Sådan vedligeholder du nemt cyklen: Guide og tips til effektiv cykelforståelse

Sådan vedligeholder du nemt cyklen: Guide og tips til effektiv cykelforståelse

Findes der noget værre end en cykel hvor gearene ikke virker ordentligt, og som piver og knirker når du træder i pedalerne? Vi har spurgt Cykelexperten.dk til råds, og med den rette pleje og kun 2 x 30-60 minutter årligt kan du holde din hverdagscykel i topform. Det kræver blot enkelte redskaber såsom lidt olie, cykelrens, en umbraconøgle og en fastnøgle. I denne artikel gennemgår vi punkt for punkt, hvad du kan gøre for at vedligeholde din cykel nemt og enkelt.

Til denne guide bruges der pleje-, smøre- og rensemidler fra Finish Line, som har et større udvalg af produkter til regelmæssig pleje af cyklen.

Det skal du gøre 2 gange om året: Vask og efterspænding

Til hverdagscyklen skal du minimum sætte 2 gange af om året til vedligeholdelse. Den ene gang skal du have fat i vand og børster, den anden gang skal du have fat i værktøjet. En god fingerregel er dog, at jo mere du bruger din cykel, desto oftere skal den vedligeholdes. Er du blot hverdagscyklist, er 2 gange om året alt rigeligt.

Rengøringen i 5 trin

  • Fjern skidt og snavs fra kæden med kraftig klud.
  • Vask cyklen med vand, sæbe og børste.
  • Vask fælgene med vand, sæbe og kraftig børste.
  • Tør kæde, cykel og fælge af med blød klud.
  • Smøring med Finish Line Kraftig, Let eller 1-Step Olie.

 

Herunder uddyber vi de enkelte trin:

  1. Fjern skidt og snavs fra kæden med kraftig klud, eller Finish Line Grunge Brush
    Tag en kraftig klud som ikke tråder og tør kæden af igen og igen. Er kæden meget tør eller klistret, så brug evt. oliespray fra Finish Line eller Finish Line Degreaser for at bløde skidt og olierester op på kæden.
    Er cyklen med indvendige gear, så brug et produkt som Finish Line Grunge Brush som alternativ til kluden. Grunge Brush er en special udviklet børste til kæde og små og store tandhjul.
    Er cyklen med udvendige gear (som vi ikke bruger så meget tid på i denne artikel), så kan du eksempelvis købe Finish Line Kæderenser produktet, som er en anordning der lader kæden løbe igennem en tunnel med børster. Her får du en bedre rensning i dybden, som er nyttig når der sidder smuds og andet skidt på kæden. Brug den i kombination med ovennævnte Grunge Brush, og rengøringen bliver let og enkel.
  2. Vask cyklen med vand, sæbe og børste
    Så er det tid til den helt almindelige cykelvask. Du kan enten købe en shampoo til bilvask, f.eks. en klassisk blå Alaska bilshampoo, eller også kan du købe et dedikeret produkt til rens og vask af cykler, eksempelvis Finish Line Bike Wash, eller Bike Wash fra Muc-Off. En Bike Wash er lavet til at bekæmpe skidtet, samtidig med at cyklens lak og bevægelige dele skånes.
    Skyl cyklen grundigt med vand. Spray derefter med Bike Wash som du kan købe hos bl.a. Cykelexperten.dk og efterlad i 3-4 minutter. Børst derefter grundigt og lad produktet skumme op. Brug opvaskebørste, tandbørste eller hvad du ellers har i huset, eller køb et rensebørstesæt som er lavet specifikt til cyklen. Til sidst skyller du af og gentager evt. behandlingen.
  3. Vask fælge med vand, sæbe og kraftig børste
    Når du vasker din cykel må du ikke undlade af tage fælgene med. Skidt, snavs og særligt salt kan med tiden ødelægge og tære dine eger og nipler. Gør du ikke noget ved det, risikerer du med tiden at få knækkede eger, skæve, bløde og grimme fælge og en dårligt kørende cykel.
    Brug også gerne en god portion Bike Wash på dine fælge, her sidder der nemlig typisk et ”indgroet” lag af skidt som resultat af nærkontakt med cykelstier, vandpytter og vejsalt. Brug en kraftigere børste, fælgene kan nemlig godt holde til det.
  4. Tør kæde, cykel og fælge af med blød klud før smøring
    Så er det tid til at lægge det sidste finish på rengøringen: Aftørring og pudsning. Du kan godt springe pudsningen over hvis du ikke gider, men cykel og kæde skal være helt tør før du smører. Anskaf dig en god blød sugende klud, gerne af mikrofiber som også kan ”gnubbe” lidt. Brug endnu en vamset men ikke trådende klud til kæden.
  5. Smøring med Kraftig, Let eller 1-Step Olie
    Nu skal kæden smøres, og til dette kan du købe en række forskellige smøremidler. De skal vælges efter temperament og ønsket hyppighed af smøring. Herunder gennemgør vi et par varianter:

    • Finish Line Cross Country Wet Lube (tyk olie)
      Finish Line “Grøn” er en tyk helårsolie, som klæber sig til kæden i vind, slud og regn. Smører du kun sjældent din kæde, så brug blot denne type olie. Den holder længe, men tiltrækker også lidt mere skidt og snavs end tyndere olier.
    • Finish Line Teflon Plus (tynd olie)
      Vil du have en letløbende cykel og en synlig ren kæde, så smør med en tynd olie. Den tørre Teflon olie kører du typisk af hurtigere end en tyk olie, og det er derfor vigtigt at du smører cyklen jævnligt. Glemmer du at smøre kæden, vil den hurtigt kvittere med rust og knirken.
    • Finish Line 1-Step (Renser og Smører)
      Her er der tale om et af de nyere produkter på markedet. Et 1-Step smøremiddel, som både renser og giver kæden en film af lav friktion. Midlet giver op til 100 kilometers beskyttelse mellem hver smøring. Midlet har en evne til at skille olie og skidt ad, ved jævnlig smøring vil du opleve en kæde med synlig friskhed.

Efterspænding - hjemme eller hos cykelsmeden?

En ny cykel skal som udgangspunkt altid efterspændes efter ca. en måned, og hos nogen forhandlere følger der et serviceeftersyn med smøring og efterspænding med i prisen. Typisk kan du se i cyklens medleverede hæfte, hvornår det er tid til service.

Det er en rigtig god idé at efterspænde din cykel løbende. Især de bevægelige dele kan have godt af at blive tjekket og spændt efter, da løse dele kan udmunde i ulykker eller fejl og unødig slitage.

Efterspændingen kan du med det rette værktøj selv klare, eller du kan tage cyklen til nærmeste cykelforretning og få det ordnet.

Efterspænding af cyklen anbefales som minimum ved hver hovedrengøring – en gang hvert halve år.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme