Hvordan fjerner man tapet? Effektiv guide og gode råd til tapetatagere

Hvordan fjerner man tapet? Effektiv guide og gode råd til tapetatagere

Du har helt sikkert allerede hørt om, hvordan man kan dampe tapet af med en tapetdamper. Og du har sikkert også allerede hørt, at denne metode tager utroligt lang tid. Men der findes faktisk også andre, langt mere effektive og hurtige metoder til at få bugt med det gamle tapet, så du kan komme i gang med den nye væg. Så hvordan fjerner man tapet?

Det har vi undersøgt – så læs med herunder og bliv klogere på hele processen:

Hvordan fjerner man tapet effektivt og hurtigt?

Først og fremmest skal du ud og have fat i tapetridser, tapetstripper og tapetopløser. Du kan købe det hele i langt de fleste byggemarkeder. Herefter begynder du at ridse i den gamle tapet med tapetridseren.

Når du har lavet ridser, skal du påføre tapetopløser på væggen. Det gør du ved at bruge en malerrulle til at rulle tapetopløser på væggen. Vi anbefaler altid, at du bruger sikkerhedsbriller til denne del af processen, så du ikke får set uvildigt testpanelaf tapetopløser fra malerrullen i øjnene. Lad tapetopløseren sidde, så længe som produktbeskrivelsen angiver.

Når tapetopløseren har siddet tilstrækkeligt længe, skal du dække væggen til med afdækningsplastik. Den klæber sig selv fast til væggen, idet tapetopløseren holder den fast, og samtidig forhindrer den, at opløseren fordamper i processen.

Herefter kan du rykke tapetet ned. Der vil altid være nogle steder, hvor tapetet ikke slipper helt, og her kan du løsne det med tapetstripperen. De sidste rester af tapet kan du med fordel fjerne med en bred spartel.

Afslut opgaven med at støvsuge væggen, så der ikke sidder løst støv.

Hvordan fjerner man tapet på en væg af gipsplader?

Ovenstående metode virker desværre ikke, hvis du har en gipsvæg. Det er i det hele taget ganske vanskeligt at fjerne tapet på en væg af gipsplader, idet det er umuligt uden at beskadige det lag, der ligger under tapetet.

Det betyder dog ikke, at du er nødt til at stirre på det samme tapet resten af dit liv. Hvis du gerne vil have nyt tapet på, kan du i stedet blot lægge et nyt lag af tapet ovenpå det gamle.

Alternativt kan du sætte en ny gipsplade på væggen og så tapetsere.

Hvordan fjerner man tapet på en mere skånsom måde?

Skal dit tapet fjernes skånsomt, er det bedst at gå med den noget langsommere metode med tapetdamperen. Det er tidskrævende og besværligt, men det er til gengæld en meget mere skånsom måde at få det gjort på.

Ellers kan du også gøre det ved at bruge vand – undlad dog at gøre det på gipsvægge. Her skal du simpelthen blot påføre så meget vand som muligt på tapetet med en børste eller en svamp. Vandet skal sidde i nogle timer. Herefter kan du begynde at skrabe tapetet af med en spartel. Du kan også bruge et bræt med søm i til at rive tapetet af.

Se også denne artikel på photowall.dk: Sådan fjerner du let ​tapet​

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme