En lysterapilampe kurerer 3 ud af 4 med vinterdepression, og så kan den hjælpe mod generel mistrivsel i de mørke vintermåneder. Det vurderer Henrik Dam, overlæge ved Psykiatrisk Center København, da han for Politiken redegør for lysterapilampens virkning.

Mange danskere døjer med vinterdepression, træthed og en øget appetit, når de mørke vintermåneder trænger sig på. Der findes heldigvis en række muligheder, som hjælper dig godt igennem den mørke vinter, og her er lysterapilampen et godt bud. Vi kommer i denne artikel med vores anbefalinger af de bedste lysterapilamper til hjemmebrug, og så har vi samlet en række ekspertråd så du kommer godt fra start.

Vælg en medicinsk godkendt lysterapilampe

Alle lysterapilamper i denne artikel er certificerede produkter, hvilket betyder at de lever op til EU-direktivet for medicinsk udstyr (93/42/EEC).

Opsummering – her er de bedste lysterapilamper

I denne artikel har vi samlet de lysterapilamper, som vi vurderer til at være bedst netop nu. Enkelte modeller skiller sig dog særligt ud, og dem kan du se herunder:

Beurer TL 90

Bedste lysterapilampe for de fleste

Beurer TL 90 får mange positive anmeldelser af køberne, og da den har LED-lyskilde er den både slankere og lettere.

Bedste pris: 1.066,00

Køb hos Skousen

Beurer TL 30

Bedste kompakte lysterapilampe

Med hundredvis af positive brugeranmeldelser er Beurer TL 30 et godt valg for dig, der ønsker en kompakt lysterapilampe.

Bedste pris: 418,00

Køb hos Skousen

BEURER TL100 – 2-i-1 lysterapilampe med brugervenlige indstillinger


BEURER TL100 – 2-i-1 lysterapilampe med brugervenlige indstillingerVil du have en professionel og medicinsk, godkendt lampe til lysterapi, er Beurer TL100 et godt valg. Den anbefales af det engelske magasin Techradar.com og avisen The Independent, og produktet får derudover gode anmeldelser af det tyske testmagasin Testberichte.de. Hos The Independent bliver lampen særligt rost for at være let at anvende samt at have hele 10 forskellige lysindstillinger.  

Om 

Den tyske producent, Beurer, står bag nogle af de mest anerkendte og prisvindende produkter til sundhed og helse. De er især kendt for deres apparater til blodtryksmåling og lysterapi, der er godkendt til medicinsk brug. Det vil sige, at Beurer TL100 er en professionel lampe, som du kan købe til privat anvendelse. Det er kun de bedste lysterapilamper, som er skabt med et flimmerfrit skær, der godkendes til medicinsk anvendelse (det kan både være til behandling eller forebyggelse af depression i vinterperioden).

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

TL100 er designet til i størst muligt omfang at tilgodese dine behov for at trives i vintertiden. Lampen er lavet som en multifunktionel 2-i-1 model, der kan indstilles med 2 forskellige lysniveauer. 

Det smarte ved TL100 er, at du kan koble den op til din smartphone og styre lysmætning og skær via appen ”Beurer Bright Light”. 

Det imponerende ved lampen er, at den kan indstilles til at give omkring 250 forskellige farver på skæret. Dermed kan du selv bestemme, hvilken tone lys du vil have afhængig af humør, tidspunkt på dagen og situation. 

Lyset fra lampen er UV-frit, og den starter hurtigt op, så du slipper for frustrerende ventetid. Du kan vælge imellem forskellige lysbehandlingsprogrammer. Når det drejer sig om behandling af mild vinterdepression eller tendens til depressiv tilstand, har det stor betydning, at du ikke skal spekulere på økonomiske udgifter til din behandling. Beurer TL100 er udstyret med LED-teknologi, der er den mest energibesparende lysform, der findes. 

Der sidder en timer på fronten af lampen, som angiver, hvor mange minutter der er tilbage af din behandlingstid. 

Beurer TL100 vs. markedet 

Det er sammenhængen mellem de mange funktionelle og brugervenlige funktioner samt den konkurrencedygtige pris, der gør TL100 til et attraktivt valg. Den moderne og elegante lysterapilampe befinder sig i mellemprisklassen på trods af, at den er udstyret med de nyeste og mest betydningsfulde funktioner. 

Særlige specifikationer 

 • Kan synkroniseres med din smartphone (og styres via Beurer Bright Light app)
 • 2-i-1 model 
 • Bright light og mood light 
 • Der kan vælges mellem 256 forskellige farver på lysskæret 
 • LED teknologi 
 • God pris 

Derfor skal du vælge denne 

 • Kan bruges både til behandlende og forebyggende formål
 • Stor brugervenlighed 
 • Praktisk og nem at opbevare 

LUMIE Desklamp II – Diskret lampe til lysterapi


LUMIE Desklamp II – Diskret lampe til lysterapiLysterapilamper begynder at blive mere og mere almindelige redskaber i danske husstanden, og som bruges af både mænd og kvinder. Det er en fordel for dig som forbruger, at efterspørgslen er stor på behandlingsprodukterne, da dette er med til at skabe konkurrence på markedet. 

LUMIE Desklamp II hører til de billigste, moderne lamper til lysterapi, som er medicinsk godkendt. 

Lampen er anbefalet af det engelske nyhedsmagasin The Independent og testmagasinet Expertreviews.co.uk. Derudover får produktet gode anmeldelser af The Guardian og det tyske produkttestmagasin Testberichte.de. Hos The Independent bliver lampen særligt rost for sin fleksibilitet og for at være blid mod øjnene. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Om 

Det er især det kompakte, smarte og moderne design, der giver LUMIE Desklamp II de mange anbefalinger. De fleste lysterapilamper er lavet i relativt store designs og har enten runde eller firkantede former. Dette stiller krav til pladsen på dit bord, når du er klar til din behandling. Det kan betyde, at du skal have fjernet bøger, bærbar computer og andre genstande for at kunne få plads til din lampe. 

På sigt kan denne forberedelsesopgave gøre, at du tilsidesætter din behandling med lysterapi, da det er tidskrævende at skulle klare den praktiske forberedelse hver dag. 

Med LUMIE Desklamp II behøver du ikke flytte rundt på genstandene på dit skrivebord for at igangsætte en behandling. Det er den mest komprimerede og kompakte lysterapilampe, som er skabt til at have sin faste plads på skrivebordet derhjemme. 

Som følge af den klassiske, store størrelse på en terapilampe vælger mange at gemme den væk, så den ikke vækker opsigt eller bliver genstand for samtale, når der kommer gæster på besøg. 

Det er ikke alle, der bryder sig om at tale åbenlyst om, at vinteren kan være en mental, hård tid at gå igennem. Med LUMIE Desklamp II får du en lampe med terapeutisk effekt, som ligner en hvilken som helst anden lampe. 

Hvis ikke du ved, at den er designet med lysterapi, vil du ikke ane, at den har et behandlingsformål. 

LUMIE Desklamp II vs. markedet 

Med en klassisk lampe til lysterapi er du nødsaget til at sidde passivt, mens det behandlende lys og skæret fra din lampe falder på dig. Det er anderledes med LUMIE Desklamp II. På grund af dens innovative design kan du læse bog ved skrivebordet eller arbejde ved computeren, mens du får behandling. 

Udvalgte specifikationer 

 • Bøjeligt hoved
 • Medicinsk godkendt 
 • LED-teknologi 
 • Touch-lysdæmper 
 • Lavet i hvidt plast 

Derfor skal du vælge denne

 • Diskret og kompakt design 
 • Du kan arbejde eller læse, mens du får terapi
 • Billig model 

Beurer TL41 – Billigste lysterapilampe med medicinsk godkendelse


Beurer TL41 – Billigste lysterapilampe med medicinsk godkendelseDu behøver ikke vælge den dyreste lampe med lysterapeutiske egenskaber, når du vil have et professionelt og medicinsk, godkendt produkt. Denne budgetvenlige og stilrene TL41 lampe fra kvalitetsbevidste Beurer får rosende anmeldelser i det tyske produktmagasin TestBerichte.de

Her beskrives den blandt andet for sine brugervenlige funktioner, der gør lampen egnet for alle og enhver uanset forudgående erfaring med lysterapi. 

Om 

Når du vil have de bedste og mest effektfulde lysterapilamper, skal du vælge dém, der er medicinsk godkendt. Det betyder, at disse produkter må bruges til professionelle behandlinger. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Der stilles høje og strenge krav til de medicinske produkter, som blandt har betydning for kvaliteten og effekten af dine lysbehandlinger. 

Ét af parametrene som de medicinske lamper skal leve op til, er funktionen med at være ”flimmerfri”. Skæret fra lampen skal være roligt og stabilt. Beurer TL41 er den billigste lampe til behandling med lysterapi, der er designet med alle de egenskaber og funktioner, som du har brug for. 

Døjer du med tilbagevendende humørnedsættelse, når vejret bliver koldt, og dagene kortere, er det en god idé at vælge en strømbesparende lampe. Med denne kan du med ro i sindet gør brug af dit behandlingsprodukt hver dag uden at skulle bekymre dig om ubehagelige overraskelser på elregningen. 

Der er tænkt over dine praktiske behov i designet af den stilfulde og moderne Beurer TL41 lampe. 

Det særlige ved den er, at den både egner sig til at stå på et bord og at blive hængt op. Anvendelsesmulighederne er med til at give dig stor fleksibilitet i dine behandlinger, når du selv kan vælge, hvor og hvordan du ønsker din behandling med lysterapi skal foregå. 

Beurer TL41 vs. markedet 

Det er den lave pris og det professionelle design, der får Beurer TL41 til at skille sig positivt ud på markedet. For mange mennesker som ikke tidligere har prøvet at få lysterapi, vil prisen for en lampe have stor indflydelse på valg af produkt. 

Med Beurer TL41 kan alle og enhver være med økonomisk. Lampen ligger på knap 1/3 af prisen sammenholdt med mange af de andre kvalitetsprodukter på det danske marked. Den har simple og brugervenlige funktioner, som gør det nemt og problemfrit at få de daglige behandlinger med det trivselsfremmende lys derhjemme. 

Udvalgte specifikationer 

 • Simpel at bruge 
 • Særlig egnet til forebyggelse af depressive humørtilstande 
 • LED-teknologi 
 • UV-fri
 • 3 års produktgaranti fra forhandler 
 • Kan både stå på bord og hænges op på væg

Derfor skal du vælge denne

 • Lav pris 
 • Stilrent design 
 • Strømbesparende 

Beurer TL 90 – lysterapilampe med LED


Beurer TL 90 er velegnet til dig, der foretrækker LED fremfor fluorescerende lys. LED har blandt andet den fordel, at lampen i sig selv er både lettere og slankere.

Denne lysterapilampe klarer sig rigtig godt i købernes egne tests, og er en af de bedst bedømte lysterapilamper på tværs af flere netbutikker. Ifølge flere købere holder den hvad den lover, og du vil således kunne nøjes med cirka 30 minutters behandling om dagen ved en afstand på omtrent 15 centimeter.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Beurer TL 90 kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 15 cm. afstand
 • 1 time ved 30 cm. afstand
 • 2 timer ved 50 cm. afstand

Da TL 90 lysterapilampen har en LED-lyskilde, er den både energivenlig og effektiv. Du kan således sidde med en god afstand, og samtidig få et godt udbytte af behandlingen. Den måler desuden kun få centimeter i dybden, så når den ikke bruges kan den nemt gemmes væk i et skab eller en skuffe.

Naturligt hvidt lys er effektivt

Det naturligt hvide lys er effektivt, og ifølge Philips er LED-lyskilden med til at nedsætte behandlingstiden. Du kan således nøjes med at sidde mindre tid foran din lysterapilampe, samtidig med at du opnår den samme effekt. Dette understreges desuden af flere købere af denne lysterapilampe, som udtrykker tilfredshed med købet igennem flere uafhængige netbutikkers anmeldelsesmoduler.

Specifikationer:

 • Lyskilde: LED
 • Medicinsk godkendt
 • Lyskildens retning kan justeres

Beurer TL 30 – populær lille lysterapilampe


Med hundredvis af brugeranmeldelser på tværs af flere danske netbutikker, er denne lysterapilampe uden tvivl den mest populære på markedet.

Beurer TL 30 er en lille lysterapilampe, som til forveksling ligner en tablet i iPad-størrelse. Den er således perfekt for dig der eksempelvis vil bruge den mens du ligger i sengen, eller i toget på vej til arbejde. Den skal nemlig forholdsvist tæt på ansigtet for at have optimal effekt, men til gengæld kan den nemt gemmes væk under natbordet eller i tasken.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Beurer TL 30 kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 10 cm. afstand
 • 60 minutter ved 15 cm. afstand
 • 120 minutter ved 20 cm. afstand

Som det ses herover, er denne lysterapilampe bedst egnet til brug på korte afstande. Til gengæld er den billig, og således et ideelt valg for dig der er førstegangskøber og blot vil afprøve om en lysterapilampe har effekt på dig.

Beurer TL 30 er designet med en lille fod, der sidder i en holder bagpå. Den kan så tages ud og sættes på siden, så den holder lysterapilampen oprejst under brug.

Specifikationer:

 • Lyskilde: LED
 • Medicinsk godkendt
 • Kompakt lysterapilampe
 • Opbevaringsetui medfølger

Lumie Brazil – stor og kraftig lysterapilampe


Brazil er den kraftigste lysterapilampe fra Lumie, og ifølge flere købere er den også blandt de bedste på markedet.

Med Lumie Brazil kan du sidde med god afstand til lampen, og stadig opnå effektiv lysterapi på blot 30 minutter. Den er nemlig kraftig nok til at du kan sidde 35 centimeter væk, og stadig opnå den påkrævede lysstyrke på 10.000 lux.

Lumie Brazil kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 35 cm. afstand
 • 40 minutter ved 42 cm. afstand
 • 60 minutter ved 55 cm. afstand
 • 120 minutter ved 85 cm. afstand

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Denne lysterapilampe har 3 x 36 Watt bredspektrede lysstofrør, som afgiver et varmt hvidt fluorescerende lys. Det er således en forholdsvis stor lampe, der vejer næsten 3 kilo. Den er således bedst for dig der bruger den ved en fast plads i hjemmet, og som ikke flytter den alt for meget rundt.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 3 x 36 Watt lysstofrør med varmt hvidt lys
 • Medicinsk godkendt
 • Bærehåndtag i toppen

Lumie Arabica – god lysterapilampe til lavpris


Lumie-Arabica-Lysterapilampe

Lumie Arabica er en fornuftig lysterapilampe, som er nem at flytte rundt på. Den vejer og fylder markant mindre, uden at det går synderligt ud over effektiviteten.

Lumie Arabica er et rigtig godt køb, hvis du ønsker en lysterapilampe i god kvalitet til en fornuftig pris. Den er enkel i sit design og indeholder to lyskilder, så den er hurtig og nem at anvende på trods af størrelsen. Flere købere udtrykker desuden glæde ved denne lampe, som de blandt andet roser for at være brugervenlig, let at flytte og effektiv i brug.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Lumie Arabica kræver følgende daglige behandlingstider afhængigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 25 cm. afstand
 • 70 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 63 cm. afstand

Denne lysterapilampe er et godt valg for dig der ønsker en effektiv behandling tæt på lyskilden. Den har et skarpt blåhvidt lys, som ved en afstand på 25 centimeter giver en behandlingstid på kun 30 minutter. Som andre lysterapilamper fra Lumie er den til gengæld flimmerfri, så lyset er ikke ubehageligt at se på.

Velegnet til dig der ønsker en god og transportabel lampe

Lumie Arabica har et smart bærehåndtag i toppen, og så er den både billig og let at transportere. Den har et blødt og simpelt design, og så passer den fint til dig der bare vil nyde en stille stund i umiddelbar nærhed af lysterapilampen. Du skal nemlig relativt tæt på, hvis du ønsker en hurtig behandling.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 2 x 24 Watt lysstofrør med køligt hvidt lys
 • Medicinsk godkendt
 • Bærehåndtag i toppen

Sådan bruger du lysterapilampen

Lysterapilampe-Brug
Med en god lysterapilampe kan du sagtens klare dagens gøremål under behandlingen. Lumie Brazil er eksempelvis effektiv ved op til 85 centimeters afstand.

For at få mest muligt ud af lysterapilampen, er det vigtigt at du bruger den tidligt om morgenen og gerne lige efter du er stået op. Behandlingen kan passende kombineres med morgenens gøremål, såsom spisning, læsning eller mens du laver dagens madpakker til ungerne. Der findes nemlig mange effektive lysterapilamper, som sagtens kan stilles et stykke væk samtidig med at de rent faktisk virker.

Vigtige trin i din behandling

En behandling kunne eksempelvis se ud således:

 • Du tænder musikken eller åbner din bog
 • Lysterapilampen tændes
 • Du sætter dig med den anbefalede afstand til lysterapilampen
 • Du læser, hører musik eller passer andre gøremål
 • Et par gange i minuttet kigger du direkte ind i lyset

Før du tager din nye lysterapilampe i brug, bør du læse brugsanvisningen for at finde ud af hvilke afstande du kan sidde i og hvor længe du skal sidde der. Derudover skal du forvente at der går mellem 7 og 14 dage, før lysterapien begynder at virke. Flere købere vurderer dog at effekten mærkes allerede efter første behandling, men det kan måske også bare være en form for placeboeffekt.

Det er en god idé at søge læge inden lysterapi

Før du diagnosticerer dig selv med eksempelvis vinterdepression, er det en god idé at kontakte din egen læge. Det behøver nemlig ikke nødvendigvis skyldes en vinterdepression, at du mistrives i vintermånederne. Der kan sagtens være andre mere eller mindre alvorlige ting i vejen, som kræver lægens øjeblikkelige vurdering og behandling.

Selvom du ikke nødvendigvis lider af hverken depression eller vinterdepression kan lysterapilampen sagtens bidrage til et alment bedre velbefindende i vintermånederne. Du kan eksempelvis bruge den som daggrysimulator og på den måde “snyde” kroppen til at tro det er lyst tidligere end det normalt er om vinteren. For mange mennesker er lyset en kilde til energi og glæde, så her kan lampen være et godt køb.

Teori: Sådan fungerer lysterapilampen

Dagslys optages igennem øjnene og stimulerer hjernen til at øge niveauet af serotonin. Serotonin har betydning for dit humør, og mens nogen ikke mærker et fald i serotoninbeholdningen, oplever andre en decideret depression som følge heraf.

Lysterapilampen får ikke mindst niveauet af serotonin i hjernet til at stige. Den stabiliserer også døgnrytmen og højner energiniveauet, hvorfor den anbefales at bruge om morgenen inden dagslyset sætter ind.

Af samme årsager bliver flere mennesker i markant bedre humør, når vi bevæger os ind i de lyse og varme måneder. Især lyset gør noget ved humøret, og jo længere det er lyst, jo bedre har vi det faktisk.

Læs mere hos Videnskab.dk, hvor overlæge og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København redegører for teorien bag lysterapi og giver gode råd til hvordan du forholder dig til behandlingen.

7 tips til at komme igennem vinteren

Hos Politiken giver psykolog Majken Blom Søefeldt, områdechef for rådgivning i PsykiatriFonden, følgende 7 råd til hvordan du undgår at blive påvirket negativt af de mørke vintermåneder:

 1. Kom ud i dagtimerne. Gå en tur når du kommer hjem fra arbejde eller trods kulden og spis din frokost ude i det fri.
 2. Følg en fast døgnrytme, også når du har fri. Stå op om morgenen og sov om natten.
 3. Få god motion. Kør en tur på cyklen, tag i fitnesscenteret eller løb en tur.
 4. Spis sund og varieret mad. Undgå at bøje dig for sukkertrangen, da det udelukkende vil forværre din tilstand.
 5. Lav ting, du normalt finder glæde ved. Det kan være alt fra en hobby til læsning af en god bog eller lignende.
 6. Selvhjælpsbøger er nyttige, hvis du ønsker at forebygge og ændre negative tanke- og handlemønstre. Bogen “Tankens Kraft” fra PsykiatriFondens Forlag anbefales.
 7. På trods af at der ikke findes kliniske undersøgelser, som peger på at vintermatte mennesker har nytte af en lysterapilampe, så oplever mange alligevel, at de fungerer for dem.

  FAQ

  ???? Hvilken lysterapilampe er bedst i test?

  Vi har samlet en test over de bedste lysterapilamper på markedet i 2020. Vi har fundet flere test vinder i forskellige klasser. Du kan læse mere på selve artiklen.

  ???? Hvordan testes lysterapilamper?

  Lysterapilamper vurderes på deres forskellige funktioner og spec. Slutteligt vurderes de på holdbarhed og brugervenlighed.

  ???? Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en af de mange lysterapilamper?

  Vi anbefaler, at du overvejer, hvor stort behov du har og hvor meget du regner med at bruge den. Derudover skal du overveje hvad dit budget er, der findes lysterapilamper til flere forskellige prisklasser.

Denne side er anmeldt af: Signe J. Schultz Rating 10/10

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar