Drømmer du om en smuk, blomstrende Magnolia i haven til foråret? Så er du kommet til det helt rigtige sted.

Vi har samlet 7 af de mest almindelige træarter og buske, så du kan blive klogere på, hvad du har at vælge mellem på planteskolerne. Du får også en udførlig guide til, hvornår du skal plante din Magnolia, hvordan du passer den og meget mere. Du bliver klædt grundigt på, så du er sikret et flot og levende element i haven, der blomstrer med farvestrålende blomster og varsler forårets komme.

Nigra – rød Magnolia med duftende blomster

Nigra rød Magnolia med duftende blomsterHolder du af kraftige farver, så vil Nigra være et godt valg blandt de flotte sorter. Træet bliver relativt stort med en max højde på 3 til 4 meter og en god bredde på 2 til 3 meter. Det er derfor vigtigt, at du giver træet godt med plads, når du planter det, så det ikke kommer i karambolage med andre planter eller træer.

Blomsterne er smukke med rosarøde og røde nuancer, og de vil udsende en behagelig let duft. De bliver typisk mellem 10 og 25 cm store, og du vil kunne nyde blomsterne i maj og juni.

Pasningen af Nigra er forholdsvis let, da den vokser med middelhastighed og skal plantes i sol eller halvskygge.

Specifikationer:

 • Højde: 3 til 4 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: 10 til 25 cm røde og mørk rosa

Se pris på Nigra set hos Plantetorvet

Susan – lille træ med mørkerosa blomster

Susan lille træ med mørkerosa blomsterSusan er navnet på et mindre magnolia træ, der bliver mellem 2 og 4 meter højt, når det er udvokset. De bedste betingelser er letkalket spagnum og gerne med en pH-værdi under 7, så jorden er sur. Du kan tilføre humus til jorden, hvis du vil sikre dig, at den får de bedste forhold.

Selvom træet foretrækker en sur jord, så er den fuldt ud hårdfør overfor det danske vejr, og når træet blomstrer er det med store mørkerøde blomster. Du kan derfor med fordel plante sorten Susan i både parcelhushaver, parker og andre steder, hvor du vil nyde den smukke plante.

Specifikationer:

 • Højde: 2 til 4 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: Store og mørk rosa

Se pris på Susan set hos Plantetorvet

Kobus – japansk udgave der blomstrer efter 10 år 

Kobus japansk udgave der blomstrer efter 10 år Kobus er den japanske udgave af Magnoliatræet, der kan blive 1 til 2 meter i højden og 2 til 3 meter bred. Når træet ikke blomstrer, kan du nyde de grønne elliptiske blade, der får flotte løvfaldfarver i gule nuancer til efteråret.

I facon er træet let kegleformet i sin vækst, og du skal væbne dig med tålmodighed, før du ser træets blomster. Kobus blomstrer først efter cirka 10 år, så der er ventetid på det smukke forårssyn. Derfor skal du kun plante denne udgave, hvis du har tålmodighed til at vente på at træet blomstrer.

Blomsterne på Kobus kommer i løvspringet fra april til maj, og de er fra 10 til 25 cm store med hvide blade og en behagelig let duft. Det er derfor værd at vente på, hvis du har udset dig den japanske sort.

Specifikationer:

 • Højde: 1 til 2 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: 10 cm og hvide

Se pris på Kobus set hos Plantetorvet

Merrill – dværg Magnolia busk

Merrill dværg Magnolia buskSkal du bruge en køn busk, så er denne udgave en dværg Magnolia, der egner sig godt til mindre haver. Hvor mange andre sorter bliver en del større, passer denne sort perfekt, hvis pladsen er trang.

Du bør plante busken i humusrig jord, så den får de bedste forhold. Det gør busken i stand til at blomstre hvert eneste forår med de karakteristiske hvide blomster.

I april vil blomsterne vælte frem som små stjerneformede og hvide blomster. Når busken ikke er i blomst, vil den være dækket med grønne blade med en særlig bølget kant, der også er elegant i haven. Du kan derfor få meget glæde ud af den mindre dværgbusk, der stadig leverer smukke blomster til foråret.

Specifikationer:

 • Højde: 150 til 175 cm
 • Blomster: Hvide og stjerneformede

Se pris på Merrill set hos Plantetorvet

Leonard Messel – purpurlilla blomster i april og maj

Leonard Messel purpurlilla blomster i april og majDrømmer du om et smukt lille træ, så er sorten Leonard Messel et godt bud. Sorten bliver cirka 3 til 4 meter højt og 2 til 3 meter bredt, når det er udvokset, så der skal være god plads omkring det, når du planter træet.

Bladene er mørkegrønne og har en elliptisk facon, og til efteråret smider træet sine blade. Blomsterne kommer i april til maj, og de er mellem 10 og 25 cm store og stjerneformede. Hvis du ønsker et træ med en anderledes blomsterfarve, så blomstrer Leonard Messel med purpur lilla nuancer.

Du kan med fordel give din Leonard Messel lidt gødning, men den er fuldt ud i stand til at klare de danske forhold. Husk at plante i let sur jord, hvor planten trives bedst. Du kan læse flere tips og tricks til, hvordan du passer dit træ længere nede i oversigten.

Specifikationer:

 • Højde: 3 til 4 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: 10 til 25 cm og purpurlilla

Se pris på Leonard Messel set hos Plantetorvet

Galaxy – rosarød i forårsmånederne

Galaxy rosarød i forårsmånederneGalaxy er en smuk sort, der blomstrer med rosarøde blomster fra maj til juni.

Fuldt udvokset er det et mellemhøjt løvfældende træ, der bliver 5 til 6 cm højt. Det er derfor et godt valg til den store forhave eller baghaven med god plads til at træet kan vokse både opad, men også let udad i bredden uden at skygge for andre træer og planter.

Blomsterne måler fra 10 cm og helt op til 25 cm, og bladene er grønne og elliptiske.

Denne udgave af planten kræver en god surbundsjord, og det er bedst at supplere med en specialgødning. Når den først har fået ved, så kan planten fint klare de danske forhold.

Specifikationer:

 • Højde: 5 til 6 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: 10 til 25 cm og rosarøde

Se pris på Galaxy set hos Plantetorvet

Tulipantræ – almindelig magnolia træ

Tulipantræ almindelig magnolia træHvis du har bevæget dig rundt i de danske parker og parcelhuskvarterer, så er du sikkert stødt på Tulipantræet. Denne sort er meget almindelig udbredt, og den får store hvide blomster til foråret.

Det er bedst, hvis du kan plante træet i sol eller halvskygge og gerne lidt hævet over resten af terrænet. Træet foretrækker en sur jord, og du kan beskytter rødderne de første år med et dække af grannåle eller blade i vintermånederne.

Når blomsterne blomstrer i april og maj og igen til september, så er det med 10 til 25 cm store hvide blomster. Du kan derfor nyde blomsterne af 2 omgange, hvis du går med det almindelige Tulipantræ. Det kan give ekstra haveglæde, når der er blomster flere gange i året på det flotte træ i haven.

Specifikationer:

 • Højde: 5 til 6 meter
 • Bredde: 2 til 3 meter
 • Blomster: 10 til 25 cm hvide

Se pris på Tulipantræ set hos (Produktet er udgået)

Guide: Sådan passer du din magnolia

Magnolien er et af de smukkeste træer, du kan plante i din have. Om foråret blomstrer den heftigt med fantastisk elegante blomster i hvide, rosa helt over i mørkerøde bordeaux nuancer. Nogle af sorterne har også en skøn duft, der vil brede sig omkring, hvor træet eller busken er placeret.

Ifølge Idenyt.dk kom de første træer til Europa for cirka 200 år siden, og nu er det et populært valg til haven hos mange parcelhusejere. Der findes rigtig mange forskellige Magnolia sorter, og vi har taget de mest almindelige med i vores oversigt.

Har du brug for tips og tricks til, hvordan du får din plante til at tage sig flot ud år efter år, så kan du her læse meget mere om pasning, udplantning og beskæring af det populære træ.

Foråret er højtid for planten

Af udseende er det særligt i foråret, at træer og buske af sorten kommer til deres ret. Resten af året vil træets flotte krogede grene også være et smukt element i haven, hvor det lysegrønne løv vil dække grenene indtil efteråret står for døren. Slægten består både af både stedsegrønne og løvfældende træer og buske, der alle får blomster. De fleste sorter vil smide bladene til efteråret, men den vil igen blive grøn, når forårstegnene kommer.

Oprindeligt er planten fra Østasien og Nordamerika, men den kan fint gro i den danske muld. Det kan kræve lidt arbejde med at finde den rigtige placering, men har den de rette betingelser, vil Magnolia fint vokse sig stor i danske haver og parker.

Du er med garanti stødt på planten, når du har besøgt andre haver eller parker, og den er let at få til at gro i din egen have. Derfor har vi samlet gode råd til, hvordan du kan få en smuk Magnolia til at blomstre på livet løs i din egen have.

Hvornår skal du plante Magnolia?

Det anbefales af Idenyt.dk, at du planter din Magnolia enten i foråret eller efteråret. Du kan dog med god succes plante dit træ eller din busk i september i efteråret, så du kan få glæde af blomsterne i foråret efter.

Hullet til planten skal være en lille kubikmeter, som du kan grave ud selv eller få nogle til at ordne for dig, hvis opgaven er for stor. Husk at sikre, at der er god plads omkring planten, da enkelte sorter bliver meget brede.

Træet har en præference for jord, der ligger lidt højere end resten af terrænet, hvilket Rhododendron også foretrækker. Planten kommer bedst til sin ret, hvis den står for sig selv med god plads omkring eller med et bunddække af lave planter. Du kan placere din Magnolia sammen med eksempelvis stauder eller små urter.

Hvis du er på jagt efter et mere langsomt voksende træ til forhaven, så findes de også i handlen. Du kan finde flere små træer til indkørslen eller forhaven her hos Bogmagasinet. 

Kan du finde en fast plads til dit træ eller din busk, så er det bedst for planten. Den er ret sart over for flytning, når den først har fået ved, og jo ældre det bliver, jo større risiko er der for en mislykket flytning.

Her skal du plante din Magnolia

Det er bedst, hvis du kan plante i kalkfri, drænet og let sur jord. Magnolien foretrækker en sur jord, hvor pH-værdien ligger på 7 eller under. Hvis ikke jorden er sur nok, så vil planten ofte ikke trives og vise det ved at få gule mærker på bladene.

Du kan gøre jorden mere sur ved at tilføre en vækstmuld med lav pH-værdi såsom spagnum ifølge Bolius.dk.

Det er en fordel, hvis jorden holder godt på fugten, og du kan supplere jorden med gran eller fyrnåle også kaldet humus. Planter du i tør og/eller mager jord, vil planten gro dårligere, men den kan også lettere blive angrebet af svamp ifølge Idenyt.dk.

Ved meget lerholdig jord skal der tilføres humus for at skabe de rigtige betingelser. De næste år kan du lægge humus eller grannåle omkring træet som jordforbedring rundt omkring træet i en 3 til 5 cm ring.

Sådan passer du Magnolia

Hvis du har forelsket dig i de smukke blomster, så er det let at få din Magnolia til at blomstre år efter år. Det er vigtigt, at dit træ eller din busk ikke får lov at tørre ud, for så vil den ikke sætte så mange knopper til blomster. Blomsterdannelsen foregår i sæsonen før den springer ud, så husk at vande, når det danske vejr er tørt og solrigt.

Når først din busk eller dit træ har fået ved, så er der meget lidt arbejde i at have en smuk Magnolia i haven. Den vil nemlig langt hen ad vejen passe sig selv, og du skal først være ekstra opmærksom de første år.

Til efteråret de første år efter du har plantet den, kan du med fordel dække jorden omkring rødderne med et vinterdække af granris eller tørre efterårsblade ifølge Idenyt.dk. Det beskytter rødderne mod kulden, så planten kan få rødderne dybere i jorden og væk fra frost.

Store temperatursvingninger er planten ikke glad for, og hvis frosten rammer, når træet har blomstret, vil blomsterne blive brune og falde af.

De fleste sorter og særligt de løvfældende udgaver klarer sig dog upåklageligt selv i de danske vintre ifølge Idenyt.dk.

Pas på rødderne

Magnolia er ikke svær at holde, og der er nogle enkelte gode råd, der gør det let for dig at passe den, så den altid er smuk at se på.

Ifølge Berlingske er plantens rødder meget sensitive og må ikke blive forstyrrede eller beskadigede. Når du skal plante din plante ud, bør du forsigtigt fjerne dyrkningspotten og ikke hive i rødderne, så de brækker fra hinanden. Er skaden sket, kan du forsigtigt fjerne de beskadigede rødder med et helt rent snit.

Omkring et fuldt udvokset træ, bør du aldrig grave eller fræse i en cirkel på cirka en 4 diameter for ikke at ramme rødderne. Drømmer du om planter i plantekasser, så er denne sort ikke det bedste valg, fordi rødderne skal have plads.

Beskæring af Magnolia

Det er ikke fordi, at træet elsker at blive beskåret, men det kan blive nødvendigt, når det breder sig. Hvis din busk eller dit træ er blevet for vild, så anbefales det af Idenyt.dk og Berlingske.dk, at du beskærer fra maj og indtil juni.

Blomstrer din udgave tidligt, så kan du med fordel beskære, når blomsterne er færdige i slutningen af maj og juni. Dermed får du mulighed for at nyde blomsterne og stadig passe træet korrekt.

Hvis du har valgt en sort, er blomstrer efter løvspring, så er det bedst, hvis du beskærer tidligere på foråret i april. På den måde kan du stadig få blomster til foråret. 

Går du ekstra til magnolia træ beskæringen, så vil træet eller busken også give en modreaktion, eller det kan komme til at se uheldigt ud, som planten fortsætter sin vækst. Derfor bør du begrænse beskæringen til det mest nødvendige.

Ønsker du de smukke grene med blade i en vase indenfor, så bør du kun tage grene fra en ældre busk eller træ, der kan tåle at blive beskåret. Yngre træer og buske kan med tiden se underlige ud, hvis de ikke er beskåret med deres voksemønster i mente.

FAQ 

🤔Er Magnolia svær at passe?

Nej, når først dit træ eller din busk er plantet under de rigtige forhold, så kræver den meget lidt ekstraarbejde. Du kan give vand og beskære, men ellers passer den sig selv.

🧐Hvornår skal Magnolia plantes?

Det er bedst, hvis du planter din Magnolia i foråret eller efteråret. September anbefales som en god måned, så planten kan sikres god vækst.

🤓Hvad symbolværdi har Magnolia?

I Kina, hvor Magnolia oprindeligt kommer fra, er træet et symbol på renhed og ærlighed. Blomsternes forskellige farver har en unik betydning, hvis du taler blomsternes sprog.

Denne side er anmeldt af: Mette S. Villadsen Rating 5/5

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar