Black Friday er på rekordtid blevet årets største shoppedag. Det er den eneste dag på året, hvor næsten samtlige butikker i landet går sammen om at sætte store dele af deres sortiment på tilbud. Ofte finder du masser af varer med meget store besparelser, og det er således en oplagt mulighed for at sikre julegaverne uden at få lænset bankkontoen.

Men kan du stole på tilbuddene, og hvad med returretten?

Vi har samlet en række gode råd i denne artikel, så du undgår at blive snydt eller stå tilbage med en vare du ikke kan bruge.

1. Vær forberedt

Du har sikkert set tv-klip fra udlandet, hvor horder af shoppelystne kunder stormer forretningerne og slåskampe opstår ved de mængdebegrænsede tilbud. Det gælder derfor om at holde hovedet koldt, finde ud af hvad du vil have og skrive det ned.

Sådan forbereder du dig op til Black Friday:

 • Skriv ned hvad du ønsker at købe.
 • Find ud af hvor du kan købe varerne.
 • Find ud af hvad tid de forskellige butikker åbner og lukker.
 • Planlæg evt. en rute i shoppingcentret hjemmefra.
 • Afsæt masser af tid – køerne vil være lange!

Du bør som udgangspunkt aldrig forvente at komme hjem med alt hvad du gerne ville have fat i, da butikkerne ofte bruger Black Friday til at rydde op på lageret og har begrænsede mængder.

2. Tag mobilen med på shopping

Mobilen er en uundværlig shoppingpartner på Black Friday. Med mobilen i hånden er du altid parat til at lave din egen research, tjekke om varen er billigere på nettet eller om den får gode anmeldelser. Det er med andre ord en god idé at medbringe en fuldt opladt smartphone, hvis du planlægger at shoppe impulsivt og ikke går målrettet efter bestemte varer.

3. Undersøg varen før du køber

Da Black Friday er en god mulighed for butikkerne at få rømmet deres varelagre og skaffet sig af med ældre modeller, skal du være ekstra opmærksom på tilbuddene.

Undersøg derfor hvorfor en vare pludselig er sat ned med 70 %, for måske skyldes det at den bliver forældet om et halvt år eller erstattes af en ny og markant bedre model lige om lidt. Det har selvfølgelig ikke den store betydning for alle produktgrupper, men det kan eksempelvis være ærgerligt at købe en computer eller fladskærm og derefter finde ud af at modeller er 2-3 år gammel (eller ældre).

Undersøg også om varen får gode anmeldelser på nettet, især hvis du ikke kender modellen eller mærket. Dette er især en god idé med elektronikprodukter.

Sådan undersøger du bedst en vare før du køber:

 • Søg efter varens modelnavn på Google.
 • Kan varen ikke findes på producentens hjemmeside, er der god chance for at det er en ældre model.
 • Tjek også anmeldelserne – er de overvejende positive eller negative?

4. Pas på besparelserne

Det er før blevet påvist, at butikkerne kan være lidt for kreative med rabatterne. Dette er sandsynligvis ikke et engangstilfælde, og derfor bør du aldrig lade dig lokke af budskaber om “store besparelser”, “aldrig set så billigt før”, “spar 70-80%” og lignende. Rabatterne tager ofte udgangspunkt i producenternes vejledende priser, en opjusteret førpris eller lignende. Du kan med andre ord ikke vide dig sikker på om tilbuddet  er så godt som butikken skriver det er, så du bør altid selv undersøge tilbuddene.

Sådan tjekker du et tilbud:

 • Søg efter varens modelnavn på Google.
 • Undersøg eksempelvis på PriceRunner, hvordan prisen har udviklet sig gennem tiden.
 • Undersøg også om varen eventuelt findes billigere i andre butikker og på nettet.

Hvis der er tale om køtilbud og stærkt begrænsede mængder, kan det være en indikation af at tilbuddet er bedre end normalt. Men tjek alligevel altid priserne inden du shopper løs.

5. Tjek om fortrydelsesretten gælder

Hvis du shopper på nettet i forretninger indenfor EU’s grænser, har du altid som minimum 14 dages fortrydelsesret. Mange netbutikker har dog udvidet fortrydelsesret i november og december, så julegaverne kan byttes eller returneres efter jul. Det er derfor en god idé at tjekke om den pågældende netbutik tilbyder udvidet fortrydelsesret, hvis varen skal gives som julegave.

I de fysiske butikker er reglerne lidt anderledes, for her har du som udgangspunkt ikke fortrydelsesret. Du kan dog som minimum få et tilgodebevis, men på grund af konkurrencen fra netbutikkerne vælger mange af de fysiske butikker også at tilbyde kunderne 14 dages fortrydelsesret eller mere. Flere af de fysiske butikker tilbyder selvfølgelig også udvidet fortrydelsesret i forbindelse med julen, ligesom der kan påsættes byttemærker så modtageren kan bytte uden frem til en bestemt dato uden den originale kvittering.

Sådan tjekker du fortrydelsesretten:

 • Tjek om netbutikken ligger indenfor EU’s grænser. Kig eksempelvis på “Om os”- eller “Kontakt os”-siden, hvis du er i tvivl.
 • Spørg en ekspedient i den fysiske butik, eller kig efter skilte om fortrydelsesret ved kassen.
 • Kig på netbutikkens forside eller ved den enkelte vare, om der er påskrevet udvidet fortrydelsesret i forbindelse med julen.

6. Sid klar ved midnat

Hvis du har planer om at shoppe på nettet, skal du forberede dig på både nedbrud og meget lange ventetider i flere netbutikker. Selvom de fleste efterhånden har lært af de forgangne års store interesse, kan det være svært at håndtere tusindvis af ordrer på samme tid.

Sid derfor klar allerede ved midnat, så du er en af de første der får adgang til tilbuddene. Vær dog opmærksom på at interessen omkring midnat også er stor, og du kommer muligvis til at sidde i køsystem et stykke tid før du får adgang.

Alternativt kan du stå tidligt op fredag morgen, hvor netbutikkerne ikke har lige så travlt. Venter du til fredag eftermiddag, risikerer du at varer er blevet udsolgt eller at der igen er så stort pres på at netbutikkerne ikke kan håndtere det.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar