Liljer til haven – få inspiration til smukke liljer i haven

Liljer til haven – få inspiration til smukke liljer i haven

Liljer er løgplanter, som bliver dyrket som stauder. Med den rette pleje får du de smukkeste blomster i sommermånederne, hvad enten du planter dem i krukker eller i havebedet.

I vores artikel præsenteres du for 7 af de mest populære liljer til haven, så du får de bedste forudsætninger for at komme i gang med at anlægge et fantastisk liljebed, der gør sommeren endnu mere farverig.

Baferrari
klassisk hvid lilje

Dagens bedste priser og tilbud på Baferrari:

 • Store duftende blomster
 • Meget dekorativ og nem at passe
 • Også ideel til buketter

Liljer bliver ofte associeret med hvide blomster, og det får du med Baferrari. Løgene plantes i forårsmånederne, gerne marts-maj, og hen på sensommeren ser du resultatet.

Den klassiske hvide lilje med gule striber bliver omkring 110 cm høj. Den er derfor bedst egnet til at blive plantet ud i haven, da den vil blive en smule for høj til krukker. Her anbefaler gartnere typisk liljer under 1 meter.

Du kan med fordel plante flere liljer i samme bed, dog med en afstand på ca. 25-30 cm. De bare pletter kan udfyldes med bunddækkeplanter, der som en ekstra bonus giver din lilje den fornødne skygge – liljer skal nemlig helst have blomsten i fuld sol, mens selve roden skal have skygge.

Mere om Baferrari

Detaljer

 • Placering: Fuld Sol
 • Blomstring: August-september

Stargazer
orientalsk lilje med lyserøde blomster

Dagens bedste priser og tilbud på Stargazer:

 • Elsket af sommerfugle og bier
 • Kraftig vækst
 • Ideel som randplante

Stargazer hører til de orientalske liljer, der ofte bliver kendetegnet ved den skønne duft. Arten skal helst plantes i surbundsjord, og du kan fint kombinere med stedsegrønne træer og buske i bedet. Du skal placere den et sted, hvor den får både skygge og sol.

Liljen bliver godt 90 cm høj og vil også kunne fungere i krukker. Stargazer blomstrer hen på sommeren, og her kan du nyde synet af lyserøde blomster med rødlige pletter. Den er derfor med til at tilføje et farverigt orientalsk touch til din have. Husk at vande blomsten grundigt hen over sommeren, så den ikke udtørrer. Det kan være fatalt for planten.

Mere om Stargazer

Detaljer

 • Placering: Fuld sol
 • Blomstring: August-september

Pink Perfection
giv bedet et flot farvespil

Dagens bedste priser og tilbud på Pink Perfection:

 • Dekorative tragtformede blomster
 • Mellemstore blomster
 • Tolerant og modstandsdygtig plante

Trænger dit havebed til lidt af et farvespil? Det gode ved liljer er, at de er relativt nemme at passe, og med Pink Perfection får du en hybridart, der giver haven masser af kulør. Du vil ganske enkelt blive glad i låget, når du passerer dit liljebed.

Planten bliver godt 90 cm høj, og den blomstrer hen mod august og september. Blomstringsperioden afhænger dog helt og holdent af, hvornår du planter dine blomsterløg.

Vil du undgå, at alle dine liljer blomstrer på én gang, kan du blot plante dem over flere omgange. Husk, at dine liljer skal have god plads, når du planter dem. De skal gerne stå med en afstand på 20-25 cm, så de får plads til at udfolde sig. Hvert 3. år kan du dele løgene, så du får endnu mere Pink Perfection.

Mere om Pink Perfection

Detaljer

 • Blomstringstid: August-september
 • Placering: Fuld Sol

Lady Alice
perfekt til blomsterbuketter

Dagens bedste priser og tilbud på Lady Alice:

Søger du en liljeart, der er god til blomsterbuketter, fungerer det perfekt med de hængende blomster på Lady Alice. Du får tilmed et abrikostvist til dine buketter, og sammen med et par grønne grene og lidt brudeslør har du en fantastisk kombination. Lady Alice er en stærk og hårdfør lilje, der trives i alle jordtyper – og den er ret alsidig.

Den bliver som udgangspunkt omkring 90 cm høj, men kan også blive højere med de rette vækstbetingelser. De orange blomster står i fuldt flor hen på sommeren, alt efter hvornår de bliver plantet.

Mere om Lady Alice

Detaljer

 • Blomstring: August-september
 • Placering: Fuld sol

Elodie
majestætiske lyserøde blomster

Dagens bedste priser og tilbud på Elodie:

Nok har Elodie en ret klassisk pastellyserød nuance, men den er alt andet end traditionel. Dobbeltbladene og de store blomster er med til at give den et distinkt og majestætisk udtryk. Den har desuden en dejlig duft og fungerer perfekt til blomsterbuketter. Du skal hen mod sensommeren for at kunne nyde de flotte blomster, og selve planten kan nå op på en højde af 75-90 cm. Du vil derfor kunne plante liljen i krukker og bede, alt efter hvad du har lyst til.

Mere om Elodie

Detaljer

 • Placering: Fuld sol
 • Blomstring: August, september

Casa Blanca
prisvinder med en dejlig duft

Dagens bedste priser og tilbud på Casa Blanca:

Casa Blanca er et hit i enhver have – der er nemlig tale om en orientalsk lilje, der tilbage i 1993 løb med den prestigefyldte pris, Award of Garden Merit.

Det er en af de højere liljer på listen – den bliver op mod 120 cm høj. Den vil være mest velegnet til at blive plantet ud i et bed, gerne i en let og veldrænet jord, hvor den får godt med vand.

Mere om Casa Blanca

Detaljer

 • Blomstring: August, september

Fata Morgana
blomstrer i stort antal

Dagens bedste priser og tilbud på Fata Morgana:

 • Gule blomster
 • Plantes i foråret 
 • Blomstrer august-september

Liljens navn spiller på det ”fatamorgana”, den skaber i haven. Fata Morgana blomstrer med store gule blomster med dobbeltblade, og de kommer i et rigt antal, så du får et fantastisk farvepop i den måske ellers helt grønne have. Den hører under de orientalske liljer og er ret nem at passe. Planten kan nå en højde på godt 90-100 cm, og de gule blomster melder deres ankomst sidst på sommeren – dog afhænger det helt af, hvor langt hen på foråret den bliver plantet.

Mere om Fata Morgana

Detaljer

 • Blomstring: August, september

Guide – få tips til, hvordan du passer dine liljer

Drømmer du om at anlægge et havebed med masser af farvestrålende liljer? Så er du bestemt ikke alene, og du kan sagtens få dem til at gro i haven. Du skal blot give dem de rette vækstbetingelser. Her får du en kort gennemgang af, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du planter liljer i haven.

Hvad er en lilje?

Liljer er løgplanter, som du dyrker som stauder. Efter afblomstring visner blomsterne, men selve planten overlever og er klar til at blomstre det efterfølgende år. Selve liljefamilien er omfattende, da du efterhånden kan finde tusindvis af hybrider, som er fremdyrket på baggrund af de ægte liljer. Du har derfor rig mulighed for at få forskelligartede liljearter i dit havebed. Kransliljen og Madonnaliljen er to af de arter, der er blevet særligt populære i de danske villahaver.

Hvornår skal jeg plante mine liljer?

Du kan med fordel plante dine liljer om foråret. Du skal dog undgå frost. Er det et særligt koldt forår, kan du vente med at plante dem ud i havebedet. I stedet kan du plante liljer i krukker og placere dem køligt, men frostfrit. Herigennem forkultiverer du dem, så du styrker dem til den egentlige udplantning.

Bemærk, at det også er muligt at plante sine liljer i efteråret, så de kan få lidt ekstra substans inden blomstringsperioden. Langt de fleste anbefaler dog, at man planter sine liljer i foråret.

Hvor skal jeg plante mine liljer?

Anlægger du et liljebed, skal du helst plante løgene med en afstand på 20-25 cm. De skal plantes i et hul, der er 2-3 gange dybere end løgets højde, medmindre der f.eks. er tale om Madonnaliljer.

Eftersom der er en lang række liljearter, kræver de også forskellige forhold. Det kan f.eks. variere, om de skal plantes i en kalkholdig jord eller i et surbundsbed.

Det tricky element med liljer er, at de skal plantes et sted, hvor de både får sol og skygge. Som hovedregel skal selve blomsten stå i sol, mens roden skal have en god portion skygge, så den ikke udtørrer, hvilket kan være fatalt for planten. Det anbefales derfor, at du planter dine blomsterløg sammen med en lavere vegetation i form af bunddækkeplanter, der kan tilføje den nødvendige skygge. Jorden skal i vækstperioden være godt våd om liljen – dog ikke for meget. Du kan lægge lidt grus eller sand som dræning rundt om planten. Bliver løget for fugtigt hen over vinteren, kan du risikere, at det rådner.

Liljer i haven er flotte i kombination med andre blomsterløg, så undersøg markedet, så du ved, hvordan du kan få det flotteste blomsterbed. Husk, at liljer også kan stortrives i krukker. Stedsegrønne træer til krukker kan her indgå i et større arrangement med krukker i forskellige størrelser.

Hvornår blomstrer liljer?

Planter du dine liljer i haven hen over foråret, blomstrer de midt eller sidst på sommeren. De vil som regel blomstre omtrent 12 uger, efter de er plantet.

Vil du nyde dine liljer en større periode af sommeren, kan du plante dine blomsterløg lidt efter lidt, så de ikke blomstrer på én gang i sommermånederne.

Hvordan passer jeg mine liljer?

Er det en tør sommer, skal du være opmærksom på at få vandet dine liljer ekstra godt. De må endelig ikke tørre ud. De har også behov for ekstra næring i vækstperioden, og du kan med fordel gøde med organisk gødning i mindre doser hen over forår og sommer. Følg de gode råd til forskellige former for gødning til haven.

Når dine liljer i haven er færdige med at blomstre, skal du fjerne de visne blomster. Når bladene og stilkene begynder at visne hen, kan du gå i gang med at klippe liljen ned over jordniveau. Herefter kan du dække planten til med kviste eller en form for jorddække, så den er godt rustet mod de hårdere vintermåneder. Liljer er dog som udgangspunkt ret hårdføre, så de kan godt klare sig gennem vinteren. Du behøver på ingen måde at grave løgene op over vinteren.

Gartnere anbefaler, at du graver dine liljer op hvert 3. år og deler det enkelte løg. Det giver dem endnu bedre vækstbetingelser, da de så ikke ligger alt for tæt.

FAQ

Hvornår planter man liljer?
Det er bedst at udplante dine liljer i foråret. Undgå dog at plante dem i perioder med frost.
Hvornår blomstrer liljer?
De blomstrer gerne midt eller sidst på sommeren, typisk 12 uger efter udplantning. Det kan dog variere en smule afhængig af sorten.
Hvad kendetegner liljer?
Liljer er løgplanter, men de bliver dyrket som stauder. Der findes tusindvis af hybridarter med forskellige kendetegn.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme