solidt redskab, der nemt kan håndtere selv større opgaver i haven.

På Amazon.com er forbrugerne tilfredse med spaden, der får 4,7 stjerner ud af 5. Den solide spade er et kvalitetsredskab i gode materialer, hvor du får 25 års garanti. Der er derfor ikke tvivl om, at spaden bliver fast inventar i skuret eller garagen, hvis du går med den klassiske spade til havearbejdet fra Gardena.

 

Se priser og tilbud på Gardena ErgoLine spade her:

 

Derfor skal du vælge Gardena ErgoLine spade

 • Robust kvalitetsstål
 • Plastikbelægning for non-slip
 • Gode forbrugeranmeldelser på Amazon.com

Gardena ErgoLine spade er god til havearbejdet, når du skal grave i let jord eller løsne den til nye planter. Fremstillet i kvalitetsmaterialer er den skabt til at tjene dig langt ud i fremtiden, og du får 25 års garanti på spaden.

Skaftet har en god længde, og i toppen afsluttes spaden med et D-formet håndtag. Håndtaget gør det lettere at anvende spaden til arbejde, og når den ikke er i brug, kan du hænge spaden op i skuret eller garagen ved håndtaget.

Omkring håndtaget er en kuldeisolerende plastikbelægning, der har en skridsikker overflade. Spaden vil derfor ikke smutte fra dig midt under arbejdet.

Når der skal ekstra vægt bag dit gravearbejde, er spaden udstyret med en praktisk kant øverst på bladet. Her kan du træde op med fødderne og lægge vægt bag, når du graver, så du ikke skal bruge arme og skuldre så meget.

Specifikationer:

 • Længde: 1130 mm 
 • D-formet håndtag
 • Garanti: 25 år

Fiskars Xact Spade – bedste spade fra Fiskars til høje mennesker


Fiskars Xact SpadeFiskars Xact Spade er en favorit bandt forbrugerne. På Amazon.com får spaden 4,3 stjerner ud af 5 i forbrugeranmeldelser fra kunder over hele verden.

Forbrugerne kan tilføje en kommentar til deres anmeldelse, og i kommentarerne får spaden ros for at være praktisk og let at arbejde med. Det er dog ifølge en enkelt forbruger vigtigt, at du er opmærksom på, at denne model er ekstra stor og derfor passer bedst til 175 til 195 cm høje mennesker.

Det kan dog være en fordel, hvis du som dansker er over gennemsnitshøjden og ønsker den mest behagelige arbejdsstilling med din spade. De fleste spader er nemlig ikke ergonomisk tilpasset forskellige højder.

Se priser og tilbud på Fiskars Xact Spade her:

 

Derfor skal du vælge Fiskars Xact Spade

 • Ergonomisk udformet for lettere gravearbejde
 • Lang levetid
 • EaseCut skarpt blad

Har du brug for en god spade, så er denne model ekstra præcis. Modellen egner sig særligt godt til let gravearbejde i løs jord, hvor det skarpe blad let trænger gennem.

Fiskars har lavet denne lidt større spade, der egner sig ekstra godt til dig, der måler mellem 175 og 195 cm i højden. Det sikrer den rigtige ergonomiske længde på skaftet, så du kan arbejde effektivt og uden besvær. Du kan også få Fiskars Xact Spade i en mindre model, der passer til dig, der er lidt lavere.

Modellen er udstyret med et behageligt greb med polstring, og spaden vejer ikke meget, så du kan nemt komme omkring de nødvendige graveopgaver, når du har Fiskars Xact Spade ved hånden.

Specifikationer:

 • Længde: 1200 mm
 • Passer til: 175 til 195 cm høj
 • Findes i flere størrelser

Fiskars Classic havespidsspade – den klassiske røde spade til haven


Fiskars Classic havespidsspadeHar du brug for en helt klassisk spade til havearbejdet, så er Fiskars Classic havespidsspade en god investering. Spaden er tilspidset og skarp, så du let kan komme gennem hård jord med mange sten uden besvær – og så er den røde spade fast inventar i mange danske hjem.

På Amazon.de er forbrugerne tilfredse med den klassiske havespade. I anmeldelser direkte fra forbrugerne giver de i alt spaden 4,5 stjerner ud af 5 på hjemmesiden. Du kan derfor uden bekymring vælge Fiskars Classic havespidsspade, hvis du skal købe din allerførste spade.

Se priser og tilbud på Fiskars Classic havespidsspade her:

 

Derfor skal du vælge Fiskars Classic havespidsspade

 • Skarpt blad til rødder og kanter af græsplænen
 • God til hård og stenet jord
 • Klassisk model med lakeret skaft

Med Fiskars Classic havespidsspade er det nemt at holde plænen flot og ordne gravearbejdet i haven. Den skarpe spade har et spidst blad, der glider gennem jord og rodnet, når du skal grave, men det gør det også nemt at holde græsplænens kanter flotte. Du kan nemlig gå en runde langs kanten og stikke dem flot af, så græsplænen fremstår snorlige.

Har du brug for ekstra hjælp til at holde græsplænen flot, så kan du tjekke vores oversigt over de bedste græstrimmere ud.

Selve bladet er holdt i rød, der matcher det D-formede håndtag i den anden ende. Skaftet er udført i lakeret træ, der gør spaden let at vedligeholde.

Uanset om du har grønne fingre, eller ville ønske du havde, så kræver havearbejdet de rigtige redskaber. Med en god skovl og en hækkeklipper kan du komme rigtig langt uden det store besvær.

Specifikationer:

 • Længde: 1060 mm
 • D-formet håndtag
 • Lakeret skaft

Zinck-Lysbro Drænspade – lang og smal skovl til gravearbejde


Zinck-Lysbro DraenspadeHvis du skal bruge en smal skovl til gravearbejdet, så er denne drænspade et oplagt køb. Drænspaden har et ekstra langt blad, der er tilspidset i enden og med en runding, der gør den nem at arbejde med, når du graver.

 

Se priser og tilbud på Zinck-Lysbro Drænspade her:

 

Derfor skal du vælge Zinck-Lysbro Drænspade

 • Smalt blad til gravearbejde
 • God til planter, grave bambus op og rendegravning
 • Med beskyttelseskanter

Bladet på Zinck-Lysbro Drænspade kan nå dybt ned i jorden, så du hurtigt kan komme i mål med dit arbejde – særligt hvis du skal grave genstridig bambus op eller lave dybde render. Det er nemlig de opgaver, hvor drænspaden for alvor kommer til sin ret, fordi den kan komme gennem store mængder rodnet og jord.

Der er på selve bladet beskyttelseskanter, så når du træder op på spaden for at få mere vægt bagved, så bliver dine sko ikke ødelagte. At du kan få ekstra vægt bagved gør det også lettere, hvis du skal gennem hård jord eller bambus med insisterende rødder.

Drønspaden fra Zinck-Lysbro er udstyret med et D-formet håndtag, der gør det nemt at manøvre rundt med spaden, når den er i brug, og kan bruges til ophængning i skuret. 

Specifikationer

 • Længde: 1295 mm 
 • Skaftelængde: 900 mm 
 • Bredde: 150 mm

Gode råd til valg af skovl & spade

Theprudentgarden.com deler det meget kendte redskab op i forskellige kategorier, hvor hver udgave er bedst til en bestemt opgave. De anbefaler dog den helt almindelige langskaftede skovl med et afrundet blad, hvis du skal købe redskabet for første gang. Den kan nemlig bruges til de fleste opgaver, du vil støde på i og omkring hjemmet.

De to andre udgaver af skovlen, som du kan overveje, om du har brug for, er den mere firkantede udgave og den bedst til at grave med.

En skovl med et firkantet blad – gerne med sider – er god, når du skal flytte eksempelvis blade eller grus. Den er også god, hvis du skal skrabe en overflade ren, fordi bladet kan køre langs jorden, mens skidtet samles op.

Skal du ofte grave i haven eller ordne græsplænens kanter, kan du overveje, om du i stedet for en spade, skal investere i en skovl med et smallere blad. Det smallere blad gør det lettere, når du skal have redskabet i jorden og med en skarp kant kan den skære gennem rodnet. Derfor kan du også bruge en skovl, hvis du ofte skal grave, flytte planter og buske i haven.

Hvis du i stedet skal bruge en spade, så anbefaler Gardentoolcompany.com den klassiske spade til mange typer af opgaver. Den er bedst til gravearbejde, hvor du kan komme dybt i jorden.

Hos Gardentoolcompany.com anbefales det, at du køber en spade, der har beskyttelseskanter på bladet, så du kan bruge kropsvægt til at få bladet i jorden.

Skovle og spader – Hvornår bruger du hvad?

Der er forskel på en skovl og en spade, og derfor også forskel på, hvornår det er mest oplagt at bruge det ene eller andet redskab.

En spade er ifølge Gardentherapy.ca kortere og har et fladt blad, mens en skovl er længere, vinklet og bladet har en mere svunget facon. Det gør en spade god til at skære igennem hård jord, lave kanter eller grave riller.

Skovlen er derimod god til at grave jord op, brække jord i stykker og flytte løst materiale. Det vinklede blad gør det lettere at skovle genstande og materiale op på bladet, hvor det bliver liggende, når du flytter med det.

Forskellen på en skovl og spade er delt op på følgende måde hos Gardeningproductsreview.com:

Skovl

 • Afrundet facon, med dybde og eventuelt kanter
 • Langt og lige skaft
 • Større blad
 • Formål: Grave, brække i stykker og vende jord

Spade

 • Flad med en lige kant
 • Kortere skaft evt. med et T-formet eller D-formet håndtag
 • Mindre blad
 • Skære gennem rødder og jord, flytte jord og løst materiale

Epicgardening.com beskriver skovlens svage sider som spadens styrke. De to redskaber er forskellige og skal bruges til forskellige opgaver. Spaden er skarp og god til at skære gennem jord og materiale med, mens skovlen gør det nemt at samle materiale sammen og flytte det. Du bør derfor vælge den udgave, der passer bedst til de arbejdsopgaver, du laver allerflest af.

Sådan vedligeholder du dine skovle og spader

Når du har investeret i en god skovl eller spade, så er det vigtigt, at du vedligeholder den korrekt. Det er nemlig med til at forlænge levetiden på dine redskaber og sikre, at de altid er klar til brug.

Hos Greenmangardentools.com anbefaler de, at du ordner dine redskaber, når vinteren står for døren, og sæsonen med havearbejde er slut. Så er din skovl og andre haveredskaber nemlig klar til forårets opgaver, når sneen igen er smeltet.

Skovlen er ifølge SFGate havens arbejdshest, og holder du den vedlige, kan du bruge den i mange års intenst havearbejde. Når du er færdig med at bruge din skovl, kan du med fordel følge disse trin, så din skovl kan holde sig effektiv så længe som overhovedet muligt:

 1. Skyl den efter brug og fjern eventuelt skidt med en hård børste
 2. Tør den af, så den ikke er våd og risikerer at ruste
 3. Opbevar din skovl et tørt sted såsom et skur eller en garage
 4. Giv skaftet olie, hvis det er lavet af træ
 5. Hold den skarp med en fil

Spaden er ofte mere udsat for slidtage af selve bladet, når den støder på sten og lignende i jorden. En spade uden skader i bladet glider lettere gennem jorden og giver mindre udfordringer. Hos Grenmangardentools.com kan du finde en udførlig guide til, hvordan du sliber og holder din spade skarp.

FAQ

🤩 Hvad er forskellen på en skovl og en spade?

Forskellen på en skovl og en spade er, at bladet på skovlen har en mindre vinkel i forhold til skaftet. Derudover har skovlen ofte kanter på siderne.

🤔 Hvornår bruger man en skovl?

Skovlen er oplagt, når du skal flytte med jord, sten eller andre lignende ting. Du kan godt grave med en skovl, den er bare ikke så god i hård jord.

🧐 Hvornår bruger man en spade?

En spade er god, når du skal grave i jorden. Et skarpt blad skærer gennem jorden, mens vinklen mellem skaftet og bladet gør det let at føre spaden.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar