Damask duge er både klassiske og smukke, og i mange danske hjem finder man en damask dug frem, når livets festlige dage og arrangementer melder sig. En damask dug er en ensfarvet dug af høj kvalitet med et enten blankt eller mat overflademønster i samme farve som dugen. Ofte er en damask dug fremstillet i bomuld, silke, hør eller uld, og overfladens flotte mønster sætter prikken over i’et på dugens udtryk. 

Hvis du er på udkig efter en ny damask dug, har vi her på siden samlet vores bedste bud på markedets bedste og flotteste damask duge. Med en damask dug er du altid klædt på, når fødselsdage, kaffegæster, højtider, jubilæer og andre festlige begivenheder kræver et veldækket bord. 

Navnet damask dug stammer fra betegnelsen på pragtstof i Damaskus, og det er ofte et prægtigt stykke stof med et flot udtryk, der er kendetegnende for en damask dug. Derfor er navnet meget passende. En klassisk damask dug går aldrig af mode, og derfor kan du også roligt kaste lidt flere penge efter din dug. Du vil uden tvivl få glæde af den i mange år, hvis du sørger for at passe godt på den.

Læs mere om vores udvalgte damask duge her i artiklen og bliv inspireret til, hvilken dug der passer bedst til dig, din smag og dine behov. Du kan også læse meget mere om, hvordan du bedst plejer og vedligeholder din damask dug, så den holder i mange år fremover.

 

STILL LIFE-dug Grey Blue – Klassisk Georg Jensen-damaskdug

STILL LIFE-dug Grey Blue Klassisk Georg Jensen-damaskdug

 

STILL LIFE dug Grey Blue fra det danske brand Georg Jensen har en flot gråblå farve, og den klassiske dug er kundernes favorit. Dugen fungerer i de fleste hjem, og den kan bruges, når du dækker et flot bord til alle anledninger. STILL LIFE-dug Grey Blue er vævet i 100 % dobbelttvundet, kæmmet bomuld, og dugens overflade har et flot mønster med rektangulære former og streger. 

Georg Jensen er kendt for sit stilsikre og klassiske, danske design, og derfor er Georg Jensens produkter at finde i mange danske hjem. Med denne damaskdug har Georg Jensen lavet endnu et stilsikkert og tidløst produkt.

Du kan få dugen i en række forskellige størrelser, hvor den mindste model måler 140 x 200 cm, og den største model måler 140 x 310 cm. Dugen krymper en smule i vask, men de opgivne mål er dugens mål efter vask. Du skal altså regne med, at dugen har de mål, du ønsker, efter den er krympet. Du vasker bedst dugen ved 60 grader.

Södahl Organic Breeze Damask Dug – Et stilsikkert valg med botanisk mønster 

Södahl Organic Breeze Damask Dug Et stilsikkert valg med botanisk mønster 

 

Den grå Södahl Organic Breeze Damask Dug er et stilsikkert valg. Dugen har et flot botanisk mønster, og den giver derfor et twist til borddækningen. Dugens mønster er inspireret af svajende grene med smukke blade, og Södahl har dermed skabt et mønster, der ikke henleder tankerne på en bestemt årstid, men i stedet anvendeligt på hele året rundt. Du kan derfor bruge dugen, når du dækker et smukt bord til alle anledninger.

Det botaniske og frodige mønster giver et moderne twist til damaskdugen, der ellers traditionelt set er kendt for at være meget klassisk og simpel. Den grå damaskdug fra Södahl er fremstillet i 100 % økologisk bomuld og har en vandafvisende effekt. Dugen måler 140 x 220 cm, og den vaskes bedst på 40 grader. 

Den dybe grå farve gør dugen mindre modtagelig over for pletter og spild, og med den vandafvisende effekt kan dugen holde til lidt af hvert. Den flotte damaskdug er derfor oplagt i hjem med børn. 

 

Södahl Organic Refined Damask Dug – Moderne damaskdug i hvid

Södahl Organic Refined Damask Dug Moderne damaskdug i hvid

 

Den hvide Södahl Organic Refined Damask Dug har med sit stramme, geometriske mønster et moderne look med de kvadratiske og trekantede former. Dugen er fremstillet i 100 % økologisk bomuld, og den flotte damaskvævning med det grafiske mønster har en vandafvisende effekt. 

Damaskdugens stringente firkanter og trekanter danner et mønster med diagonale linjer og tern, og med sit look egner dugen sig til alle typer bordopdækninger, uanset om du skal dække et mere uformelt bord til kaffegæster, eller om du skal dække et smukt bord til det mere formelle middagsselskab. 

Dugen måler 140 x 220 cm, og den vaskes bedst ved 40 grader. Den vandafvisende overflade gør dugen modstandsdygtig overfor de værste pletter og uheld, og derfor er den hvide damaskdug heller ikke nær så sart som andre lignende duge. Med den vandafvisende effekt kan du sagtens bruge dugen i et hjem med børn.

 

Södahl Squares Damask Dug Leaf Green – Smuk damaskdug på tilbud 

Södahl Squares Damask Dug Leaf Green Smuk damaskdug på tilbud 

 

Den flotte, grønne Södahl Squares Damask Dug Leaf Green er den perfekte damaskdug til familien. Dugen er fremstillet i 100 % bomuld i damaskvævning, og den er dertil udstyret med en staincoat, der gør den resistent over for pletter og snavs. Den praktiske staincoat gør damaskdugen oplagt hjemme hos børnefamilierne, da dugen kan klare alle de pletter, der uundgåeligt kommer, når man inviterer de kære små med til bords. 

Dugen er designet i en flot, bladgrøn farve, og dens prikkede mønster giver dugen et enkelt og samtidig let og legende udtryk. Dugen måler 140 x 220 cm, og den passer godt til borddækninger til mange forskellige anledninger. 

Södahl har designet mange flotte damaskduge, og du finder dem ofte på tilbud til en god pris. Södahls damaskduge er derfor et oplagt valg til dig, der gerne vil have en flot damaskdug, men ikke er villig til at kaste de helt store pengesummer efter en dug.

 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvordan plejer jeg bedst min damaskdug? 

Sørg for at vaske din damaskdug efter anvisningerne. Mange forfalder til at tro, at man skåner dugen bedst ved at vaske den ved lave temperaturer, men faktisk er det bedst for dugen at vaske den ved 60 grader, hvis det er det, anvisningen siger. Bomuld trives godt ved at blive vasket ved højere temperaturer, og de fleste damaskduge er netop fremstillet i bomuld.

Det er en god idé at tørre din damaskdug på en tørresnor fremfor at tørre den i tørretumbleren. Tørretumbleren vil slide på dugens materiale, og så vil du også opnå et mere krøllet udtryk, hvis du tørretumbler din dug. Når du hænger din dug ud på en tørresnor, vil dugen rette sig ud, og så vil den også få en skøn duft af udenfor. 

Hvorfor er det værd at investere i en damaskdug? 

For nogle kan det virke underligt at bruge mange penge på en dug. En damaskdug af god kvalitet vil dog holde år efter år, hvis du passer godt på den. En dug på bordet sætter en helt særlig stemning, og derfor er der for mange en stor værdi i at have en smuk dug på lager, når de festlige arrangementer og begivenheder banker på døren.

Hvad kendetegner en damaskdug? 

En damaskdug er typisk en vævet dug i en god kvalitet med et mat eller blankt mønster i dugens overflade. En damaskdug er ofte ensfarvet, og dugens mønster vil oftest have samme farve som dugen, og derfor er mønsteret mere diskret og nedtonet. Damaskdugen er ofte fremstillet i silke, uld, bomuld eller hør. Navnet stammer oprindeligt fra betegnelsen på såkaldt pragtstof i Damaskus.

 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 

ARNE JACOBSEN-damaskdug Deep Ocean – Damaskdug fra Arne Jacobsen med et klassisk look

ARNE JACOBSEN-damaskdug Deep Ocean Damaskdug fra Arne Jacobsen med et klassisk look

Den mørkeblå damaskdug ARNE JACOBSEN damaskdug Deep Ocean har et klassisk look, som vil gøre sig godt i de fleste indretninger. Med den dybe, mørke blågrønne farve og det geometriske mønster er dugen tidløs og anvendelig i alle situationer. Dugens smukke mønster er designet med afsæt i Arne Jacobsens efterladte skitser, og det giver dugen et flot designudtryk.

Dugens mønster findes på flere Arne Jacobsen-produkter, og det blev første gang lanceret i 2002 som en hyldest til Arne Jacobsen på hans 100-årsfødselsdag. Dugen er oplagt at lægge på bordet, når I skal fejre fødselsdag eller en anden festlig begivenhed hjemme hos jer. 

Dugen er overfladebehandlet med akryl, og derfor har den samme praktiske egenskaber som en voksdug. Dugen er fremstillet i 100 % damaskvævet bomuld, og den vaskes bedst ved 30 grader. Du kan få dugen i en række forskellige størrelser, hvor den mindste er 150 x 240 cm og den største 150 x 350 cm.

PIEMONTE // BARBARESCO-damaskdug – Flot damaskdug til de eventyrlystne

PIEMONTE // BARBARESCO-damaskdug Flot damaskdug til de eventyrlystne

 

Damaskdugen PIEMONTE // BARBARESCO damaskdug er en flot vindug, der er oplagt til både vinelskeren, men også den eventyrlystne sjæl. Damaskdugen har et flot kort-mønster, hvor du kan læse mere om dine yndlingsvine og -regioner på dugens kort. Kortet er tegnet af den anerkendte korttegner Alessandro Masnaghetti, og dugen er udviklet i samarbejde med vineksperten Marie Von Ahm. 

Med damaskdugens design har man placeret kortet på midten af dugen, så det er synligt på bordet. Derfor lægger damaskdugen op til mange gode og lange samtaler om dine yndlingsvine, når du inviterer til vinsmagning eller blot en aften i festligt lag med en flaske rødvin.

Dugen er jacquardvævet i bomuld, og den er ligeledes overfladebehandlet, så den kan afvise snavs og væsker, hvilket er oplagt, hvis du spilder lidt rødvin på dugen. Dugen måler 140 x 280 cm, og den har den gode kvalitet, man kender fra Georg Jensens produkter. 

PLAIN-hørdug Grey – Elegant dug i hør i høj kvalitet 

PLAIN-hørdug Grey Elegant dug i hør i høj kvalitet 

 

Den elegante hørdug PLAIN hørdug Grey er satinvævet og har en meget høj kvalitet, og den er derfor den bedste hørdug, du kan investere i. Dugen har et rustikt udtryk, men samtidig elegant look, og dugen er oplagt til opdækninger både ude og inde. Dugen er designet af Georg Jensen, og i designprocessen har man haft fokus på funktionalitet, kvalitet og skønhed. 

Fordelen ved den smukke hørdug er, at den ikke nødvendigvis skal stryges før brug. Hørmaterialet har nemlig et cool udtryk i ustrøget tilstand, og derfor kan dugen have forskellige udtryk og anvendelsesmuligheder alt efter, om den er nystrøget eller ej. 

Dugen fås i en række forskellige størrelser, hvor den mindste måler 140 x 250 cm og den største 140 x 310 cm. Dugen kryber i vask, men de angivne mål er dugens mål efter vask. Dugen skal skånevaskes og må maks. vaskes ved 40 grader.

Der er noget helt specielt ved et smukt bord der er dækket korrekt, og det veldækkede bord sætter ofte rammerne om nogle af de bedste minder, vi har, med dem vi elsker og holder af. Derfor er der stor værdi i at bruge tid og energi på at dække et smukt bord, uanset om du inviterer gæster til et indendørs eller udendørs selskab.

CASTELLARIS-damaskdug Hvid – Damaskdug i hvid med stjernemønster 

CASTELLARIS-damaskdug Hvid Damaskdug i hvid med stjernemønster 

 

Den hvide damaskdug CASTELLARIS damaskdug Hvid er en tidløs og smuk dug designet af Georg Jensen. Dugen er oprindeligt designet til Koldinghus, da slottet fyldte 750 år og er designet af Diana Holstein. Den flotte dug med det royale udtryk passer også godt ind i mange danske hjem, da den er både smuk og tidløs og passer til de fleste indretninger og forskellige typer borddækninger. 

Den hvide damaskdugs mønster er inspireret af stjerner. Ude foran Koldinghus elsker koldingenserne nemlig at betragte den smukke stjernehimmel, og lofterne indenfor på slottet er også præget af mønstre og lys med associationer til stjerner. 

Brug dugen, når du inviterer kaffegæster, eller når du skal dække op til dit middagsselskab. Den klassiske dug er også velegnet til de formelle fejringer, livet byder på, som konfirmationer, barnedåb, fødselsdage og bryllupper. Dugen måler 140 x 246 cm, og den er vævet i 100 % dobbelttvundet, kæmmet bomuld. Du vasker bedst dugen ved 60 grader, men den tåler også vask ved 95 grader ved behov. 

JULEDUGEN Deep Red – Den klassiske og tidløse juledug 

JULEDUGEN Deep Red Den klassiske og tidløse juledug 

JULEDUGEN Deep Red er Georg Jensens bud på den perfekte damaskdug til julen. Damaskdugen har en flot, rød farve, et mønster med præg af julehjerter og linjer med associationer til grankviste. Julen er hjerternes fest, og det demonstrerer Georg Jensen elegant med den røde julehjertedug.

Med den flotte, røde dug kan du altid dække det perfekte julebord. Dugen er både anvendelig i december måned, når du inviterer til julefrokoster, æbleskiver og gløgg, men den er også oplagt til det smukke julebord juleaften og i juledagene. Den røde farve står godt til granens mørkegrønne farve, og derfor kan du dække et klassisk dansk og elegant julebord, som aldrig går af mode. 

Dugen er vævet i dobbelttvundet, kæmmet bomuld, og den vaskes bedst ved 60 grader. Den kryber en smule efter første vask, men de angivne størrelser er dugens størrelse efter vask. Du kan få dugen i en række størrelser, hvor den mindste dug er 140 x 200 cm og den største 140 x 350 cm. 

Dronning Silvias Påskedug – Damaskdug i hvid til påsken

Dronning Silvias Påskedug Damaskdug i hvid til påsken

 

Den hvide damaskdug Dronning Silvias Påskedug er Georg Jensens bud på en klassisk og tidløs påskedug. Designet på damaskdugen er udlånt af Sveriges Dronning Silvia. Designet præger Dronning Silvias egen personlige påskedug, og Dronning Silvias påskedug har dannet rammerne om den svenske kongefamilies påsketraditioner i mange år. 

Dugen er damaskvævet i 100 % bomuld, og den måler 140 x 250 cm. For hver solgt dug går 750 kroner til World Childhood Foundation og dennes projekter, og netop bidraget til organisationen var Dronning Silvias motivation for at udlåne mønsteret fra sin personlige påskedug. 

Med den hvide damaskdug kan du dække et smukt påskebord med påskens gule farver og blomster. Brug dugen, når du inviterer påskegæster til påskefrokost, eller når du skal nyde påskens hellig- og fridage i ro og mag derhjemme.

SNEFNUG-damaskdug White – Stilren damaskdug i hvid fra Georg Jensen

SNEFNUG-damaskdug White Stilren damaskdug i hvid fra Georg Jensen

 

Den hvide damaskdug fra Georg Jensen SNEFNUG damaskdug White er det stilsikre valg. Dugens navn beskriver meget fint de associationer, man får med dugens fine, prikkede mønster. Den hvide dugs mønster er på en gang både diskret og legende, og dugen egner sig derfor til alle typer borddækninger. 

Med den flotte, hvide damaskdug får du Georg Jensens klassiske og stilrene design. Danskerne er vilde med Georg Jensen, og det hænger i høj grad sammen med, at Georg Jensens produkter er en langtidsholdbar investering af god kvalitet og ofte med et meget tidløst design. 

Damaskdugen er fremstillet i 100 % dobbelttvundet, kæmmet bomuld, og den vaskes bedst ved 60 grader. Dugen kan dog også sagtens tåle en vask ved 95 grader ved behov. Dugen kryber en smule efter første vask, men de angivne mål er dugens længde efter vask. Dugen fås i en række forskellige størrelser, hvor den mindste måler 140 x 200 cm og den største 140 x 350 cm. 

ENGESVIKS by hand-damaskdug Blue Abyss – Georg Jensen-damaskdug i smuk, dyb farve 

ENGESVIKS by hand damaskdug Blue Abyss Georg Jensen-damaskdug i smuk, dyb farve 

Med den klassiske damaskdug ENGESVIKS by hand damaskdug Blue Abyss fra danske Georg Jensen får du en smuk dug med et tidløst mønster. Dugen har en smuk og dyb mørkeblå farve, og det klassiske kvadratiske mønster gør dugen både elegant og simpel. Dugen er populær blandt de danske forbrugere, og det hænger i høj grad sammen med, at dugen fungerer til alle typer arrangementer og opdækninger. 

Dugen er vævet i 100 % dobbelttvundet, kæmmet bomuld, og den er både slidstærk og smudsafvisende. Dugens overflade er efterbehandlet, og det er derfor, dugen har den smudsafvisende effekt. Dugen er altså beskyttet mod pletter og snavs, og dette sammen med den dybe, mørke farve er dugen oplagt hjemme hos børnefamilier, hvor der hyppigere spildes og plettes på dugen. 

Mørke duge kan noget helt specielt, og de er med til at sætte en særlig intim stemning omkring det bord, du er ved at dække. Mørke duge er derfor særligt oplagte, når du inviterer til et middagsselskab med udsigt til et godt glas rødvin og mange timers gode samtaler med dine gæster. 

Dugen fås i en lang række forskellige størrelser, hvor den mindste størrelse mål 140 x 205 cm og den største 140 x 350 cm. Som andre damaskduge vil dugen krybe en smule i vask, men de opgivne mål er dugens størrelse efter vask. Du vasker bedst dugen ved 60 grader.

 

H.C. ANDERSEN-dug Zink – Eventyrlig Georg Jensen-damaskdug

H.C. ANDERSEN-dug Zink Eventyrlig Georg Jensen-damaskdug

 

Den lysegrå H.C. ANDERSEN dug Zink har et eventyrligt og festligt mønster. Dugens mønster er inspireret af H.C. Andersens klassiske eventyr og giver derfor associationer til alle de ikoniske eventyr og fantastiske fortællinger, mange af os er vokset op med. Den ikoniske damaskdug fra Georg Jensen er ligesom H.C. Andersens eventyr en tidløs klassiker, og den egner sig til alle typer opdækninger. 

Dugen vil uden tvivl være et hit til børnenes fødselsdage, men også til de voksnes festlige begivenheder. Damaskdugen fra Georg Jensen er fremstillet i 100 % dobbelttvundet og kæmmet bomuld af høj kvalitet. Dugen fås i tre størrelser, hvor den mindste størrelse er 140 x 235 cm, og den største måler 140 x 335 cm. Dugen vaskes bedst ved 60 grader. Den krymper en smule i vask, og de opgivne mål svarer til dugens størrelse efter vask. 

Spisebordsarrangementet danner rammerne om mange gode stunder og minder i de fleste hjem, og derfor tillægges spisebordet, men også spisebordets opdækning stor betydning i mange husstande. Med en flot og eventyrlig dug er du klædt på til at invitere dem, du elsker, forbi, så I kan skabe nye, vidunderlige minder sammen. 

ARNE JACOBSEN-dug Hvid – Elegant damaskdug fra Arne Jacobsen 

ARNE JACOBSEN-dug Hvid Elegant damaskdug fra Arne Jacobsen 

Den enkle damaskdug ARNE JACOBSEN dug Hvid er et stilsikkert og klassisk valg i alle hjem, og den er derfor anbefalet af Bomagasinet. Dugen egner sig til bordopdækninger til alle begivenheder og fejringer. ARNE JACOBSEN-dug Hvid er vævet i dobbelttvundet, kæmmet bomuld, og dugens overflade har et flot, indvævet og blankt mønster med geometriske former.

ARNE JACOBSEN-dug Hvid fås i en række af forskellige størrelser, hvor den mindste er 140 x 200 cm og den største 140 x 350 cm. Dugen krymper en smule i vask, og de angivne størrelser er dugens mål efter vask. Den vil derfor være en smule større end de angivne mål, når du køber den.

Du kan ideelt vaske dugen ved 60 grader, men den tåler også vask ved 95 grader ved behov. Det er som hovedregel en god idé at medregne et nedhæng på 20-25 cm for hver ende af bordet og derved vælge en dug, der er 50 cm længere end dit bord. 

Smukke, hvide duge går aldrig af mode, og ethvert hjem kan derfor med fordel investere i en hvid dug af høj kvalitet. På den måde er det veldækkede bords base altid på plads. 

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar