Der sker rigtig meget i barnets første to leveår. Der kommer tænder, benene kan pludselig gå og lyde begynder lige så langsomt at blive til ord. Og derefter tager udviklingen for alvor fart. I denne periode er det en rigtig god idé at støtte op om barnets udvikling gennem leg og samvær med både mor, far og andre jævnaldrende børn.

Vi kommer i denne artikel med 8 konkrete anbefalinger til legetøj for de 1-årige, der styrker barnets sanser og udvikler dets fin- og grovmotoriske færdigheder. Måske kan du huske noget af det fra din egen barndom?

LEGO Duplo – klassisk legetøj der aldrig bliver kedeligt

Lego-Duplo-LegetoejLEGO byggeklodser er sandsynligvis det mest universelle legetøj, der findes. Det kan bygges op og rives ned igen og igen, og det er kun barnets fantasi, der sætter grænser. Og det er netop dette, der gør LEGO byggeklodserne så eftertragtede – børn kan udforske, kreere og lege. Alene  eller sammen med mor, far eller søskende.

LEGO Duplo er det perfekte legetøj til børn fra 1 år og op, da klodserne er større og nemme at bygge med. Flere af byggesættene indeholder desuden små elementer som selv de mindste børn kender fra deres hverdag – eksempelvis kæledyr som hunde og katte, blomster, biler, busser og både. Den 1-årige vil derfor både kunne øve de finmotoriske færdigheder, men også lære at sætte ord på de ting, som kendes fra hverdagen.

LEGO Duplo fås i stort set alle legetøjsbutikker, men det største udvalgs findes i netbutikkerne. Her kan du også nemt sortere i tilbudene, og finde både store og små byggesæt.

På nettet kan LEGO Duplo købes hos:

  • Legen.dk (stort udvalg af LEGO Duplo fra 1 år+)

BRIO legetøj – sjov leg for børn og voksne

Brio-LegetoejBRIO legetøj kender de fleste, og sortimentet er primært rettet mod børn fra 1 år og opefter. BRIO har et meget stort udvalg af legetøj til børn på 1 år – blandt andet de klassiske togbaner af træ, dukkevogne, legekøkkener, vejbanesæt og meget mere.

Legetøjet fra BRIO er med andre ord perfekt til de 1-årige, der for alvor er begyndt at forstå omgivelserne og forskellige tings funktioner. Her er det især motorikken der udvikles når togbaner samles, dukkevognen kører, eller når maden laves i legekøkkenet. BRIO legetøj er særdeles robust, og det kan sagtens gå i arv fra generation til generation eller fra større søskende til mindre søskende.

BRIO legetøjet fås i begrænset udvalg i de fleste legetøjsbutikker, men vil du have det fulde udvalg til børn i 1-års alderen, anbefaler vi at du køber det på nettet.

På nettet kan BRIO legetøj til 1-årige købes hos:

  • Legen.dk (stort udvalg af BRIO legetøj fra 1 år+)

Hape Roller Derby – flot kuglebane i træ

Hape-Roller-Derby-KuglebaneFra 1-års alderen vækkes børnenes nysgerrighed for alvor. Verden skal udforskes og ting skal undersøges. Det er også i denne alder at barnet opdager hvordan forskellige objekter fungerer. Kugler triller, kopper vælter, lamper lyser og biler kører.

Roller Derby kuglebanen fra Hape er blandt noget af det lækre legetøj til 1-årige, der gennem sjov leg giver børnene en simpel forståelse for hvordan ting fungerer. Det bliver sjovt at følge bolden rundt på kuglebanen, og der er mange fine detaljer der kan undersøges. Den vingeformede bane har desuden mange spændende farver, som børnene så småt kan begynde at øve sig på at genkende.

Kuglebanen fra Hape styrker børnenes finmotorik og det er lærerigt legetøj for børn fra 1 år og opefter. Der øves i at placere bolden korrekt, og herefter gælder det om at følge den rundt på banen.

Du finder legetøj fra Hape på nettet. Legetøjsproducenten er specialiseret i forskelligt trælegetøj til børn fra 1-års alderen, og kan blandt andet købes her:

  • BabyGear (direkte link til Hape Roller Derby)

Hape Shake and Match – puttekasse lærer barn om former

Hape-PuttekasseI denne puttekasse udforskes både former, farver og lyde. Det gælder om at få klodserne i de rigtige huller, og i hver enkelt klods er der et gennemsigtigt indkig til et rum med små kugler i. De laver nogle sjove lyde når de rystes, og således styrkes barnets sanser og motorik.

En puttekasse er det perfekte legetøj til et barn på 1 år. Klodserne har nemlig forskellige former og farver, og sammen kan i øve jer på dette, mens barnet kan hygge sig med at ryste klodserne og få dem til at passe ind i de rigtige huller. Det er udviklende og sjovt på samme tid, og når alle klodserne er kommet i puttekassen vil du med sikkerhed have en storsmilende 1-årig, der er stolt over sine præstationer.

Puttekassen fra Hape kan købes på nettet, hvor der i netbutikkerne findes et stort sortiment af trælegetøj fra denne producent. Du kan blandt andet købe Hape Shake and Match her:

  • BabyGear (direkte link til Hape Shake and Match)

Oball Wobble Bobble – vibrerende bold til energiske børn

Oball-Wobble-BobbleAlle børn elsker bolde, og når de begynder at kunne gå bliver det for alvor sjovt. Oball Wobble Bobble er en farverig bold med en meget speciel funktion: Den kan nemlig vibrere.

Oball har en sjov udformning, som gør at den triller i vilkårlige retninger over gulvet. Det styrker barnets grovmotorik, og når bolden samtidig vibrerer, bliver den ekstra sjov at lege med.

Wobble Bobble kan bruges både inde og ude, men for at opnå den bedste oplevelse for et barn på 1 år, anbefales det at benytte den på et trægulv eller gulvtæppe – så vil den nemmere kunne trille rundt, og den får ikke skrammer.

En bold er det perfekte legetøj til et barn på 1 år. Alle børn elsker at tumle rundt, og med en bold kan barnet udvikle grovmotoriske færdigheder som løb, balanceevne og hop. Oball gør legen lidt sjovere, da den også kan vibrere og triller i vilkårlige retninger. Du kan læse mere om Oball på producentens egen hjemmeside her.

Oball Wobble Bobble kan blandt andet købes her:

  • Pixizoo (direkte link til Oball Wobble Bobble)

Moover Gåvogn – perfekt til gåture inde og ude

Moover-GaavognEt af barnets største bedrifter er at tage de første skridt uden støtte. Øjeblikket hvor de små hænder giver slip og fødderne langsomt bevæger sig over gulvet, er mindeværdigt for enhver forælder.

De fleste børn lærer at gå omkring 1-års alderen. Nogen børn lærer det tidligt, mens andre børn er lidt længere om det. Som regel har børn lært at gå når de er 15-17 måneder.

Når barnet først har lært at gå, vil det elske at kunne skubbe eller trække rundt med en gåvogn. Vognen fra Moover er perfekt til formålet, og det lille lad kan bruges til at transportere legetøj eller bamser på.

Gåvognen er med andre ord det perfekte indendørs-legetøj til 1-årige. De grovmotoriske færdigheder udvikles, og med støtte fra vognen kan barnet udvikle sine færdigheder, øve sig på at gå baglæns og styre vognen rundt i huset. Det er god træning for alle små børn.

Moover gåvognen kan købes på nettet, og fås blandt andet her:

Plantoys Aktivitetsklodser – stabl og vælt

Plantoys-AktivitetsklodserTræklodser er det perfekte legetøj til udvikling af barnets finmotorik. Her kan barnet allerede fra 1-års alderen fordybe sig i at stable klodserne til forskellige figurer, og efterfølgende kan de nyde det totale kaos, når de væltes ned over gulvet.

Plantoys aktivitetsklodserne leveres i en pose med 9 klodser. Sættet består af 3 slags klodser med hver sit sensoriske indtryk, så barnet stimuleres på flere forskellige sanser.

Klodserne er desuden i flere forskellige farver, så med dette legetøj kan det 1-årige barn lære at sætte ord på farverne.

Plantoys aktivitetsklodserne kan købes på nettet, og fås blandt andet her:

  • Coop (direkte link til Plantoys aktivitetsklodser)

Wheely Bug Wheely Bi – sød vogn der kører i alle retninger

Wheely-Bug-Wheely-BiWheely Bug er navnet på de sjove køredyr, der kan køre i alle retninger.

Alle børn elsker ting med hjul på, især når de kan sidde på dem og styre dem. Det er med andre ord et rigtig godt og sjovt legetøj til barnet på 1 år og opefter, når de motoriske færdigheder skal trænes.

Wheely Bug styrker barnets fysik og balanceevne på en sjov måde, og så er den rigtig svær at vælte. Den er med andre ord meget sikker at bruge, og så fås den i en størrelse så den passer selv helt små børn.

Køredyret har en solid platform af lærketræ, hvorpå der er monteret fire nylonhjul. Du kan muligvis genkende hjulene fra din kontorstol, da de ligner til forveksling.

Wheely Bug kan fås i mange typer og to størrelser, og de kan blandt andet købes her:

  • Pixizoo (direkte link til Wheely Bug)
Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar