En allergivenlig støvsuger kræver et godt filter, og den skal være designet så den er så tætsluttende som muligt. Dermed undgår du at støvpartikler blæses ud i rummet mens du støvsuger, og det er blandt andet godt for støvallergikere og indeklimaet generelt. Vi har undersøgt en række test og anmeldelser, og kommer i denne artikel med anbefalinger af 5 gode allergivenlige støvsuger.

Herunder er vores top 3 over de støvsugere, vi mener er de bedste lige nu:

Nilfisk Elite Energy Classic – allergivenlig topscorer med bedste HEPA-filter

Nilfisk-Elite-Energy-Classic-Stoevsuger

Bedste pris: 1.502,00 (Coolshop)

 • Topscorer – Tænk

Derfor anbefaler vi denne allergivenlige støvsuger: Nilfisk Elite Energy Classic er en rigtig god allergivenlig støvsuger. Den har nemlig et HEPA 14-filter, som er det bedste i sin klasse. Dermed sikrer du at 99,995 % af støvpartiklerne bliver i posen, i stedet for at blive blæst ud i rummet igen. Forbrugerrådet Tænk giver desuden støvsugeren en god samlet bedømmelse, og det er positivt med sugestyrkeregulering i håndtaget og 5 års garanti fra producenten. Køberne hos bl.a. Whiteaway er også enige, og støvsugeren får lige nu en bedømmelse på 4,9 ud af 5 stjerner. Alt i alt en rigtig god allergivenlig støvsuger, som både kan bruges til hårde gulve og tæpper.

Om: Nilfisk Elite Energy Classic er en god kombination af fornuftigt energiforbrug og effektivitet. Den er bedst på hårde gulve, men med rengøringsevne B på tæpper er den også velegnet hertil. Motorens effektoptag er på små 700 Watt, hvilket betyder at den allergivenlige Nilfisk støvsuger allerede lever op til de EU-krav, der træder i kraft i år 2017. Derudover er støjniveauet nede på 68 decibel, som følge af at motoren og luftgennemstrømningen er mere effektiv end på tidligere modeller.

Af bekvemme funktioner kan nævnes fjernbetjeningen på håndtaget. Her kan du tænde og slukke støvsugeren, samt regulere sugestyrken. Du er således fri for at justere det på selve støvsugeren, og derfor kan du spare tid i hverdagen.

Det medfølgende HEPA 14-filter er vaskbart, og sørger for at holde 99,995 % af støvpartiklerne inde i maskinen. Dermed er du sikret en lav udledning af støv under brug, og det er godt for allergikere. Der medfølger desuden et kombimundstykke, en rundbørste, et møbelmundstykke og et fugemundstykke.

Støvsugeren har en vægt på 7,2 kilo, hvilket er i den høje ende af skalaen.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A
 • Støvemission: A
 • Rengøringsevne, tæppe: B
 • Rengøringsevne, hårdt gulv: B
 • Motoreffekt: 700 Watt
 • Lydniveau: 68 dB
 • Filter: HEPA 14
 • Vægt: 7,2 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.502,00 kr. 0,00 kr. 1.502,00 kr. Til butik »
1.502,00 kr. 0,00 kr. 1.502,00 kr. Til butik »
1.502,00 kr. 0,00 kr. 1.502,00 kr. Til butik »

Philips FC8721/09 – højtydende testvinder med god støvfiltrering

Philips-FC8721-Stoevsuger

Bedste pris: 1.248,00 (Wupti)

 • Testvinder – Tænk
 • Topscorer – Råd & Rön

Derfor anbefaler vi denne allergivenlige støvsuger:Den effektive og allergivenlige Philips støvsuger klarer sig rigtig godt i test. Den bliver nemlig testvinder hos Tænk og anbefalet som godt køb hos Råd & Rön, hvilket indikerer at den er rigtig god. Philips FC8721/09 fås desuden til en rigtig god pris på nettet, og det selvom effektiviteten og støvfiltreringen er rigtig god. Derudover er støvsugeren blandt de mest populære lige nu, og den har fået mange gode anmeldelser af købere hos blandt andet Whiteaway. Alt i alt et rigtig godt køb, hvis du ønsker en god og effektiv støvsuger til hårde gulve.

Om: Philips FC8721/09 Performer Expert er en billig støvsuger med fokus på energiforbrug og effektivitet. Det er en simpel og allergivenlig støvsuger uden for mange funktioner, hvilket blandt andet er med til at holde prisen på et acceptabelt niveau. Der medfølger et 3-i-1 mundstykke til gulvet, som kan bruges på forskellige overflader og som ifølge Philips øger effektiviteten.

På selve støvsugeren finder du 2 knapper, hvoraf den ene tænder og slukker støvsugeren og den anden ruller ledningen op. Du finder desuden en knap som kan skydes til højre eller venstre, for at regulere sugestyrken.

For at denne støvsuger kan være allergivenlig, er der gjort meget ud af at tætne luftstrømmen. Derudover er der monteret et vaskbart HEPA 13-filter, som sørger for at 99,95 % af støvpartiklerne bliver i beholderen. Billigere støvsugere med andre filtre vil normalt udlede en større mængde støvpartikler, og hvis de hvirvles ud i rummet kan det påvirke en støvallergiker og forværre indeklimaet.

Til støvsugeren medfølger desuden et møbel- og fugemundstykke, så du kan komme ind i hjørner og kanter.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A
 • Støvemission: A
 • Rengøringsevne, tæppe: C
 • Rengøringsevne, hårdt gulv: B
 • Motoreffekt: 650 Watt
 • Lydniveau: 78 dB
 • Filter: HEPA 13
 • Vægt: 5 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.248,00 kr. 0,00 kr. 1.248,00 kr. Til butik »
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »

Electrolux ZUOORIGWR+ – populær topscorer i smart design

Electrolux-ZUORIGINR-Stoevsuger

Bedste pris: 1.999,00 (Skousen)

 • Topscorer – Tænk
 • Topscorer – Råd & Rön

Derfor anbefaler vi denne allergivenlige støvsuger: Electrolux ZUOORIGWR+ er en rigtig god og effektiv støvsuger. Den er samtidig allergivenlig, da den har Allergy Plus-filter og en god tætsluttende luftstrøm. Dette har desuden ført til et meget lavt støjniveau, og derfor er støvsugeren behagelig at arbejde med. Dertil kommer den fornuftige pris, som i øjeblikket ligger på cirka 1.500 kroner hvis du køber på nettet. Hos både Tænk og Råd & Rön bliver denne allergivenlige støvsuger topscorer, og den er blandt de mest populære støvsugere hos Whiteaway. Her har mere end 110 købere gives der mening til kende, og med en bedømmelse på 4,7 ud af 5 stjerner, er støvsugeren en rigtig god investering.

Om: Den nye EU-godkendte udgave af den allergivenlige Electrolux’ UltraOne Origin-støvsuger er, ifølge Electrolux, mere effektiv og energivenlig end tidligere modeller. Det skyldes en optimeret luftgennemstrømning, som gør det muligt at opretholde sugestyrken på trods af et lavere effektoptag i motoren. Effektoptaget er således nede på 750 Watt, og det bringer ligeledes støjniveauet ned på kun 66 decibel.

På hårde gulve har den rengøringsevne A og på tæpper har den rengøringsevne B, og både energi- og støvemissionsklassen er ligeledes A-mærket.

I støvsugeren sidder et allergivenligt Allergy Plus-filter, som filtrerer over 99 % af støvpartiklerne der optages gennem støvsugermundstykket. Det betyder at der kun udledes et minimalt antal støvpartikler i rummet under støvsugning, og det giver et bedre indeklima, som er fordelagtigt hvis man er allergiker.

Til den allergivenlige Electrolux støvsuger medfølger et 3-i-1 mundstykke. Dette kan bruges som møbelmundstykke, børstemundstykke og fugemundstykke. Det kan gemmes væk i et opbevaringsrum i selve støvsugeren, når det ikke bruges.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A
 • Støvemission: A
 • Rengøringsevne, tæppe: B
 • Rengøringsevne, hårdt gulv: A
 • Motoreffekt: 750 Watt
 • Lydniveau: 66 dB
 • Filter: Allergy Plus
 • Vægt: 5,8 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »
1.999,00 kr. 0,00 kr. 1.999,00 kr. Til butik »

Siemens VSQ4G332 – billig topscorer med købsanbefaling

Siemens-VSQ4G332-Stoevsuger

Bedste pris: 1.099,00 (Wupti)

 • Topscorer – Tænk
 • Topscorer – Råd & Rön

Derfor anbefaler vi denne allergivenlige støvsuger: Denne allergivenlige støvsuger anbefales som godt køb af Tænk, og så placeres en tilsvarende model på førstepladsen i DR-test, hvor det primære mål var at teste støvsugernes tæthed. Støvsugeren er samtidig meget populær blandt køberne, hvor den generelt får positive bedømmelser. Siemens VSQ4G332 har et allergivenligt HEPA 13-filter og plads til støvsugerpose på 5 liter, så den er både allergivenlig og rummelig. På nettet fås denne støvsuger til en rigtig god pris, der i øjeblikket ligger på under 1.200 kroner. Alt i alt et rigtig godt køb til hjemmet, hvor der ønskes en billig og allergivenlig støvsuger til hårde gulve og enkelte tæpper.

Om: Siemens VSQ4G332 er en let og allergivenlig støvsuger med en vægt på kun 4,9 kilo 7,25 kilo med tilbehør). Alle hjulene er monteret så de kan dreje 360 grader, hvilket også ses på Mieles dyrere støvsugermodeller.

På støvsugeren er desuden automatisk ledningsoprul, og der er indikator for fyldt støvsugerpose. Det betyder at du slipper for at stikke snuden i posen og tjekke niveauet manuelt, da støvsugeren underretter dig om dette automatisk.

Til denne Siemens støvsuger medfølger et allergivenligt HEPA 13-filter, som opsamler 99,95 % af støvpartiklerne. Det er et af de bedste filtre på markedet, kun overgået af HEPA 14-filtret, som typisk sidder i dyrere støvsugermodeller.

Effektoptaget er i denne støvsuger på kun 650 Watt, og det giver et støjniveau på små 69 decibel. Der medfølger et fuge- og møbelmundstykke.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A
 • Støvemission: A
 • Rengøringsevne, tæppe: C
 • Rengøringsevne, hårdt gulv: A
 • Motoreffekt: 650 Watt
 • Lydniveau: 69 dB
 • Filter: HEPA 13
 • Vægt: 4,9 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.099,00 kr. 0,00 kr. 1.099,00 kr. Til butik »
1.899,00 kr. 0,00 kr. 1.899,00 kr. Til butik »

Siemens VSQ8330 – støjsvag og allergivenlig støvsuger

Siemens-VSQ8330-Stoevsuger

Bedste pris: 1.716,00 (Wupti)

 • Topscorer – Testfakta

Derfor anbefaler vi denne allergivenlige støvsuger: Hvis du ønsker en allergivenlig støvsuger med et lavt støjniveau, så er Siemens VSQ8330 et rigtig godt køb. Den bliver topscorer hos Testfakta, hvor den blandt andet roses for laveste støjniveau og bedste byggekvalitet. Samtidig er den effektiv og nem at anvende, og med HEPA 13-filter er den et godt valg for allergikere. Alt i alt er VSQ8330 et godt valg, hvis støjniveau og støvfiltrering er dine vigtigste prioriteter.

Om: Siemens VSQ8330 ligger i den dyre ende af støvsugermarkedet, med en pris på virka 2.000 kroner. Prisen skyldes blandt andet et optimeret design, som øger effektiviteten og dæmper lyden fra luftgennemstrømningen. Således støjer støvsugeren med højst 66 decibel, og motorens effektoptag er nede på 650 Watt. Støvsugeren har en vægt på 5,9 kilo uden rør og slange, og 8,09 kilo med det hele.

Siemens VSQ8330 er en del af Siemens’ silencePower-serie, og mundstykkerne er ligeledes optimerede til at støje mindst muligt under brug.

Der medfølger fugemundstykke, møbelmundstykke og polstermundstykke, som alle tre sidder på teleskoprøret.

Specifikationer:

 • Energiklasse: A
 • Støvemission: A
 • Rengøringsevne, tæppe: C
 • Rengøringsevne, hårdt gulv: A
 • Motoreffekt: 650 Watt
 • Lydniveau: 66 dB
 • Filter: HEPA 13
 • Vægt: 5,9 kg.
Forhandlere
Butik Pris Fragt Total Læs mere
1.716,00 kr. 0,00 kr. 1.716,00 kr. Til butik »

Sådan får du et allergivenligt hjem – 5 gode råd

Hvis du eller andre i familien har støvallergi, er det vigtigt at hjemmet indrettes så allergivenligt som muligt. Udover at anskaffe en allergivenlig støvsuger som ikke udleder støvpartiklerne i rummet under støvsugning, så er det også en god idé at tænke over indretningen og materialevalg.

Det er også vigtigt at sætte sig ind i hvad støvallergi egentlig udløses af. Det er nemlig ikke støvet i sig selv der udløser allergien men derimod støvmider, som lever i støvet. Faktisk findes allergenet i deres afføring, og det er således dette stof som fremprovokerer reaktioner hos støvallergikere.

Hvis du vil husstøvmiderne til livs, er der heldigvis hjælp at hente. Herunder har vi samlet en række tips til, hvordan du bedst muligt forebygger dem:

Vask dyner og puder ved 60 grader

Støvmider opholder sig gerne i dyner og puder, hvor de lægger æg og formerer sig. Hvis du vil være sikker på at komme dem til livs, skal dyner og puder vaskes ved mindst 60 grader, og helst 4 gange om året eller mere. Husk også at vaske sengelinned ved mindst 60 grader hver 14. dag.

Luft ud 3 x 5-10 minutter dagligt

Det er vigtigt at lufte ordentligt ud, så luften i rummet ikke bliver stillestående. Det anbefales især i vådrum og i forbindelse med madlavning.

Hold en indetemperatur på mindst 20 grader

Hvis du foretrækker at sove i et køligt rum, kan du holde rumtemperaturen på 20 grader om dagen, og sænke den om natten.

Sørg for grundig rengøring en gang om ugen

Det anbefales at støvsuge dagligt med en allergivenlig støvsuger, og derudover sørge for at tørre overflader så de er frie for støv. Husk desuden at lufte ud under rengøringen, både under og efter.

Indret hjemmet med lette møbler og undgå tæpper

For at gøre livet så let som muligt, er det en rigtig god idé at tænke over indretningen. Undgå spraglede tæpper på gulvet og stofgardiner i vinduerne, da de fungerer som magneter for støv. Derudover kan det betale sig at vælge nogle lettere møbler, som ikke er for tunge at flytte når der skal gøres rent under dem.

Kilde: Astma-Allergi Danmark (læs mere på dette link)

Testresultater

Herunder får du overblik over en række testresultater, så du kan se hvilke støvsugere der klarer sig godt på støvemission:

Råd & Rön (8. december 2016)

Svenske Råd & Rön har i december 2016 opdateret deres støvsuger test, så den indeholder testresultater for 92 støvsugere. Testen er foregået på samme måde som hos Forbrugerrådet Tænk og på de samme laboratorier. Råd & Rön har dog tilrettelagt deres test anderledes end Tænk, og enkelte testkriterier er også fordelt med anderledes andele.

Du kan læse hele testen mod engangsbetaling eller oprettelse af betalt medlemsskab.

Tænk (juni 2016)

Hos Forbrugerrådet Tænk finder du 61 testede støvsugere, og du får overblik over hvordan de klarer sig i forhold til hinanden. Forbrugerrådet Tænk er en uafhængig forbrugerorganisation, som får testet støvsugere på eksterne laboratorier i samarbejde med andre organisationer.

Du kan læse hele testen mod oprettelse af betalt medlemsskab.

Testfakta (9. marts 2015)

Hos Testfakta er 7 støvsugere blevet testet på en række kriterier, og testen er gratis tilgængelig. Du kan derfor læse testen uden oprettelse af betalt medlemsskab, og få overblik over hvordan modellerne klarer sig i forhold til hinanden.

DR TV (20. august 2014)

Denne test er oprindeligt et uddrag af en tidligere test fra Forbrugerrådet Tænk, men her er der fokus på tætheden i de testede støvsugere.

I testen konkluderes det at mange støvsugere er utætte, og det kan betyde udledning af store mængder støvpartikler under støvsugning. En allergivenlig støvsuger fra Siemens ender med at klare sig bedst, og du kan læse testresultatet gratis på DR’s hjemmeside.

Forfatter

Jeg er familiefar og husejer med stor interesse i at finde de bedste og mest inspirerende produkter til både hjemmet, haven og husholdningen. Med tiden har jeg fået et bredt kendskab til hvad der rør på sig, og det formidler jeg videre her på Bomagasinet.dk.

Skriv en kommentar