Find det rette brændeskur til dit brænde

Brændeskur eller brændely er en yderst smart måde, hvorpå du kan opbevare dit brænde i alle årstider. Uanset om du skal bruge brænde til et fyr, brændeovn, bål eller lignende, er det vigtigt, at brændet har fået lov til at tørre i den fornødne periode. Derudover skal det nævnes, at der skal bruges en hel del brænde i løbet af en fyringssæson, hvorfor det er vigtigt altid at have meget tørt brænde på lageret.

Tørt brænde vil naturligvis brænde bedre, da det har en større brændværdi. Brænde med større brændværdi vil tilmed gøre, at du bedre kan holde fyr, brændeovn eller lignende i gang, og det vil tilmed give mere varme. Med godt og tørt brænde skal du altså benytte mindre mængder, hvis det sammenlignes med en situation, hvor brændet ikke er ordentligt tørt.

Det lyder egentlig meget enkelt, men der er flere forskellige parametre, der er vigtigt at have øje for i forhold til brændeopbevaring, da det skal gøres rigtigt for at opnå optimal effekt. Her kan et brændeskur eller brændely være en stor fordel for dig. Her får du et skur eller ly, hvor du kan placere brænde, som så småt bliver klar til at kunne benyttes til fyring. Derfor er det vigtigt, at du finder det rette brændeskur, således du får brænde med optimal effekt, mens det naturligvis skal være let for dig at tilgå brændet, når du har behov for det. Især når brændet skal benyttes om vinteren, kan det være en fordel, at det er tæt på, således du ikke skal bevæge dig for meget udendørs i kulde, regn, slud, blæst og sne for at hente brænde.

Vi anbefaler altid, at man tager imod 3 uforpligtende tilbud.

Klik her, og skriv dig op til 3 gratis og uforpligtende tilbud 


Se videoen nedenunder hvordan man opsætter et brændeskur.

Hvad er vigtigt for et godt brændeskur?

Du må her måske spørge dig selv, hvad der egentlig er vigtigt for et godt brændeskur? Det er et godt spørgsmål, og det er ikke så simpelt som så, da der er mange parametre, du skal være opmærksom på for optimal opbevaring. Nogle af de vigtigste parametre er oplistet nedenfor:

 1. Der skal være god luftgennemstrømning
 2. Et tag der kan beskytte brændet fra regn
 3. Mulighed for opbevaring af den mængde brænde du har behov for

Luftgennemstrømningen er særdeles vigtig for brændets mulighed for at tørre. Kommer der ikke nok luft til brændet, vil det ikke kunne tørre ordentligt, da luften vil blive indelukket og fugtigt. Med gennemstrømningen undgås dette, hvorfor der er skabt de bedste forudsætninger for at brændet kan tørre med den rette luftgennemstrømning. Samtidigt er det dog vigtigt, at brændet så vidt muligt er beskyttet for regn, slud og sne.

Hvis brændet bliver meget vådt for ofte, vil det ikke tørre ordentligt, hvorfor det har behov for en ekstra tørringsperiode. Dog er det også vigtigt, at brændet ikke bliver lukket helt inde for at undgå regn og slud, da det vil ødelægge luftgennemstrømningen. Et godt brændeskur vil derfor have et stort tag, der kan beskytte mod dette. Derudover vil der også være brændeskure, hvor der er lufthuller i vægge, således luftgennemstrømningen bibeholdes.

Derved behøver der heller ikke være lufthuller i taget, hvormed taget ofte bliver den primære beskytter for vejret. Det er også derfor, at brændely er så populært, da det besidder et tag samt vægge med god mulighed for luftgennemstrømning. Der findes mange forskellige brændeskure eller typer af brændely, som lever op til disse krav for læ og luftgennemstrømning, og det er vigtigt at finde den rette variant passende til din terrasse, have eller lignende.

Overvej galvaniseret brændeskur – fås i flere størrelser

Det er muligt at købe brændeskure i galvaniseret stål, og disse vil nærmest være udformet som en form for bur, hvor du kan placere dit brænde. Her er der god luftgennemstrømning, mens der samtidigt er et stort tag, der går godt ud over siderne, der beskytter for regnen. Luftgennemstrømningen er så god, da der kommer luft ind fra alle sider, således brændeskuret får de bedst mulige forudsætninger for at kunne tørre hurtigere.

Endnu en fordel ved denne type af brændely er, at du ikke skal bruge tid på at vedligeholde det. På trods af dette, vil brændeskuret have en levetid på hele 15-20 år, hvilket vil sige, at du kan tørre rigtig mange kilo brænde gennem tiderne. Denne type af brændeskur kommer ikke med et gulv, og du kan eksempelvis placere det på fliser, græs eller lignende. Især med en placering på græs kan det være en fordel at lægge nogle brædder på langs, en palle eller lignende, således luften også kan tilgå brændet fra bunden. Uden dette kan luften blive for indelukket.

Brændeskuret i galvaniseret stål fås i forskellige prisklasser, hvilket naturligvis påvirkes af parametre såsom størrelse, om der skal være dør i, type af tag og lignende. Et brændeskur med 9 kubikmeter vil koste lige i underkanten af 9.000 kr. Her kan du få både med og uden dør, hvor det dog koster 800 kr. ekstra at få dør i. Et 3 kubikmeter mindre brændeskur med plads til i alt 6 kubikmeter træ vil koste omtrent 6.600 kr., hvor en dør vil koste 750 kr. ekstra. Udover det er det muligt at lave specialbestillinger, få brændeskur med tagpap og lignende, hvilket dog vil koste omkring 20.000 kr. Med denne type brændeskur er der muligheder i alle prisklasser.

Galvaniserede stålplader med og uden vinyl

Der findes også et redskabsskur i el-galvaniserede stålplader, som også egner sig godt til opbevaring af brænde. En fordel ved denne type af brændeskur er, at det er beklædt med polyester dækmaling benyttet på en sådan måde, at materialet ligner træ. Dermed får du et materiale, der ligner træ, men ikke skal vedligeholdes i samme grad som træ. Derudover vil denne type af materiale oftest have en lidt længere levetid, hvormed du får meget for pengene ved denne variant.

Det er også muligt at få brændeskuret her med tætlukkede vinyldække, som er med til at forlænge levetiden på skuret. Denne har også en dobbelt skydedør, som gør, at det er let at bevæge sig ind og ud af brændeskuret. Det er muligt at købe skuret med eller uden sokkel, men en sokkel vil lede til en lidt højere pris. Den fås i fire forskellige størrelser:

 1. Gulvareal på 4,2 kvadratmeter og rumareal på 8 kubikmeter
 2. Gulvareal på 5,3 kvadratmeter og rumareal på 11 kubikmeter
 3. Gulvareal på 7,1 kvadratmeter og rumareal på 14 kubikmeter
 4. Gulvareal på 11,0 kvadratmeter og rumareal på 22 kubikmeter

Prisen for den mindste er på omkring 4.600 kr., mens variant nummer 2 koster 5.600 kr., hvor du naturligvis betaler de ekstra kroner for den ekstra plads. Med den tredje variant får du 3 kubikmeter mere og et større gulvareal sammenlignet med variant nummer 2, men her skal du betale i omegnen af 5.700 kr. Den sidste variant er den absolut største variant og koster i underkanten af 7.000 kr. Et tilkøb af stålsokkel vil koste 1.000 kr., hvis du skulle ønske en sådan.

I forhold til størrelsen er det vigtigt at finde en balancegang mellem punkterne:

 1. Hvor meget plads er der på det sted, brændeskuret skal placeres?
 2. Hvor meget brænde skal der opbevares i brændeskuret?

Er der et for stort gulvareal, vil skuret fylde for meget i forhold til den tiltænkte plads, mens der måske ydermere vil være for meget spilplads. Her handler det om at finde den rette balancegang, så du finder den rette størrelse, så du hverken optager for meget plads eller har for lidt plads til brændet.

Smart brændeskur med god udluftning

Det er ikke altid en fordel med firkantede brændeskure, hvilket mange producenter også har opdaget. Der findes mange forskellige former for brændeskure, og det er eksempelvis gældende for det ottekantede brændeskur. Der er også tale om en variant i stål med god udluftning, mens der også er tale om et brændeskur samlesæt, som er let og enkelt at samle. Herfor kan du hurtigt fra levering have samlet dit nye skur. Det koster i underkanten af 2.000 kr., og det er derfor en ganske fin handel.

Det er muligt at få denne i forskellige udseender, hvilket eksempelvis er gældende for sort, og denne kan være ganske fordelagtig at benytte sig af, da denne er meget diskret og kan passe ind i enhver have. Grundet det faktum, at den er ottekantet, medfører det, at det er lidt som at have en pavillon i haven, hvorfor det også kan være med i haveindretningen for at opnå en endnu flottere og mere moderne have. Det er dog et forholdsvist lille skur, hvor der kan være 2,75 kubikmeter brænde. Derfor egner varianten sig bedst til en situation, hvor du måske ikke har behov for så meget brænde. Den er perfekt til, hvis du vil have brænde til et bål, sæsonbrændeovnen eller lignende.

En anden type af brændeskur i træ har tre vægge og en åben side, så du let kan tilgå brændet, når du skal bruge det. Derudover medfører det, at der er de bedste forudsætninger for at opnå god luftgennemstrømning. Taget er ydermere udformet, så det går ud over væggene, hvormed regnvand sikkert ledes væk fra brændet. Væggen er konstrueret på en sådan måde, at der er luft mellem de monterede trælameller, hvilket er endnu en fordel for luftgennemstrømningen. Nøglespecifikationerne for modellen er:

 1. Den er 3,8 kvadratmeter
 2. Plads til omkring 11 kubikmeter træ
 3. Måler 194 cm x 194 cm i længde og bredde
 4. Måler 290 cm i højden
 5. Taget er af aluminium
 6. Leveres som brændeskur samlesæt
 7. Koster i omegnen af 5.500 kr.

Der er ingen tvivl om, at du her får meget for pengene, og det er vigtigt, at du vedligeholder træet med olie eller maling årligt, hvis du ønsker en lang levetid på brændeskuret.

Skur i trykimprægneret træ

Det er naturligvis også vigtigt, at dit brændeskur er i stand til at modstå det danske vejr, der sommetider kan være ganske hårdt. Her kan det eksempelvis være en fordel med et brændeskur produceret af trykimprægneret fyrretræ, som er et meget kraftigt og robust materiale. Det kan modstå det værste danske vejr, hvormed dit brænde er beskyttet, og skuret vil alligevel have en længere levetid. Træet skal dog vedligeholdes minimum hvert tredje år for at opnå optimal levetid.

Taget er beklædt med tagpap, som er solidt og tæt, mens det er lavet med en passende hældning, så vandet ledes automatisk væk fra brændet. Dermed sikrer du dig, at der ikke kommer vand ned til brændet, hvilket vil langsommeliggøre tørreprocessen for brændet. Brændeskurets størrelse og monteringsinstruktioner fremgår nedenfor:

 1. Højde på 188 cm
 2. Bredde på 183 cm
 3. Dybde på 69 cm
 4. Rumfang på 1,9 kubikmeter
 5. Leveres som samlesæt

Der er her tale om et brændely, der ikke kan stå selv som et skur, hvorfor det bør monteres op ad en husmur, garagemur eller hvad der end måtte være passende. Denne type af brændeskur er ikke ligefrem egnet som en form for skur, der også kan benyttes til andre ting, da det er ganske småt. Det kan dog også indgå som en del af haven, da det faktisk er flot med et brændely fyldt med brænde.

Stort brændeskur kan have flere funktioner

Hvis du gerne vil have et mere regulært skur, hvori du også kan stille andre ting såsom haveredskaber, trillebør, cykel, barnevogn eller lignende, kan det være en fordel med et større skur. Derved kan du dele brændeskuret op i en del, hvor du placerer brændet i den ene del og de øvrige ting i den anden del.

Her kan brænde dog være udfordrende sådan at dele op, da det skal stables, men du kan dog lave en form brændeskur af paller i selve brændeskuret. Her vil pallerne fungere som ramme for brændet, hvor det kan tørre i den givne periode, mens det også er let at tilgå, når det er tørt. Det er også muligt at lave et brændeskur udelukkende af paller, hvis du gerne vil have et byg-selv-brændeskur.

Denne metode med at have et større skur på eksempelvis 10 kvadratmeter, giver dig meget fleksibilitet og mere overdækket opbevaringsplads. Det er et smart brændeskjul, og det er samtidigt også noget, der vil kunne passe godt ind i haven, i forlængelse af terrassen, på terrassen eller hvor du end måtte have behov for det. Et eksempel på en sådan type af brændeskur har specifikationerne:

 1. Tre vægge
 2. Pyramideformet tag
 3. Vægge af trykimprægneret træ, der kan modstå vind og vejr
 4. Tag overdækket med tagpap
 5. Måler 311 cm x 311 cm x 300 cm
 6. Hele skuret kan indeholde 24 kubikmeter træ – passende til et års forbrug af brænde
 7. Koster omkring 11.500 kr.

Prisen forudsætter, at du selv samler skuret. Det er også muligt at få lignende type af skure for 9.000 kr. i trykimprægneret træ, sortmalet til 10.500 kr. eller termotræ til op mod 13.000 kr. Derfor handler prisen her også om valg af materiale samt behandling heraf.

Mindre og billigere brændeskure

Det kan også være, at du gerne vil holde det mere simpelt og holde det til kun at være brændeskur frem for også opbevaringsskur. I så fald vil det ofte være en hel del billigere at få et brændeskur, og det er måske heller ikke nødvendigt, at brændeskuret så skal være specielt stort. Det er faktisk en mulighed at købe et småt og åbent brændeskur passende til lidt mindre behov for omkring 1.800 kr. En sådan type af brændeskur vil være åbent og med mellemrum mellem lægterne på væggene, således der er en god luftgennemstrømning. Åbningen i enden vil også gøre, at det er let at fylde brændeskuret godt op. Det er tilmed let at tilgå, når det så er tørt og skal benyttes på bålpladsen, i brændeovnen eller hvor der end måtte være behov for det.

Taget vil naturligvis have en hældning og have et større overfladeareal end selve brændeskuret, således vandet ledes helt væk fra brændet. Et småt brændeskur som dette kan rumme i omegnen af 4 kubikmeter brænde, og dens mål lyder:

 1. 216 cm i længden
 2. 95 cm i bredden

Det er en meget klassisk form for brændeskur, som i sit udseende kan passe til enhver bolig, ethvert sommerhus, enhver garage eller lignende. Det er i træ, så det kræver også jævnligt vedligehold for at opnå længst mulig levetid på brændeskuret.

Denne type af brændeskur er faktisk ret populær og fås i flere forskellige varianter. Det er muligt at få en lignende variant for ca. 2.000 kr., hvor du dog får et en del større skur, som kan rumme 12 kubikmeter træ. Her kan du også gå mere op i størrelse, men du vil samtidig opleve, at du også skal bevæge dig lidt op i pris så. Det er en perfekt løsning til dig, hvis du skal bruge brændet til at supplere op med i brændeovnen om vinteren, til nogle hyggelige sommeraftener ved bålet eller lignende.

Overvej at udføre opbygningen selv

Langt de fleste typer af brændeskure bliver leveret som et samlesæt, hvilket vil sige, at du selv skal bygge brændeskuret. Det kan også være en fordel, da du herved helt selv kan bestemme, hvornår det skal gøres, hvordan det skal gøres, mens du også kan få meget indflydelse på, hvordan det skal bygges op. Et gør det selv brændeskur kan også være et meget sjovt projekt, du kan lave med familien, vennerne eller lignende. Her kan I faktisk få nogle sjove og hyggelige timer til at gå ved at bygge skuret helt selv.

Mange af brændeskurene kommer med:

 1. Alt materiale til opbygning
 2. En grundig manual
 3. Eventuelt vedligeholdelsesmidler
 4. Eventuelt simple og brugbare stykker værktøj til opbygning

Det er ikke altid, at der medfølger værktøj, hvorfor det er essentielt, at du selv har dette til rådighed for at kunne klare opbygningen. Her vil du oftest komme langt med en skruemaskine, forskellige bits, unbrakonøgler og lignende, som er det mest anvendelige til disse gør det selv projekter.

Er gør det selv projektet ikke noget for dig?

Det er ikke altid, at du har tid til at foretage opbygningen selv, eller måske du vil sige, at du har ti tommelfingre. Så kan det være svært at foretage opbygningen selv, og her kan det så være en fordel at få foretaget opbygningen af professionelle. På den måde sørger du også for, at skuret er bygget korrekt op, og står som det skal. Men er det ikke dyrt? Det er garanteret et spørgsmål, du spørger dig selv om. Det er dog ikke altid gældende. Selvfølgelig vil du skulle betale for opbygningen, men det forholder sig sådan, at du kan indhente 3 byggetilbud kvit, frit og uforpligtende.

Det foregår ved, at:

 1. Du udfylder en formular, som sendes rundt til virksomheder
 2. Virksomhederne behandler din formular og udarbejder et tilbud
 3. Du får tilbuddene på projektet
 4. Du vælger det tilbud, du gerne vil benytte dig af

I step 2 er der den fordel for dig, at udbyderne godt ved, at de er nødt til at udarbejde det bedst mulige tilbud, hvis de skal have en chance for at blive valgt af dig. Er tilbuddet fra en virksomhed for dyrt for dig, kan du vælge et af de andre, der er mere billige. Det er virksomhederne godt klar over, hvorfor de vil sørge for at lave det bedste tilbud til dig.

Det er ikke sikkert, at du helt har besluttet dig for, at du vil have bygget et nyt brændeskur eller lignende, men du kan altid indhente tilbuddet uden beregning. På den måde kan du let og hurtigt danne dig et overblik over et eventuelt budget, hvilket også gør, at du lettere kan sikre dig, at du holder dig inden for det.

Placering af brændeskuret

Uanset om du køber brændeskur Silvan, brændeskur Jem & Fix, brændeskur Harald Nyborg, brændeskur Bauhaus eller hvor du end måtte købe det, er det vigtigt, at du får placeret brændeskuret så taktisk som overhovedet muligt. Derudover er der måske også noget papirarbejde, der skal gennemgås, inden du begynder at opføre et nyt brændeskur i haven.

 1. Et brændeskur vil oftest have en åbning i den ene ende, hvilken kan være en fordel at placere mod syd, da det medfører, at brændet får mest muligt sol
 2. Placér som udgangspunkt et større brændeskur 6-7 meter væk fra boligen, således du undgår at insekter, kryb og lignende fra træet ikke generer i boligen
 3. Overvej placering i forhold til, om det er let at hente og bringe brændet. Det kan eksempelvis være en fordel at placere skuret, så det er let at fylde det med brænde fra en trailer
 4. Placér ikke brændeskuret for langt væk fra boligen, fyringsrummet eller hvor du end måtte have behov for brændet. Er der for lang afstand, skal du gå langt med brændet hver gang, du skal bruge det, hvilket ikke ligefrem er en fordel
 5. I forhold til papirarbejdet skal du have øje på lokalplan og byggetilladelser. Du skal hverken anmelde eller søge om byggetilladelse, hvis dit brændeskur er under 35 kvadratmeter for en almindelig bolig. For et rækkehus hedder tallet derimod 20 kvadratmeter. Der er her tale om meget store brændeskure, og de sælges sjældent så store, men reglementet her er stadig en fordel at holde sig for øje, da det kan give bøder ved overskridelse.

Overholdes de 5 punkter ovenfor, vil du opleve, at dit brænde får de bedst mulige forudsætninger for at kunne tørre så godt som muligt, uden at du i boligen vil blive generet af skuret.

Brug brændeskuret i indretning af have, terrasse osv.

As is clear from this guide and the market for firewood, there are a multitude of different fireplaces in different looks. That is to say, you may well have it in mind when choosing a new garden shed. It is possible for you to find a firewood that can be used positively in your garden. A full burial shed is also something that can contribute to a beautiful garden if you also find the right shed.

First of all, it may be advantageous to think a bit about the material when choosing a new wood shed. If you have a material type that is very common in the garden, it may be advantageous to pass this on to the firewood shed. It can also be in relation to the color that can be matched with clothes rack, garden furniture, patio stones or boards, etc.

Omvendt kan det også være, at du gerne vil have modernitet ind i haven, hvilket kan gøres med et brændeskur af galvaniseret stål. Her er der tale om et meget råt design, som kan passe ind i mange forskellige haver. Dermed ikke sagt, at et brændeskur i træ ikke kan virke moderne og minimalistisk. Det handler blot om at finde de rette farver, således der er god harmoni mellem de forskellige objekter i haven. Hvis du skal have et brændeskur, der skal stå op ad en væg på garagen, boligen eller lignende, er det også vigtigt, at farven på boligen og brændelyet stemmer overens med hinanden og indgår i en harmonisk helhed.

De vigtigste ting ved valg af brændeskur

Valg af brændeskur er altså ikke så simpelt, som du måske lige går og tror, da der er mange forskellige parametre, der spiller ind på valget. Nogle af de allervigtigste ting at have øje for i forhold til valg og placering af brændeskur er oplistet:

 1. Find et brændeskur i det rette materiale, der matcher den mængde af vedligehold, som du er villig til at lægge i det. Galvaniseret stål skal ikke vedligeholdes, hvorimod træ gerne skal have behandlinger årligt. Det afhænger dog af træsort, og nogle vil kunne nøjes med vedligehold hvert tredje år.
 2. Sørg for at brændeskurets udseende stemmer nogenlunde overens med udseendet på boligen, indretningen i haven, valget af havemøbler og lignende, således du holder en samlet og harmonisk stil i hele haven. Det kan hurtigt komme til at virke en smule uharmonisk, hvis brændeskuret skiller sig alt for meget ud fra huset, hvilket især er gældende, hvis huset og brændeskuret er placeret tæt på hinanden
 3. Find et brændeskur i den rette størrelse og i forhold til dine behov. Skal du både opbevare brænde og andre ting, kan det være en fordel med et større skur. Skal du kun opbevare brænde, og er det årlige behov for brænde ikke så stort, kan du nøjes med et mindre skur – eventuelt et der monteres op ad en væg
 4. Find den rette placering til brændeskuret, således det passer i haven, mens åbningen skal være vendt mod syd, så brændet får mest mulig sol og derved tørrer bedst muligt

Læs også: Brændely – 5 ideer til smart opbevaring.

Balancegang mellem krav og pris

Det er også essentielt at finde den rette balancegang mellem krav og pris. Det er vigtigt at opsætte nogle rammer, ønsker og behov for, hvordan du ønsker at brændeskuret skal være. Derved kan du sikre dig at finde et brændeskur, som lever op til disse, så du får opbevaret dit brænde i et skur, som du synes om og opfylder de krav, du har til det. Der er dog også lige prisen, som du også skal have i baghovedet, da den også har en stor betydning for, hvilket brændeskur du skal købe.

Derfor kan det være en fordel, at du opsætter et budget for, hvor meget du vil bruge på opbygningen af brændeskuret, og det er blandt andet noget, du kan gøre ved hjælp af de 3 tilbud, du kan indhente. Når du har lagt et budget, er det en hel del lettere at finde et passende brændeskur. Det er dog også vigtigt, at du matcher dit budget med de krav og behov, du end måtte have.

Prisen vil i langt de fleste tilfælde følge dine krav, ønsker og behov, hvorfor du eksempelvis vil få svært ved at finde et passende brændeskur, hvis dine behov og krav er for store i forhold til dit budget. Hvis du derimod lægger et for stort budget i forhold til krav, ønsker og behov kan du enten vælge blot at spare de ekstra penge eller skrue op for ønsker til brændeskuret. Med den rette balancegang mellem disse to parametre, vil du let kunne finde et passende brændeskur.

Se også Håndværk & Design skrevet af dr.dk.

Læs også vores artikel om: Knivmagneter – Her er de bedste magneter til dine køkkenknive

Læs også vores artikel om: Skægtrimmer test – her er de 7 bedste

Denne side er anmeldt af: Magnus M. Jeppesen 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar