Ovenlysvinduer kaldes også ofte for tagvinduer eller skråvinduer. Fælles for alle betegnelserne er, at de kan være med til at give dit hjem helt nyt liv. Denne form for vindue byder nemlig både naturligt lys og frisk luft inden for, og på den måde vil et rum komme til at virke større og meget lysere, lettere og luftigere.

Ovenlysvinduer er det helt rette valg, hvis du har et rum i sit hjem, hvor der ikke kommer nok dagslys ind, og så er de især oplagte i meget dybe rum, idet et ovenlysvindue så vil føre rigeligt med lys med sig, hvorfor rummet vil virke mere indbydende. Og sådanne dybe rum ses der ofte i ældre boliger, hvorfor ovenlysvinduer især bør overvejes, hvis man skal til at renovere et hus, der har nogle år på bagen.

Dog er det ikke noget, der anbefales, at du kaster dig ud i på egen hånd, og derfor bør du på 3byggetibud.dk indhente tre tilbud fra kompetente håndværkere, der står klar til at hjælpe dig i mål med dine ovenlysvinduer. Det er uforpligtende og gratis for dig at få de tre tilbud, og du vælger derfor selv, om du vil gøre brug af et af dem. De giver dig desuden mulighed for at få et estimat på en prissætning på dit byggeprojekt.

Vi anbefaler, at man tager imod 3 gratis og
uforpligtende tilbud på nye vinduer.

   Relateret billede?   3 gratis tilbud – helt uden binding.

   ?   Nemt og risikofrit at skrive sig op til.

   ?   Bliv bedre stillet til at træffe den rigtige beslutning.

» Klik her for 3 gratis og uforpligtende tilbud «

Se videoen herunder Monteringsvejledning af DAKEA Ultima white ovenlysvindue:

Hvornår anvendes et ovenlysvindue?

Der er mange situationer, hvor man kan overveje et ovenlysvindue. Og er det særligt relevant i de dybe rum, som har lavt til loftet, som ofte ses i ældre boliger. Her kan lyset nemlig have svært ved at trænge ind, og dermed kan det være svært at skabe både lys og luft i et sådant rum. Det kan give en indeklemt følelse.

Bor man i et hus hvor 1. salen skal istandsættes, kan det også være relevant at anvende ovenlysvinduer som tagvinduer. Kun at sætte vinduer i gavlen, vil sjældent give tilstrækkeligt med lys, så overetagen bliver lyst ordentligt op. Og derfor har ovenlysvinduer den fordel, at de kan få lys ind i alle rum, hvorfor det for eksempel ikke er nødvendigt at lade døren stå åbne for at lade lyset komme rundt.

Uanset hvilken tagkonstruktion du har, er det muligt at bruge ovenlysvinduer, og derfor er din tagbelægning eller tagkonstruktion ikke afhængig af det vindue, som du kan vælge at få monteret,

Læs også: Skråvinduer – Find den rette vindue og indhent en pris

Vælg den rette rude til dit ovenlysvindue

Det kan godt være svært at beslutte sig for, hvilke ruder man skal vælge at placere i sit ovenlysvindue, og derfor anbefales det, at du får en professionel til at vejlede dig, så du er sikker på, at du tager det valg, der passer bedst ind i din bolig. Du kan få en håndværker som allieret, hvis du online indhenter tre tilbud.

Når det kommer til et ovenlysvindue, er der ofte to typer af ruder, du kan vælge mellem:

  • Termoruder
  • Energitermoruder

Termoruder består af mindst to lag glas, og der er altid et hulrum mellem dem. Det kan enten være luft eller en gasart. Formålet med hulrummet er at hjælpe med at isolere ruden, så der er mindre varme, der trænger ud.

Energiruden adskiller sig fra den normale termorude, idet den har en meget tynd metalbelægning på det inderste lag glas. Denne er naturligvis ikke synlig for det blotte øje, men den hjælper med at kaste varmestråler tilbage ind i huset. Derudover er belægningen også med til at lade solstråler frit trænge ind i hjemmet, og det skaber en meget energivenlig rude, idet det kan betyde, at du ikke behøves at skrue mere op for din varme indendørs.

Hvilke krav er der til et ovenlysvindue

Når det kommer til et ovenlysvindue, er der en række krav, som det er vigtigt, at man overholder. Det er muligt at finde de helt præcis regler i byggereglementet, og det anbefales, at du orienterer dig her indenfor samt gør brug af en kyndig håndværker til monteringen, så det sikres, at du ikke gør noget, der er i strid med de gældende regler. Du kan få et tilbud på hjælp fra en håndværker online, hvor du kan indhente tre byggetilbud.

Dog er det vigtigt, at husets tagvinduer indgår i beregningen af husets energiramme, hvis for eksempel du bygger et nyt hjem. Dette er nemlig en angivelse af, hvor meget energi din bolig kræver samt udleder. Hvis du derimod laver om, skal vinduerne overholde krav i forhold til U-værdi, som er en teknisk enhed, der beskriver, hvor meget energi der passerer gennem en bygningsdel på et sekund.

Og har du et tagvindue, skal det også kunne fungere som en redningsåbning, og det betyder, at der også er krav til vinduets mål, lige såvel som det skal være muligt at åbne uden besvær. Det skal desuden placeres, således det ikke kan føre til en overophedning fra solens stråler.

Hvad er prisen på et ovenlysvindue?

Det er et spørgsmål, som det er svært at svare på, idet prisen er afhængig af flere faktorer. For det første er den afhængig af, hvor mange ovenlysvinduer du skal bruge samt de mål, som de skal være i. Jo flere vinduer du skal bruge og jo flere unikke mål, der er tale om, jo højere vil prisen være.

Derudover har materialet af vinduet også en indflydelse. Vælger du for eksempel træ, vil vinduet være en smule dyrere end for eksempel, hvis det er af PVC. PVC er desuden også vedligeholdelsesfrit, og derfor er det i dag den mest populære løsning – især når der er tale om nye bebyggelser.

Vælger du noget ekstra udstyr til dit ovenlysvindue, vil det selvfølgelig også afspejle sig i prisen. Her har du for eksempel mulig for at vælge solafskærmning og friskluftventil.

Sidst men ikke mindst er prisen også afhængig af den enkelte håndværker. Få derfor tre tilbud online og få et bedre estimat af den præcis pris for dig. Sørger du for at beskrive dit byggeprojekt så detaljeret som muligt, vil du få en mere præcis pris at sammenligne ud fra. Du vil derfor også have et realistisk estimat, som du kan tage med dig videre.

Ekstra udstyr til dit ovenlysvindue

Når du vælger et ovenlysvindue, skal du først og fremmest beslutte dig for, hvilken model det skal være i. Og her har du ofte tre muligheder at vælge mellem. Her er der tale om:

  • Vippevinduer
  • Tophængte vinduer
  • Drejekip vinder

Vippevinduer er hængslet i midten, og derfor er disse ofte det mest praktiske valg. De er nemlig både nemme at nå og betjene. Derudover kan vinduesrammen drejes rundt, og derfor kan du vaske dine ruder indefra.

Tophængte vinduer er imidlertid en fordel, idet de giver adgang til taget. De kan nemlig sagtens fungerer som en slags lem. De er desuden velegnede til renovering af ældre hjem, da de bibeholder et mere traditionelt udtryk.

Et drejekip vindue er også kendt som både et kip- og et drejevindue. Her er der tale om et indadgående vinde, som både har kip samt en drejefunktion. Dermed kan de både kippes i toppen for eksempel til ventilation, men de kan også åbne indad, når de skal pudses.

Tilvælger du en friskluftventil, vil du have mulighed for at skabe et godt indeklima med frisk luft, selvom vinduet er lukket.

Se også Sådan får du nye vinduer til rekordbillige priser skrevet af jv.dk.

Læs også: Boremaskine test – her er de 8 bedste akku boremaskiner

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar