En lysterapilampe kurerer 3 ud af 4 med vinterdepression, og så kan den hjælpe mod generel mistrivsel i de mørke vintermåneder. Det vurderer Henrik Dam, overlæge ved Psykiatrisk Center København, da han af Politiken bliver bedt om at redegøre for lysterapilampens virkning.

Rigtig mange danskere døjer med vinterdepression, træthed og en øget appetit, når de mørke vintermåneder trænger sig på. Der findes heldigvis en række muligheder, som hjælper dig gennem den mørke vinter, og her er lysterapilampen et rigtig godt bud. Vi kommer i denne artikel med vores anbefalinger til de bedste lysterapilamper på markedet, og så har vi samlet en række ekspertråd så du kommer godt fra start.

I denne artikel ser vi nærmere på disse 3 lysterapilamper:

Lumie Brazil – effektiv lysterapilampe til hurtig behandling

Lumie-Brazil-Lysterapilampe
Lumie Brazil er en god lysterapilampe med et behageligt og varmt lys. Det konkluderer testpanelet hos Depressionsforeningen. Den er desuden effektiv og kan bruges af to personer samtidig.
Bedste pris: 1.666,00 (Whiteaway)

Lumie er en engelsk producent, der har fokus på lysterapilamper af forskellige typer. De er blandt de mest populære mærker herhjemme, og Brazil er en effektiv lysterapilampe der giver mulighed for anvendelse af to personer samtidig.

Lumie Brazil kræver følgende daglige behandlingstider afhængtigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 35 cm. afstand
 • 60 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 85 cm. afstand

Hos Depressionsforeningen.dk vurderer man denne lysterapilampe til at være den mest behagelige ud af i alt 6 testede varianter til hjemmebrug. Den har fået navnet Brazil fordi den har et behageligt omfavnende lys, der ifølge testpanelet også er rart for øjnene.

Som de andre lysterapilamper i denne artikel er Lumie Brazil godkendt efter Europarådets Direktiv EC93/42. Det betyder med andre ord at den er certificeret som medicinsk udstyr, der lever op til en række krav for lysterapilampernes virkning og effektivitet.

Velegnet til dig, der vil læse eller nyde en varm drik foran lampen

Da Lumie Brazil har en meget høj lysstyrke, kan du uden problemer øge afstanden til lampen uden det går ud over effektiviteten. Du kan eksempelvis sidde 35 centimeter fra lampen, hvilket giver en behandlingstid på kun 30 minutter og mulighed for at nyde en kop kaffe og en bog imens. Du kan også sætte lampen foran motionscyklen med en afstand på 50 centimeter, så du kan få rørt dig imens.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 3 x 36W lysstofrør svarende til 6.400 Kelvin
 • Strømforbrug: Maks. 112W
 • Medicinsk godkendt
 • Kan anvendes af op til 2 personer samtidig
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.666,00 kr. 0,00 kr. 1.666,00 kr. Til butik »
1.666,00 kr. 0,00 kr. 1.699,00 kr. Til butik »

Lumie Arabica – godt alternativ til lavpris

Lumie-Arabica-Lysterapilampe
Lumie Arabica er det billige transportable alternativ til Brazil. Den vejer og fylder markant mindre, uden at det går synderligt ud over effektiviteten.
Bedste pris: 1.170,00 (Wupti)

Lumie Arabica er et rigtig godt køb, hvis du ønsker en lysterapilampe i god kvalitet til en lavere pris. Den er enkel i sit design og indeholder to lyskilder mod tre lyskilder i den lidt større Brazil lampe.

Lumie Arabica kræver følgende daglige behandlingstider afhængtigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 25 cm. afstand
 • 70 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 63 cm. afstand

Denne lysterapilampe er et billigt og godt alternativ til dig der ønsker en effektiv behandling tæt på lyskilden. Den har et skarpt blåhvidt lys, som ved en afstand på 25 centimeter giver en behandlingstid på kun 30 minutter. Som andre lysterapilamper fra Lumie er den til gengæld flimmerfri, så lyset er ikke ubehageligt at se på.

Velegnet til dig der ønsker en billig og transportabel lampe

Lumie Arabica har et smart bærehåndtag i toppen, og så er den både billig og let at transportere. Den har et blødt og simpelt design, og så passer den fint til dig der bare vil nyde en stille stund i umiddelbar nærhed af lysterapilampen. Du skal nemlig relativt tæt på, hvis du ønsker en hurtig behandling.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 2 x 24W dagslysspektrede lysstofrør svarende til 6.400 Kelvin
 • Strømforbrug: Maks. 55W
 • Medicinsk godkendt
 • Bærehåndtag i toppen
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.170,00 kr. 0,00 kr. 1.170,00 kr. Til butik »

Lumie Desklamp II – perfekt til brug på kontoret

Lumie-Desklamp-II-Lysterapilampe
Lumie Desklamp II er en effektiv og fleksibel lysterapilampe, som kan bruges effektivt på en afstand op til 100 centimeter. Du kan således både læse en stor avis eller arbejde imens.
Bedste pris: 1.495,00 (Wupti)

Desklamp II er det perfekte valg til dig, der ønsker en fleksibel lysterapilampe til brug ved skrivebordet. Den har en kompakt størrelse og kan bøjes, så den peger i nøjagtigt den retning du ønsker.

Lumie Desklamp II kræver følgende daglige behandlingstider afhængtigt af afstanden:

 • 30 minutter ved 50 cm. afstand
 • 120 minutter ved 100 cm. afstand

Da Desklamp II lysterapilampen er baseret på LED, er den meget energivenlig og effektiv. Du kan såleeds nyde lysterapien med en afstand på hele 50 centimeter til lampen, og samtidig nøjes med kun 30 minutters behandling om dagen. Det betyder også, at du nemt kan sidde og læse eller arbejde mens du bruger lampen.

Flere brugere har dog rapporteret, at lysterapilampen skaber forstyrrelser i IT-udstyret, så du kan ikke benytte den sammen med f.eks. en bærbar computer eller lignende. Det behøver dog ikke at være et problem, da det anbefales at bruge lysterapilampen lige når du er stået op, og derfor kan du passende spise morgenmad eller nyde en varm kop kaffe mens Desklamp II giver mulighed for en placering i behagelig afstand.

Velegnet til dig, der vil læse eller arbejde foran lampen

Lumie Desklamp II er en af de mest effektive lysterapilamper på markedet, og derfor kan du sagtens holde en afstand på 50 centimeter uden at det går ud over behandlingstiden, som er på 30 minutter. Det giver mulighed for at sidde med avisen foran lampen, ligesom du så småt kan begynde på dagens arbejde eller spise din morgenmad. Du skal blot kigge op i lampen et par gange hvert minut, for at behandlingen kan gennemføres.

Specifikationer:

 • Lyskilde: 96 blåberigede hvide LED svarende til 5.600 Kelvin
 • Strømforbrug: Maks. 7W
 • Medicinsk godkendt
 • Lyskildens retning kan justeres
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.495,00 kr. 0,00 kr. 1.495,00 kr. Til butik »

Sådan bruger du lysterapilampen

Lysterapilampe-Brug
Med en god lysterapilampe kan du sagtens klare dagens gøremål under behandlingen. Lumie Brazil er eksempelvis effektiv ved op til 85 centimeters afstand.

For at få mest muligt ud af lysterapilampen, er det vigtigt at du bruger den tidligt om morgenen og gerne lige efter du er stået op. Behandlingen kan passende kombineres med morgenens gøremål, såsom spisning, læsning eller mens du laver dagens madpakker til ungerne. Der findes nemlig mange effektive lysterapilamper, som sagtens kan stilles et stykke væk samtidig med at de rent faktisk virker.

Vigtige trin i din behandling

En behandling kunne eksempelvis se ud således:

 • Du tænder musikken eller åbner din bog
 • Lysterapilampen tændes
 • Du læser, hører musik eller spiser
 • Et par gange i minuttet kigger du direkte ind i lyset

Før du tager din nye lysterapilampe i brug, bør du læse brugsanvisningen for at finde ud af hvilke afstande du kan sidde i og hvor længe du skal sidde der. Derudover skal du forvente en virkning efter 7-14 dage. Flere købere vurderer dog at effekten mærkes allerede efter første behandling.

Det er en god idé at søge læge inden lysterapi

Før du stiller din egen diagnose, er det en god idé at kontakte din egen læge. Det behøver nemlig ikke nødvendigvis skyldes en vinterdepression, at du mistrives i vintermånederne. Der kan sagtens være andre mere eller mindre alvorlige ting i vejen, som kræver lægens øjeblikkelige vurdering og behandling.

Selvom du ikke nødvendigvis lider af hverken depression eller vinterdepression kan lysterapilampen sagtens bidrage til et alment bedre velbefindende i vintermånederne. Du kan eksempelvis bruge den som daggrysimulator og på den måde “snyde” kroppen til at tro det er lyst tidligere end det normalt er om vinteren. For mange mennesker er lyset en kilde til energi og glæde, så her kan lampen være et godt køb.

Teori: Sådan fungerer lysterapilampen

Dagslys optages igennem øjnene og stimulerer hjernen til at øge niveauet af serotonin. Serotonin har betydning for dit humør, og mens nogen ikke mærker et fald i serotoninbeholdningen, oplever andre en decideret depression som følge heraf.

Lysterapilampen får ikke mindst niveauet af serotonin i hjernet til at stige. Den stabiliserer også døgnrytmen og højner energiniveauet, hvorfor den anbefales at bruge om morgenen inden dagslyset sætter ind.

Af samme årsager bliver flere mennesker i markant bedre humør, når vi bevæger os ind i de lyse og varme måneder. Især lyset gør noget ved humøret, og jo længere det er lyst, jo bedre har vi det faktisk.

Læs mere hos Videnskab.dk, hvor overlæge og ph.d. Klaus Martiny fra Psykiatrisk Center København redegører for teorien bag lysterapi og giver gode råd til hvordan du forholder dig til behandlingen.

7 tips til at komme igennem vinteren

Hos Politiken giver psykolog Majken Blom Søefeldt, områdechef for rådgivning i PsykiatriFonden, følgende 7 råd til hvordan du undgår at blive påvirket negativt af de mørke vintermåneder:

 1. Kom ud i dagtimerne. Gå en tur når du kommer hjem fra arbejde eller trods kulden og spis din frokost ude i det fri.
 2. Følg en fast døgnrytme, også når du har fri. Stå op om morgenen og sov om natten.
 3. Få god motion. Kør en tur på cyklen, tag i fitnesscenteret eller løb en tur.
 4. Spis sund og varieret mad. Undgå at bøje dig for sukkertrangen, da det udelukkende vil forværre din tilstand.
 5. Lav ting, du normalt finder glæde ved. Det kan være alt fra en hobby til læsning af en god bog eller lignende.
 6. Selvhjælpsbøger er nyttige, hvis du ønsker at forebygge og ændre negative tanke- og handlemønstre. Bogen “Tankens Kraft” fra PsykiatriFondens Forlag anbefales.
 7. På trods af at der ikke findes kliniske undersøgelser, som peger på at vintermatte mennesker har nytte af en lysterapilampe, så oplever mange alligevel, at de fungerer for dem.
Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar