Akeleje er en smuk blomst til haven, men med sit lidt vilde rygte er det ikke alle haveejere, der holder af den. Blomsten har fået et ry for at brede sig meget, og derudover skifter den unikke blomst farve fra blomstring til blomstring. På trods er det én af de mest populære blomster i de danske haver.

Det er altså ikke din typiske sommerfuglebusk, men det betyder ikke, den ikke er brugbar. Akeleje insekter er ikke kun sommerfugle, men også bier og andre nyttige dyr, der gør gavn i din have. Akelejer er en flot og elegant staude, der står stolt og flot med klokkeformede blomster og runde blade midt i foråret. 

Akeleje blomstrer i skifteperioden, hvor forårsblomsterne er ved at afblomstre og de andre biplanter er langsomt på vej. 

 

Grandmother’s Garden – lille, fin, og fuld af farver

Grandmother's Garden lille, fin, og fuld af farverSorten har fortjent sit navn, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. De fine blomster har en bedstemoragtig æstetik. De er elegante og detaljerede, når du kigger tættere på, og de klokkeformede blomster er rigtig fine i haven. Når blomsterne ikke er at se, udgør planten også et godt fyld og bunddække. Den grønne farve er fin til at skærme jorden i et blomsterbed, når de lidt mere spinkle planter skal til.

Plantetætheden på ‘Grandmother’s Garden’ er 7 til 9 planter pr. kvadratmeter, og blomsterne blomstrer i juni og juli. Farverne varierer, og det er muligt at klippe blomsten ned for at skyde nyt løv, når blomstringen er ovre.

Blomsten bliver mellem 50 og 60 centimeter høj og mellem 20 og 40 centimeter bred. Der er ingen duft, så er du eller nogen, der vil tilbringe megen tid i din have, allergisk eller overfølsom, er det en god plante at have stående. Det er også rigtig flot at samle nogle af blomsterne i en buket, eftersom der ikke er nogen dufte, der vil kollidere.

‘Grandmother’s Garden’ klarer sig godt i lys såvel som halvskygge. 

 • Højde: 50-60 centimeter
 • Bredde: 20-40 centimeter
 • Specifikationer: Vokser bedst i lys eller halvskygge – kan afskæres og klippes ned

Se pris på Grandmother’s Garden set hos Plantetorvet

D.blue White – en tæt knop til haven

D.blue White en tæt knop til havenDen tætte blomst her er rigtig fin til enhver have, der vil have lidt fylde. ‘D.blue White’ har en relativ lang blomstringstid, der strækker sig fra maj til juli. I den periode strækker blomsterne sig op med næsten rosenagtige, tætpakkede kronblade, der skaber en rigtig fin fylde. ‘D.blue White’ ligner næsten en samling yndige knopper med sin tætte blomstring, og den fylder godt ud på tomme pladser i haven.

Akeleje højde varierer meget sorterne imellem, og ‘D.blue White’ ligger i den lidt lavere ende. Med sine kun 35 centimeter er det en fin plante også til krukker, da den er nem og overskuelig. Sorten er ikke så uforudsigelig som andre, da blomsterne stort set altid præsenterer sig som blå med en fin, hvid rand på kronbladene. Det er altså noget nemmere at koordinere ‘D.blue White’ med et tema ned andre akelejer.

Ligesom andre akelejer kan blomsten sagtens tåle at blive klippet ned efter sin blomstring, hvorefter den vil skyde pænt, nyt løv. Det skaber mulighed for efterblomstring, så du kan være heldig og forlænge farverne i din have en smule. Der skal 7-9 planter til at fylde en kvadratmeter.

 • Højde: 35 cm
 • Specifikationer: Vokser bedst i lys eller halvskygge

Se pris på D.blue White set hos (Produktet er udgået)

Ruby Port – flotte, høje blomster, der står frem

Ruby Port flotte, høje blomster, der står frem‘Ruby Port’ er en typisk akeleje. Blomsterne strækker sig op på stilkene, indtil de rager op over meget andet af havens beplantning, og nikker i vinden fra maj til juli. Selve blomsterne er ikke så store, men stilkenes skrøbelighed taget i betragtning, er de imponerende.

De klare og næsten bordeaux blomster er rigtig fine også til en buket eller en vase på spisebordet – farven er helt officiel rødvinsrød. Planten bliver 50 centimeter høj, og ligesom de to foregående på listen her, tager det ca. 7-9 planter at fylde en kvadratmeter.

 • Højde: 50 centimeter
 • Specifikationer: ‘Ruby Port’ kan klippes ned ligesom andre akeleje, hvorefter der er mulighed for fint løv og efterblomstring

Se pris på Ruby Port set hos Plantetorvet

Vulgaris – et wildcard til haven

Vulgaris et wildcard til haven‘Vulgaris’ er én af grundene til, at akeleje ikke altid er et hit hos haveejeren. Det er en uforudsigelig sort, der kommer i mange forskellige farver.

Med blomstring i juni og juli stråler ‘Vulgaris’ om kap med solen. Det er ikke vild akeleje, og er stort set kun egnet til haver. Blomsten skal placeres, så den får fuld sol eller halvskygge, og den vokser op mellem 50 og 60 centimeter med en bredde på 20 til 40 cm.

Blomsterne på ‘Vulgaris’ er større end ‘Ruby Port’, selvfølgelig delvist takket være størrelsesforskellen på de to sorter. Det tager 9 planter at fylde en kvadratmeter, og de fine, nikkende blomster spreder en dejlig farve i din have. På grund af de skiftende nuancer, kan det være godt at placere ‘Vulgaris’ i et blandet blomsterbed, eller blandt grønt løv for at indføre farve. På den måde undgår du at mismatche forskellige planter.

‘Vulgaris’ er en blomst, der er eftersøgt af bier. Det er altså en fin blomst at have, hvis du gerne vil have dine planter bestøvet og gjort sundere. Nytteinsekter elsker den her sort af akeleje.

 • Højde: 50-60 cm
 • Bredde: 20-40 cm
 • Specifikationer: Planten er velegnet til afskæring og kan producere efterblomstring i visse tilfælde

Se pris på Vulgaris set hos Plantetorvet

Crimson Star – en sand eventyrblomst

Crimson Star en sand eventyrblomst‘Crimson Star’ er en langsporet akeleje og ligner noget, der er taget direkte fra et eventyr. De utrolig flotte kronblade udfolder sig som en almindelig blomst med en rød midte og hvide ender, men fem ekstra blade strækker sig som en stjerne bag hovedet. Blomsterne er fantastisk flotte for sig selv eller i klynger, og ligesom andre sorter kan de sagtens klippes ned efter blomstring.

‘Crimson Star’ bliver omkring 50 centimeter høj og blomstrer i maj og juni. Kronbladene er hvide og røde og giver ikke nogen overraskelser med afvigende farver.

Blomsten er utrolig fin at have stående i haven eller i en krukke nær hoveddøren. I en have med et rødt farvetema får den virkelig lov til at stråle, og den helt unikke plante vil med sikkerhed tiltrække nogle flotte nytteinsekter.

 • Højde: 50 centimeter
 • Specifikationer: Skal plantes, hvor blomsten kan få fuld sol eller halvskygge

Se pris på Crimson Star set hos Plantetorvet

McKana – crimson Stars flerfarvede søster

McKana Stars flerfarvede søster‘McKana’ ligner ’Crimson Star’ til forveksling. Selve blomsten og kronbladene er klokkeformet i stedet for den mere traditionelle form på foregående plante, men de to har det samme ”underskørt”, der strækker sig ud i en stjerne.

Den største forskel på de to er, at ‘McKana’ er én af de mere uforudsigelige akelejer. Den ellers virkelig flotte blomst bestemmer selv sin farve, og der er ikke meget, du kan gøre, for at styre det. Du vil blive overrasket over de farvekombinationer, naturen finder på, og hvert år får du nye akelejer at se. De kan være røde og gule, hvide, hvide og lilla, eller måske noget helt andet, hvis du er heldig.

‘McKana’ vokser op til 60 centimeter og blomstrer i maj og juni, hvor de ofte tofarvede blomster titter frem. Som altid kan du klippe dem ned efter blomstring, og hvis du er heldig, kan du få dem til at efterblomstre.

 • Højde: 60 centimeter
 • Specifikationer: Skal helst placeres i lys eller halvskygge

Se pris på McKana set hos Plantetorvet

Frøstjerne – en helt anden akeleje

Frøstjerne en helt anden akelejeVed første øjekast skulle du ikke tro, at ’Frøstjerne’ var en akeleje – eller overhovedet i familie med dem. Planten ligner lidt ukrudt, en mælkebøtte klar til at sprede sine frø. Men ligesom de andre akelejer er det en nytteplante, der tilmed kan bryde haven lidt op.

For mens andre akelejer spreder kraftige farver og har massive kronblade, så er ’Frøstjerne’ en let og luftig blomst. Den giver lidt farve i haven, men er samtidig hvid og har bittesmå blomster, hvilket gør den let at se på.

Blomsterne er typisk kun 1 til 5 centimeter store og blomstrer i juni og juli. Mens ’Frøstjerne’ er én af de højeste akelejer med sine 100 centimeter, bliver den ikke bredere end 20 til 40 cm. Derfor bruges den ofte opretvoksende og som fyld i haven.

Ligesom sine artsfæller klarer planten sig bedst i fuld sol eller halvskygge. Det er en hårdfør plante, som sagtens kan holde til vind og vejr, og er altså ikke så skrøbelig, som den ser ud.

 • Højde: 100 centimeter
 • Bredde: 20-40 centimeter
 • Specifikationer: Planten har ingen duft

Se pris på Frøstjerne set hos Plantetorvet

Hvad du bør vide om akelejer

Er du i tvivl om, hvordan du skal passe og pleje din akeleje, så læs med her for at få det grundlæggende. De fleste akelejer er ret hårdføre stauder, så bliv ikke bekymret, hvis de hænger lidt med hovedet. Der er altid næste år.

Vær opmærksom på, at akelejer er giftige hvis indtaget. Det skal dog ikke stå i vejen for, at du kan have dem i din have: Bare sørg for, at de ikke bliver spist.

Akeleje sorter

Der er over 750 akelejer rundtom i verden, så der er altså rigeligt med sorter, du kan vælge imellem. Dem, du finder her på listen, er kun et lille udpluk, som gør sig godt i danske haver.

Ikke alle akelejer er lige utilregnelige. Selvom de er nemme at passe, finder mange deres farveskift irriterende og uforudsigeligt. For ud over, at det kan være svært at sige, hvilken farve akeleje vil dukke op, ås kan blomsten faktisk ændre sine farver i løbet af blomstringen.

Det er en flot og finurlig plante, som tiltrækker nytteinsekter til din have. På trods af det har mange af dem ingen duft.

Mange akelejer er giftige, og selvom de ikke naturligt hører hjemme i Danmark, kan de godt findes i vild natur. Der er tale om meget små mængder gift, men hvis det skulle ske, at du kommer til at indtage store mængder af planten, er det bedst at fremprovokere opkast og ringe til lægen omgående. Symptomer på forgiftning ved akeleje kan være åndedrætsbesvær, hjertebesvær, udvidede pupiller og kramper. I ekstreme tilfælde kan forgiftningen blive fatal på ganske få minutter.

Akeleje er som udgangspunkt ikke en farlig plante. Så længe den behandles forsigtig ved fx plukning, og ikke står nær legehus eller sandkasse, hvor den ved et uheld kan komme til at indgå i en leg, er der ingen fare.

Plantning og udplantning af akelejer

Du kan både vælge at så og plante akeleje i din have eller i en krukke på altanen, men husk på, at akeleje er en selvsående plante. Hvis du stiller den frit, kan du altså være nødt til at være lidt efter den. Ved akeleje køb kan det være nødvendigt at slå planten op på nettet, for at lære mere om den specifikke sort.

Akeleje bør sås i efteråret, så den kan komme op i løbet af næste vækstsæson. Det er også muligt at plante den om foråret, men så får du ikke de flotte blomster at se før næste år. Akelejer blomstrer typisk først i løbet af andet leveår, så hvis du vil have blomster hvert år, så så to gange over to sæsoner.

Akeleje frø trives i langt de fleste haver, så længe der ikke er tale om konstant tør eller fugtig jord. Akeleje forspiring kan også finde sted i vindueskarmen – sørg dog for, at husdyr ikke kan komme til at spise af den (se sidste afsnit eller FAQ).

Beskæring af akeleje

Akeleje højde varierer fra plante til plante, men ofte spænder planterne mellem 50 og 100 centimeter. Du skal ikke beskære akelejer i løbet af foråret, da du potentielt skærer blomsterhovederne af. Planten skal nok selv afblomstre.

Akelejer har ikke brug for beskæring, men fordi det er en selvsående plante, kan det være nødvendigt at rydde op omkring den en gang imellem. Det er muligt at klippe planten ned efter afblomstring, og dét tillader den somme tider at efterblomstre og skaber noget rigtig flot løv.

Fortsat pasning af akeleje

Som tidligere nævnt er akelejer utroligt nemme at passe, så længe de får de påkrævede forhold. Jorden må ikke være konstant tør eller våd, og i lange perioder med tørke kan det være nødvendigt at vande den. Gødning og lignende er ikke altid påkrævet, men undersøg altid den enkelte sort, da visse er mere følsomme end andre.

Akelejer er uforudsigelige planter på flere måder, også fordi de typisk blomstrer, mens resten af haven sover. Den kan både bruges som en staude og en flerårig sommerblomst, og den vil selv visne ned i løbet af vinteren og vende tilbage i foråret.

Det kan ske, at din akeleje ikke dukker op det samme sted hvert år. Det er ikke alle sorter, der kan klare sig over vinteren, men stædighed betaler sig: Planten er selvsående, så du vil måske lægge mærke til, at den rykker rundt i dit blomsterbed. Det er endnu én af grundende til, at den ikke falder i alle haveejeres smag.

FAQ 

Hvornår blomstrer akelejer?

Akelejer blomstrer lidt forskelligt, men typisk i perioden maj-juli. Det er dog muligt at se blomstring allerede i april, og ofte bliver de i haven mellem 4 til 8 uger.

Skal akeleje plantes i bestemt jord?

Akelejer er relativt nemme haveplanter. De klarer sig ofte selv, men kan i tørre perioder få gavn af vand og gødning. Akelejer skal helst plantes i næringsrig jord eller spagnum jord.

Er Akeleje giftig?

Akelejer er let giftige, da deres saft kan skabe irritation på følsom hud. Den indeholder stoffet blåsyreglykosid, der smager bittert. Blomsten kan sagtens placeres sikkert i haven, men der kan opstå sygdomssymptomer, hvis den indtages. Akeleje er ikke spiselig.

Denne side er anmeldt af: Mikkel S. Bech Rating 5/5

Forfatter

Redaktionen for Bomagasinet har ét simpelt formål: At skabe verdens bedste forbrugermagasin til formål at hjælpe de danske forbrugere med vejledning om forbrugsgoder. Artiklerne er baseret på omfattende og grundige research-processer, hvor vi samler alt relevant information og data på de respektive produkter og ydelser, så du som læser vejledes på bedst mulig vis. Læs mere omkring os under ’om Bomagasinet’.

Skriv en kommentar