Der er mange fordele ved selv at dyrke krydderurter. For det første bidrager friske urter med meget mere smag i madlavningen, og for det andet får du langt større tilfredshed med din mad, når du selv har dyrket urterne til den. 

Du behøver ikke have hus og have for at få ekstra smag og glæde ved din mad. Urter kan lige så vel dyrkes i små potter i vindueskarmen, som de kan gro og vokse i haven. 

Herunder finder du de bedste og mest udbredte krydderurter, som anvendes og dyrkes i Danmark. Du finder både krydderurter frø samt urter i potter.

Oregano – populære krydderurter i potter


Set på Plantetorvet
Oregano – populære krydderurter i potter

Oregano er en af de mest populære urter, der bruges i en masse forskellige madretter. Har du have eller en altan, er det en fordel at plante din urt i krukker, så den kan få de bedste vækstforhold. 

Denne oreganoplante leveres i 1 liter potte, som du skal udplante derhjemme. Oregano blomstrer fra juli til september, og med den kan du byde dine gæster på de mest indbydende rette med friske oreganoblade. 

Du kan også vælge at plante oregano i en krukke. Her skal du sørge for, at rødderne får tilstrækkeligt med vand. Oregano har en normal vækst. Dette kan være et betydningsfuldt element at forholde sig til, når der skal vælges krydderurter til selvdyrkning. Nogle urter kræver særlig pleje og andre er ekstra porøse og sårbare. Oregano kan dyres i både krukker og potter på altanen eller i vindueskarmen. 

Udvalgte specifikationer

 • Populær urt der kan anvendes i meget madlavning
 • Nem at udplante og holde
 • Kan plantes i have, krukker og potter 
 • Har en mild og sød duft


Se pris på Oregano Plantetorvet

Basilikum (frø) – budgetvenlig krydderurt til salat og kødretter


Set på Plantetorvet
Basilikum (frø) – budgetvenlig krydderurt til salat og kødretter

Er det første gang, du vil i gang med at dyrke dine egne krydderurter, kan det være en god idé at vælge dem, som har de nemmeste vækstforhold, og som kræver normal pleje. Basilikum er en praktisk urt, der kan plantes i krukker og små potter. 

Den store fordel ved basilikum er, at når du plukker de velsmagende blade, vil urten hurtigt skyde frem med nye blade. Det er således en dynamisk plante, der giver masser af smag og glæde. 

Du kan bruge basilikum i mange forskellige forbindelser. Det kan være til kødretter, eller det kan være som lækker tilsætning i sprøde salater. 

Når du vælger frø, får du de billigste krydderurter. Det er en praktisk fordel at vælge frøene, så du kan plante dine urter i de potter eller krukker, som du ønsker. 

Basilikumfrø skal drysses cirka 1cm ned under jordoverfladen. Under spiring skal du sørge for at holde jorden eller mulden fugtig omkring dine krydderurter.

Udvalgte specifikationer

 • Populær og billig urt
 • Egner sig til potter og små krukker
 • Det er nemt at vokse og pleje basilikum 
 • Kan plantes indenfor i vindueskarmen med masser af sollys. 


Se pris på Basilikum (frø)Plantetorvet

Rosmarin (frø) – Uundværlig krydderurt for dig der elsker kødretter


Set på Plantetorvet

Holder du af lækre, velsmagende og indbydende simreretter i vinterhalvåret? Og elsker du at eksperimentere med nye og klassiske retter derhjemme?

Rosmarin er et uundværligt krydderi, som er med til at give masser af smag og aroma til din madlavning. Krydderurten er en bestseller hos Plantetorvet.dk.

Disse frø skaber med tiden en flot, grøn busk, som giver dig de bedste forhold til at anvende rosmarin. Når krydderurten har vokset sig stor, kan du bruge stænglerne friske, eller du kan selv tørre dem derhjemme. I nogle retter med kød, lam og fjerkræ kan der være brug for at anvende krydderiet i tørret udgave. Til simreretter eller fisk kan der være brug for de friske stilke. 

I haven eller i en krukke?

Det er en fordel for dig at vælge rosmarin som frø, så du helt selv kan styre, hvordan din mad bliver tilberedt. Afhængig af hvor meget plads du har i haven eller på altanen, kan du så de frø, som matcher dine behov. Det er ikke kun haveejere, der kan få glæde af den populære krydderurt. Bor du i lejlighed med en altan, kan du placere dine såede frø i en krukke, hvor de kan suge næring til sig fra solens stråler. 

Det er nemt at holde og pleje rosmarinbusken. Den gror langsomt, så det er nemt at holde øje med dens udvikling. Sørg for at klippe stænglerne af, før busken begynder at blomstre. 

Før du er klar til at plante dine frø, er det en god idé at lade dem forspire i køleskabet. Så frøene i en lille potte og placér denne i køleskabet i 2-3 uger. 

Specifikationer

 • Egnet til udplantning både i haven og i krukker
 • Let at holde
 • Egnet til både simreretter, fisk, fjerkræ, vildt og lam
 • Kan bruges både friske og i tørret tilstand

Se pris på Rosmarin Plantetorvet

Citronmelisse – Skøn krydderurt til konditori og dekoration


Set på Plantetorvet

Hører du til de mange tusinder af danskere, der elsker at lave kager og desserter, er citronmelisse fast inventar i dit køkken. Det giver langt større tilfredsstillelse at kunne dekorere egne kager med krydderier og pynt, som du selv har dyrket. 

Når du anvender citronmelisse, som du selv har plantet og plejet, kan du være sikker på, at dekorationen er 100% økologisk. Produktet er én af kundefavoritterne hos Plantetorvet.dk

Kan plantes både udenfor og i køkkenet

Citronmelisse vil egne sig perfekt til udplantning i små potter, du kan have stående i vindueskarmen. Har du børn i hjemmet, er der garanti for, at de kan få smag for at deltage i madlavningen og de kreative bagværk, når de får lov at undersøge et citronmelisseblad. Når det bliver nulret mellem fingrene, skabes den skønneste, friske duft, som nok skal fange interessen for madlavning hos børnene. 

Den flotte krydderurt er med til at give et grønt pust til køkkenet, og krydderurten er nem at holde.  

For mange mennesker uden ”grønne fingre” er det en stor fordel at kunne plante egne blomster, afgrøder og urter i mindre omfang. Du slipper for at skulle købe dyre krukker, når du vælger en krydderurt som citronmelisse. En anden fordel ved urten er, at den er hårdfør. Den kan klare sig fint i både tør og fugtig jord.

For at få succes med væksten af urten anbefales det, at du forspirer frøene, før du planter dem ud i den potte. Du vælger selv, om frøene skal forspires eller ej. 

Specifikationer 

 • Godt valg for dig uden grønne fingre
 • Hårdfør krydderurt 
 • Dufter fantastisk 
 • Kan få konditori til at tage sig professionelt ud
 • God urt til desserter
 • Kan forspires for at fremme den gode og stærke vækst

Se pris på Citronmelisse Plantetorvet

Koriander – gode krydderurtefrø til potter


Set på Plantetorvet
Koriander – gode krydderurtefrø til potter

Den klassiske metode til at vokse krydderurter derhjemme er at plante frø i potter eller små krukker. Krydderurter er mindre planter sammenholdt med mange blomster, og derfor skal de skånes mere. Dette sker optimalt, når du sår krydderurter og frø i potter. 

Koriander er en klassisk urt, som har bedst af at blive plantet og sået i små potter. Koriander giver en let, pikant smag, der er særlig velegnet til sydlandske og asiatiske retter. 

Med frø bestemmer du selv, hvor kraftig en vækst du ønsker. Har du drivhus, kan du så dine krydderurter i større krukker. Koriander har brug for masser af sol for at vokse optimalt. Sørg for at holde mulden fugtig både under spiring og blomstring. 

Under de rette vækstbetingelser kan stænglerne hos koriander blive op til 50cm høje. Urten har brug for en temperatur fra 10-25 grader for at opnå den rette vækst.  

Udvalgte specifikationer

 • Nem og enkelt urt til hjemmedyrkning 
 • Frøene kan sås i både potter og krukker
 • Kan vokse i vindueskarmen eller i krukker i drivhuset
 • Billig urt der egner sig til eksotiske madretter 


Se pris på Koriander Plantetorvet

Purløg – alsidige krydderurter i potter 


Set på Plantetorvet
Purløg - alsidige krydderurter i potter

Purløg er en klassisk, dansk urt, som kan bruges som både ingrediens i madlavning og som tilbehør til såvel kolde som varme retter. Både børn og voksne holder af den milde og gode smag, som purløg giver. Det kan bruges til omeletter, æggekager, topping på rugbrødsmadder og som ingrediens i kødretter. 

Denne urt leveres i en 1 liters potte. Har du brug for flere potter med purløg, kan du benytte dig af muligheden for at få mængderabat. Dette har betydning for dig, som holder af at dyrke egne krydderurter, og som nyder at lave mad med masser af smag, sundhed og næring. 

Den store fordel ved at købe krydderurter i potter er, at du på kort tid kan begynde at plukke af de velsmagende urter. Du er fri for at vente på, at spiringsperioden gennemføres, og du kan udplante dine urter i de krukker og potter, som du ønsker. 

Som haveurt er purløg en taknemmelig plante. Den tåler både at stå i direkte sol og i halvskygge. 

Når du udplanter dine urter i potter, skal du bruge en næringsrig jord eller muld. Sørg for at tilføre gødning og vand i hele vækstperioden. 

Udvalgte specifikationer

 • Populær og alsidig urt der egner sig til både kolde og varme retter
 • Nem udplantning i krukker 
 • Du får velsmagende krydderurter til madlavning 
 • Kan holdes både indendørs og udenfor 
 • Tåler direkte sol samt halvskygge

Se pris på Purløg Plantetorvet

Skovjordbær – skøn plante i haven


Set på Plantetorvet
Skovjordbær – skøn plante i haven

Der findes masser af dejlige urter på markedet, som let kan dyrkes derhjemme og bruges til madretter, som tilbehør eller som ingredienser.

Har du en have, er der garanti for at bringe glæde hos store og små medlemmer i husstanden, når du planter prydjordbær. Det er en af de nyeste typer af urter, som egner sig perfekt til udplantning i haven. 

De små, søde prydjordbær smager skønt i salater og som små lækkerier, der kan plukkes i takt med, at bærrene modnes i sensommeren. 

Når du vælger denne plante, er det ikke kun smagen fra de søde bær, du får glæde af. Det er også udseendet af planten, som du kan se frem til, når den vokser frem med sine smukke, hvide blomster. 

Skovjordbær er en hårdfør plante, som egner sig til det danske klima. Den er middelvoksende, og du kan selv bestemme, hvor stort et areal af urtehaven du ønsker skal prydes af skovjordbær.

Du kan købe planten med mængderabat og vælge det antal, der passer til dine ønsker og til størrelsen af din have. 

Udvalgte specifikationer

 • Smuk plante med flotte, hvide blomster
 • Kan købes med mængderabat
 • Egner sig til udplantning i både sol og halvskygge 
 • Velsmagende, søde prydjordbær der kan bruges som snack og som topping til salat
 • Hårdfør plante


Se pris på Skovjordbær Plantetorvet

Timian frø – Økologiske krydderurter i haven


Set på Plantetorvet
Timian frø – Økologiske krydderurter i haven

Går du op i miljø og sundhed, og vil du have krydderurter til hjemmedyrkning, som kan vokse uden brug af gødning, skal du vælge de økologiske frø. Timian er en udbredt og klassisk urt i Danmark, som bruges i mange kødretter. 

Når du dyrker dine egne urter, får du mere aroma i maden. De tørrede urter har en mindre intensiv smag sammenholdt med de friske. Derfor er der generelt brug for færre blade, når du bruger friske urter. 

Timian frø kan både sås i haven, i små potter samt i krukker. Det er en god idé at placere dem på et sted, hvor urten får masser af varme og sollys. I store vindueskarme har timian de bedste vækstforhold, når du dyrker den indenfor. Har du et drivhus, kan du så frøene i større krukker.

Uanset om du dyrker timian i drivhus eller vindueskarm, skal du sørge for at give frøene godt med vand i både spireperiode og i høstsæson. 

Timian er en kraftig og stærk urt, hvilket gør den egnet til at blive sået i urtehaven. Her skal frøene sås med en afstand på 20cm. 

Timian har en lang høstsæson. Du kan plukke de velsmagende blade af fra maj til september. 

Udvalgte specifikationer

 • God og velsmagende urt
 • Kan sås både i haven, i krukker samt i små potter
 • Kan dyrkes indenfor, i drivhuset og udendørs
 • Økologisk urt der gavner miljø og sundhed
 • Lang høstsæson 


Se pris på Timian frø Plantetorvet

Hvidløg – friske krydderurter til sundhed og helse


Set på Plantetorvet
Hvidløg – friske krydderurter til sundhed og helse

Har du mod på selv at dyrke dine hvidløg, er der masser af sundhed og næring at komme efter. Hvidløg har været og bliver fortsat betragtet som naturmedicin, og urten kan bruges til mange forskellige slags anvendelsesformål. Du kan lave hvidløgsshot, der kan opbygge immunforsvaret og hjælpe med til at detoxe kroppen for skadelige, ophobede affaldsstoffer. 

Når du vil have mest næring og den største grad af sundhed med dine krydderurter, skal du dyrke dem selv. Du kan pleje dem på økologisk vis, så du kan indtage urterne med god samvittighed. 

Til hjemmedyrkning af egne hvidløg er det en fordel at købe urterne i potter. Her er det første stadie med spiring klaret, så du kan få glæde af blomsterne og urterne, når de udvikler sig. 

Bladene på hvidløgsplanten er smukke og skaber et fint, lyst udseende. De har hhv. hvide og lyserøde blomster, som vil tage sig flotte ud i vindueskarmen. 

Ønsker du at plante dine hvidløg i haven, skal du finde et godt sted til dem, hvor de får masser af direkte sol, lys og varme. 

Udvalgte specifikationer

 • Velegnet urt til sundhed, helse og mad
 • Kan plantes i haven
 • Egner sig til udplantning i krukker og potter
 • Giver smukke, hvide og lyserøde blomster 


Se pris på Hvidløg Plantetorvet

Dild (frø) – bladrig og populær køkkenurt 


Set på Plantetorvet
Dild (frø) – bladrig og populær køkkenurt

Mens nogle urter er særlige og specielle, er der andre mere traditionelle og almindelige. Dild hører til iblandt de udbredte urter, som kan findes i stort set alle køkkener. Du behøver ikke gå op i madlavning, aroma og specialretter for at få glæde af at dyrke dine egne, friske krydderurter. 

Dild er en mild urt, som kan bruges i de klassiske, danske retter med fugl eller fisk. 

Du får meget værdi for pengene, når du vælger at købe dine krydderurter som frø. Med dem kan du selv dosere, hvor omfangsrig en plante du ønsker.

Der er forskel på, hvor ’grønne fingre’ vi hver især har. Hører du til den gruppe, som ikke har mange erfaringer med at dyrke egne afgrøder, har det stor betydning at begynde med urter og grønsager, som er nemme at så og pleje. 

Sørg for at være opmærksom på vandingen af din dildplante. Der er forskel på, hvor meget og hvor ofte urter skal vandes. Dild skal have mindre vand sammenholdt med de andre populære, danske urter som f.eks. basilikum og persille. 

Det praktiske ved dild er, at du kan fryse de friske urter ned, så du kan få glæde af dem til senere brug. Både aroma og næringsstoffer bliver opretholdt, når du fryser urten.

Udvalgte specifikationer

 • Nem at så og pleje
 • Urten kan bruges i mange af de traditionelle, danske retter 
 • Egner sig til potter og krukker 
 • Billigt valg når du køber frø


Se pris på Dild (frø) Plantetorvet

Karryplante – flerårig krydderurt i haven 


Set på Plantetorvet
Karryplante – flerårig krydderurt i haven

Den største forskel imellem de mange populære urter handler om, hvorvidt de er etårige eller flerårige. Hovedparten af køkkenurterne (dild, basilikum og timian blandt andre) blomstrer kun 1 år. Det er de billigste urter, som er nemme at skifte ud, når du har brug for nye skud og stængler. 

Karry er hos de fleste mennesker et uundværligt krydderi. Det er med til at bringe god smag, og det er et karakteristisk krydderi som følge af sin intense, gule farve. 

Det bedste er at plante dine karryplanter i store krukker eller i haven, hvor der er godt med sol og læ. På disse måder kan du bedst styre plantens vækst og blomstring. Karryplanten blomstrer fra juli til september, og der kræves en muldjord med højt næringsindhold. Det er vigtigt, at du udplanter den med god næring fra starten af, så den får de bedste vækstbetingelser. 

Et par gange om året er det en god idé at give din karryplante gødning. Det er en hårdfør plante, og den får masser af liv og vækst, når du nærer den med gødning og vand.

Det er nemt at plante dine urter ur, når de leveres i potter. 

Udvalgte specifikationer

 • Flerårig krydderurt der blomstrer år efter år
 • Kan med fordel plantes i haven eller i store krukker
 • En hårdfør plante der egner sig til det danske klima 
 • Leveres i potte 


Se pris på Karryplante Plantetorvet

Kruspersille – hårdfør krydderurt i haven eller i vindueskarmen


Set på (Produktet er udgået)
Kruspersille – hårdfør krydderurt i haven eller i vindueskarmen

Mange danske retter vil ikke være de samme uden brug af persille. Det er hovedingrediens i persillesovs, og det er uundværligt i forbindelse med servering af lune frikadeller. Hvordan du vælger at plante din persille, er mere eller mindre op til dig. Den kan trives både indenfor og udendørs, og den kan sås både i foråret og i løbet af efteråret. Persille er en populær og taknemmelig urt, der blot skal udplantes i næringsrig jord for at vokse optimalt. 

Sår du din persille i haven, er det en god idé at finde en ny plads til den gang for gang. Den har bedst af at vokse et nyt sted i haven, hvor den kan suge næring på ny. 

Den kan klare at vokse i både direkte sol og i halvskygge. 

Har du fået plantet for meget af din persille, kan du klippe hovederne af stænglerne og fryse dem ned i små portioner. På dén måde har du altid frisk og sund krydderi til dine rette hele året rundt.

Udvalgte specifikationer

 • Fryseegnet 
 • Kan sås i haven, i potter og i krukker
 • Nem at passe og pleje
 • Kan med fordel plantes i større mængde

Se pris på Kruspersille (Produktet er udgået)

Fennikel – velsmagende og moderne krydderurt til haven


Set på Plantetorvet
Fennikel – velsmagende og moderne krydderurt til haven

Er du typen, der holder af at lave mad og eksperimentere med nye smage og retter? Fennikel er en af de nyeste og mest populært ingredienser, som mange restauranter har taget til dig. Den egner sig til simreretter og er med til at bringe bid og smag til din mad.

Der er garanti for glæde både familie og gæster, når du serverer rette med ingredienser, du selv har opdyrket. 

Vil du i gang med at plante fennikel derhjemme, skal det ske enten i haven eller helst i drivhus. Det er en mindre hårdfør plante, og derfor skal du være omhyggelig med at finde det helt rette sted i haven, hvor den får masser af sol, varme og læ. Disse forhold findes i drivhuset, hvor fennikelplanten vil leve under de optimale forhold.

Det er en fordel at købe fennikel i potte, når du vil sikre dig at få en plante med optimal vækst. Når du køber krydderurter i potter, er dine planter passet og plejet optimalt i de første stadier i væksten. Dette øger din succes større med at gro dine egne urter derhjemme. 

Udvalgte specifikationer

 • Velsmagende urt til simreretter
 • Populær urt der kan bruges hele året rundt i madlavningen 
 • Skal gerne plantes i drivhuse eller på solrige steder i haven
 • Leveres i potte


Se pris på Fennikel Plantetorvet

Økologisk karse – perfekt urt til vindueskarmen


Set på (Produktet er udgået)
Økologisk karse – perfekt urt til vindueskarmen

Hvem har ikke sået karse i små skåle med fugtigt vat? Karse er én af de mest sikre og succesfulde krydderurter, der kan plantes hele året rundt. Har du børn i husstanden, som holder af at være med i køkkenet og madlavningen, vil det være ideelt for dem at få lov til at så deres egne urter.

Karse er det rette valg i denne forbindelse.

Alt det kræver for at få give den rette vækst til urten er en varme, lys, en skål, vat, vand og de små, mørkebrune karsefrø. Lad skålen stå i en vindueskarm, hvor der er lys og varme. Sørg for at holde vattet fugtigt, så de økologiske frø får masser af næring til at vokse. 

Karse er en børnevenlig urt. Den vokser på få dage, og det er med til at give børnene en god forståelse af at dyrke afgrøder selv, og hvilken betydning dette har for sundheden og vores miljø. 

Du kan dyrke karse hele året rundt. 

Udvalgte specifikationer

 • Nem og enkel urt der vokser på få dage
 • Børnevenlig, økologisk krydderurt 
 • Kræver kun vand
 • Kan dyrkes hele året rundt

Se pris på Økologisk karse (Produktet er udgået)

Pebermynte – frisk urt til sommer og drinks


Set på Plantetorvet
Pebermynte – frisk urt til sommer og drinks

Mens nogle krydderurter bruges for at øge næringsindholdet i madretter, er der andre urter, som har enten sundhedsmæssige eller smagsforstærkende effekter. Pebermynte er en betydningsfuld ingrediens i mange drinks, som kan nydes året rundt. Den intense og karakterfulde duft af pebermynte kommer tydeligt frem, når du gnider et af plantens blade mellem dine fingre. 

Særligt i sommerperioden findes der ikke nogen større tilfredsstillelse end at kunne plukke blade fra egne urter for at bruge dem i drikke eller til desserter. 

De friske urter bidrager med mere smag sammenholdt med de planter, som du køber færdigudvoksede i butikkerne. 

Du kan lave de bedste sommerdrikke både med og uden alkohol, når du har frisk pebermynte. 

Vælger du krydderurter i potte, kan du nemt plante dem om. Du kan bruge flotte krukker derhjemme, så dine planter tager sig elegante ud. Pebermynte er en hårdfør urt, som kan stå i sol eller i halvskygge. Den vil have godt af at få gødning 1-2 gange i løbet af en sæson.

Udvalgte specifikationer

 • Perfekt urt til sommerdrikke og desserter
 • Leveres i potte 
 • Kan stå i sol eller i halvskygge 
 • Har en dejlig duft 

Se pris på Pebermynte Plantetorvet

Opsummering

Der er rig mulighed for at tilføre masser af næring, sundhed og smag til din mad, når du kan dyrke dine egne urter. Hvilke urter der er de rette for dig, afhænger af dine smagsløg og dine boligforhold. Mens nogle urter har bedst af at blive sået og vokse i haven eller drivhuset, er der andre urter, som trives i vindueskarmen. 

Køkkenurter som basilikum, timian, karse, oregano og dild kan med fordel blive sået i små potter, som står i en vindueskarm, hvor de får masser af lysindfald og varme. 

De flerårige krydderurter kan bedre tåle at blive plantet i haven eller i større krukker i drivhuset. 

Når du vil have succes med at dyrke krydderier selv, skal du være opmærksom på udplantning og pleje. Der er forskel på, hvor meget vand en urt skal have, og hvor hårdføre de forskellige planter er. Alle planter har godt af at vokse i næringsrig jord. De mest porøse planter skal have tilført ekstra næring i form af gødning. Dette er med til at gøre dem modstandsdygtige og sikre den optimale vækst. 

Se også denne artikel på Havehandel.dk: Top 10 over gode krydderurter til vindueskarmen

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar