En crosstrainer er en af de hurtigste veje til et godt og effektivt vægttab. Maskinen efterligner nemlig bevægelserne i langrendsløb, og her aktiveres både arme og ben. Det giver et tårnhøjt energiforbrug, som betyder at du taber dig hurtigt og effektivt. Samtidig er crosstraineren meget nænsom for dig der har skader eller skavanker. Den giver nemlig ingen lodrette stød op igennem dine led, da fødderne aldrig slipper pedalerne.

Hvis du vil igang med et sjovt og effektivt vægttab, kræves der en crosstrainer i en god kvalitet. Det er ikke en billig maskine, men ifølge testpanelerne kan du finde nogle rigtig gode modeller uden at få lænset bankkontoen. Vi anbefaler i alt 4 gode crosstrainere, som klarer sig rigtig godt i test. Læs mere om modellerne i denne artikel.

Herunder er vores top 3 over de bedste crosstrainere lige nu:

Christopeit Ergometer CXM 6 – bedste crosstrainer til begynderen

Christopeit-Ergometer-CXM-6-Crosstrainer-2
Christopeit Ergometer CXM 6 er en god crosstrainer til dig der vil igang med at motionere, og som primært skal bruge den til konditionstræning.
Bedste pris: 5.399,00 (GetBig)

 • Topscorer – Test.de

Velegnet til: Dig, der vil i bedre form og som ønsker en god crosstrainer til en fornuftig pris. Ergometer CXM 6 har alle de vigtigste funktioner såsom oplyst display med betjeningspanel, pulsmåler og 6 forskellige programmer.

Om: Christopeit Ergometer CXM 6 er en crosstrainer til dig, der gerne vil igang med konditionstræning hjemme. Den klarer sig godt i tysk test, hvor et hold bestående af blandt andet 7 sportsudøvere roser den for gode kernefunktioner, brugervenlighed og høj nøjagtighed i de forskellige målefunktioner.

Christopeit er tysk og Ergometer CXM 6 er velegnet til alle hjemmemotionister, der gerne vil bruge den til kredsløbstræning i forbindelse med vægttab eller bedre kondition. Maskinen har mulighed for at tilslutte et pulsbælte, så du kan holde øje med din puls i løbet af din træningssession. Der er desuden integrerede håndpulsmålere i grebene og store fodpedaler.

Ergometer CXM 6 har 6 forskellige træningsprogrammer, som du kan veksle imellem alt efter hvilket intensitetsniveau du ønsker. Ved hjælp af det store display og de 6 knapper kan du desuden indstille crosstrainerens modstand i 24 forskellige niveauer, hvilket giver mulighed for bløde overgange fra et niveau til et andet. Computeren holder øje med tidsforbruget, hastigheden, distancen, anslået kalorieforbrug, watt og pulsfrekvens. Der er mulighed for at sætte variable grænseværdier, så du kan målrette træningen mod tidsforbrug, distance, anslået kalorieforbrug, watt og puls.

Specifikationer:

 • Maskinens vægt: 51 kg.
 • Svinghjulets vægt: 12 kg.
 • Skridtlængde: Ukendt
 • Træningsprogrammer: 6
 • Modstandsniveauer: 24
 • Maks. personvægt: 150 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
5.399,00 kr. 0,00 kr. 5.399,00 kr. Til butik »

XTERRA Free Style 3.9E – bedste crosstrainer til motionisten

XTERRA Free Style 3.9E klarer sig godt i svensk test, hvor den bliver testvinder. Den fås til en fornuftig pris og har mange gode egenskaber.
Bedste pris: 6.900,00 (Abilica)

 • Testvinder – Bäst-i-test.se

Velegnet til dig, der allerede motionerer regelmæssigt og gerne vil opgradere dine eksisterende faciliteter. XTERRA Free Style 3.9E har 16 modstandsniveauer og en let indadvendt hældning på pedalerne, som kan mindske spændinger i leddene under en træningssession.

Om: XTERRA Free Style 3.9E er en god og robust crosstrainer i mellemsegmentet. Den klarer sig bedst blandt 20 testede modeller, og eneste ulempe i testen er at der ikke er en indbygget holder til tablet/smartphone, og manual på det lokale sprog mangler. På den positive side får du med denne crosstrainer rigtig meget for pengene, en god skridtlængde på hele 46 centimeter og en velfungerende indbygget computer. Crosstraineren er desuden frontdreven, hvilket er en fordel hvis du eksempelvis ønsker at efterligne bevægelserne ved løb og/eller langrend.

På XTERRA Free Style 3.9E er der 15 indbyggede træningsprogrammer og 16 modstandsniveauer. Svinghjulet har en vægt på 8,6 kg., og maskinen har en vægt på 70 kg. Den høje vægt sikrer en god stabilitet under træning, hvilket er fordelagtigt ved højt tempo. Der er pulsmålere i håndtagene og mulighed for at tilslutte et bælte med pulsmåler.

Specifikationer:

 • Maskinens vægt: 70 kg.
 • Svinghjulets vægt: 8,6 kg.
 • Skridtlængde: 46 cm.
 • Træningsprogrammer: 16
 • Modstandsniveauer: 16
 • Maks. personvægt: 148
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
6.900,00 kr. 0,00 kr. 6.900,00 kr. Til butik »

Sole E35 – bedste crosstrainer til sportsudøveren

Sole-E35-Crosstrainer
Sole E35 er den perfekte crosstrainer til dig, der bruger den ofte. Den har rigtig mange funktioner indbygget, deriblandt pulsmåler og mulighed for at justere rampevinklen 0-30 grader.
Bedste pris: 12.900,00 (Abilica)

 • Testvinder – Bäst-i-test.se

Velegnet til dig, der ønsker en af de bedste, multifunktionelle og uopslidelige crosstrainere til alsidig brug. Der er mange muligheder med denne maskine, blandt andet justerbar rampe fra 0 til 30 grader, hvilket giver mulighed for at variere din træning.

Om: Sole E35 er en moderne og smart crosstrainer til dig, der sætter pris at have mange muligheder. Den bliver testvinder hos Bäst-i-Test.se, der roser maskinen for at være det bedste valg til de seriøse sportsudøvere. Den er særdeles komfortabel i brug, støjsvag og så fungerer den smidigt og lækkert. Den har desuden en vægt på hele 105 kilo, så den står godt og stabilt på gulvet selvom du kører intense løbesessioner.

Crosstraineren fra Sole Fitness har et udvidet betjeningspanel med 7,5″ LCD display, holder til drikkedunk/smartphone, indbygget ventilator og knapper til justering af både rampevinklen og modstandsniveauet direkte i håndtagene. Selve rampen kører på et sæt skinner, og alt efter dine indstillinger kan du indstille den til en hældning på mellem 0 og 30 grader. Det giver blandt andet mulighed for at træne forskellige dele af underkroppen, ligesom det giver en følelse af at du løber “op” ad bakke.

Håndtagene er designet med traditionelle greb, men der er mulighed for at holde på flere forskellige måder. Det gør din træning sjov og varieret, og du kan bruge nøjagtigt det greb du finder mest komfortabelt. Der medfølger desuden et pulsbælte, så du kan overvåge din puls via den indbyggede computer.

Specifikationer:

 • Maskinens vægt: 105 kg.
 • Svinghjulets vægt: 13,4 kg.
 • Skridtlængde: 50 cm.
 • Træningsprogrammer: 8
 • Modstandsniveauer: 20
 • Maks. personvægt: 150 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
12.900,00 kr. 0,00 kr. 12.900,00 kr. Til butik »

Spirit CE800 – bedste crosstrainer til entusiasten

Spirit CE800 er en professionel crosstrainer med en meget stor skridtlængde på 51 centimeter. Den er perfekt til dig der er meget seriøs med træningen.
Bedste pris: 23.900,00 (Abilica)

 • Professionel maskine

Velegnet til dig, der ønsker en crosstrainer på niveau med dem i det lokale fitnesscenter. Spirit CE800 har et stort frontdrevent svinghjul på 13,5 kg., og skridtlængden på hele 51 centimeter giver nogle lette glidende bevægelser. Den store skridtlængde betyder at du aktiverer flere store muskelgrupper på samme tid, og det er godt for forbrændingen og din kondition.

Om: Spirit CE800 er det rette valg til entusiasten, der allerede følger en fast træningsrutine med flere ugentlige sessioner på en crosstrainer. Det robuste design og de mange funktioner sikrer, at du vil finde glæde ved træningen i mange år frem.

En af de markante forskelle på denne crosstrainer og andre billigere modeller, er at dens elektriske systemer drives af de omdrejninger, du generer mens du bruger maskinen. Du skal således ikke have kabler til at ligge på gulvet, og du kan sætte crosstraineren hvorend du måtte ønske det.

Crosstraineren klarer en personvægt på op til 204 kg., og den har en indbygget blæser til nedkøling under træning. På maskinen er det muligt at vælge mellem en række forudbestemte programmer, men du kan også sammensætte dit eget efter behov. Det betyder at maskinen kan bruges af alle og enhver, da træningen kan tilpasses helt ned til mindste detalje.

Udover den gode skridtlængde på 51 centimeter, har Spirit CE800 også 40 modstandsniveauer. Der er 10 indbyggede programmer.

Specifikationer:

 • Maskinens vægt: 108 kg.
 • Svinghjulets vægt: 13,5 kg.
 • Skridtlængde: 51 cm.
 • Træningsprogrammer: 10
 • Modstandsniveauer: 40
 • Maks. personvægt: 204 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
23.900,00 kr. 0,00 kr. 23.900,00 kr. Til butik »

Sådan får du mest muligt ud af din crosstrainer

Crosstraineren er en kombination af et løbebånd, en motionscykel og en stepmaskine. Samtidig har den håndtag, så armene og overkroppen også får lov at arbejde. Hvis du udnytter din crosstrainer korrekt, har du med andre ord mulighed for at træne hele kroppen samtidig og brænde en god mængde kalorier af.

Men hvad skal du egentlig være opmærksom på, hvis du vil udnytte din crosstrainer optimalt? Vi har undersøgt hvad eksperterne mener, og kommer herunder med vores bud på hvordan crosstraineren udnyttes bedst muligt.

Læg et fast program og strukturer din træning

En af de vigtigste elementer i din træning er at få lagt et program, så du ved præcist hvad du skal træne og hvordan. Hos Ude og Hjemme er dette program en god begyndelse:

Dag 1: Start med 3 minutters opvarmning, hvor intensiteten gradvist øges. Løb derefter 15 minutter i et tempo, hvor du kan tale samtidig. Slut af med 3 minutters gå-tempo.

Dag 2: Start med 3 minutters opvarmning, hvor intensiteten gradvist øges. Løb derefter 14 minutters intervaltræning, hvor du sprinter så hurtigt du kan i 30 sekunder og derefter 1,5 minut i lavt tempo. Gentag 7 gange. Slut af med 3 minutters gå-tempo.

Ovenstående er blot et vejledende program, og du bestemmer selv hvor ofte du ønsker at træne. Det kan dog være en god idé at indføre det som et fast morgenritual at stå på crosstraineren før morgenmaden, så du undgår at det bliver nedprioriteret i takt med at dagen går.

Få pulsen op og tab dig hurtigt

Hvis du vil tabe dig og i form hurtigst muligt, skal pulsen ifølge Videnskab.dk op og ligge mellem 85-100 procent af din makspuls. Det mærkes typisk ved at du bliver moderat eller meget forpustet.

Hvis du tilrettelægger din træning så du får pulsen op og ligge mellem 85-100 procent, kan du på kun 2 måneder opnå samme resultat som ved 6 måneders moderat træning. Det giver desuden en bedre forbrænding i hverdagen, mere overskud og en større lyst til at træne regelmæssigt.

Husk at bruge armene

Hos Iform.dk påpeger løbetræner Christian Madsen vigtigheden i at du også bruger armene aktivt på din crosstrainer, så det ikke kun er benene der gør arbejdet. Ved at bruge armene, aktiverer du nemlig også overkroppen, og sammenlagt bliver træningen fordelt over flere muskelgrupper, så energiforbruget øges.

Find det optimale modstandsniveau

Christian Madsen understreger ligeledes vigtigheden i at holde øje med antallet af skridt per minut (SPM). Din skridtfrekvens udtrykker hvor mange gange i minuttet du træder frem og tilbage på din crosstrainer.

For at opnå den optimale skridtfrekvens, bør du ligge mellem 140-175 SPM. Ligger du højere er modstandsniveauet sat for lavt, og ligger du lavere er modstandsniveauet sat for højt.

Som hovedregel skal træningen føles hård, men du må ikke syre til. Når du rammer de optimale SPM, får du det bedst mulige udbytte af træningen.

Placer din crosstrainer centralt

En crosstrainer er ikke en køn maskine, og mange har tendens til at gemme den væk i kælderen, bryggerset, udestuen eller andre rum hvor man alligevel aldrig opholder sig. Her er det bare vigtigt, at du ikke føler det som en “straf” at skulle forvise dig selv til husets afkrog for at komme i form på din dyrt indkøbte træningsmaskine.

Derfor bør du som minimum placere din crosstrainer i et lyst rum med mulighed for at åbne et vindue på de varme dage, mulighed for at tænde fjernsynet eller høre høj musik, alt efter hvad du foretrækker at lave under din træning.

Du bør dog holde crosstraineren væk fra stuen, da dette rum bør reserveres til afslapning og hygge med familien. Det kan også være en udfordring at holde fokus, hvis hele familien sidder i sofaen mens du står og pruster på crosstraineren.

Hold øje med din udvikling

En af de mest motiverende elementer i træningen er at holde øje med din personlige udvikling løbende. Det handler nemlig først og fremmest om at sætte sig et mål, men også om at følge op på milepæle i blandt andet vægttab og kondition.

For at dokumentere din udvikling, kan du eksempelvis hente en app til din smartphone. Der findes både gratis apps og købe-apps, og hvilke der er bedst er helt op til din smag og dit behov. Du kan også nøjes med at skrive dine nøgletal ned på et stykke papir eller på computeren.

En fejl, som mange begår, er at de stiller sig på vægten flere gange dagligt og lader sig frustrere over små vægtforøgelser på 100-500 gram. Der kan være mange grunde til at vægten svinger lidt ud, men det betyder ikke nødvendigvis at du har taget på. Mange vil opleve dette i takt med at fedtet forsvinder og musklerne vokser, da muskler som bekendt vejer mere end fedt.

Gør det til en god vane at stille dig på vægten én gang om ugen. Det kan være søndag morgen eller mandag aften, så længe det er et tidspunkt der passer dig bedst. Hvis du styrketræner kan du også skrive ned hvor mange kilo du kan løfte i de forskellige øvelser, så du får overblik over din styrke.

Sådan vælger du den rigtige crosstrainer

En crosstrainer er en dyr investering, og skal du have en ordentlig maskine kommer du ikke udenom at skulle investere 5.000 kroner og opefter. De billige maskiner fra lavprisvarehusene er simpelthen ikke gode nok. De er for lette, ufleksible og du risikerer at det går ud over din motivation og lyst til at træne. Har du ikke pengene til en god crosstrainer, kan du være heldig at finde en på DBA.dk eller du kan melde dig ind i f.eks. Fitness World og bruge deres faciliteter.

Derfor kan det være en god idé at læse test og anmeldelser af de forskellige crosstrainere, for at finde ud af hvad andre mener om dem. Du kan også finde en masse gode videoer på Youtube (prøv f.eks. at søge efter “crosstrainer test”, “crosstrainer anmeldelse” eller “crosstrainer review”), eller du kan kontakte forhandleren inden køb og forhøre dig i forhold til dine behov.

Under hver enkelt crosstrainer nævnt i denne artikel giver vi desuden vores bud på hvem den passer til – derfor kan du med fordel rulle længere op ad siden og læse vores vurdering af hvilke crosstrainere vi mener er bedst og hvem de passer til.

Du kan også med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvor høj er du?

Hvis du er meget høj, tager du også længere skridt. Er du over 170 centimeter høj, bør crosstrainerens skridtlængde være mindst 40 centimeter. Enkelte modeller giver også mulighed for at justere afstanden mellem fodplader og håndtag, så du kan tilpasse maskinen efter længden på dine arme.

Frontdreven eller bagdreven crosstrainer?

Den primære forskel på frontdreven og bagdreven crosstrainer, er at den frontdrevne crosstrainer følger en mere elliptisk linje i dine skridt, mens den bagdrevne crosstrainer følger en mere cirkulær linje. Har du tidligere trænet i fitnesscenter eller er du vant til at løbe, vil du sandsynligvis foretrække den frontdrevne model, som bedst kan sammenlignes med bevægelserne fra løb og langrend. Den bagdrevne model er til gengæld billigere og fylder mindre. Begge typer giver lige god træning, så det er kun følelsen der er anderledes.

Hvor mange skal bruge crosstraineren og hvor ofte?

Hvis i er flere der bruger crosstraineren på daglig basis, er det en god idé at vælge en robust model i højere kvalitet. De dyre crosstrainere har typisk en kraftigere konstruktion og mere robuste håndtag, hvilket indikeres af maskinens samlede vægt.

Testkilder

For at finde de bedste crosstrainere, har vi undersøgt forskellige test og anmeldelser fra flere lande. Herunder får du overblik over de test vi har brugt i vores vurderinger, så du selv kan dykke ned i alle testede modeller individuelt:

Bäst-i-Test.se (2016)

Hos Bäst-i-Test.se analyseres produkter løbende af et testpanel bestående af eksperter på området. I denne test er der kigget på 20 forskellige crosstrainere, hvorefter der er fundet 4 gode crosstrainere i hver sin klasse:

 • Budget-klassen
 • Mellem-klassen
 • Premium-klassen
 • Elite-klassen

De 4 bedste crosstrainere henvender sig med andre ord til hver sin målgruppe.

I testen får vi ikke at vide hvilke parametre der testes efter, men XTERRA Free Style 3.9E bliver bedst i test. Denne crosstrainer adskiller sig fra de andre modeller da den fås til en god pris, er veldesignet med god skridtlængde, meget robust og støjsvag. Kigger vi på de andre testvindere går disse parametre igen i flere modeller, ligesom svinhjulets vægt, konstruktion, bevægelser og den indbyggede computer også fremhæves som vindende parametre. Abilica Stream FC X anbefales som bedste premium-valg, Sole Fitness E35 anbefales som bedste elite-valg og Viking Sport 302 anbefales som bedste budget-valg.

Hele testen kan læses gratis hos Bäst-i-Test.se.

Test.de (27. januar 2011)

Tyske Stiftung Warentest (Test.de) er blandt de største medlemsorganisationer og testportaler i Europa. Her testes tusindvis af produkter hvert år. I januar 2011 blev 10 crosstrainere til hjemmebrug således testet, og alle modellerne er stadig på markedet (nogle modeller med fornyet elektronik).

I testen lægges der vægt på følgende kriterier:

 • Træningsegenskaber 45 %
 • Brugervenlighed 20 %
 • Teknisk undersøgelse 20 %
 • Sikkerhed 10 %
 • Skadelige stoffer 5 %

I denne test er hver enkelt crosstrainer blandt andet blevet vurderet af et testpanel bestående af 7 sportsudøvere. Hver maskine er blevet testet ud fra nogle forskellige parametre, som er vigtige for at få en god træning: Eksempelvis kropstilpasning, ensartethed i bevægelser, justeringsmuligheder under træning, pulsmålerens funktionalitet, motivationselementer, display og lyd. Derudover er letheden af op- og nedstigning blevet vurderet, ligesom nødafbryderens funktion er undersøgt.

Det er også blevet testet, hvor nemme de forskellige crosstrainere er at montere, betjene, justere, rengøre og holde ved lige.

Med måleapparat er hver enkelt crosstrainer desuden blevet testet på nøjagtigheden af resultater m.v., og så er de også blevet testet for holdbarhed, slid og pladsoptag. Stabiliteten er også blevet vurderet ud fra et sikkerhedsperspektiv.

I testen klarer Kettler CTR 3 sig bedst, da denne crosstrainer yder godt på alle testparametre. Den vurderes at være smidig i brug, holdbar og nøjagtig. I den anden ende af skalaen finder vi Hammer Ventano Stressless, der dumper testen grundet fund af skadelige stoffer i håndtagene og en generelt middelmådig bedømmelse.

Hele testen kan læses mod oprettelse af betalt medlemsskab hos Stiftung Warentest.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar