Et rionet hegn er både en flot, moderne og billig løsning. Det kan både fungere som et skelhegn men også som et læhegn, og du bestemmer selv højden. Rionet er nemlig lavet af stål, og klippes nemt til med en boltsaks.

Hegnet opføres nemt ved at sætte stolper i jorden, hvorpå det indkøbte rionet monteres med bøjlebeslag. I denne artikel har vi samlet inspiration samt tips og tricks omkring rionet.

Hvad bruger man rionet til?

Rionet kaldes også armeringsnet, og bruges forstærke betonkonstruktioner i såvel store som små bygninger. I huse bruges det blandt andet i forbindelse med støbning af betongulve, så terrændækket styrkes. Af samme årsag har rionet en ru overflade, som bedre forankrer sig i betonen.

Hegn af rionet – køb på færdigmål eller klip selv

Et hegn af rionet er både flot, moderne og nemt at sætte op. Du kan enten købe rionet i dit lokale byggemarked eller på nettet, hvor det kan bestilles og leveres i flere størrelser – lige til at skære efter mål med en nedstryger eller boltsaks.

Herunder kan du se eksempler på hegn bygget med rionet:

Rionet hegn fra NSH Nordic

Rionet hegn fra NSH Nordic Hegnet her er fra NSH Nordic, og det opføres nemt af færdige sektioner rionet. Sektionerne fås i følgende mål: 90 x 120 centimeter, 90 x 150 centimeter eller 90 x 180 centimeter. Maskestørrelsen er på 10 x 10 centimeter, og stålet er varmgalvaniseret med en diameter på 5 millimeter. Det giver tilsammen en robust og holdbar konstruktion, som fint kan bruges til høje slyngplanter.

Se priser og køb her

 

Espalier af rionet – flot til slyngplanter

En anden mulighed er at opføre et espalier af rionet, som dine slyngplanter kan klatre opad. Det er en flot og billig løsning, som blot kræver et mindre stykke rionet og et par bøjlebeslag.

Espalieret kan både placeres fritstående monteret på et par stolper eller op ad en væg eller et stakit, hvor slyngplanterne med tiden vil dække det til og skabe en flot grøn væg.

Skal stolperne støbes eller graves ned?

Som udgangspunkt er den mest stabile løsning nedstøbning, hvilket i mange tilfælde også er et krav fra forsikringen – ellers dækker de ikke en skade som følge af kraftig blæst. Her skal du blot huske at støbe ned til frostfri dybde og lade bunden af stolpen være fri så vand kan passere, så du ikke får problemer med råd i stolpen.

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt at grave stolpen ned, så længe du igen sørger for at komme ned i frostfri dybde.

Herunder finder du en god guide, der viser dig hvordan du enten støber eller graver dine stolper ned:

 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

Rionet hegn fra Plus A/S
Rionet hegn fra Plus A/S

Plus A/S laver en række færdige rionet-løsninger til opførelse af hegn og espalier. Her er det brugt til et lavere skelhegn med en højde på cirka 80 centimeter, men det kan også vendes hvis du ønsker et højere læhegn. Det viste rionet er fremstillet af varmgalvaniseret stål med 10 x 10 centimeter maskestørrelse. Det fås i flere varianter, som kan ses ved at følge linket herunder:

 

FAQ

🧐 Skal jeg være nervøs for, at mit rionet-hegn ruster?

Det kommer an på, hvilken type rionet-hegn du vælger. Et galvaniseret rionet-hegn ruster f.eks. ikke. Det er derfor perfekt egnet til udendørs brug, som f.eks. havehegn eller espalier. Går du efter et ikke-behandlet rionet-hegn, kan det godt ruste. Det giver dog et råt look – en flot kontrast til espalieret.

🤔 Hvor dybt skal stolperne til mit rionet-hegn støbes ned?

Du skal støbe dem ned til frostfri dybde. Stolpens bund skal være fri, så vandet kan passere. Ellers rådner stolpen. Frostfri dybde kan variere efter geografi og jordens stabilitet, men som udgangspunkt betegnes 90 cm som frostfri dybde i Danmark. Forsikringen kan kræve, at stolperne er støbt ned.

🤓 Skal jeg altid nedstøbe stolperne til mit rionet-hegn, eller kan de graves ned?

Du kan godt grave dem ned i stedet for at nedstøbe dem. Du skal ned i en frostfri dybde, som i Danmark ligger omkring 90 cm. Du bør også stabilisere dem med forskallingsbrædder. Husk, at forsikringen muligvis ikke dækker, hvis stolperne vælter under en storm. Her er nedstøbning et krav.

Se vores artikel om: Funktionelle og moderne læhegn – Find de bedste læhegn til haven, terrassen eller altanen 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar