Støvsugere i evolution: Nyeste teknologi forbedrer sugeevnen på trods af mindre motor

Støvsugere i evolution: Nyeste teknologi forbedrer sugeevnen på trods af mindre motor

Da støvsugerne i 2014 blev energimærkede og dermed EU-regulerede, var der stor røre i medierne og hos politikerne. Nu var det slut med ordentlige støvsugere mente man dengang, og folk måtte affinde sig med beskidte og støvede gulve. Men hvad er sket siden?

Sandheden er at støvsugerens motoreffekt kun i ringe omfang har betydning for dens sugeevne. Det handler nemlig mere om hvor godt den udnytter motorkraften, samt hvor tæt konstruktionen er. På den måde kan selv en lille motor være meget effektiv.

I denne artikel får du et bedre indblik i hvorfor det er godt at støvsugerne er energimærkede, og hvilket formål EU-energimærket tjener som helhed.

Larmende støvsugere er fortid - eller er de?

Med de nye EU-regler er der sat en øvre grænse for, hvor stor motoreffekten må være i støvsugerne. Det betyder med andre ord, at motorerne i dag er væsentligt mindre end før. Det skulle jo så betyde enden for gode støvsugere, men er det nu også tilfældet?

Faktisk viser de nyeste testresultater, at støvsugerne er lige så gode som før. Mange vil endda mene at de er bedre, fordi de nu er mindre støjende. Motorerne er jo som bekendt blevet mindre, og dermed også støjsvage. Læg dertil at producenterne har været nødsaget til at optimere luftgennemstrømningen, så de susende lyde er fortid.

Poseløse støvsugere kan stadig larme

Selvom der er indført EU-regler for støvsugere, er det ikke nødvendigvis godt for alle. Poseløse støvsugere har, på grund af den nødvendige og mere åbne konstruktion, en udfordring med at opretholde momentum. De poseløse støvsugere larmer simpelthen mere, og sugestyrken er mindre fordi det ikke er muligt at lave et lige så tæt system som i støvsugere med pose. Der findes dog stadig flere gode poseløse støvsugere på markedet, og de er værd at kigge nærmere på hvis du har kæledyr der fælder meget.

Sådan aflæses den nye energimærkning for støvsugere

Energimærket fastsætter ikke kun støvsugerens energiklasse. Den mærkes nemlig også efter hvor effektiv den er i praksis, hvor meget den støjer og hvor mange støvpartikler den opsamler. Her er en kort forklaring af de forskellige mærkninger:

Energiklasse og rengøringsevne

Energiklassen fortæller i sagens natur noget om støvsugerens energiforbrug. Her bør du altid gå efter energiklasse A. Rengøringsevnen er delt op i hårde gulve og tæpper, og ligeledes bør du som minimum vælge en støvsuger med rengøringsevne A på hårde gulve. Har du tæpper bør du investere lidt ekstra i at få en støvsuger der også har rengøringsevne A på tæpper.

Støvemission

Støvemission fortæller noget om, hvor mange støvpartikler støvsugeren udleder fra beholderen. Er støvsugeren således i støvemissionsklasse A, er det en allergivenlig støvsuger, da den kun udleder et minimalt antal støvpartikler og er derfor god for allergikere.

Støjniveau

Det står angivet på energimærket, hvor meget støvsugeren larmer. En god støvsuger kommer sjældent over 70 dB, og hvis du eller dine familiemedlemmer føler at støjen er meget generende, bør du gå efter en støvsuger med et støjniveau på cirka 60 dB.

Læs mere og se energimærket: SparEnergi.dk

Derfor er det godt at støvsugere energimærkes

Et af de bedste marketing-kneb var før i tiden at fremhæve motoreffekten som en tungtvejende faktor for at vælge en bestemt støvsuger. Forbrugerne har med andre ord været vildledt til at tro at antallet af Watt er afgørende for støvsugerens effektivitet. Dette er dog slet ikke tilfældet, og det har energimærkningen sat en stopper for. For det første er der nu sat en øvre grænse for hvor stor motoreffekten må være i støvsugerne, og for det andet er den tilladte motoreffekt væsentligt lavere end før.

Det har så tvunget producenterne til at investere i en ordentlig konstruktion af deres støvsugere, for nu må de ikke længere benytte strømslugende motorer der kører ved højere hastigheder. Luftgennemstrømningen er derfor blevet optimeret, så suget opleves lige så effektivt som før.

Det handler ikke kun om støvsugere

Energimærkningen er med til at vi som forbrugere skal rette fokus mod energiforbruget. Ikke mindst fordi strøm er dyrt, men også fordi det slider på Jordens ressourcer. Det er også et pejlemærke mod de bedste støvsugere, da der i energimærkningen også er oplysninger om støvsugerens effektivitet i praksis.

Forbrugerne vinder således på energimærkningerne, da producenterne er nødsagede til at udvikle nyere og grønnere produkter uden at gå på kompromis med effektiviteten. Samlet set har vi så fået bedre støvsugere og en lavere elregning, hvilket i sig selv er en god ting.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme