Tagrenderne på dit hus udgør en central rolle i forhold til vedligehold og forlængelse af kvaliteten på din bolig. Renderne, der løber rundt lang enden på dit tag, er essentielle, når det gælder om at lede vand væk fra soklen og facaderne på boligen. Var det ikke for dem, ville der være stor risiko for fugtskader i soklen og ødelagte facader som følge af vindaflejringer på huset.

Er dine gamle render ved at blive slidte, eller vil du have nye render i en forbedret kvalitet, kan du læse med videre og få svar på både praktiske og økonomiske spørgsmål.

Du finder råd til at vælge den rette materialetype, og du får inspiration til enten at gå i gang med renoveringsprojektet selv eller få professionel hjælp fra et håndværkerfirma. 

Hos 3byggetilbud.dk kan du bestille tilpassede og individuelle håndværkertilbud, ligesom du får rådgivning til valg af materiale på dit nedløbssystem.

Guide – gør det selv eller få hjælp af professionel

Der er forskel på vores erfaringer med håndværk og vores ønsker i forhold til selv at stå for forbedrings- og renoveringsprojekter af hjemmet. Uanset om du vil udskifte tagrender selv eller slippe for det teknisk krævende arbejde og få hjælp fra en professionel, kan du finde råd herunder.

Hvad koster det at købe nyt eller renovere – mulighederne for at løse dette?

Prisen for udskiftning af tagrender afhænger af, hvilket materiale du ønsker samt hvor mange meter, der er brug for til din bolig.

Før du gå i gang med opmåling af tagrender og udregner prisen for dit gør-det-selv projekt, kan følgende punkter og overvejelser være nyttige for dig i din beslutningsproces om at gøre det selv eller få professionel ekspertise:

 • Hvad koster nye tagrender?

Vil du selv stå for budgettet i forhold til at udregne den samlede pris for både tagrende pr. m, behov for leje af stillads, køb af supplerende udstyr og udgifter til værktøj?

Eller vil du slippe for planlægningsarbejdet og få dit renoveringsprojekt med nye render professionelt gennemført?

 • Teknisk viden om hvordan man sætter tagrender op

Det er ikke nok kun at være bekendt med de forskellige materialer på renderne og kende til metode til udmåling. 

Overvejer du at klare monteringen selv, skal du sætte dig ind i byggeteknisklovgivning, og du skal gøre dig bekendt med krav til sikkerhedsudstyr i forbindelse med opsætningen.

 • Valg af materiale

Det er vigtigt for dig som boligejer at være bekendt med, at det ikke er alle typer af render til huset, som egner sig til at blive sat op uden professionel hjælp. Kobber tagrender er ikke gør-det-selv egnet. Bor du i palæ eller villa, og ønsker du render af dette materiale, skal du bestille en professionel til at stå for opsætning.

Pris på tagrender vil altid blive oplyst pr. meter. Når du bestiller en professionel håndværker til at klare monteringen for dig, får du oplyst den samlede pris for dit renoverings- eller vedligeholdelsesprojekt fra starten af. 

Du slipper for selv at skulle leje stillads og anskaffe eller låne værktøj til opsætningen. 

Værd at vide om professionel montering af tagrender

Der kan både være tekniske og tidsmæssige fordele ved at søge professionel hjælp til udskiftning af tagrender. En faguddannet håndværker har både adgang til det bedste værktøj og har den nødvendige viden, som skal til i forhold til monteringen.

Ved at bestille et håndværkerfirma til at stå for opgaven, kan du få glæde af følgende fordele:

 • Du slipper for selv at leje udstyr og værktøj
 • Du er sikker på, at monteringen af de nye render sker forsvarligt og korrekt
 • Du sparer tid på at sætte dig ind i, hvordan du udfører opsætningen selv
 • Du kan gøre brug af rådgivning af håndværkerne til valg af rette typer af render
 • Du får oplyst den samlede pris på tagrenderne fra starten af

Er du i forvejen vant til at klare reparations- og vedligeholdsopgaver på din bolig enten indvendig eller udvendig, kan du være erfaren til at stå for opgaven selv. 

For dig der ikke er har nedstryger (metalsav), stillads, metalsaks eller tid, kan der være sikkerhedsmæssige fordele ved at bestille en håndværker til opgaven.  

Hvordan monterer man tagrender selv?

Vil du stå for arbejdet med at udvælge type af render og opsætningen af dem, har du sikkert spurgt dig selv: Hvordan sætter man tagrender op? Her finder du en overskuelig guide, der vejleder dig trin for trin.

Tagrender sættes op ved hjælp af rendejern og kraftige forfjedre. 

Det er særligt placeringen af forfjedrene på rendejernene, du skal være opmærksom på i forbindelse med montering af nye tagrender i gamle rendejern

Det kan være en hjælp at gøre brug af en video til opsætning af tagrender, der visuelt guider dig igennem de forskellige trin omkring monteringen:

 • Frigør de gamle rendejern

Start med at bukke forfjedrene og de inderste fjedre op, så du kan fjerne den gamle rende.

Hvis den gamle tagrende har siddet på boligen i mange år, kan det være svært at få den lirket fri. Her kan du gøre brug af en metalsav og save renden op. 

 • Fjernelse af de gamle rendejern

Når den gamle rende er frigjort, er det nemmest for dig at fjerne den ved at vippe den udad mod dig selv. Det er en god idé at være 2 personer om dette afmonteringsarbejde, da renden er tung. Den kan være lavet af enten stål, metal eller zink. Du kan risikere at miste balancen, hvis du bliver overrasket af tyngen. 

Der skal bruges et stillads til arbejdet. Herpå fås den bedste stabilitet.

 • Fjern de gamle forfjedre

Nu er det tid til, at de gamle forfjedre fjernes.

En lille metalsav- eller saks vil egne sig til opgaven.

 • Montering af nye fjedre

Monteringen af de nye forfjedre, som skal holde din kommende tagrende på plads, skal bankes ned over rendejernene. En almindelig hammer kan bruges til formålet.

 • Fastgørelse af nye endestykker (skal gøres særskilt)

Når du køber nye render (uanset materiale), skal du sørge for at købe endestykker med. Disse forhindrer, at vandet i renden løber ud til siderne.

Brug monteringslim og start med at lime på endestykkerne. Overskydende lim kan fjernes ved at hælde lidt acetone ud i en klud og tørre limet væk. Når den ovale kant på endestykket er limet, er den klar til at blive sat fast på den nye tagrende.

Endestykkerne skal limes på enderne på de 2 render, som skal sidde yderst til hver side.

 • Opmåling af rendejern

Nu er du klar til at måle dine tagrender af, så de passer i længden på siden af din bolig. Sørg for at samlingerne overlapper hinanden.

 • Lukning af samlinger

Brug monteringslim og luk overlapninger af med samlestykker.

Kilde: Bolius

Materialevalg – hvilken tagrende passer til hvilket tag?

Uanset om du bestiller en håndværker eller vælger at montere dine render selv, skal du forholde dig til de forskellige typer af tagrender i forhold til materiale. Når du kender til de forskellige slags, er du bedst i stand til at træffe den rette beslutning om, hvilke render der skal sidde på din bolig i de næste mange år.

Pris på tagrender afhænger af materialet, og hvor mange meter rendejern der er brug for.

Tagrende findes i følgende materialer:

 • Stål – holdbart i op til 25 år, elegant og budgetvenligt.
 • Zink – holdbart i op til 20 år, bedst til det danske klima, stilrent.
 • Kobber – holdbart i op til 25 år, passer perfekt til villaer, dog en smule dyrt
 • Plast – holdbart i top til 10 år og ganske billigt

Hvilken udgaver der er den bedste for dig, kan afhænge af forskellige forhold. Det kan være i forhold til holdbarhed, slidstyrke, pris eller typen på dit tag.

Herunder finder du et udbud af de bedste tagrender på det danske marked. De varierer i materiale, tagrende størrelse, pris og anvendelsesmulighed. 

Lindab RainLine (halvrund – 6m) – Testvinder


Lindab RainLine (halvrund - 6m)

Set på (Produktet er udgået)

Om 

Vælger du en zink tagrende fra Lindab, får du et af de mest holdbare og slidstærke produkter på markedet. Når du skal vælge render til din bolig, skal du være opmærksom på materiale i forhold til slidstyrke og forventet holdbarhed. 

Zink er det mest solide og robust materiale, du kan vælge. Den høje kvalitet og lange levetid afspejles blandt andet ved, at Lindab RainLine fås med 20års garanti fra producenten. 

Andre tagrender i stål kan have begrænset holdbarhed i visse landområder (herunder hvis de anvendes på boliger beliggende nær Vesterhavet). 

Du kan bruge zink tagrender på huset og boliger i hele Danmark.

Det stilrene og æstetiske look vil bringe forskønnelse på både nye og ældre boliger.

Udvalgte specifikationer

 • Lang levetid og stor holdbarhed
 • Elegant og stilfuldt look
 • Kan anvendes på boliger i hele landet
 • Pris på tagrende (styk): cirka 420 DKK.

Se pris på Lindab RainLine (halvrund – 6m) hos (Produktet er udgået)

Platsmo Stål PLUS (6m) – Bedst til prisen


Platsmo Stål PLUS (6m)

Set på Toolworld

Vil du have slidstærke og holdbare render til dit tag og dit hus, kan Plastmo være det rette mærke for dig. Plastmo render er lavet af kraftigt stål, der med sin lange holdbarhed kan beskytte din bolig i mange år ud i fremtiden.

Udseendemæssigt minder Plastmo produktet om stilfuld zink, hvilket gør renderne egnet til både ældre og nyere boliger.

Plastmo Stål PLUS er et budgetvenligt valg, som gør det muligt for dig at spare penge på dine render i højeste kvalitet. Overfladen på renderne er belagt med et slidstærkt lag af hhv. magnesium, aluminium og zink.

Du kan finde render fra Plastmo i mange forskellige størrelser og bredder. 

Denne Stål PLUS model er skabt til det danske klima. Den kan modstå store og voldsomme regnskyl samt kraftige snemængder.

Producenten yder 25års garanti på dette produkt.

Udvalgte specifikationer

 • Høj slidstyrke (minder udseendemæssigt om zink)
 • Skabt til det danske vejr
 • Består af 0,7mm stål i højeste kvalitet
 • Renderne sættes sammen ved hjælp af særlig lim, der giver de stærkeste samlinger
 • Pris på tagrende (styk): cirka 350 DKK.

Se pris på Platsmo Stål PLUS (6m) hos Toolworld

Plastmo nr. 12 i kobber (3m) – Premium valg


Plastmo nr. 12 i kobber (3m) - tagrender

Set på (Produktet er udgået)

Om

Ønsker du at skabe det mest eksklusive look til boligen, skal du vælger kobber tagrender. Render i kobber er perfekte til villaer og palæer. De skaber stil og elegance år efter år, og de er skabt med naturlig, høj slidstyrke som følge af deres produktion i massivt kobber.

I de første år efter monteringen vil renderne skinne med deres blanke overflader. Med tiden vil de få et en mørkfarvet patina. Dette overfladelag vil fungere som ekstra beskyttelse mod korrosion.

Tagrender i kobber passer godt til det danske klima. Den høje slidstyrke modstår kraftige vejrforhold både sommer og vinter.

Produktet er skabt af Plastmo, som producerer og udvikler elementer og tilbehør til boliger og udhuse i bedste kvalitet. Når du bestiller dine tagrender, kan du gøre brug af Plastmo’s længdeberegner. Denne kan hjælpe dig med at bestille præcis de antal render, som du har brug for til din bolig.

Udvalgte specifikationer

 • Eksklusivt valg
 • Fremstillet i massivt kobber
 • Egner sig til palæer og villaer
 • Opnår et naturligt beskyttelseslag efter få år
 • Pris på tagrende (styk): cirka 820 DKK.

Se pris på Platsmo nr. 12 i kobber (3m) hos (Produktet er udgået)

RHEINZINK (3m) – populær tagrende i zink


RHEINZINK (3m)

Set på Lavprisvvs

Om

På en stor del af boligerne i Danmark kan der findes zink tagrender. Zink er et populært valg, når det kommer til både render og nedløbsrør. 

Vil du have glæde af den høje slidstyrke på zink og samtidig få tagrender til hjemmet, der er arkitektdesignede, skal du vælge dette RHEINZINK produkt. Det er tegnet af Kim Utzon. 

Den store fordel ved at vælge RHEINZINK er den unikke pasnøjagtighed. Samtlige dele og elementer til renderne er designet til at passe perfekt sammen.

Dette kan lette dit gør-det-selv arbejde og sikrer, at der ikke er utætheder enten under eller i enderne af dine rende ved taget. 

Går du op i miljø og bæredygtighed, vil RHEINZINK matche dine ønsker og behov. Produktet kan genanvendes med op til 100%, når engang du (eller din boligs kommende beboere) vælger at fjerner tagrenderne igen.  

Udvalgte specifikationer

 • Arkitekttegnet design 
 • Høj pasnøjagtighed
 • Lever op til de strengeste miljøkrav
 • Aluzink tagrende er et budgetvenligt valg
 • 100% genanvendeligt materiale
 • Pris for tagrende (styk): cirka 450 DKK.

Se pris på RHEINZINK (3m) hos Lavprisvvs

Skal jeg vælge tagrender af plast eller metal?

Når du skal vælge materiale på dine render til taget, skal du vælge produkt i forhold til tagtype. Render i plastik og kobber kan anvendes til en hvilken som helst tagtype. Mens du selv kan opsætte render i plastik, anbefales det, at tagrender i kobber bliver monteret af professionelle fagfolk.

Stål, aluzink og zink produkter må ikke anvendes sammen med tagpap, der ikke har UV-beskyttende overpap.

Når det kommer til robusthed i forhold til det danske vejr, har alle materialer stort set samme holdbarhed. Render af stål og kobber har størst risiko for at få nedsat levetiden, hvis de placeres på boliger med meget saltholdig luft.

Stål kræfter ekstra kræfter at arbejde med selv. Der kræves særligt udstyr til skæring.

Kilde: Idenyt.dk

Materialeliste: Hvad skal du bruge for at opsætte tagrender?

Når du vælger at opsætte dine render selv, skal du både forholde sig til udstyr i forbindelse med montering og sikkerhed. 

Til monteringen skal du brug følgende udstyr og værktøj

 • Lim (enten speciallim eller montagelim)
 • Nedstryger 
 • Stålsaks
 • Hammer
 • Stillads
 • Arbejdshandsker 

Har du et produkt i stål, kan der være brug for en særlig maskine, der er i stand til at skære materialet over, uden dine stål tagrender tager skade. Find materialerne i listen samt flere brugbare værktøjer hos www.10-4.dk.

Hvordan måler man tagrender?

Når du har valgt de rette render til din bolig, skal du bestille dem stykvist. Der er forskel på længderne hos de forskellige forhandlere. Nogle produkter sælges i mål på 3m, mens andre produktudgaver sælges i mål på 6m. 

Start med at måle det længdeareal på din bolig, hvor der skal monteres nye tagrender. Du kan bruge en plantegning over dit hus til dette formål.

Dette giver dig det bedste indtryk af, hvor mange meter rende du skal købe. Hos nogle forhandlere kan du benytte dig af en regnemaskine, der klarer udregningen for dig, når du har valgt et bestemt produkt.

Sørg for at have overlappene med i dine udregninger, så du er sikker på, at hver rende kan overlappe en anden i forbindelse med opsætning.
Hvis du er i tvivl om opmålingen, kan du tjekke denne smarte guide.

Hvordan foretager jeg mig rensning af tagrender?

Rensning af tagrender er centralt for at forlænge levetiden og opretholde funktionen af dine nedløbsrør. 

Det anbefales, at du tjekker dine render og nedløbsrør minimum 2 gange om året (gerne forår og efterår). Er der tilstoppede blade i nedløbsrøret, er det tegn på, at dine render skal renses. Det er vigtigt, at der hele året rundt er fri passage i nedløbssystemet, så du undgår fugtskader i sokkel og grimme aflejringer på facaden på dit hus. 

Du kan vælge selv at stå for rensningen, eller du kan bestille et firma til at klare opgaven for dig. 

Dette skal du huske, inden du reparerer eller opsætter nyt nedløbssystem

Nedløbssystemet omkring dit hus har stor betydning for boligværdien. Der findes tagrender i forskellige materialer og til forskellige priser pr. meter. 

Hvilken en produktudgave du skal vælge, afhænger dels af typen på dit tag og dels af, hvilket budget du har.

Når du vælger iblandt de bedste produkter, som er nævnt i denne artikel, får du som minimum 20 års garanti på dine tagrender. 

Om du vælger at montere nedløbssystemet selv eller lader professionelle håndværkere om opgaven, er på til dig og dine erfaringer. Der kan være sikkerhedsmæssige og tekniske fordele ved at bestille et firma til at gennemføre en korrekt opsætning. 

Før du tager beslutning om, hvorvidt du vil gøre det selv eller lade et firma stå for opgaven, skal du undersøge, hvad der står anført om vedligehold af tag i din husforsikring. Det kan forringe boligens værdi, hvis ikke du sørger for at handle i tide og udskifte nedløbssystemet omkring dit hus, hvis der tegn på slid.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar