Du kan få dit helt eget figentræ – også her i kolde Danmark.

Et figentræ er en flot plante, du kan have stående i stuen, i drivhuset, eller endda i haven, hvis du bor det rigtige sted. Med masser af direkte sol og den rigtige placering i læ, vil du kunne prøve kræfter med en plante, der giver dig mulighed for at høste lækre frugter – lige til at putte på grillen om sommeren.

Der er mange forskellige sorter af figentræer, og i vores oversigt kan du læse om de nogle af de mest velegnede til Danmark. Du kan også finde træer på listen egner sig bedst som figentræ i krukke, men det kan også være en superflot, og meget praktisk, plante til stuen.

Ficus Caria ‘Precose De Dalmatie’ – det perfekte figentræ til den danske have

Ficus Caria 'Precose De Dalmatie' det perfekte figentræ til den danske haveDet første figentræ på listen er et vaske ægte dansk figentræ, produkt af vores eget lille kongerige. Træet klarer sig nemt i danske haver og kan blive op til 5-7 meter høje, og pasningen er overraskende let. Figentræer er en indført art i Danmark, og derfor er der ikke meget i naturen, ud over klimaet, der kan være fjendtligt. Især ’Precose De Dalmatie’ bliver af den grund sjældent angrebet af sygdomme.

Figentræet skal helst stå i læ, eventuelt op ad en sydvendt mur. Det kan også være en fordel at stille det ind i et drivhus eller orangeri, hvor det får de mest ideelle vilkår. Træet er desuden stærkt og holder sig ganske udmærket i en krukke, men den får de bedste forhold i gødet jord. Det behøver dog ikke være middelhavsjord, for træet er meget hårdført. Alligevel anbefales det at putte planten i næringsfattig og kalkrig muld.

Figner er superlækre til dessert og som frugt til dagligdagen, og for at få de bedste produkter, skal træet stilles i sollys. Med varme og lys bliver saften sødere, og du kan få lækkert tilbehør til grillen på en lun sommeraften. Hvis du søger et nemt figentræ, der kan klare sig udenfor i Danmark, så er det ’Precose De Dalmatie’.

Se pris på Ficus Caria ‘Precose De Dalmatie’ set hos Plantetorvet

Ficus Carica ‘Bornholm’ – en af de bedste til det danske klima

Ficus Carica 'Bornholm' en af de bedste til det danske klimaFigentræet her stammer fra Bornholm og har frugter med en krydret og sød smag, når de er rigtigt modne. De er lækre helt friske fra planten eller som marmelade, og figentræet er helt perfekt til det danske klima.

Træet skal plantes ved en sydvendt mur eller i et drivhus, så det kan få så meget lys og varme som muligt. Jo mere, den får, desto bedre smager frugterne. Træet kan klare sig i de fleste jordtyper og er, ligesom det foregående figentræ, hårdfør. Stadig er det dog bedst at plante det i kalkrig, næringsfattig jord.

Figentræet blomstrer i mart og april, og ligesom mange andre sorter af figentræer, er det selvbestøvende. Du kan spise frugterne direkte fra træet, tørre dem eller bruge dem i madlavning, og de kan gemmes i kølige omgivelser i omtrent en uge.

Det er ikke strengt nødvendigt at beskære figentræet, men eftersom det vokser hurtigt, er det en god idé stadig at tilse det. Du får de bedste frugter, hvis planten ikke skal bruge energi på nye grene og blade, men i stedet kan fokusere på produktion af gode, saftige figner. Træet bliver op til 2 meter højt, og frugterne er modne i september.

Se pris på Ficus Carica ‘Bornholm’ set hos Plantetorvet

Ficus Carica ‘Brown Turkey’ – et hårdført træ

Ficus Carica 'Brown Turkey' et hårdført træ‘Brown Turkey’ er ikke en dansk sort, men den er hårdfør og kan sagtens klare sig her i Danmark. Ligesom alle andre figentræer skal det helst stå i så meget direkte sol som muligt, men også i tilpas læ. En sydvendt mur eller et drivhus er derfor gode vilkår, for at få den bedste plante, men figentræet kan også plantes i en krukke og have stående indendøre.

Det er ikke nødvendigt at beskære figentræet, for at holde det sundt, men hvis du vil have gode, lækre frugter, så skal du klippe de unødvendige grene af. Der er ingen grund til, at træet skal bruge energi på dem, og i stedet kan du lede fokus mod produktion af lækre, saftige figner.

For fignerne er lækre, i hvert fald hvis de får rigeligt med sol. Det let lyserøde frugtkød har en sød og krydret smag, der kan nydes frem fra september. Det er værd at huske på, at ’Brown Turkey’ har en kraftig vækst. Den bliver altså både høj og bred, ca. 2-3 meter på hver led. Så selvom det ikke er strengt nødvendigt, er det stadig godt at beskære træet.

Hvis du køber et opstammet figentræ, burde det ikke blive et problem i stuen.

Se pris på Ficus Carica ‘Brown Turkey’ set hos Plantetorvet

Ficus Carica ‘Brunswick’ – til dig, der vil have fine, hjemmeproducerede figner

Ficus Carica 'Brunswick' til dig, der vil have fine, hjemmeproducerede fignerFigensorten ‘Brunswick’ er et figentræ, der sagtens kan klare sig udenfor i det danske klima. Men lige så godt gør det sig indenfor i et drivhus eller en stue, hvor det kan stå varmt og lunt. Hvis du vil plante træet udenfor, så sæt det ved en sydside, hvor det kan få både rigeligt med sol og læ, og sæt det i næringsfattig og kalkholdig jord.

‘Brunswick’ kan producere lækre figner med den karakteristiske krydresøde smag, men træet skal beskæres for at få sådan et udbytte. Det skal ikke bruge tid på sin egen vækst, så omdiriger energien med jævnlig trimning og beskæring. Træet har desuden en kraftig vækst.

Træet bliver mellem 2 og 3 meter højt og klarer sig bedst i fuld sol, så hvis du har en have, der altid står i læ på grund af hus og omgivende beplantning, kan det med fordel stå frit. Sættes træet op ad en sydvendt væg, vil det give et godt udbytte i forhold til frugterne, men hvis du ikke passer på, kan træet hurtigt blive meget bredt.

Blomsterne springer ud i mart og april, og hen mod sensommeren og starten af efteråret vil du kunne nyde frugterne.

Se pris på Ficus Carica ‘Brunswick’ set hos Plantetorvet

Ficus Carica ‘Desert King’ – ideelt til begrænset plads

Ficus Carica 'Desert King' ideelt til begrænset pladsMed en maksimal højde på kun 1,5 meter er ‘Desert King’ det perfekte frugttræ til dig, der har begrænset plads eller vil have et figentræ i stuen. På trods af sin lille størrelse, producerer træet stadig frugter hen mod sensommeren og efteråret. Væksten er normal, og altså ikke så kraftig som andre figentræers, men planten er stadig bedst i fuld sol.

Den lille ‘Desert King’ er perfekt til en stor krukke. Hvis de overflødige grene bliver klippet af, og træet placeret foran for eksempel et gulv-til-loft vindue, så det får rigeligt med sol, vil du i løbet af september kunne plukke nogle lækre, modne frugter derfra. Det er også et fremragende figentræ køb til et teenageværelse, der skal bruge lidt grønt og liv.

Overskuelig vækst og produktion af velsmagende frugter gør også, at ‘Desert King’ er helt perfekt til lejligheder. På en sydvendt altan med en smule læ kan den virkelig være i sit es, og også indendøre skal den nok brilliere.

Det er også et fint figentræ i haven, især hvis du har begrænset plads i forbindelse med et rækkehus eller en kolonihave. Du skal ikke bekymre dig om eksplosiv vækst, og pasningen er også nem. Ligesom andre figentræer foretrækker ‘Desert King’ kalkholdig jord uden meget næring.

Se pris på Ficus Carica ‘Desert King’ set hos Plantetorvet

Ficus Carica ‘White Marseille’ (hvid/gul) – stort og tidligt udbytte

Ficus Carica 'White Marseille' (hvid/gul) stort og tidligt udbytte‘White Marseille’ er et flot figentræ, der kan give et stort udbytte. Hvis træet placeres korrekt, altså i næringsfattig, kalkholdig jord ved en sydside i læ, kan du snart høste et stort udbytte af lækre, saftige frugter. Sædvanligvis er en figens frugtkød rødligt, men ‘White Marseille’ viser sig ofte som lys og gullig. Dét påvirker dog ikke smagen, der stadig er lækker og krydret.

Ligesom mange andre figensorter blomstrer ‘White Marseille’ i mart og april, men allerede i august viser de første modne frugter sig, og de kan typisk høstes indtil slutningen af september.

Træet har en kraftig vækst og bliver ofte ret bred, så for at få det bedste udbytte, skal du have havesaksen frem med jævne mellemrum. Plantens energi skal omdirigeres fra nye grene og skud til frugterne.

I modsætningen til de andre træer på listen er ‘White Marseille’ en smule sartere. Træet kan stadig sagtens stå udenfor, men det skal placeres mere beskyttet, og det er en god idét at kunne rykke det ind i et drivhus om vinteren, hvis muligt. Træet bliver op til 2 meter højst, så det kan være godt at holde det lidt nede.

Se pris på Ficus Carica ‘White Marseille’ set hos Plantetorvet

Pasning og pleje af figentræer

Siden oldtiden har figner været et symbol på frugtbarhed, liv og velstand. Træet stammer fra Vestasien og omfatter i dag mere end 750 arter, hvoraf nogle er velegnede til Danmark. Det vil altså sige, at du kan dyrke dine egne lækre planter, uden at investere i et drivhus eller særlig muldjord.

Selvom figentræer er hårdføre planter (i hvert fald dem, der er egnet til Norden), så skal de stadig passes og plejes. Her kan du læse mere om, hvordan du bedst muligt passer på dit figentræ, så du får de bedste frugter og den flotteste plante.

Pasning af figentræer

Det er ikke nødvendigt at skaffe fin middelhavsjord, for at dyrke figner. Du kan helt fint placere dit træ i den samme jord, du dyrker blomsterløg i, og det er endda muligt at starte din figenplante i plantekasser.

Selvom mange forbinder figentræer med en sydlig varme og citrusdufte i luften, så kan visse sorter, blandt andet dem på listen her, sagtens klare sig i Danmark. Figentræ vanding er slet ikke noget problem, og det er ret nemt at beskære et figentræ (se næste afsnit).

Figentræer klarer sig udelukkende med kraftigt lys og læ, og så skal de gerne placeres i næringsfattig, kalkholdig jord, der ikke er for våd.

I Danmark er det kun i mildere kystegne, at figner kan udvikle sig ordentligt, men på øer som Bornholm og Lolland har de kronede dage. Du kan naturligvis stadig dyrke figentræer indenfor og i drivhus i resten af landet, og hvis muligt kan du trække det udenfor om sommeren, så det kan få direkte varme.

Figner, der er dyrket i Danmark, er, modsat deres udenlandske fætre, veganske. I middelhavsområdet absorberer figner særlige hvepse, hvilket teknisk set udelukker dem fra vegansk diæt.

Sådan skal du beskære dit figentræ

Det er nødvendigt at beskære dit figentræ, hvis du vil have lækre frugter. Træet har kun en vis mængde energi, den kan producere, og hvis det bruger den på at lave nye grene, går det ud over fignerne.

Sædvanligvis skal beskæringen ske i maj. Her kan du oftest se, hvilke grene er blevet frostskadede. Fjern alt det, der ser usundt ud. Selvom planten er sej, skal det væk. Det er ligesom med spaltede spidser: De skal klippes af, før håret kan blive sundt.

Det er også en god idé at skære de længste grene lidt ned. Det ”opmuntrer” træet til at producere flere skud, og du får en mere fyldig plante frem for en lang én. Lad være med at vinterbeskære dit figentræ – det kan forårsage skader, hvis der kommer frost, og produktion af nye skud kan mislykkes.

Du kan selv bestemme, hvor meget du vil beskære dit træ: Det afhænger helt af den størrelse, du gerne vil have. Vær dog opmærksom på, at hvis dit træ vokser i haven, hvor rødderne kan sprede sig, vil det automatisk blive større end i en krukke med begrænset plads.

Udplantning af figentræer

Hvis du vil udplante et figentræ, så skal du have fat i nogle stiklinger. For at tage en stikling skal du klippe en gren af træet, helst tidligt på vinteren, før der kommer frost. Opbevar stiklingerne et køligt sted, hvor de hverken får fugt eller frost i løbet af vinteren. Når foråret lige akkurat er begyndt, skal du sætte stiklingerne i potter. Du kan så plante dem udenfor, når vejret er helt frostfrit.

Det er ikke sikkert, det altid vil lykkes at plante figentræer ud, men sådan kan det gå med alle planter.

Hvis du har købt et figentræ, som du vil plante ud, så sørg først for, at sorten faktisk kan klare sig i dansk natur. Når du er sikker på dét, så få nænsomt planten ud af sin beholder. Det er ikke alle planteforhandlere, der er lige gode ved naturen, og nogle gange kan rødderne være filtrede ind i hinanden. Nuller dem løs, så de ikke sidder i én stor klump, og placer træet i hullet, du på forhånd har gravet. Vær forsigtig og fyld jord i, så træt kan stå fast og slå rødder.

Snart vil et fint figentræ stå sammen med din sommerfuglebusk, og inden længe kan du nyde frugten af dit hårde arbejde.

 

FAQ 

Her kan du læse de oftest stillede spørgsmål om figentræers pasning og pleje

Er det nødvendigt med beskæring af figentræ?

For at få de bedste og lækreste figner, skal du beskære figentræet, så det ikke skal bruge for meget energi. Kvalitet frem for kvantitet.

Hvordan fungerer figentræ pasning i Danmark?

Figentræer beregnet til dansk jord er nemme at passe. Du skal bare beskære og vande træet og sørge for, at det får masser af sollys.

Producerer et opstammet figentræ frugt?

Ja, hvis det er passet ordentligt og får masser af sol og lys, så burde et opstammet figentræ producere frugt.

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar