De dekorative lavendelblomster med den skønne duft fortryller straks sanserne, og samtidig har planterne en stor nytteværdi – både i haven og køkkenet. 

Ikke alene tiltrækker de sommerfugle, men værner også mod både bladlus og møl. De fungerer tilmed perfekt som drys på småkagerne, til tørrede blomsterdekorationer eller som velduftende duftposer til garderoben. 

Her giver vi dig inspiration til hvilke lavendler, du med fordel kan plante i haven eller på altanen. 


Lavendel Hidcote Blue – særligt hårdfør plante

Lavendel Hidcote Blue særligt hårdfør planteHidcote Blue er en af de mere populære lavendeltyper, da den er uhyre hårdfør og derfor passer godt til det afvekslende danske klima. Planter du den på et sted, hvor den får fuld sol, får den optimale vækstbetingelser. Du kan glæde dig til synet af blå blomster med grålige blade i perioden juni-august, og selve planten kan nå en højde på godt 30-40 cm. Som med andre lavendler kan du plante Hidcote Blue i både bede og krukker med drænhul. Den er særligt ideel til krukker – gerne i kombination med andre sommerblomster til krukker. Lavendler er kendt for at kunne tiltrække både sommerfugle og bier, så skab gerne et miljø med insekthoteller, så du får en ekstra skøn oase omkring terrassen eller i haven. Kombinér eventuelt med sommerfuglebuske, solhat eller pileurt og timian som bunddække, hvis du vælger at anlægge et lavendelbed.


Udvalgte specifikationer

 • Blå blomster med duft
 • Blomstrer juni-august
 • Højde: 30-40 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til krukker

Se pris på Lavendel Hidcote Blue set hos (Produktet er udgået)

Lavendel Munstead – bierne vil elske den

Lavendel Munstead bierne vil elske denLavendel af arten Munstead giver dig mørkeblå blomster, der spirer i de sene sommermåneder. Planten er med en højde på omkring 40-50 cm perfekt egnet til krukker – husk blot, at krukken skal have et godt drænhul. Du kan dog også plante Munstead lavendler ud i haven, hvor både bier, humlebier og sommerfugle straks vil kæmpe om deres gunst grundet den megen nektar. Går du efter at skabe en have med masser af liv, er det perfekt at vælge en type som Munstead. Du kan bl.a. plante den ud i stensætninger, bruge den som en tæt, lille hæk eller som kantbede, der inddeler haven i forskellige zoner.

Munstead er sammen med Hidcote Blue ligeledes en af de arter, der klarer den danske vinter allerbedst. Du får kort og godt en meget hårdfør plante, der ikke er specielt følsom over for frost.   

Udvalgte specifikationer

 • Mørkeblå blomster med duft
 • Blomstrer juli-august
 • Højde: 40-50 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til krukker

Se pris på Lavendel Munstead set hos Plantetorvet

Lavendel Dwarf Blue – til det lille og kompakte lavendelbed

Lavendel Dwarf Blue til det lille og kompakte lavendelbedSom navnet næsten antyder, er Dwarf Blue en mindre lavendelart. Den når typisk en højde på 20-25 cm. Den er derfor et perfekt valg til dig, der vil anlægge et lavendelbed med mindre og kompakte lavendelarter. Du skal dog stadig huske at plante dine lavendler med en afstand af 25 cm, så de får den nødvendige plads til at udfolde sig. I krukker kan du bl.a. kombinere Dwarf Blue med stauder som Purpursolhat. 

Hovedreglen for lavendler er, at de helst vil have fuld sol, og du kan med fordel plante dem ud omkring april måned. Det giver dem god tid til at ruste sig mod de koldere måneder, og lavendel er kendt som en plante, der er lidt langsom til at komme ud af starthullerne. Den vil derfor have god tid til at tilpasse sig vejrforholdene. Husk, at du aldrig må beskære dine lavendler i efteråret, da de skal bruge de øverste plantedele til at klare vinteren. 

Udvalgte specifikationer

 • Lilla/Blå blomster med duft
 • Blomstrer i sommermånederne
 • Højde: 20-25 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til krukker

Se pris på Lavendel Dwarf Blue set hos Plantetorvet

Lavendel Rosea – velduftende lyserøde blomster 

Lavendel Rosea velduftende lyserøde blomster Rosea har de klassiske lyserøde/lyslilla blomster, som mange af os forbinder med lavendel-planter. Desuden har den en liflig duft, som ikke kun lokker dine gæster til at tage et nærmere kig, men også alt fra sommerfugle til bier. 

Denne type lavendel når som udgangspunkt en højde i omegnen af 30-50 cm, og den blomstrer i juli-august. Den er forholdsvis hårdfør og bliver ikke ofte ramt af svampeangreb. Dog bliver det anbefalet, at du bruger et vinterdække til at beskytte planten, hvis vinteren er særligt hård. Du kan her både bruge løv og grangrene. Vil du tjekke, om planten har det godt efter vinterens frost, kan du forsigtigt skrabe i overfladen af skuddene. Er barken grøn, lever planten i bedste velgående.  

Udvalgte specifikationer

 • Rosa blomster med duft
 • Blomstrer i juli-august
 • Højde: 30-50 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til krukker

Se pris på Lavendel Rosea set hos Plantetorvet

Lavendel Edelweiss – med smukke, hvide blomster 

Lavendel Edelweiss med smukke, hvide blomster Lavendler bliver typisk karakteriseret med de lyslilla/mørkeblå nuancer, men de findes også med hvide blomster. Går du specifikt efter en lavendel med hvide blomster, er Edelweiss et godt bud. Den blomstrer i sommermånederne, og vælger du at klippe blomsterstandene af efter afblomstringen, er der en chance for, at der kommer en ekstra blomstring hen på efteråret. Den stedsegrønne plante er dekorativ året rundt, men i de ekstra hårde vintre er det en god idé at tilvælge et vinterdække – dæk planten godt med løv og grangrene, så den får et ekstra værn mod frosten. Husk også, at planten har brug for den øverste del til at håndtere frosten, så du skal vente med at beskære dine lavendler til foråret. 

Udvalgte specifikationer

 • Hvide blomster med duft
 • Blomstrer i juni-september
 • Højde: 20-40 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til krukker

Se pris på Lavendel Edelweiss set hos Plantetorvet

Lavendel Ellagance Ice – perfekt til blomsterdekorationer 

Lavendel Ellagance Ice perfekt til blomsterdekorationer Lavendler er elsket grundet deres store alsidighed – de er ikke alene dekorative, men også attraktive for bier og andre insekter. En lavendelart som Ellagance Ice er tilmed særligt god til at tørre, så du kan lave fantastiske blomsterarrangementer, ligesom du kan lægge din lavendel i små duftposer, så du holder møl væk fra garderobeskabet. I sommermånederne blomstrer Ellagance Ice med charmerende hvide blomster, og planten får en højde på omkring 30-35 cm. Vil du plante dine lavendler ud i krukker, er det også en mulighed. Husk blot at vælge den rette blomstermuld og en krukke med et godt drænhul, da lavendler helst ikke vil bade i vand, men i stedet elsker mager jord. Kombinér eventuelt med den blå-lilla Hidcote Blue eller andre balkonplanter

Udvalgte specifikationer

 • Hvide blomster med duft
 • Blomstrer i sommermånederne
 • Højde: 30-35 cm
 • Plantes i fuld sol
 • God til blomsterarrangementer/duftposer

Se pris på Lavendel Ellagance Ice set hos Plantetorvet

Guide til lavendler – velduftende planter med stor nytteværdi

Hvis du planlægger at anlægge et bed med lavendler, får du her en simpel guide til, hvordan du passer dine lavendler og får dem til at stortrives året rundt. 

Lavendel (lavendula) er en Middelhavsplante fra myntefamilien, der bliver karakteriseret som en halvbusk – en blanding mellem staude og busk. Den er et elsket indslag i de danske villahaver takket være de velduftende og dekorative blomster, som tilmed har mange nyttefunktioner. Ude i haven fungerer den f.eks. som et effektivt værn mod bladlus i rosenbedet, ligesom den tiltrækker sommerfugle i sensommeren. 

Når lavendel bliver plukket, kan du tørre den og bruge den i blomsterdekorationer. Du kan også lægge lavendel i små duftposer og placere dem blandt tøjet, så du undgår møl. Lavendel kan desuden indgå i madlavningen – det er en af de typiske spiseplanter.      

Lavendel er kort og godt en alsidig plante, som du vil få stor glæde af, hvad enten du planter den i havebedet eller krukker på altanen. 

En af de mest populære lavendelvarianter er L. angustifolia, da den er særligt hårdfør, samt sommerfuglelavendel og Hidcote Blue.

Hvornår kan jeg plante lavendel?

Du kan i princippet plante lavendel ud hele året. Dog er det anbefalelsesværdigt, at du vælger det tidlige forår såsom april måned. Årsagen er, at lavendel er en plante, der kræver lidt ekstra tid til at ruste sig mod vintermånederne. Dog er de planter, du finder på planteskolerne ekstra robuste, da de har fået optimale vækstbetingelser, og de vil derfor også være mere sejlivede.  

Hvor skal jeg plante mine lavendler?

Lavendler får de bedste betingelser, hvis du planter dem på et sted, hvor de får masser af sol i sommermånederne. Planten kan som sagt både plantes ud i krukker med et godt drænhul og bede, eksempelvis sammen med stauder. Anlægger du et havebed, skal du gerne plante dine lavendler med en afstand på ca. 25 cm.  

Lavendel stammer fra Middelhavsområdet og nærmere betegnet de mere bjergrige egne. Den er derfor vant til at vokse i en mere mager jord, og det bør du tage højde for, når du går i gang med at plante lavendler i haven. Jorden bør hverken være for våd eller tung – du kan med fordel blande sand og grus i jorden, så det dræner fugten.  

Du bør vande dine lavendler ekstra godt de første 3 måneder efter udplantningen. Herefter trækker de selv den nødvendige væske fra omgivelserne. Undtagelsen kan være, hvis du planter dine lavendel-planter i krukker og potter. Her kan det være godt at vande lidt ekstra. Kombinér gerne med andre sommerblomster til krukker.

Det er ikke nødvendigt at gøde lavendel. 

Lavendel giver en god beskyttelse mod bladlus i rosenbedet. Vær dog opmærksom på, at roser og lavendler kræver to forskellige jordtyper. Mens lavendel elsker den magre jord, trives roser bedst i en mere tung og våd lerjord. Du kan dog sagtens placere dem i bede ved siden af hinanden.

Du kan finde rigtig mange arter af lavendel-planten. Mens nogle er mere hårdføre, er andre mere sårbare over for frost. Alt efter art, kan det blive nødvendigt at passe lidt ekstra godt på planterne med et vinterdække i form af løv og grangrene.

Skal jeg beskære lavendel?

Det korte svar er ja, da det giver dig de flotteste planter med en tæt vækst. Spørgsmålet er så, hvornår du skal gå i gang med at beskære dine lavendler. Du skal altid vente til foråret, da lavendel bruger den øverste del til at komme gennem vinterperioder med frost. Udtørringen sker oppefra, og planten er således i stand til at bibeholde minimum halvdelen af sin vækst. Rundt omkring midten af april kan du beskære dine lavendler til en højde på 10-15 cm – medmindre der er frost. Vent altid med at beskære, til frosten er et overstået kapitel. Tynd i samme ombæring ud i de visne blomster. 

Har planten været ramt af en større omgang frost, får du brug for at klippe den helt ned. Du kan forsigtigt skrabe i overfladen af skuddene for at tjekke, om barken er grøn. Er det tilfældet, lever planten i bedste velgående. Som et alternativ til beskæringen kan du også grave dine lavendler op og plante dem i et dybere hul, så de udvider deres rodnet og får mulighed for at sætte nye, stærke skud. Dette kan ligeledes ske i forårsperioden.

Ønsker du at tage stiklinger, kan du med fordel gøre det i marts-april eller efter afblomstringen i juli-august.

FAQ

Hvornår kan jeg udplante lavendler?

Det absolut bedste tidspunkt er foråret, nærmere betegnet april, om end du kan gøre det året rundt. Lavendel har dog brug for god tid til at ruste sig til vintermånederne. Plant dine lavendler i fuld sol. 

Skal jeg gøde lavendler?

Som udgangspunkt nej. Lavendel stammer fra Middelhavsområder med mager jord og elsker derfor en både tør og mager jord. Når du udplanter dine lavendler, så ibland gerne sand og grus, så jorden bliver veldrænet.

Skal jeg beskære lavendler?

Ja, i foråret, hvor du beskærer dem til en højde på 10-15 cm. Du må ikke beskære dine lavendler i efteråret, da de har brug for hele planten til at komme gennem vintermånederne. Lavendler kan fint klare frost, om end enkelte arter er mere frostfølsomme end andre. 

Denne side er anmeldt af: Mathilde J. Simonsen Rating 5/5

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar