En lysterapilampe kurerer 3 ud af 4 med vinterdepression, og så kan den hjælpe mod generel mistrivsel i de mørke vintermåneder. Det vurderer Henrik Dam, overlæge ved Psykiatrisk Center København, da han for Politiken redegør for lysterapilampens virkning.

Mange danskere døjer med vinterdepression, træthed og en øget appetit, når de mørke vintermåneder trænger sig på. Der findes heldigvis en række muligheder, som hjælper dig godt igennem den mørke vinter, og her er lysterapilampen et godt bud. Vi kommer i denne artikel med vores anbefalinger af de bedste lysterapilamper til hjemmebrug, og så har vi samlet en række ekspertråd så du kommer godt fra start.

Vælg en medicinsk godkendt lysterapilampe

Alle lysterapilamper i denne artikel er certificerede produkter, hvilket betyder at de lever op til EU-direktivet for medicinsk udstyr (93/42/EEC).

Opsummering – her er de bedste lysterapilamper

I denne artikel har vi samlet de lysterapilamper, som vi vurderer til at være bedst netop nu. Enkelte modeller skiller sig dog særligt ud, og dem kan du se herunder:

Beurer TL 90

Bedste lysterapilampe for de fleste

Beurer TL 90 får mange positive anmeldelser af køberne, og da den har LED-lyskilde er den både slankere og lettere.

Bedste pris: 1.449,00

Køb hos Whiteaway

Beurer TL 30

Bedste kompakte lysterapilampe

Med hundredvis af positive brugeranmeldelser er Beurer TL 30 et godt valg for dig, der ønsker en kompakt lysterapilampe.

Bedste pris: 455,00

Køb hos Skousen

Beurer TL 90 – lysterapilampe med LED


Beurer TL 90 er velegnet til dig, der foretrækker LED fremfor fluorescerende lys. LED har blandt andet den fordel, at lampen i sig selv er både lettere og slankere.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Denne lysterapilampe klarer sig rigtig godt i købernes egne tests, og er en af de bedst bedømte lysterapilamper på tværs af flere netbutikker. Ifølge flere købere holder den hvad den lover, og du vil således kunne nøjes med cirka 30 minutters behandling om dagen ved en afstand på omtrent 15 centimeter.

Beurer TL 90 kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 15 cm. afstand
 • 1 time ved 30 cm. afstand
 • 2 timer ved 50 cm. afstand

Da TL 90 lysterapilampen har en LED-lyskilde, er den både energivenlig og effektiv. Du kan således sidde med en god afstand, og samtidig få et godt udbytte af behandlingen. Den måler desuden kun få centimeter i dybden, så når den ikke bruges kan den nemt gemmes væk i et skab eller en skuffe.

Naturligt hvidt lys er effektivt

Det naturligt hvide lys er effektivt, og ifølge Philips er LED-lyskilden med til at nedsætte behandlingstiden. Du kan således nøjes med at sidde mindre tid foran din lysterapilampe, samtidig med at du opnår den samme effekt. Dette understreges desuden af flere købere af denne lysterapilampe, som udtrykker tilfredshed med købet igennem flere uafhængige netbutikkers anmeldelsesmoduler.

Specifikationer:

 • Lyskilde: LED
 • Medicinsk godkendt
 • Lyskildens retning kan justeres

Beurer TL 30 – populær lille lysterapilampe


Med hundredvis af brugeranmeldelser på tværs af flere danske netbutikker, er denne lysterapilampe uden tvivl den mest populære på markedet.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Beurer TL 30 er en lille lysterapilampe, som til forveksling ligner en tablet i iPad-størrelse. Den er således perfekt for dig der eksempelvis vil bruge den mens du ligger i sengen, eller i toget på vej til arbejde. Den skal nemlig forholdsvist tæt på ansigtet for at have optimal effekt, men til gengæld kan den nemt gemmes væk under natbordet eller i tasken.

Beurer TL 30 kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 10 cm. afstand
 • 60 minutter ved 15 cm. afstand
 • 120 minutter ved 20 cm. afstand

Som det ses herover, er denne lysterapilampe bedst egnet til brug på korte afstande. Til gengæld er den billig, og således et ideelt valg for dig der er førstegangskøber og blot vil afprøve om en lysterapilampe har effekt på dig.

Beurer TL 30 er designet med en lille fod, der sidder i en holder bagpå. Den kan så tages ud og sættes på siden, så den holder lysterapilampen oprejst under brug.

Specifikationer:

 • Lyskilde: LED
 • Medicinsk godkendt
 • Kompakt lysterapilampe
 • Opbevaringsetui medfølger

Lumie Brazil – stor og kraftig lysterapilampe


Brazil er den kraftigste lysterapilampe fra Lumie, og ifølge flere købere er den også blandt de bedste på markedet.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Med Lumie Brazil kan du sidde med god afstand til lampen, og stadig opnå effektiv lysterapi på blot 30 minutter. Den er nemlig kraftig nok til at du kan sidde 35 centimeter væk, og stadig opnå den påkrævede lysstyrke på 10.000 lux.

Lumie Brazil kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 35 cm. afstand
 • 40 minutter ved 42 cm. afstand
 • 60 minutter ved 55 cm. afstand
 • 120 minutter ved 85 cm. afstand

Denne lysterapilampe har 3 x 36 Watt bredspektrede lysstofrør, som afgiver et varmt hvidt fluorescerende lys. Det er således en forholdsvis stor lampe, der vejer næsten 3 kilo. Den er således bedst for dig der bruger den ved en fast plads i hjemmet, og som ikke flytter den alt for meget rundt.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 3 x 36 Watt lysstofrør med varmt hvidt lys
 • Medicinsk godkendt
 • Bærehåndtag i toppen

Lumie Arabica – god lysterapilampe til lavpris


Lumie-Arabica-Lysterapilampe

Lumie Arabica er en fornuftig lysterapilampe, som er nem at flytte rundt på. Den vejer og fylder markant mindre, uden at det går synderligt ud over effektiviteten.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Lumie Arabica er et rigtig godt køb, hvis du ønsker en lysterapilampe i god kvalitet til en fornuftig pris. Den er enkel i sit design og indeholder to lyskilder, så den er hurtig og nem at anvende på trods af størrelsen. Flere købere udtrykker desuden glæde ved denne lampe, som de blandt andet roser for at være brugervenlig, let at flytte og effektiv i brug.

Lumie Arabica kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 25 cm. afstand
 • 70 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 63 cm. afstand

Denne lysterapilampe er et godt valg for dig der ønsker en effektiv behandling tæt på lyskilden. Den har et skarpt blåhvidt lys, som ved en afstand på 25 centimeter giver en behandlingstid på kun 30 minutter. Som andre lysterapilamper fra Lumie er den til gengæld flimmerfri, så lyset er ikke ubehageligt at se på.

Velegnet til dig der ønsker en god og transportabel lampe

Lumie Arabica har et smart bærehåndtag i toppen, og så er den både billig og let at transportere. Den har et blødt og simpelt design, og så passer den fint til dig der bare vil nyde en stille stund i umiddelbar nærhed af lysterapilampen. Du skal nemlig relativt tæt på, hvis du ønsker en hurtig behandling.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 2 x 24 Watt lysstofrør med køligt hvidt lys
 • Medicinsk godkendt
 • Bærehåndtag i toppen

Lumie Desklamp II – perfekt til brug på kontoret


Lumie-Desklamp-II-Lysterapilampe

Lumie Desklamp II er en fleksibel lysterapilampe til skrivebordet, som kan bruges effektivt på en afstand op til 100 centimeter. Du kan således både læse en stor avis eller arbejde imens.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Desklamp II er det perfekte valg til dig, der ønsker en fleksibel lysterapilampe til brug ved skrivebordet. Den har en kompakt størrelse og kan bøjes, så den peger i nøjagtigt den retning du ønsker.

Lumie Desklamp II kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 100 cm. afstand

Da Desklamp II lysterapilampen er baseret på LED, er den meget energivenlig og effektiv. Du kan således nyde lysterapien med en afstand på hele 50 centimeter til lampen, og samtidig nøjes med kun 30 minutters behandling om dagen. Det betyder også, at du nemt kan sidde og læse eller arbejde mens du bruger lampen.

Flere brugere har dog rapporteret, at lysterapilampen skaber forstyrrelser i IT-udstyret, så den kan muligvis ikke benyttes sammen med eksempelvis en bærbar computer eller lignende. Det behøver dog ikke at være et problem, da det anbefales at bruge lysterapilampen lige når du er stået op, og derfor kan du passende spise morgenmad eller nyde en varm kop kaffe mens Desklamp II giver mulighed for en placering i behagelig afstand.

Velegnet til dig, der vil læse eller arbejde foran lampen

Lumie Desklamp II er en ganske effektiv lysterapilampe, og derfor kan du sagtens holde en afstand på 50 centimeter uden at det går ud over behandlingstiden, som er på 30 minutter. Det giver mulighed for at sidde med avisen foran lampen, ligesom du så småt kan begynde på dagens arbejde eller spise din morgenmad under lysterapien. Du skal blot kigge op i lampen et par gange hvert minut, for at behandlingen er optimal.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 96 blåberigede hvide LED
 • Medicinsk godkendt
 • Lyskildens retning kan justeres

Sådan bruger du lysterapilampen

Lysterapilampe-Brug
Med en god lysterapilampe kan du sagtens klare dagens gøremål under behandlingen. Lumie Brazil er eksempelvis effektiv ved op til 85 centimeters afstand.

For at få mest muligt ud af lysterapilampen, er det vigtigt at du bruger den tidligt om morgenen og gerne lige efter du er stået op. Behandlingen kan passende kombineres med morgenens gøremål, såsom spisning, læsning eller mens du laver dagens madpakker til ungerne. Der findes nemlig mange effektive lysterapilamper, som sagtens kan stilles et stykke væk samtidig med at de rent faktisk virker.

Vigtige trin i din behandling

En behandling kunne eksempelvis se ud således:

 • Du tænder musikken eller åbner din bog
 • Lysterapilampen tændes
 • Du sætter dig med den anbefalede afstand til lysterapilampen
 • Du læser, hører musik eller passer andre gøremål
 • Et par gange i minuttet kigger du direkte ind i lyset

Før du tager din nye lysterapilampe i brug, bør du læse brugsanvisningen for at finde ud af hvilke afstande du kan sidde i og hvor længe du skal sidde der. Derudover skal du forvente at der går mellem 7 og 14 dage, før lysterapien begynder at virke. Flere købere vurderer dog at effekten mærkes allerede efter første behandling, men det kan måske også bare være en form for placeboeffekt.

Det er en god idé at søge læge inden lysterapi

Før du diagnosticerer dig selv med eksempelvis vinterdepression, er det en god idé at kontakte din egen læge. Det behøver nemlig ikke nødvendigvis skyldes en vinterdepression, at du mistrives i vintermånederne. Der kan sagtens være andre mere eller mindre alvorlige ting i vejen, som kræver lægens øjeblikkelige vurdering og behandling.

Selvom du ikke nødvendigvis lider af hverken depression eller vinterdepression kan lysterapilampen sagtens bidrage til et alment bedre velbefindende i vintermånederne. Du kan eksempelvis bruge den som daggrysimulator og på den måde “snyde” kroppen til at tro det er lyst tidligere end det normalt er om vinteren. For mange mennesker er lyset en kilde til energi og glæde, så her kan lampen være et godt køb.

Teori: Sådan fungerer lysterapilampen

Dagslys optages igennem øjnene og stimulerer hjernen til at øge niveauet af serotonin. Serotonin har betydning for dit humør, og mens nogen ikke mærker et fald i serotoninbeholdningen, oplever andre en decideret depression som følge heraf.

Lysterapilampen får ikke mindst niveauet af serotonin i hjernet til at stige. Den stabiliserer også døgnrytmen og højner energiniveauet, hvorfor den anbefales at bruge om morgenen inden dagslyset sætter ind.

Af samme årsager bliver flere mennesker i markant bedre humør, når vi bevæger os ind i de lyse og varme måneder. Især lyset gør noget ved humøret, og jo længere det er lyst, jo bedre har vi det faktisk.

Læs mere hos Videnskab.dk, hvor overlæge og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København redegører for teorien bag lysterapi og giver gode råd til hvordan du forholder dig til behandlingen.

7 tips til at komme igennem vinteren

Hos Politiken giver psykolog Majken Blom Søefeldt, områdechef for rådgivning i PsykiatriFonden, følgende 7 råd til hvordan du undgår at blive påvirket negativt af de mørke vintermåneder:

 1. Kom ud i dagtimerne. Gå en tur når du kommer hjem fra arbejde eller trods kulden og spis din frokost ude i det fri.
 2. Følg en fast døgnrytme, også når du har fri. Stå op om morgenen og sov om natten.
 3. Få god motion. Kør en tur på cyklen, tag i fitnesscenteret eller løb en tur.
 4. Spis sund og varieret mad. Undgå at bøje dig for sukkertrangen, da det udelukkende vil forværre din tilstand.
 5. Lav ting, du normalt finder glæde ved. Det kan være alt fra en hobby til læsning af en god bog eller lignende.
 6. Selvhjælpsbøger er nyttige, hvis du ønsker at forebygge og ændre negative tanke- og handlemønstre. Bogen “Tankens Kraft” fra PsykiatriFondens Forlag anbefales.
 7. På trods af at der ikke findes kliniske undersøgelser, som peger på at vintermatte mennesker har nytte af en lysterapilampe, så oplever mange alligevel, at de fungerer for dem.

  FAQ

  🏆 Hvilken lysterapilampe er bedst i test?

  Vi har samlet en test over de bedste lysterapilamper på markedet i 2020. Vi har fundet flere test vinder i forskellige klasser. Du kan læse mere på selve artiklen.

  🔍 Hvordan testes lysterapilamper?

  Lysterapilamper vurderes på deres forskellige funktioner og spec. Slutteligt vurderes de på holdbarhed og brugervenlighed.

  🤔 Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en af de mange lysterapilamper?

  Vi anbefaler, at du overvejer, hvor stort behov du har og hvor meget du regner med at bruge den. Derudover skal du overveje hvad dit budget er, der findes lysterapilamper til flere forskellige prisklasser.

Denne side er anmeldt af: Signe J. Schultz Rating 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Redaktionen i Obsidian Media har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder.Alle vores artikler er udarbejdet af vores skribenter i samarbejde med vores research-team, som der har indsamlet data og udvalgt produkter. Artiklerne er derved baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis.

Skriv en kommentar