Flere autostole dumper på sikkerheden og er potentielt livsfarlige, hvis uheldet er ude. Det konkluderer de nyeste test, som er foretaget i et samarbejde mellem uafhængige forbrugerorganisationer fra blandt andet Danmark, Sverige og Tyskland. Det kan med andre ord være en rigtig god idé at se dig for, inden du vælger autostol til dit barn.

Bomagasinet har sammenholdt de nyeste testresultater, og giver i denne artikel et overblik over de bedste autostole til forskellige alders- og vægtklasser. Du får også et indblik i hvordan stolene testes og hvilke regler der gælder ved kørsel med børn.

Herunder ser du opdelingen og vores top 3 anbefalinger ligenu:

Herunder går vi i dybden med de i alt 7 autostole, der klarer sig godt i nye test fra Danmark, Sverige og Tyskland:

Bedste autostole til de mindste børn (ca. 0-1 år / 13 kg)

Transport af spædbørn og børn op til et år kræver en god bagudvendt autostol. Her anbefales det at vælge en autostol med en isofix base, som gør det nemt og enkelt at fastspænde barnet korrekt og sikkert.

En bagudvendt autostol er det sikreste valg, da ryg og nakke belastes mindre i tilfælde af en kollision. Disse modeller fylder som regel en del mere end de fremadvendte autostole, så det er en god idé at tjekke om der er tilstrækkeligt med plads i bilen. På producenternes hjemmesider kan du typisk finde en guide, der hjælper dig med at finde ud af om en bestemt autostol passer til din bil – mere om dette længere nede i artiklen.

Herunder kan du læse om de autostole, vi anbefaler til de mindste:

Recaro Privia med isofix base

Recaro-Privia-Autostol-med-isofix
Recaro Privia m. isofix base klarer sig rigtig godt i test fra år 2014, hvor den får topkarakter i sikkerhed og roses for at være nem at bruge. Fås i flere farver.
Bedste pris: 1.848,92 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk (2014)
 • Testvinder – Råd & Rön
 • Testvinder – FDM
 • Testvinder – ADAC

Passer til børn mellem 0 og 1 år (maks. 13 kg.)

Det siger testpanelerne om Recaro Privia: Denne autostol klarer sig rigtig godt i test, hvis den bruges sammen med den isofix base, som følger med i pakken.

Den får en meget høj sikkerhedsmæssig vurdering ved både front- og sidekollisionstesten, og samlet får Recaro Privia med isofix base den højeste samlede bedømmelse i uafhængige test af autostole fra 2014. Testpanelerne bemærker desuden at autostolen er meget let med en vægt på under 4 kg, og så er den nem at montere. Polstringen og komforten vurderes at være god, ligesom benstøtten også trækker op. Betrækket kan afmonteres og vaskes i maskine, så autostolen er nem at holde ren og pæn.

En lille ulempe er at Recaro Privia kræver en del plads i bilen, og derfor kan den være svær at få ind i de mindste bilmodeller.

Information: Recaro Privia kan både købes med og uden isofix base. Vi anbefaler dog at du køber autostolen med isofix base, da sikkerheden øges markant, ligesom risikoen for fejlmontering mindskes.

Denne autostol monteres bagudvendt, og egner sig til børn fra ca. 0 til 15 måneder eller op til 13 kg. Den bagudvendte position er påkrævet til spædbørn, da ryg og nakke støttes bedst muligt i tilfælde af kollision. Du bør derfor bruge en bagudvendt autostol så længe det er muligt.

Recaro Privia er udstyret med Recaros HER sikkerhedsseler, som modvirker at selerne snor sig. Ifølge producenten giver selerne ekstra beskyttelse til barnets nakke, skuldre og hoved. Af andre detaljer er det også værd at navne at autostolen er udstyret med Recaro SmartFit, så du kan tilpasse og åbne selerne med en enkelt hånd.

Autostolen har en vægt på 3,7 kg og leveres med et babyindlæg, som senere kan tages ud. Betrækket er åndbart og kan maskinvaskes.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Recaro Privia
 • Fra 0 til 15 mdr. (op til 13 kg.)
 • Kan bruges med eller uden isofix base
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 3,7 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.849,00 kr. 0,00 kr. 1.848,92 kr. Til butik »

Bedste autostole til mellemstore børn (ca. 1 – 4 år / 9 – 18 kg)

Som udgangspunkt anbefales det at barnet sidder i en bagudvendt autostol så længe som muligt. Ryg og nakke belastes nemlig mindre i tilfælde af en kollision, sammenlignet med de fremadvendte modeller. På et tidspunkt vokser barnet dog ud af den bagudvendte autostol, og her er det vigtigt at du kigger grundigt efter i brugsanvisningen, for at se nøjagtigt hvornår du skal skifte til en større model.

Autostole til de mellemstore børn er typisk fremadvendte og fås både med og uden isofix. Der findes dog enkelte gode modeller, som er bagudvendte og meget sikre at anvende. Såfremt din bil har isofix beslag, anbefales det at vælge en autostol med en base, der understøtter dette. Dermed opnår du den højeste sikkerhed og stabilitet ved en kollision.

Du har desuden mulighed for at vælge en kombimodel, der kan bruges fra barnet vokser ud af babystolen og til det kan benytte bilens almindelige 3-punkts sele. Som udgangspunkt er en kombimodel designet til børn fra 9 kg og op til 36 kg.

Herunder kan du læse mere om de autostole, vi anbefaler til mellemstore børn:

Concord Reverso Plus I-size

Concord-Reverso-Plus-Autostol
Concord Reverso Plus er en bagudvendt I-size autostol, som passer til børn mellem 40-105 cm. Den bliver bedst i test i Danmark og Tyskland. Fås i flere farver.
Bedste pris: 2.279,00 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk
 • Testvinder – ADAC
 • Topscorer – Stiftung Warentest

Passer til børn mellem 0 og 4 år (40 – 105 cm.)

Det siger testpanelerne om Concord Reverso: Denne autostol er testvinder hos blandt andet Tænk og ADAC, hvor den klarede sig godt på alle kriterier.

Concord Reverso Plus er, som navnet antyder, bagudvendt. Hos Tænk vurderes denne type autostol som værende det sikreste valg til de yngste, da den på bedste vis beskytter barnets sarte nakke og ryg ved en alvorlig kollision. Plus-versionen er identisk med den almindelige Reverso-model, men leveres med cover til at beskytte selen mod snavs, hvilket tidligere har været et problem. Autostolen kan med en særlig babyindsats bruges helt fra fødslen, men hos Tænk vurderes det at de fleste nok vil vælge en mindre babyautostol med bærehank, da den alt andet lige er mest praktisk når barnet er helt lille. Fra barnet er ca. 1 år og opefter kan der med fordel skiftes til Concord Reverso Plus, som fortsat kan give den bedst mulige beskyttelse til barnet.

Denne autostol kan kun monteres med isofix og kun i bagudvendt position. Den kan derfor godt være en smule pladskrævende, men vurderes af Tænk at være meget brugervenlig. Den klarer sig generelt godt i de forskellige kollisionstest, hvor den vurderes at beskytte meget godt ved frontalkollision og godt ved sidekollision. Derudover er den fri for skadelige kemikalier.

Information: Concord Reverso Plus er en såkalt I-size autostol, hvilket betyder at det er barnets højde, der er afgørende for om de kan passe den eller ej. Denne model passer til børn mellem 40 og 105 centimeter, men til de mindste kræves der en særlig babyindsats (medfølger) for at de kan sidde komfortabelt og godt i stolen. De fleste vil dog med al sandsynligvis vælge en mindre babystol med bærehank i barnets første leveår.

Der medfølger en isofix base til Concord Reverso Plus, og stolen monteres bagudvendt. Barnet fastspændes i denne model ved hjælp af en 3-punkts sele, som kan strammes ved at trække i en strop mellem barnets ben.

Autostolen kan justeres i sidde- og liggeposition, ligesom højde og hældning kan justeres ved hjælp af drejeknapper. På den måde kan du justere stolen til at passe nøjagtigt til bilens sæde og indretning, så barnet også kan få et godt udsyn under kørsel.

Denne autostol har en vægt på 10,9 kg., og det aftagelige betræk kan maskinvaskes efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Concord Reverso Plus
 • Fra 0 til 4 år (40 til 105 cm.)
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 10,9 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
 • Særligt cover beskytter selespændet mod snavs
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
2.265,00 kr. 0,00 kr. 2.279,00 kr. Til butik »
2.519,95 kr. 0,00 kr. 2.519,95 kr. Til butik »
2.595,00 kr. 0,00 kr. 2.595,00 kr. Til butik »

Cybex Juno 2-Fix

Cybex-Juno-2-fix-Autostol-med-isofix
Cybex Juno 2-Fix bliver ad flere omgange vurderet til at være bedste autostol i sin klasse. Den klarer sig godt i sikkerhedstest og vejer kun 6,7 kg. Fås i flere farver.
Bedste pris: 1.495,00 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk
 • Testvinder – FDM
 • Testvinder – ADAC
 • Testvinder – Stiftung Warentest

Passer til børn mellem 1 og 4 år (9 – 18 kg.)

Det siger testpanelerne om Cybex Juno 2-Fix: Denne autostol er testvinder hos blandt andet Tænk, FDM, ADAC og Stiftung Warentest, hvor den i 2014 fik den bedste bedømmelse i sin klasse.

Det er en fremadvendt autostol med mavepude, og stolen giver en rigtig god beskyttelse ved frontal- eller sidekollision. Derudover er selen forbedret fra forgængeren, og det gør stolen mere brugervenlig end tidligere. Den er desuden let at håndtere, da vægten for autostolen er på 6,7 kg. Derfor anbefales den især til dig, der har behov for eksempelvis at flytte autostolen fra bil til bil, eller bare gerne vil have en stol der er nem at af- og påmontere.

Den ekstra sidebeskyttelse, som er på denne autostol, er temmelig bred. Det bemærkes hos blandt andet Tænk, som vurderer at det kan knibe med pladsen, hvis der eksempelvis skal placeres tre autostole på bagsædet.

Information: Cybex Juno 2-Fix passer til børn mellem 1 og 4 år, hvilket svarer til en vægt på ca. 9 til 18 kg. Autostolen er således lavet til de mellemstore børn, og skal monteres fremadvendt i den medfølgende ISOFIX Connect base.

Barnet fastspændes i denne autostol ved hjælp af en patenteret sikkerhedspude, der ifølge producenten mindsker risikoen for alvorlige nakkeskader, hvor kraften fra en frontalkollision fordeles over sikkerhedspudsens stødabsorberende materialer. Ved sidekollisioner har Cybex Juno 2-Fix en særlig sidekollisionsbeskyttelse kaldet L.S.P.-system Plus, som giver støtte til skuldre og hoved i tilfælde af en sidekollision. Hovedstøtten kan højdejusteres i 8 forskellige positioner.

Denne autostol har en vægt på 6,7 kg., og det aftagelige betræk kan maskinvaskes efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Cybex Juno 2-Fix
 • Fra 1 til 4 år (9 til 18 kg.)
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 6,7 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.395,00 kr. 0,00 kr. 1.495,00 kr. Til butik »
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »

Cybex Pallas M-Fix

Cybex-Pallas-M-Fix-Autostol-med-isofix
Cybex Pallas M-Fix har isofix og kan bruges fra 9 kg. og helt op til 36 kg. Den klarer sig generelt godt i test og anbefales blandt andet af FDM og ADAC. Fås i flere farver.
Bedste pris: 1.879,00 (Pixizoo)

 • Topscorer – Tænk
 • Topscorer – Råd & Rön
 • Anbefalet – FDM
 • Anbefalet – ADAC

Passer til børn mellem 1 og 10 år (9 – 36 kg.)

Det siger testpanelerne om Cybex Pallas M-Fix: Denne autostol klarer sig rigtig godt i de nye 2015-test, hvor kravene er skærpede. I 2015 er testen foregået i en ny bil, og belastningen på testdukkerne er større end før. På maveregionen er desuden indsat en sensor, som måler belastningen fra en kollision. Dette er især relevant for autostole med de nye mavepuder.

Cybex Pallas M-Fix anbefales af forbrugerorganisationerne på baggrund af et godt testresultat. Den klarer sig tilfredsstillende ved frontalkollision og meget godt ved sidekollision. Installationen af autostolen er nem, ligesom fastspænding og justering fungerer godt.

Information: Denne autostol er en såkaldt kombi-model, der vokser med barnet. Den kan således bruges fra barnet fylder et år, og derefter tilpasses løbende som barnet vokser. Mavepuden kan afmonteres når barnet vokser fra den, og bilens 3-punkts sele kan anvendes i stedet.

Mavepuden kan justeres med en hånd, og sidekollisionsbeskyttelsen er den samme som på Cybex Juno 2-Fix, hvilket giver mulighed for justering og tilpasning til det enkelte barn og dets størrelse. Hovedstøtten kan ligeledes justeres, så barnet kan sidde komfortabelt.

Der medfølger en isofix base til Cybex Pallas M-Fix, men du kan også fastgøre den ved brug af bilens 3-punkts sele. Det anbefales dog altid at bruge isofix basen, hvor det er muligt.

Denne autostol har en vægt på 9,3 kg, og det aftagelige betræk kan vaskes i maskine efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Cybex Pallas M-Fix
 • Fra 1 til 10 år (9 til 36 kg.)
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 9,3 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.759,00 kr. 0,00 kr. 1.879,00 kr. Til butik »

Bedste autostole til store børn (ca. 4 – 10 år / 15 – 36 kg)

Til de største børn udgør autostolene typisk en selepude eller en kombination af selepude og ryglæn. Kombinationen af selepude og ryglæn anbefales, da ryglæn og hovedstøtte giver ekstra beskyttelse og sørger for at holde bilens 3-punkts sele på den rette plads over hofte og skulder. Dermed fordeles trykket korrekt, i tilfælde af en kollision.

Hvis dit barn ofte falder i søvn mens i er ude og køre, vil hovedstøtten desuden give støtte og komfort til det sovende barn.

Om du skal vælge en autostol med eller uden isofix er der delte meninger om. Tænk vurderer i deres autostol test at modellerne til store børn fungerer fint både med og uden isofix, mens FDM er mere påpasselige og anbefaler at bruge isofix, såfremt bilen har det.

Herunder kan du læse mere om de autostole, vi anbefaler til store børn:

Britax Römer Kidfix SL-Sict

Britax-Romer-Kidfix-SL-Sict-Autostol-med-isofix
Britax Römer Kidfix SL-Sict er testvinder i 2015, hvor testkriterierne er skærpede. Den klarer sig rigtig godt i kollisionstest og så er den meget brugervenlig.
Bedste pris: 1.164,00 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk
 • Testvinder – FDM
 • Testvinder – ADAC
 • Testvinder – Stiftung Warentest
 • Godt køb – Råd & Rön

Passer til børn mellem 4 og 10 år (15 – 36 kg.)

Det siger testpanelerne om Britax Römer Kidfix SL-Sict: Denne autostol bliver bedst i test hos blandt andre Tænk, der sammen med de andre testorganisationer har testet den efter de skærpede 2015-krav. Römer Kidfix SL-Sict skiller sig ud ved ikke at have den sædvanlige stive isofix-fæstning, men derimod et par isofix-greb, der påmonteres som en forankring i bilens isofix beslag. Det gør autostolen nem at fastmontere, og så klarer den sig rigtig godt ved både frontal- og sidekollision. Derudover er autostolen også brugervenlig.

Information: Britax Römer Kidfix SL-Sict er en fremadvendt autostol til store børn. Det er en traditionel selepude, som dog er udvidet med en skulder- nakke- og hovedbeskyttelse, der passer på barnet ved en sidekollision. Barnet fastspændes ved brug af bilens 3-punkts sele. Autostolen findes i forskellige udgaver, men det er SL-Sict modellen der bliver bedst i test. ‘SL’ står for Soft-Latch, og beskriver det særlige isofix-forankringssystem, der er anderledes end de almindelige stive isofixsystemer. ‘Sict’ er betegnelsen for sidekollisionsbeskyttelsen, der består af blødt polstrede sidestykker, der skal beskytte barnets skuldre, nakke og hoved.

Når autostolen er monteret i bilens isofix beslag, trækkes der i selen foran på selepuden. Dermed spændes stolen ind til isofix beslages, og den fastholdes herefter ved kollision. Römer Kidfix SL-Sict er højdejusterbar i både hovedstøtte og seleføring, og så kan rygstøtten tilpasses bilens bagsæde. Hovedstøtten er desuden designet således, at barnet får støtte hvis det falder i søvn i stolen.

Denne autostol har en vægt på 6,7 kg, og det aftagelige betræk kan maskinvaskes efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Römer Kidfix SL Sict
 • Fra 4 til 10 år (9 til 36 kg.)
 • Inkl. isofix-forankring
 • Vægt 6,7 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.279,00 kr. 0,00 kr. 1.164,00 kr. Til butik »
1.399,00 kr. 0,00 kr. 1.399,00 kr. Til butik »
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »

Cybex Solution M-Fix

Cybex Solution M-Fix er identisk med Cybex Pallas M-Fix, blot uden mavepude. Den bliver bedst i sin klasse hos både Tænk og Stiftung Warentest, da den er sikker og nem at bruge. Fås i flere farver.
Bedste pris: 1.395,00 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk
 • Testvinder – Stiftung Warentest
 • Anbefalet – ADAC
 • Anbefalet – FDM

Passer til børn mellem 4 og 10 år (15 – 36 kg.)

Det siger testpanelerne om Cybex Solution M-Fix: Denne autostol bliver testvinder hos både Tænk og Stiftung Warentest, og anbefales ligeledes af ADAC og FDM.

Autostolen er testet i et samarbejde mellem de uafhængige forbrugerorganisationer, og bedømt efter de skærpede 2015-krav. Den klarer sig godt i kollisionstesten, hvor især sidekollisionsbeskyttelsen gør det godt. Tænk bemærker desuden, at autostolen er brugervenlig og med en god seleføring.

Information: Cybex Solution M-Fix er identisk med Cybex Pallax M-Fix, dog uden mavepude. Solution M-Fix kan derfor først bruges fra barnet er ca. 4 år og vejer 15 kg. og opefter.

Denne autostol har isofix-greb monteret i basen, og kan både bruges med eller uden fastgørelse til bilens isofix-beslag. Det anbefales dog at fastgøre autostolen til isofix-beslaget, da den fastholdes bedre under en kollision.

Cybex Solution M-Fix bruges sammen med bilens 3-punkts sele, og har en række justeringsmuligheder. Blandt andet er hovedstøtten vipbar, hvilket giver bedre siddekomfort for et sovende barn, og så kan den højdejusteres i 12 forskellige niveauer.

L.S.P.-system Plus sidekollisionsbeskyttelsen passer på barnets skuldre, nakke og hoved hvis ulykken indtræffer, og kan justeres individuelt efter bilens indretning.

Denne autostol har en vægt på 5,8 kg, og det aftagelige betræk kan vaskes i maskine efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Cybex Solution M-Fix
 • Fra 4 til 10 år (15 til 36 kg.)
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 5,8 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.395,00 kr. 0,00 kr. 1.395,00 kr. Til butik »

Cybex Solution X2-Fix

Cybex-X2-Fix-Autostol-med-isofix
Cybex Solution X2-Fix klarer sig rigtig godt i Tænks 2014-test, hvor den bliver bedst i test. Den får gode bedømmelser i kollisionstest og så er den brugervenlig. Fås i flere farver.
Bedste pris: 1.195,00 (Pixizoo)

 • Testvinder – Tænk
 • Topscorer – Råd & Rön
 • Anbefalet – FDM
 • Anbefalet – ADAC

Passer til børn mellem 4 og 10 år (15 – 36 kg.)

Det siger testpanelerne om Cybex Solution X2-Fix: Cybex Solution X2-Fix bliver bedst i test hos Tænk, og klarer sig generelt godt på både sikkerhed og brugervenlighed. Den har indbygget isofix i basen, men ifølge Tænk behøver du ikke at benytte dette, da der ikke er særlig stor forskel på testresultaterne med og uden isofix. Vi anbefaler dog alligevel at du altid forankrer autostolen i bilens isofix beslag, hvor det er muligt.

Denne autostol er meget bred, og hos Tænk bemærkes det at den tager meget plads på bagsædet. Hos FDM bemærkes det desuden at bilens hovedstøtte enten skal vendes eller fjernes helt, hvis autostolen skal stå stabilt.

Information: Cybex Solution X2-Fix er en fremadvendt autostol til børn fra 4 år og opefter. Den har isofix i basen, men kan også benyttes uden.

Autostolen har en række justeringsmuligheder, der blandt andet gør det muligt for barnet at opnå en behagelig siddeposition i sovende tilstand. Det kan lade sig gøre, fordi hovedstøtten kan vippes, så det sovende barns hoved ikke falder forover. Udover vippefunktionen har hovedstøtten også 11 højdetrin, så den kan justeres gradvist i takt med at dit barn vokser.

Som du kan se på billedet, består denne autostol også af en kraftig sidebeskyttelse, der skal absorbere kraften ved en sidekollision. Det er blandt andet med til at beskytte barnets skuldre, nakke og hoved, da en stor del af stødet afbødes i denne sidebeskyttelse.

Denne autostol vejer 7 kg, og det aftagelige betræk kan maskinvaskes efter behov.

Specifikationer:

 • Se video: Sådan fungerer Cybex Solution X2-Fix
 • Fra 4 til 10 år (15 til 36 kg.)
 • Inkl. isofix base
 • Vægt 7 kg
 • Aftageligt betræk tåler maskinvask
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.195,00 kr. 0,00 kr. 1.195,00 kr. Til butik »
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »

Sådan testes autostole – og derfor blev kravene skærpet fra 2015

Autostole crashtestes
Det kan gå voldsomt for sig i trafikken, og derfor simuleres både frontal- og sidekollisioner, for at teste hvor sikre autostolene er når uheldet er ude.

Autostolen skal fungere som en beskyttende skal omkring barnet. Den skal afbøde og absorbere stød fra en kollision og sørge for at barnets vitale organer ikke lider overlast. Det er med andre ord af afgørende betydning for barnets liv og førlighed, at autostolen fungerer som den skal og passer til bilen og barnets størrelse. Derudover skal den selvfølgelig være let at montere korrekt og bruge i hverdagen, ligesom ergonomien fra år 2015 også vægtes som en del af den samlede bedømmelse.

Autostole testes på disse fire hovedpunkter:

 • Sikkerhed (vægtes med 50 %)
  • Frontalkollision
  • Sidekollision
 • Brugervenlighed (vægtes med 40 %)
  • Montering
  • Seleføring
  • Komfort
  • Risiko for fejlbetjening
 • Ergonomi (vægtes med 10 %)
  • Pladskrav til bilen
  • Benstøtte
  • Polstring
  • Barnets udsyn
  • Sidestillinger
 • Skadelige kemikalier (vægtes med 0 %*)
  • *Ved fund af skadelig kemi begrænses den samlede bedømmelse.

For at finde ud af hvilke autostole der klarer sig bedst, bliver de testet på en lang række punkter og undersøgt af såvel laboratorier og almindelige brugere. Det er naturligvis en bekostelig affære at udføre disse omhyggelige test, som blandt andet indeholder forskellige crashtest i form af front- og sidekollisioner, undersøgelse af brugervenligheden og indholdet af skadelige kemikalier.

Europæiske forbrugerorganisationer står sammen

For at sikre at disse test kan foregå uafhængigt af producenter og økonomiske interesser, bæres de oppe af forbrugerorganisationer fra hele Europa i et fælles samarbejde. I Danmark har vi eksempelvis Tænk og FDM, der får deres testresultater fra samarbejdet. Autostolene testes i praksis af tyske ADAC, østrigske ÖAMTC og schweiziske TCS, der alle tre er medlemsorganisationer for bilejere, i stil med danske FDM.

Forbrugerorganisationerne indgår desuden i et internationalt samarbejde kaldet ICRT. ICRT er en uafhængig organisation, der foretager store og omfattende test af forskellige varegrupper for deres medlemsorganisationer. Tænk indgår ligeledes i denne organisation. ICRT har blandt andet været med til at grundlægge Euro NCAP, som er det europæiske program for crash test af biler og udstyr hertil.

Sikkerhedskrav skærpet fra 2015

I 2015 er testprogrammet blevet skærpet, og nye stramninger er indført for at give et mere realistisk billede af hvordan autostolene klarer sig ved en rigtig kollision. Der er i alt indført ændringer på tre områder. Således er de nye testresultater ikke direkte sammenlignelige med test fra 2011 – 2014. Autostole testet i 2011 – 2014 med et godt resultat er dog stadig gode. Det vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Her kan du læse om de tre kriterier, der i 2015 er ændret:

 1. Frontalkollision: Ny bil, nye hastigheder og mavesensor
  – Bilkarosseriet er skiftet fra Golf VI til Golf 7.
  – Der er indsat et dummyforsæde for at gøre dukkens bevægelser mere realistiske.
  – Hastighed og opbremsning er ændret en smule, så dukkerne belastes mere end før.
  – Testdukkerne har fået indført en sensor, som måler belastningen i maveregionen.
 2. Sidekollision: Ny opsætning efter R129-regulering i crash test
  – Den nye R129-procedure og Euro NCAP-test danner grundlag for en mere nøjagtig måling og vurdering af autostolene under en sidekollision.
  – Der er indført en højere test hastighed, 29 km/t mod tidligere 24 km/t.
 3. Brugervenlighed: Små ændringer og nye biler
  – Der tages nu hensyn til krumningen af babystolens ryglæn, da babyer skal ligge så fladt som muligt. Det trækker ned i bedømmelsen, hvis ryglænet er for krumt.
  – Bilerne til bedømmelse af brugervenlighed er nu Opel ADAM, Golf 7 og Ford C-max, hvor det før var Fiat 500C, Golf VI og Ford Galaxy.

Regler for autostole – det har du ansvaret for

Som forælder har du det fulde ansvar for at dine børn sidder forsvarligt spændt fast i bilen. Loven siger, at alle børn under 135 centimeter i person- og varebiler indtil 3.500 kg skal fastspændes under kørsel. Når det kommer til autostole, gælder der desuden en række love, som også skal overholdes. Få overblik herunder:

Højden er afgørende

Alle børn under 135 centimeter skal sidde fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr, uanset vægt og alder. Hvis du har behov for at transportere tre børn under 135 centimeter på bagsædet og der ikke er plads til den tredje autostol, så må du fastspænde et enkelt barn til bagsædets almindelige sele.

Børn under 15 år er førerens ansvar

Så længe dine medpassagerer er under 15 år, er det dit ansvar at de er spændt forsvarligt fast i korrekt sikkerhedsudstyr. Hvis du forsømmer dette ansvar, koster det et klip i kørekortet.

Der skal være seler nok

Reglerne for autostole gælder også ved kørsel i varebiler. Der må ikke køres med passagerer i varerummet, og der skal være korrekte fastspændingsmuligheder til alle personer i køretøjet.

Børn i taxi kræver ikke særligt udstyr

Taxichaufføren er ikke forpligtet til at medbringe sikkerhedsudstyr til børn, og det er således dit eget ansvar at sørge for dette. Børn må dog gerne medtages i taxien uden sikkerhedsudstyr, men kun på bagsædet. Fra børnene fylder 3 år skal de fastspændes i taxiens almindelige sikkerhedsseler, også selvom de ikke passer perfekt til barnet.

Dispensation for reglerne

Der kan ved særlige lejligheder gives dispensation til kørsel med børn uden det nødvendige sikkerhedsudstyr. Eksempelvis ved kortere afstande, og kun hvis barnet sidder på bagsædet. Ifølge Justitsministeriet beror “kortere afstande” på en domstolsafgørelse.

Hvis dit barn skal køre med andre, bør du sørge for at autostol m.m. følger med.

Hvis du mod forventning skal have et ekstra barn i bilen og ikke har det nødvendige sikkerhedsudstyr til korrekt fastspænding, så skal du altid sørge for at dit eget barn fastspændes i autostolen. Ellers får du både bøde og klip i kørekortet, hvis du stoppes af politiet.

Mere info og regler i udlandet

Hos FDM kan du læse om regler og anbefalinger for autostole, og du kan også se regler ved kørsel i andre lande.

Læs mere hos FDM (åbner i ny fane)

Passer autostolen til bilen?

Hvis du har en personbil i normal størrelse og mulighed for at afmontere nakkestøtter på bagsædet, vil du ikke få problemer med at få monteret op til to autostole. Du skal dog være opmærksom på, at der i de nye mikrobiler (f.eks. VW UP, Seat Mii, Nissan Micra, Toyota Aygo m.fl.) kan være meget trangt på bagsædet, især hvis du har kig på en bagudvendt autostol, som kræves til spædbørn.

Flere autostolproducenter har deres egne guides, der hjælper dig med at vælge bilfabrikant og modelnavn, hvorefter du kan se om pågældende autostol passer til din bil, og hvor mange der kan monteres. Herunder har vi samlet links til de mest populære autostolproducenter, så du selv kan undersøge hvad der passer til din bil:

Her kan du tjekke om autostolen passer til din bil online:

 • Recaro (vælg ønskede autostol for at finde funktionen)
 • Cybex  (vælg ønskede autostol og gå til BIL / TYPELISTE for at finde funktionen)
 • Britax Römer (vælg ønskede autostol og gå til PASSER DEN TIL DIN BIL? for at finde funktionen)
 • Maxi Cosi

Du kan desuden med fordel tjekke FDM’s Guide til valg af autostol, hvis du er i tvivl om hvilken du skal vælge.

Testkilder – her kan du finde testresultaterne

Testresultaterne angivet herunder er alle foretaget af de samme organisationer og ud fra de samme kriterier. Det er således kun indholdet og modellerne, der kan variere fra den ene forbrugerorganisation til den anden. Det hænger sammen med, at Tænk eksempelvis kan have valgt at medtage nogle særlige autostole som er efterspurgte i Danmark, mens Stiftung Warentest eksempelvis har valgt at medtage nogle andre modeller i deres testoversigt.

Der kan desuden være penge at spare ved at købe sig adgang til udenlandske forbrugerorganisationer, eller du kan læse med hos FDM, hvor testresultaterne er gratis.

Herunder er testresultaterne listet efter seneste udgivelses-/opdateringsdato:

Autostol.dk

Autostol.dk er en vidensportal om autostole. Her kan du finde detaljerede oplysninger om og testresultater af stort set alle autostole på det danske marked fra årene 2007 til 2015.

Hvis du eksempelvis overvejer at købe en brugt autostol, kan du fra deres arkiv hente testresultater for ældre modeller, der ikke længere forhandles i butikkerne eller har synlige testresultater hos Forbrugerrådet Tænk og andre steder.

Tænk (maj 2016)

Forbrugerrådet Tænk har siden 2007 testet hundredvis af autostole, og deres oversigt rummer lige nu 133 forskellige modeller. Siden 2015 er kriterierne blevet strammet, og derfor kan autostole testet før år 2015 ikke være “bedst i test”. De bedst bedømte autostole fra før 2015 er dog stadig rigtig gode, vurderer Tænk.

Hos Forbrugerrådet Tænk kan du få indblik i en detaljeret bedømmelse og vurdering af de autostole, der indgår i deres test.

Autostolene er testet efter følgende overordnede kriterier:

 • Sikkerhed 50 %
 • Brugervenlighed 40 % (2007-2014 vægtet med 50 %)
 • Ergonomi 10 % (tilføjet i 2015)
 • Skadelige kemikalier 0 %*

*Grunden til at skadelige kemikalier udgør 0 % af den samlede bedømmelse, er at den kun indgår hvis der rent faktisk findes kemikalier nok til at udløse en bedømmelse under middel. Såfremt der findes skadelige kemikalier i autostolen og dette kriterie bedømmes til under middel, så trækkes den samlede bedømmelse med ned.

I autostol testen fra 2016 klarer flere autostole sig rigtig godt, heriblandt Maxi-Cosi Pebble Plus, BeSafe IZi Kid X2 iSize og Concord Reverso Plus, der alle bliver bedst i test og får en høj samlet bedømmelse. Blandt autostolene til store børn mellem 4 og 10 år bliver hele fem modeller bedst i test: Römer Kidfix SL-Sict, Kiddy Smartfix, Britax Römer Kidfix II XP Sict, Cybex Solution M og Cybex Solution M-Fix. Hauck Varioguard og Apramo Ostara dumper begge testen, da der blandt andet blev fundet indhold af flammehæmmere og PAH tjærestoffer i stolene, ligesom sikkerhedstesten af Hauck Varioguard fejlede på grund af utilstrækkelig seleføring.

I autostol testen fra 2014 er der også en række autostole der klarer sig godt, heriblandt Recaro Privia, der får testens højeste bedømmelse, Cybex Juno 2-Fix og Cybex Solution X2-Fix, der alle bliver bedst i test. Her dumper en række billige og dyre autostole også testen, og vi kan konkludere at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen når det kommer til autostole.

Du kan købe dig adgang til Tænks testresultater ved oprettelse af betalt medlemsskab.

Råd & Rön (25. maj 2016)

Den svenske forbrugerorganisation, Råd & Rön, har i maj 2016 opdateret deres nyeste autostol test, så den nu rummer en oversigt med 57 autostole. Kriterierne er de samme som hos Tænk og andre forbrugerorganisationer:

 • Sikkerhed 50 %
 • Brugervenlighed 40 % (2007-2014 vægtet med 50 %)
 • Ergonomi 10 % (tilføjet i 2015)
 • Skadelige kemikalier 0 %*

*Findes der skadelige kemikalier i mængder over de tilladte grænseværdier, forringes den samlede bedømmelse og autostolen kan ikke blive bedst i test.

I autostoltesten anbefales i alt 5 autostole: Maxi-Cosi Pebble Plus, Britax Kidfix SL SICT, Joie i-Gemm, Britax Kidfix SL SICT med isofixbase og Concord Reverso.

Du kan læse hele testen og se hvordan alle autostolene klarer sig, ved at oprette betalt medlemsskab til Råd & Rön.

FDM (24. maj 2016)

Den danske organisation for bilejere, FDM, giver dig gratis adgang til 2016-testresultaterne for 32 forskellige autostole.

Her kan du således finde testresultater for en række af de mest populære autostole helt gratis, samt læse redaktionens kommentarer til de forskellige modeller.

FDM tester autostolene i samarbejde med Tænk og flere andre medlemsorganisationer i Europa, og kriterierne er således identiske med andre organisationer:

 • Sikkerhed 50 %
 • Montering & betjening 40 %
 • Plads & komfort 10 %
 • Skadelige kemikalier 0 %*

Mængden af skadelige kemikalier må ikke overskride EU’s grænseværdier. Såfremt de gør dette, trækker det ned i den samlede bedømmelse af autostolen, og den kan ikke blive ‘bedst i test’.

Blandt de bedste autostole til børn op til 13 kilo (0 til 18 måneder) finder vi Kiddy Evo-Lunafix med isofixbase. Til børn på 9-18 kilo (9 måneder til 4 år) klarer Recaro Optiafix med isofixbase sig bedst. Til børn op til 36 kilo (1 til 12 år) klarer Britax Römer Kidfix II XP Sict med isofixbase sig bedst. Blandt I-Size modellerne klarer Kiddy Evo-Luna I-Size med isofixbase sig bedst.

Enkelte autostole dumper testen hos FDM, så det er en god idé at tjekke det fulde testresultat.

Stiftung Warentest (27. oktober 2015)

Tyske Stiftung Warentest er en af de bærende organisationer bag testen af autostole i Europa. Deres testarkiv indeholder i alt 350 autostole, og er således den mest omfattende kilde af dem alle.

Hos Stiftung Warentest er autostolene testet i samarbejde med Tænk og flere andre organisationer, så kriterierne for den samlede bedømmelse er identiske:

 • Sikkerhed 50 %
 • Brugervenlighed 40 % (2007-2014 vægtet med 50 %)
 • Ergonomi 10 % (tilføjet i 2015)
 • Skadelige kemikalier 0 %*

*Hvis der findes uacceptable mængder af kendte skadelige kemikalier i autostolen, så trækkes den samlede bedømmelse ned.

I den omfattende test er resultaterne fra år 2015 og fremefter samlet i deres eget skema. Det skyldes at testen i 2015 er blevet strammet, så den overholder nye procedurer for test af blandt andet sidekollision, samt nye bilmodeller. Testresultaterne for årene 2014 og længere tilbage findes dog ved at bladre til side 2.

Testvinderne er identiske med de beskrevne autostole i Tænks test.

Du kan hos Stiftung Warentest købe dig adgang til en enkelt test mod betaling af et engangsbeløb, hvilket er nyttigt hvis du er ude efter en enkelt test.

ADAC (2016)

Hos den tyske bilejerorganisation kan du finde gratis testresultater med detaljerede bedømmelser af 23 autostole i forskellige alders- og vægtklasser. Det kræver dog at du forstår tysk eller kan få indholdet oversat, hvis du skal forstå testen til fulde. Testen er udarbejdet i samarbejde med andre testorganisationer, og dermed identisk med autostol testen fra blandt andet Tænk.

Hos ADAC er karaktersystemet markant anderledes, i forhold til hvordan vi kender det fra eksempelvis Tænk. Der gives en karakter mellem 0,6 og 5,5, og jo lavere karakteren er, jo bedre. Du skal med andre ord kigge efter en autostol, der som minimum får en samlet bedømmelse på 2,5, hvilket også betegnes som “God”. En samlet bedømmelse på 1,5 og ned til 0,6 er bedst, og kan på dansk sammenlignet med “Meget god”.

Testen hos ADAC er lige så detaljeret som hos Tænk, og det er de samme modeller, der klarer sig godt her. Cybex Cloud Q er således testvinder til de mindste, Maxi Cosi 2wayPearl til de mellemste og Britax Römer Kidfix SL-Sict til de store børn.

FDM (2. november 2015)

Den danske organisation for bilejere, FDM, giver dig gratis adgang til 2015-testresultaterne for 54 forskellige autostole.

FDM er således et godt sted at starte, hvis du har kig på en særlig autostol og kan se at den indgår i FDM’s testresultater.

FDM tester autostolene sammen med Tænk og flere andre europæiske organisationer, og kriterierne for den samlede bedømmelse er således tilsvarende andre organisationers:

 • Sikkerhed 50 %
 • Montering & betjening 40 %
 • Plads & komfort 10 %
 • Skadelige kemikalier 0 %*

*Der undersøges for indholdet af skadelige kemikalier i autostolene, og hvis værdierne er uacceptabelt høje, kan den samlede bedømmelse af autostolen trækkes en smule ned.

I testen klarer flere autostole sig godt. Bébé Confort AxissFix vurderes som testvinder til de mindste børn, Inglesina Amerigo I-FIX er testvinder til de 1-4 årige, mens Britax Römer Kidfix SL-Sict og Cybex Solution-M er testvinder til de store børn mellem 4 og 10 år.

En række autostole dumper desuden FDM’s test, så det er en god idé at tjekke det fulde testresultat.

Råd & Rön (22. maj 2014)

Hos svenske Råd & Rön kan du købe dig billig adgang til webmaterialet, og dermed også deres autostol test fra 2014, der indeholder 57 testede modeller. Du finder også en række test i andre kategorier, som er identiske med dem hos Tænk.

Kriterierne for den samlede bedømmelse er identiske med de andre organisationers:

 • Sikkerhed 50 %
 • Brugervenlighed 50 %
 • Skadelige kemikalier 0 %*

*Indholdet af kendte skadelige kemikalier såsom flammehæmmere, bisphenol A og PAH tjærestoffer måles, og hvis der findes for høje mængder, trækkes den samlede bedømmelse ned.

I testen klarer flere autostole sig godt. Til de mindste børn på 0 – 1 år bliver Recaro Privia den absolutte topscorer med højeste bedømmelse i hele testen, Britax Max-Fix 2 får bedste bedømmelse blandt autostole til de mellemstore børn på 1-4 år, og Cybex Solution X2-Fix får den bedste bedømmelse blandt autostolene til de store børn mellem 4 og 10 år.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

2 kommentarer

 1. Helle Lund Frederiksen Svar

  Det er noget misvisende at priserne der er sat på Britax kidfix sl sict kun er på sl modellen og ikke sl sict modellen, som testen jo er på. Der er jo væsentlig prisforskel. jeg opdagede det heldigvis inden jeg bestilte stolen.

  • Bomagasinet Svar

   Hej Helle,
   Tak fordi du gjorde opmærksom på dette, og jeg beklager hvis det har medført gener. Jeg har nu opdateret priserne, så det kun er SL Sict modellen, der henvises til.
   Venlig hilsen
   Thomas, Bomagasinet.dk

Skriv en kommentar