Brolægning priser - Guide og tips til pris pr. m2 og bedste valgmuligheder

Brolægning priser - Guide og tips til pris pr. m2 og bedste valgmuligheder

Brolægning af en indkørsel eller terrasse kan være en lidt intimiderende opgave, men det behøver det faktisk ikke at være.

Der findes mange løsninger, når det kommer til brolægning, og det er svært at vide, hvilken løsning der er den optimale i en given situation. Skal man vælge asfalt? Beton? Fliser?

Der er ingen grund til at bekymre dig. I denne artikel viser vi dig alt, hvad du skal vide om brolægning, det nødvendige værktøj, hvordan man gør det og priser.

Hvor meget koster brolægning?

Priser på brolægning afhænger af mange forskellige faktorer såsom:

  • arealet i kvadratmeter
  • den anvendte type belægningssten
  • det ønskede mønster
  • hvor meget forberedelse jorden kræver
  • om du gør det selv eller hyrer en professionel

 

Her er et eksempel: Hvis du ønsker at lave en terrasse i din have med almindelige betonfliser, kan du forvente en pris på 800 kr. pr. kvadratmeter. Så 15 kvadratmeter ville altså koste dig omkring 12.000 kr. Prisen på en professionel brolægger afhænger blandt andet af hans erfaring og hvor i landet arbejdet skal udføres. Professionelle brolæggere tager en timeløn, som ligger et sted mellem 200 og 500 kr. Du kan benytte dig af 3byggetilbud.dk, hvor du får tre gratis tilbud, som du kan vælge imellem.

Hvis du ikke har lyst til at få et samlet tilbud, som både indkludere en professionel brolægger og materialer, men derimod har lyst til at gøre det selv, så kan du købe alt det nødvendige værktøj og materialer til brolægning online, hvor det ovenikøbet fås til rimelige priser. Nedenfor finder du vores gør-det-selv-guide, hvor vi hjælper dig igennem hele processen.

Hvor meget koster brolægning?

Brolægningsmønster

De 10 mest populære brolægningsmønstre er:

  • Sildeben
  • Kurveflet
  • Løbende bånd
  • Stabelbinding
  • Cirkulær
  • Europæisk vifte
  • Flagstone
  • Brosten
  • Sammentømret
  • Crazy
Brolægningsmønster

Hvilket værktøj har du brug for?

Det værktøj, der er nødvendigt for at lave gør-det-selv-brolægning, er faktisk ikke særligt dyrt. Det meste af det værktøj, du skal bruge til brolægning, kan du finde til en relativt lav pris. Her er en liste over det værktøj, som du skal bruge:

  • Gummihammer
  • Rive
  • Fejekost
  • Mejsel
  • Trillebør
  • Målebånd
  • Vaterpas
  • Snor – evt. kridtsnor
  • Pladevibrator
  • Lille mureske
  • Fugeværktøj (til brolægning)
  • Vinkelsliber med diamantskive til skæring af belægningssten
  • Sikkerhedsbriller, støvmaske og ørepropper

Hvilke materialer har du brug for?

De vigtigste materialer er den type sten, du vil bruge, sand, pudssand og cement. Belægningssten kan fås i dit lokale byggemarked eller direkte hos producenten. I de fleste tilfælde vil producenten give dig den bedste pris på de sten, du vælger at bruge.
Sandet skal bruges som underlag for stenene, og en blanding af flodsand og cement pensles ind i åbningerne mellem stenene for at fastgøre dem.

Sådan gør du

Forberedelse af jorden

Du skal starte med at udjævne og forberede jorden, der hvor du vil ligge stenene. Det er vigtigt, at man er omhyggelig med forberedelsen af jorden, da det vil mindske chancen for, at der kommer ujævnheder, der kan foresage vandsamlinger, ujævnheder eller sten som løsner sig fra brolægningen. Start med at fjerne græs, ukrudt, rødder og store sten ved at grave det øverste lag væk. Husk at jorden helst skal hælde lidt væk fra fundament og bygning, så vandet kan løbe ordentligt væk i tilfælde af kraftig regn. Når jorden er i niveau, så skal det stampes. En håndholdt jordstamper kan bruges til små områder, mens en pladevibrator er bedre til at få et glat, stabilt og jævnt område på større arealer.

Den anbefalede hældning for dræning er mellem 1-2 %!

Anlæggelse af belægningssten

Først skal du vælge det mønster, du ønsker, stenene skal lægges i. Når jorden er forberedt, kan du begynde at sprede det materiale, som skal ligge under stenene. Brug derefter en stamper eller pladevibrator til komprimere jorden. Inden du går videre, så skal arealet være jævnt og komprimeret.

Når du har besluttet dig for, hvilket mønster stenene skal lægge i, så er det på tide at komme ned på alle fire. Find den linje, du ønsker at starte fra. Dine linjer kan falde sammen med anden brolægning eller fliser, kanten på en mur eller begge dele. Start i et hjørne, og arbejd dig så henad. Placer nogle vandrette snorer, så du holder den brolægning lige.

Placer stenene så tæt som muligt. For at sikre dig, at hver sten er vandret, tæt og solidt plantet ved siden af den forrige, så kan du give den et slag med en gummihammer.

Fortsæt med at lægge stenene på samme måde, indtil hele området er dækket. Hvis der opstår ukurante huller i løbet af brolægningen, så vent med at fyld dem ud, før helt til sidst. Her kan du bruge en vinkelsliber til at skære de sidste sten til, så hullerne bliver fyldt ud. Du kan også lave en kant rundt om dit brostensareal, hvis du ikke ønsker at udfylde hullerne. Når du arbejder med en vinkelsliber, er det vigtigt at bære sikkerhedsbriller, støvmaske og ørepropper.

For at belægningen ikke skal flytte sig, så er det afgørende at kanten hviler på et fundament af cement. Når alt er færdigt, er det tid til at fuge.

Fugning

For at udfylde mellemrummene mellem stenene skal du bruge meget fint sand. Pudssand og cement kombineres for at sikre, at belægningsstenene sidder sikkert fast. Når du har påfært blandingen, så skal du feje det ned i mellemrummene ved stenene. Herefter kan overfladen gøres fugtig, og eventuelle huller kan fyldes op med overskydende fugemasse.

Nu kan du undersøge den brolagte overflade, og se efter eventuelle ujævnheder. Hvis nødvendigt, så brug en pladevibrator til at gøre fladen helt jævn og solid. Undgå at stampe belægningskanter, hvor der er brugt våd cement. Når alt er jævnt, skal du fjerne eventuelle rester af fugemassen og give belægningen en hurtig rengøring. Når du fuger, må du aldrig glemme at bære støvmaske!

Her er to korte videoer, der giver et godt indblik i processen med brolægning:

Hvor lang tid går der, før jeg kan gå på den nye belægning?

Hvis ellers brolægningen er udført odentligt, så burde du kunne gå på det efter et par timer. Men inden du bruger din nye belægning til aktiviteter, så anbefaler vi, at du giver cement- og fugemassen 24 timer til at hærde i.

Fordele ved brolægning

Selvom det ofte er af æstetiske grunde, at man bruger betonfliser til brolægning, så har det også andre fordele.

Beskyttelse af det underliggende overfladeareal

Hvis ikke du har sørget for, at underlaget er ordentlig lavet, inden du brolægger, så kan det med tiden blive ujævnt på grund af vind og vejr samt både let og tung trafik. Der kan f.eks. hurtigt komme fordybninger, hvis brolægningen bliver brugt til parkering eller indkørsel. Det sker ofte, hvis der er meget sand i jorden under stenene. Men selvom du forbereder dig godt, og underlaget er hårdt og solidt, så er det uundgåeligt, at vind og vejr og trafik vil sætte sit præg på brolægningen.

Der kan opstå erosion, når jordoverfladen skylles væk. De nærliggende bygninger som f.eks. damme, afgrænsningsmure, swimmingpools og landskabselementer kan også være udsat for erosion. Brolagte veje og stier kan altså beskytte underlaget for den belastning, der vil komme fra trafik og vejret.

Sikrer køre- og parkeringsareal

Hvis du har en ujævn indkørsel eller parkeringsareal, så kan de udgøre en risiko for skader. Hvis man træder ned i et hul eller fordybning i jorden, kan man komme til skade. Kørsel på sådanne ujævne overflader udsætter også køretøjerne for unødig slitage, da det både kan skade køretøjets støddæmpere, dæk og fælge, mens at sandede veje kan forusage at tunge køretøjer kører fast. Det er derfor vigtigt, at have stabile, jævne overflader, der kan klare belastingen fra trafik. Det kan sikres ved at brolægge arealet med passende betonfliser. Derudover kan du sikkert sætte din parasolfod på fliserne og havemøbler.

Reducer støv og mudder i området

Brostensbelagte områder hjælper med at forhindre ophobning af mudder og sand. Hvis det f.eks. blæser meget, så kan sand og støv let blæse rundt, og veje og stier, som ikke er brolagte, bliver hurtigt mudret i vådt vejr Mudret vand, der sprøjter på køretøjerne, skaber en overdreven ophobning af snavs. Brolægning, f.eks. med betonfliser, kan altså hjælpe med at skabe et renere udendørs miljø.

Indkørsel og parkeringsområde med lav vedligeholdelse

Arealer kan være krævende at holde rene, og reparationer kan være dyre. Betonfliser kan bruges til et parkeringsområde, i stedet for at grus eller græs. Denne type brolægning er nem at vedligeholde, for den behøver ikke et nyt beskyttelseslag med få måneders mellemrum. Når du synes at det er på tide at gøre betonfliserne rene, kan du hurtigt gøre dem rene med en højtryksrenser.

FAQ

Hvad er brolægning?
Brolægning er en process, hvor man ligger sten, for at skabe en hård og jævn overflade udendørs. Der er mange forskellige brolægningsmaterialer at vælge imellem, herunder asfalt, beton og muresten. En belægningssten er en brolægningssten, flise, mursten eller et murstenslignende stykke beton, der almindeligvis anvendes som udendørs gulvbelægning. Brolægning er en fantastisk måde at forbedre dit hjem på, og det kan også øge værdien af din ejendom.
Skal jeg hyre en brolægger?
Hvis du hyrer en professionel brolægger, kan du spare en masse tid og kræfter. Det slutresultat, du får, hvis du hyrer en professionel er næsten altid bedre, end det man selv kan lave, medmindre man har meget erfaring. Med det sagt, så er det slet ikke umuligt, selv at lave pæne resultater. Med den rette vejledning, tid og vilje kan du selv opnå et fint resultat, også kan du tilmed spare lidt penge.
Betonfliser fremstilles på en fabrik ved at hælde en blanding af beton og et farvestof i en form, hvorefter det hærder. De placeres ofte oven på et fundament, der er opbygget af sand- og stenlag, der er blevet knust. Når fliserne er arrangeret i det rette design, bruges sand til at fylde mellemrummene ud. Bortset fra kantning anvendes der ingen egentlig lim eller fastholdelsesteknik ud over vægten af belægningsstenene. Veje, indkørsler, terrasser, stier og andre udendørs arealer kan alle laves med belægningssten.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme